MEB’den Kurs Fırsatı

2018-2019 eğitim-öğretim yılının sonunda kapatılacak özel öğretim kurslarının yerini okul bünyelerinde oluşturulacak destekleme kursları alacak. Öğrenciler, kurs için kendi okullarından başka bir okulu tercih edebilecek. İhtiyaç halinde, kurslar için okul dışından ücretli öğretmen görevlendirilebilecek

Birgün'den Musatafa Mert Bildircin'in haberine göre; Özel öğretim kurslarının ve mevzuata uygun olmayan temel liselerin kapatılacağını duyuran Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB), destekleme kurslarına ilişkin okullar arasındaki eşitsizliği artıracak bir düzenlemeye gideceği öğrenildi. Kurslarla ilgili hazırlanan içeriği Şubat ayının sonunda açıklamayı planlayan Bakanlık, öğrencilerin istediği okuldaki destekleme kursuna gidebileceğini duyurdu.

MEB, okullarda ve halk eğitim merkezlerinde açılan destekleme ve yetiştirme kurslarında görevlendirilecek personele yönelik öğretim programlarıyla ilgili çalışmalarına devam ederken öğrencilerin gitmek istediği kurs için tercih yapacağı bildirildi. Öğrencilerin kurs tercihlerinin ilçelerde kurulacak komisyonlarda karara bağlanacağı ifade edildi. Öğrencilerin, kontenjan varsa, yardım almak istediği dersin kursunun açıldığı okuldaki kursu tercih edebileceği belirtildi.

TAKVİYE ÖĞRETMEN

Özel öğretim kurslarının ve temel liselerin kapatılması kararının ardından velileri kaygılanmamaları yönünde telkin etmeye çalışan MEB, örgün eğitim çağındaki öğrencilerin okullarda, mezun öğrencilerin ise halk eğitim merkezlerinde destekleme kursları alabileceğini açıkladı. Okullarda hafta içi ders saatlerinin dışında, cumartesi günleri ise öğretmenlerin belirlediği saatte devam eden kurslarda verilen ders içeriklerinin yeniden planlandığı bilgisi paylaşıldı. Mevcut uygulamada, ihtiyaç durumunda kursa dışarıdan takviye ücretli öğretmen alınması kararının sürdürülmesi kararlaştırıldı.

Bakanlığın kararının eşitsizliği artıracağını ve rekabeti körükleyeceğini söyleyen Eğitim Sen Genel Eğitim Sekreteri Özgür Bozdoğan, “Öğrencinin okul ve öğretmenleri ile yabancılaşarak okuldan uzaklaşmasına yol açabilecek bu uygulamadan yol yakınken vazgeçilmelidir” dedi. Eğitimin sürekli olması ve topluma fayda getirecek şekilde düzenlenmesi gerektiğinin altını çizen Bozdoğan, planlanan uygulamanın fayda üretmeyeceğini savundu.

MEB’in tüm okulları dershane haline getirme yöneliminde olduğunu anlatan Bozdoğan, “MEB açısından temel meselenin dershanelerin eğitim sistemi üzerinde yarattığı tahribat, öğrenciler arasında yarattığı eşitsizlik değil, dershanecilik işini kimin yaptığı, kimin bu faaliyetten fayda sağladığıdır” diye konuştu. Bozdoğan, öğrencilerin kendi okullarında değil de başka okullarda kursa katılabilecek olmasını şu şekilde yorumladı:

“Bir öğrencinin başka okulda kursa katılan talebinin altında ya kendi okulunda açılan kursları ve dolayısı ile öğretmenleri yetersiz bulma düşüncesi olabilir. Ya da bu durum, sıklıkla karşılaştığımız şekliyle, herhangi bir okulda açılan kursun öğretmeninin ‘piyasada’ sahip olduğu ün veya tanınmışlıkla ilgili olabilir. Her iki durumda da öğretmenler arasında piyasa düzleminde kurulmuş bir diliş söz konusudur. Bu uygulama, iyi-kötü, çok çalışan-az-çalışan, sınav iyi hazırlayan-hazırlamayan şeklinde çok sayıda ikilikle, öğretmenler arasında rekabeti körükleyecek sonuçlar doğurma olasılığına sahiptir.”

 

  • 8 5
  • 17 Şubat 2019 13:46 15.527
  • Aktif Haberler
  • öğretmen58
    20 Şubat 2019 10:00
    1 0
    Bu olmaz işi ciddiye alan veliler bu defa da özel ders aldırıyor. Benim çocuk Fen lisesinde ve hafta sonu açılan kursa 1 gün gitti ve daha gitmedi. Sebebi ise dersleri aynı öğretmenlerin vermesi ve boş geçmesi. Hafta içi öğtermeyen öğretmen hafta sonu mu öğretecek düşüncesi var.İşini hakkı ile yapan öğretmen çoğunlukta ama yapmayana kimsede bir şey demiyor.Denetimin olmadığı bir yerde başarı olmaz.Çürük elmaları ayırmak gerek yoksa tüm öğretmenler yatıyor oluyor.Büyük bir haksızlık bu da.
  • olcaytaner
    19 Şubat 2019 12:13
    2 0
    Okulumuzda yıllardır kurs veriliyor, ancak imam hatip yada meslek lisesini kazandılar. Geçen yıl faciaydı en tembel öğrencilerden birisi, en çalışkan öğrencinin yerleşemediği okula yerleşti.
  • black_turn
    18 Şubat 2019 15:07
    4 2
    ücretli olmalı değilse umursanmıyor malesef..
  • teacherman911
    18 Şubat 2019 11:28
    7 0
    Taşıma merkezli köylerde DYK nasıl yapılacak bir de onu söyleseler ?
    Bir yerde istediği öğretmenden okuldan kurs alan öğrenciler bir yerde kendi öğretmeninden bile kurs alamayan köy öğrencileri
  • php_korsan
    18 Şubat 2019 07:35
    9 0
    Iyep kursunda bile gelmeyen bırakan devamsızlık yapan var mecburen listeden çıkarıyoruz.bedava olunca klymet bilinmiyor.
  • tarkan555
    18 Şubat 2019 02:22
    7 3
    Kurslar özellikle dyk kursları hafta sonu olmalı ve halk eğitim merkezlerinde gerçekleştirilmeli .Kursta görev almal isteyen öğretmen arkadaşlar halk egitime müracat etmeli .Ogretmenlerden fazla talep olursa kriterler getirilmeli (kıdem yili ,basarilar yaş vs. ) ancak bu sekilde öğretmen kurs vwrdiğinin bilincinde olur .öğrenci de kurs aldiginin farkinda ... öbür türlü 15 :30 ders bitiyor ogretmen arkadaslar hafta ici 10 saat kurs aciyor ve ogrenci sabah 08 :30 dan 17 :00 a kadar okulda ders aliyor düşünülüyor .oysa ogrenci sabah ki 4 saat ve ogleden sonraki 1 saat de ne alirsa onun disinda kursa beyni bitkin ve iflas etmis olarak kursa giriyor ! Kurslarla ilgili Mutlaka bir madde konulmali o da kurslarin kesinlikle hafta sonu sabahtan oglene kadar olmasi .
  • yeni-üye
    17 Şubat 2019 21:55
    4 0
    ne yapacagimizi biz de sasirdik...
    yeni seyler deniyoruz... aciklmasi sanirin bu
  • mondschein
    17 Şubat 2019 21:27
    12 2
    dersaneler zamanında daha iyiydi. veli parayı verdiği için takip ediyor. o kadar para verdim neden yapmadın/ neden gitmedin diye öğrenciyi sıkıştırıyordu. bir de deneme sınavı yapıp seviye sınıfları olusturuyordu. her sınıf seviyesine göre ders işleniyordu. gerçekten kendini kanıtlamış öğretmenler de vardı.

    şimdi destekleme kursunda veli çocuk okulda kalsın da ne yaparsa yapsın derdinde. çocuk 7 ders durmuş bir de velinin zoru ile kursa kalıyor. o kursa gerçekten ihtiyaçı olan veya isteyen çocugun da huzurunu bozuyor dersi dinlemeyerek. veli takibini pek yapmıyor. devlet de başarı anlamında bir takip yapmıyor. sırf dersaneler kapandı ama korkmayın ucretsiz kurs actık demek, tepki çekmemek için bu kurs olayı devam ediyor.

    amaç ciddi manada kurs ise ilkokuldaki gibi çocuk kulubune benzer velinin aylık 100 lira ( dersaneye odenene ucrete göre çok ucuz bir ücret ) verdiği bir sistem gelmeli. veli sırff verdigi 100 lira için takibini yapar. sırf paralı diye amaçsız öğrenci ve veli kursa kayıt olmaz.

    yorumlarda arkadaş yazmış beden eğitiminin kursu var :) bunlar secmeli ders diye ortaya çıktı amaç cogu ders harici geliştirmekti. bir sene sonra sınav puan olayı geldi. simdi de okul idaresinin secçtigi dersleri zorunlu seçmeli olarak yazıyor çocuklar.

    neremiz doğru ki bu doğru olsun
  • muyduran
    17 Şubat 2019 20:02
    12 14
    yorumlara bak ya! siz neyin kafasını yaşıyorsunuz. öğretmene iki kat ek ders verilmesi ne kadar da zorunuza gitmiş. bence az bile veriliyor. hatta 4 katı verilse yeridir. öğretmenin emeğini hiçbir ücret ödeyemez. ayrıca işini çok iyi yapan öğretmenlerimiz var haksızlık tüm camiaya haksızlık yapıyorsunuz? öğretmenlerin işini yapmadığına siz mi karar veriyorsunuz Allah aşkına ya. çalışmayan varsa okul idaresi var sana ne? beden eğitimi dersi de önemli bir derstir ayrıca. ülkemizin spor alanındaki başarılarını düşünürsek (başarısızlıklarımızı yani) çok daha fazla önem vermemiz gerektiğini düşünüyorum. bu arada sınıf öğretmeniyim destek eğitimi vermiyorum.
  • ruzgarneo
    17 Şubat 2019 18:52
    17 8
    Iki kat ek dersi çıkarın bakakım kurs kalıyor mu? Öğretmenler kurs için birbirine giriyor. Öğrencileri benim dersimi seçin diye tehdit ediyor. Öğrenciye faydalı olmak yerine, öğretmene gelir kapısı olmuş. Fotokopiyi dağıt gitsin. Ne arayan var ne soran. Bahar gelince kursu bahçede yaparız zaten. Öğrenci ne aldı önemli değil. Gelsin paralar.

    Kursları kapatmayıp ek dersi normal tarifeden yapın kimseyi bulsmazsınız. Olay tamamen duygusal oldu. Kaldırılsın yada 1 saat ek ders üzerinden ücretlendirilsin.
  • boran.
    17 Şubat 2019 18:48
    18 8
    Beden eğitiminden dyk kursu veriliyor Allah aşkına bu neyin kafası
  • göbekligeneral
    17 Şubat 2019 15:43
    30 9
    dyk kursları amacından sapmış öğrenciye faydalı olmaktan ziyade öğretmenlere gelir kapısı haline gelmiştir.kursa gelen çocuk kurs sonunda hangi seviyeye geldi,öğrenci nereyi kazandı bunlar sorgulanmalı,başarısız olan kurs öğretmenine bir daha kurs verilmemeli.maalesef öğretmenler sırf iki kat ekders ücreti alabilmek için bu kursları yapmakta,fotokopilere öğerencilere verip öğrencilerle yeterince ilgilenmemektedir.
  • Mavide
    17 Şubat 2019 15:30
    6 4
    Bence harika bir uygulama. Cocuk istedig i okul ya da öğretmenden kurs almalı. Bakalim çocukta ne gibi mucizeler olacak
  • murats-32
    17 Şubat 2019 15:01
    5 4
    Bu yazanlar yeni bir şey değil ki yıllardır var ama şöyle bir şey var bu kurslar faydalı olmuyor ilk nedeni öğrenciler kursları ciddiye almıyor ikinci nedeni kurslarda hiç bir metaryal yok yaprak test test kitabı deneme sınavı alamıyoruz aldıramıyoruz bu nedenle kurslar başarılı olmuyor... Bana göre kurslar okullardan alınmalı ve halk eğitim merkezlerine devir edilmeli tüm organizasyonu halk eğitim müdürlükleri yağmalı...
  • balamirkan
    17 Şubat 2019 14:07
    16 3
    Öğrencilerin dyk kurslarını kendi ders öğretmenleri ile alması yanlıştı. İmkan olduğu sürece öğretmen ve mekan değişimi öğrenci için daha ilgi çekici olacaktır diye düşünenlerdenim.
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK