MEB, İlkokula Kayıt Yaşı Düzenlemesinde Geç Kalmamalı

Milli Eğitim Bakanımız Sayın Ziya Selçuk göreve geldiğinde birinci sınıfa kayıt yaşının en az 69 aya çıkarılacağını açıklamıştı. Ancak bu güne kadar mevzuatta bir değişiklik yapılmadı.

MEB 7 yıl önce birinci sınıfa öğrenci kaydını 60 aya indirmiş daha sonra yapılan işlemin doğru olmadığı görülerek kayıt yaşı 66 aya çıkarılmıştı. 66 aylık çocukların bile birinci sınıfa devam konusunda yeterince olgun olmadığı tartışmaları her yıl gündeme gelmeye devam ediyor.

Benim de 66 aylık çocukların ülkemizde okula devam açısından yeterince olgun olmadığı yönünde yazılarım ve tv. programlarında açıklamalarım oldu. Özellikle kentsel yaşam koşullarında yetişen çocukların öz bakım becerilerinin zayıf olduğu, fiziksel, sosyal ve duygusal açıdan yeterince olgunlaşamadıkları ve birinci sınıfa kayıtta 72 ayın esas alınmasının daha doğru olacağını savundum.

Bu yıl kayıt zamanı yaklaştı. 1 Temmuz itibariyle adrese dayalı kayıt sisteminden çocuklar birinci sınıfa otomatik olarak kaydedilecek. Veliler, çocuklarının birinci sınıfa kaydettirmek konusunda endişeliler ve eğitimcilerden bu konuda görüş istiyorlar. Bu nedenle Sayın bakanımızın açıklamasına ilişkin düzenlemenin en geç 4 hafta içinde hayata geçirilmesi gerekiyor.

Bakanlığımız kayıt yaşını artırmaya yönelik yeni düzenlemeyi yaparken “çocukların ilkokula başlamaya hazır olmadıklarını belgeleyen sağlık raporu alınması” uygulamasına son vermesi de isabetli olacaktır. Bir çocuğun ilkokula başlamasının ertelenmesi konusundaki kararı okulda oluşturulacak komisyon almalıdır. Bu konuda tecrübeli bir öğretmenin bir hekimden daha donanımlı olduğu bilinmeli ve öğretmene güvenilmelidir.

 

Doğan CEYLAN

Maarif Müfettişi

  • 23 0
  • 31 Mayıs 2019 00:19 6.307
  • Aktif Haberler
  • laylaylom_
    01 Haziran 2019 12:45
    8 0
    4+4 geldiği sene 60 aylık çocuklarla 79-80 aylık çocuklar aynı sınıftaydı. Bu çocuklar ilkokulda ve ortaokula başladıklarında birçok derste zorlandılar şu anda 7. sınıfta zorlanmaya devam ediyorlar. Merkezlerde durum farklıdır eminim ama kırsal kesimde veliler 69 çok geç niye 60 aylık yollayamıyoruz çocuk okula gitseydi de kurtulsaydık demeye başladılar bile. Keşke yazın da okul olsa da çocuklar evde kalmasa nasıl uğrasacağız diyen veliler ellerinden gelse doğar doğmaz okula yollayacaklar. Sonra da çocuk hasta gelip alabilir misiniz diye aradığımızda keyiflerini bozduk diye arkamızdan küfrediyorlar .
  • raul
    01 Haziran 2019 02:57
    5 0
    72 ay olmali. kimi veli cocugum gec gitsin diye rapor aliyo hatta sinif tekrari yaptiriyo 1 yil biyunca okula gondermiyo bir kisim veli de daha cok kirsal kesimde yasayanlar en erken 1. sinifa baslatmanin derdine dusuyor. 1. sinifa baslama 69 aydan daha erken icin olmamali ve okulda kayit kabul komisyonu kurulup 1. sinifa kaydolacak ogrencilerin on ogrenme ve fiziksel yetrliliklerine gore karar vermeli. uyum surecinden sonra da kesinlikle tek soz sahibi sinif ogretmeninin olmali 1. sinifa devam ya da anasinifa yonlendirilmesi hususunda.
  • harun0000
    31 Mayıs 2019 23:29
    3 0
    Bakanlık bu konuda çok yerinde bir karar verdi. Küçük çocuklar çok zorlanıyor ve geri kalıyorlar ilerikş eğiyi. Hayatlarında zorluk yaşıyorlar
  • HOCA40
    31 Mayıs 2019 21:40
    5 1
    Bakanlık eğitimin neden bu kadar kötü olduğunun sınav sonuçlarına bakarak eminim görüyordur.Bunun temel sebeplerinden bir tanesi de okula başlama yaşıdır.
    Erken başlayan çocuklarda özellikle matematik dersinde ve Türkçe dersinde zorlandıkları ileriki sınıflarda bariz olarak görülmektedir.İvedi olarak bu konuyu bakanlığın ele alması gerekir.
  • huseyinyesilot
    31 Mayıs 2019 21:35
    7 0
    Hayırlısıyla okula kayıt ve sınıf tekrarında da veliye sorulması olayından bir kurtulsaydık.
  • smyi
    31 Mayıs 2019 12:00
    2 0
    çok doğru bir açıklama. son yıllarda aileler bilinçlendiği için artık erken gönderenlerin sayısı azaldı. az da olsa erkenden okula başlayan miniklerimiz artık ilerleyen zamanlarda ve sınıflarda daha çok sıkıntı çekmeye başladılar çünkü sınıfın çoğunluğu neredeyse onlardan 1 yaş büyük.
  • hayber_38
    31 Mayıs 2019 11:57
    9 2
    Kim veliden iyi bilebilir? En iyisi veliye öğretmen danışmalı, veli gelsin derse okula başlamalı. Veli dilekçesiyle başlamalı, veli dilekçesiyle sınıf tekrarı yapmalı, veli dilekçesiyle okullar hayat bulmalı. Gerisi hep teferruat. Okuma bilmeyen öğrenciyi mesela bizim öğtetmen arkadaş veli kabul etmediği için bırakamıyor. Şaşırtıcı bir bilinç(sizlik) furyası.
  • hll-22
    31 Mayıs 2019 09:22
    16 0
    Bilinçli aileler erken göndermiyor.Bilinçsiz aileler ise çok küçük gönderiyor biz de burada çocuk bakıcılığı yapıyoruz.Erken başlayan çocuklar hayatı boyunca hep geriden geliyor ve eziliyorlar.
  • zekirdek
    31 Mayıs 2019 09:18
    8 0
    ya bir sürü çocuk yittii gitti hesabı boyunlarına mdr yrdcısı ugrasıyor yani bunu bir sisteme dökmek bu kadar mı zor kardeşim.çocuk hazır değill erkenn göndermeyinn allah aşkına .
  • şahin toy
    31 Mayıs 2019 01:45
    12 0
    Heba ettikleri neslin vebalini nasıl ödeyecekler çok merak ediyorum. Bu müfredatla 72 ay altı risk grubu genel anlamda. Arada istisna öğrenciler elbette var ama kaideden de vazgeçecek değiliz. Düzenlemeyi yeni eğitim yılına yetiştirirler mi bakın onu hiç sanmıyorum.
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK