MEB'e Göre Her Sınıfa Bir Öğretmen Masraflı Ve Zahmetli

MEB’in çalıştayında, “her sınıfa bir öğretmen vermenin masraflı ve zahmetli olduğu” gerekçesiyle birleştirilmiş sınıf uygulamasının sürdürüldüğü değerlendirmesi yapıldı

MEB'in birleştirilmiş sınıf uygulamasının sorunlarını tespit etmek amacıyla gerçekleştirdiği 'Birleştirilmiş Sınıflarda Müfredat' konulu çalıştay Ankara'da düzenledi. Eğitimcilerin, "Alan bilgisi olmayan kişilerin mesleğe atanıp köylere gönderilmesi öğrencileri olumsuz etkiliyor" eleştirisine karşın, birleştirilmiş sınıf uygulamasının her sınıfa bir öğretmen vermenin 'masraflı ve zahmetli' olacağı gerekçesiyle zorunlu hale geldiği değerlendirmesi yapıldı.

Birgün'den Mustafa Mert Bildircin'in haberine göre, 150 bine yakın öğrenci farklı sınıf düzeyindeki öğrencilerle birlikte okumak zorunda.

Bakanlık, çoğunluğu köy okullarında olmak üzere 6 binin üzerinde öğretmenin birden fazla sınıf düzeyine aynı anda eğitim vermeye çalıştığını açıkladı.

MEB'in verilerinde, 2016-2017 öğretim döneminde Türkiye genelinde iki sınıf bir arada okuyan öğrenci sayısı 98.732 olarak yer aldı. Üç sınıf bir arada okuyan öğrenci sayısı 4.423, dört sınıf bir arada okumak zorunda kalan öğrenci sayısı ise 31.165'le ifade edildi.

'HER KÖYE OKUL YAPMAK, HER SINIFA ÖĞRETMEN VERMEK ÇOK ZOR'

Yüz binlerce öğrencinin birleştirilmiş sınıflarda eğitim görmek zorunda kalmasına rağmen birleştirilmiş sınıfla öğretim modelinin öğrenci sayısının azlığından kaynaklandığını savunan İzleme ve Değerlendirme Daire Başkanı Fatih Başak, "Birleştirilmiş sınıf uygulamasının nedenlerinin başında öğretmen, okul ihtiyacı, öğrenci mevcudunun azlığı gelmektedir" dedi.

Derslik sayısının azlığını da birleştirilmiş sınıf uygulamasına gerekçe gösteren Başak, "Özellikle nüfusun az ve dağınık olduğu yerleşim yerlerinde her köye bir, iki veya üç derslikli bir okul yapmak ve her sınıfa bir öğretmen vermek çok zor, masraflı ve zahmetlidir" diye konuştu.

Başak, tüm bu gerekçelerin birleştirilmiş sınıf uygulamasını 'ihtiyaç' haline getirdiğini söyleyerek, "Dünyanın birçok ülkesinde bu nedenlerle birleştirilmiş sınıflar uygulanmaktadır" ifadesini kullandı.

Çalıştaya, MEB Temel Eğitim Genel Müdürlüğü İzleme ve Değerlendirme Daire Başkanı Fatih Başak’ın yanı sıra Programlar ve Öğretim Materyalleri Daire Başkanı Elif Bakalar, Eğitim Ortamları ve Öğrenme Süreçlerinin Geliştirilmesi Daire Başkanı Mücahit Akgün ve şube müdürleri ile sınıf öğretmenleri de katıldı. İki gün süren çalıştayda öne çıkan değerlendirmelerin raporlaştırılarak ilgili birimlerle paylaşılacağı öğrenildi.

 

  • 1 14
  • 15 Mayıs 2018 09:14 9.999
  • Aktif Haberler
  • duru81
    16 Mayıs 2018 21:02
    1 0
    Beş sene bso li okulda çalıştım,5.sımıflar da vardı, üstelik müdür yetkili idim, çalışmayan biri ahkam kesebilir, ancak bunu bu süreci döndürmeye çalışan öğretmen bilir, öyle anlar oluyor ki tıkandığınız, tükendiğiniz, ki o çocukların suçu ne, devletin evrak işinden derse giremediğin anlar oluyor, bence çözüm bulunmalı,devlete göre herşey masraf, 2 senedir batı da bir okulun internetine çözüm bulamadılar, alt yapı yetersiz deniyor, uydu çekmiyor, herşey çok da yolunda gitmiyor, bize söz hakkı verseler...
  • necip767
    16 Mayıs 2018 14:57
    0 3
    okuduğunu anlamayan,kaynak gösterilerek alıntı yapılan kısmı yazının mihveri sanan arkadaşım , beş yorum öncesinde kendin ne zorunluluğu diyordun şimdi de Avrupa'daki birleştirilmiş sınıf uygulaması keyfi bizdeki zorunluluktan diyorsun.Hangi fikri savunuyorsun anlamadım.
    Ben yine aynı şeyi söylüyorum:Birleştirilmiş sınıf uygulama olarak bir mecburiyettir,tercih değildir.
  • mü_ce
    16 Mayıs 2018 12:03
    7 1
    Maalesef "copy paste" yapmaya çok meraklı ve hazırı seven insanlar olduğumuz aşikar. Birleştirilmiş sınıfı övme uğruna araştırmadan ve sorgulamadan avrupa ülkelerinden örnekler veren arkadaşlarımız olmuş, üzüldüm şahsen. Verilen örnek ülkelerde, bizim ülke olarak öğrenci sayımız kadar toplam nüfusu olan ülkeler çoğu; ve buralarda uygulanan birleştirilmiş sınıflı öğretimle ülkemizde yapılan birleştirilmiş sınıflı öğretim uygulamalarının ayrımına varamayacak (birleştirilmiş sınıf okutmuş bir öğretmenim) kadar yetersiz düşünülmüş görüşler.
    Yani demem o ki avrupada uygulanan BSÖ uygulamalarının bir zorunluluktan kaynaklı değil tercihen yapıldığı gayet açıktır. Ve ayrıca avrupada yapılan o BSÖ uygulamalarının hemen hepsi sosyal, kültürel ve sanatsal vb. faaliyetlerin öğretiminde tercih edilen bir uygulamadır, akademik öğretim amaçlı değil. Tekrar ediyorum farklı yaş gruplarından 15-20-30 öğrenciyi aynı sınıfa koyup da akademik, sosyal, kültürel, sanatsal ve daha birçok beceriyi, hepsine aynı anda kazandırmaya çalışmak akla ve izana aykırıdır, avrupada yapılan uygulama da katiyen bu şekilde değildir; BSÖ uygulamalarını savunan insanların öncelikle tarafsız gözle avrupada uygulanan BSÖ uygulamalarının nasıl yürütüldüğünü araştırmalarını öneririm. Benim derdim Memleket Çocukları ve Ülkemin Geleceği. Taraf tutmak ve taraflı bakmak değil derdim, gerçeği görmeye çalışmak; uluslar arası mecralardaki eğitim sıralamamız ortadayken polyannacılık oynamak başkalarına değil kendimize zarar verecektir sadece.
  • nihalkrhn
    16 Mayıs 2018 09:38
    3 0
    ilçe merkezine 8 km olan bir köyde birleştirilmiş sınıflı bir ilkokulda çalışıyorum. Ana sınıfıyla birlikte 34 öğrencimiz var 3 öğretmeniz. bizi merkeze taşısalar eminim devlete daha az masraflı oluruz. zaten ilgili velilerin bir kısmı her gün çocuğunu merkeze götürüp getiriyor.. ayrıca müfredat olsun yıllık planlar olsun birleştirilmiş sınıflı ilkokullar görmezden geliniyor. müstakil sınıfların yıllık planını müstakil sınıfların ders kitaplarını kullanıyoruz. en azından 2 sınıf birleştirilip bir yıllık plan hazırlansa ve buna uygun ders kitabı basılsa bence dersler daha verimli olur.. talim terbiye kurulunda bizim için örnek ders programı var.bir öğretmen bu programı nasıl uygulayabilir???hiç Düşünülmemiş. bunlar ders kitabı bunlar plan hadi bakalım öğretmen uygula...
  • nihalkrhn
    16 Mayıs 2018 09:26
    3 0
    ilçe merkezine 8 km uzaklıkta bir köy okulunda birleştirilmiş sınıflı ilkokulda çalışıyorum. bizi taşısalar eminim devlete daha az masrafımız olur. ana sınıfıyla birlikte 34 öğrencimiz var okulda 3 öğretmeniz... zaten ilgili velilerin çoğu öğrencisini her gün merkeze götürüp getiriyor... ayrıca müfredat olsun ders kitapları olsun kesinlikle biz görmezden gelinerek hazırlanıyor.. müstakil sınıfların yıllık planını müstakil sınıfların ders kitabını kullanıyoruz... madem bu kadar çoğunluktayız bizler ortak ders kitabı basılsın ortak yıllık plan hazırlansın en azından 2 sınıf kitabı ve planı birleştirilse daha verimli bir eğitim öğretim gerçekleştirileceğini düşünüyorum...
  • Mors60
    16 Mayıs 2018 07:52
    3 0
    Taşınması mümkün olan okullar taşınsa bu sayılar 3te1e iner okul yapılmadan. Uzak köylerde ise merkez köy belirlenip büyük bir okul yapilmali. Çözümden bahsetmemiş, çözüm için orada olan kişiler.
  • necip767
    16 Mayıs 2018 04:19
    2 14
    Sureti haktan konuşuyormuş gibi görünüp müzmin muhalif tavrıyla sesini yükselten arkadaşlarımız olmuş.
    Birleştirilmiş sınıf, bir zaruret olup hiçbir eğitim almama ihtimali olan çocukların okullaşmasını sağlayan ,;eldeki imkanlar ile realiteyi optimum fayda sağlayacak noktada buluşturan mantıklı bir çözümdür ki Cumhuriyetin ilk yıllarından beri peyderpey azalarak uygulana gelir.
    İmkan olan yerlerde zaten taşınıyorlar.Karı ,kışı ,uçurumu olan taşımalı eğitime imkan vermeyen coğrafyalarda uygulanıyor.Böyle yerlerde veliler de zaten taşımaya karşı çıkıyor.
    Kendi çocuklarını her an takip eden ,okulun kapısında yıllarca bekleyen kişilerin başkasının çocuğunu onlarca kilometre ileriye veya yatılı bölge okullarına almaya ne kadar hevesli olduklarını görmekte ayrıca şayanı dikkat.
    Elbette müstakil sınıf daha iyidir ama unutmayın ki nice değerli bilim insanı da birleştirilmiş sınıflardan yetişti ( her yerde olan kaybedilmişlere mukabil)
    Sui misal emsal olmaz ama şöyle bir çalışma var:

    Birleştirilmiş sınıflarda öğretim, özellikle Avrupa ülkelerinde de yaygın biçimde uygulanmaktadır. Örneğin, Hollanda’da, öğretmenlerin %53′ü birleştirilmiş sınıflarda öğretim yapmaktadır. İskoçya’da okulların %26.8′i İrlanda’da da %40′ı, Norveç’te %42′si, Yunanistan’da %31′i, Çek Cumhuriyetinde %35′i birleştirilmiş sınıflıdır. Yine Avusturya’da okulların %25′i bir, iki ya da üç sınıflı okullardan oluşmaktadır. Bunun yanı sıra, Almanya, İsviçre ve İsveç’te birleştirilmiş sınıflı okullar çok az düzeydedir (Mulyran-Kyne, 2005). Öte yandan, %3 gibi çok az da olsa ABD’de de birleştirilmiş sınıf uygulaması yapılmaktadır ( Dursun,2006).
    Kaynak: https://prezi.com/3y3ccmsopize/birlestirilmis-siniflarda-ogretim/
  • mü_ce
    16 Mayıs 2018 00:43
    10 4
    Zaruret ve mecburiyetten bahseden arkadaşlarımız olmuş; 21. yüzyılda yaşıyorsak ve hindistan bile uzaya kendi uydusunu fırlatmışsa; bunun üzerine biz hala birleştirilmiş sınıflı okullara çözüm bulamıyorsak; bunu da MECBURİYET VE ZARURET diye adlandırıp kadere boyun eğer bir yaklaşımla savunuyorsak zaten bizim daha alacak çok yolumuz var demektir! Eğitimde bir fert bile feda edilemez.
  • mehmetalibozlu
    15 Mayıs 2018 22:49
    2 4
    zatem birleştirilmiş sınıfın mantığı buydu masraflı olduğu için birşleştirildi sınıflar 2 tane 2.sınıf öğrencisine 4 tane 3.sınıf öğrencisine ayrı sınıf açmak yanlış tabiiki iyi de çözüm üret neden malümü ilan ediyorsun
  • gülbahçem2
    15 Mayıs 2018 20:59
    10 4
    eğer bu mecburiyet ise.....bu kararı alanların çocuğu , torunu , hısımı bu okullara kaydetmek gerek...kendi çocuğunu ( torununu /hısımını ) en iyi okula gönderen birisi bu tür bir karar a - la - maz. ne demek masraflı...hani hiç bir fert eğitimden yoksun bırakılamazdı..bu kararı alanların çocuğu - torunu / akrabası bu tip okullarda okumadan...canı yanmadan !!! mazeret üretmesinin anlamı yok.. kim bu kararı alıyorsa....yakını bu okullarda okumalı... mümkünse kendi çocuğu veya torunu...atalarımızın dediği gibi...damdan düşmeyen , damdan düşenin halini an - la - maz.. masrafmışşş.. hadi oradannnnn..
  • necip767
    15 Mayıs 2018 20:27
    3 7
    Mezra ve köy bu ülkenin gerçeği ve asırlardır bu sistem var.Taşınması mümkün olan köylerin öğrencisi zaten taşınıyor.
    Ben de 15 -17 öğrenciyle yıllarca 5 sınıf bir arada okuttum.yarısı yıkık lojmanda tek odada yaşadım.4 öğretmen daha gelse nerede kalacak.
    Üç kişiyle dört kişiyle sınıf mı açılır muhalif mantığıyla yazmamak lazım.Birleştirilmiş sınıf mantığı zaruret tahtında en doğru çözümdür.
  • sk42k
    15 Mayıs 2018 16:22
    8 1
    6 senedir birleştirilmiş sınıf okutuyorum. Gel sen bana sor masrafı ve zahmeti... hayata 1-0 geride başlayan çocuklar, iki kat fazla gayret, kontrol edilemeyen fotokopiler...
  • müdüryetkisiz
    15 Mayıs 2018 14:14
    6 1
    birleşik sınıflarda 2 yılda bir kayıt alacaksın.böylece sınıf sayısı 2 ye düşecek.öğretmenlikten anlamayanlar yönetici olunca çözüm üretemiyorlar.
  • kaim42
    15 Mayıs 2018 13:47
    6 1
    Bir de birleştirilmiş sınıf öğretmenlerine anket yapın bakalım ülke genelinde.Biz değerlendirelim çalıştığımız okulları.Sonuçlar sizinkiyle aynı olacak mı?İşin mutfağında olan biziz.
  • joseph1618
    15 Mayıs 2018 13:34
    3 0
    birleştirilmiş sınıfın çözümü öğrencileri ortak noktada toplamaktır. Hem öğrenciler hem öğretmenler zarar görez...
  • zekirdek
    15 Mayıs 2018 13:20
    10 2
    600 tane mşllet vekşlşne havadan 20 binlira aylık vermek kolay ama dimi
  • zehra özgür
    15 Mayıs 2018 12:02
    7 0
    Birleştirilmiş sınıflarda eğitim öğretim gerçekten çok zor öğrenci ler diğer okullara göre çok geri kalmış oluyor. Taşıma imkanı olan okulları taşıma kapsamına alınmalı. Yada yakın köylerde birleştiren okullar yapmalı
  • mü_ce
    15 Mayıs 2018 11:57
    8 1
    Sokrates'in çok sevdiğim bir sözü var; odamın başköşesinde asılıdır:
    "Eğitimin pahalı olduğunu düşünüyorsanız cehaletin bedelini hesaplayın." diyor. Madem öyle o zaman oturup da Ülke olarak cehaletimizin sonuçlarını şimdiden hesaplamaya başlayalım. Yazık oluyor çocuklarımıza; müstakil olarak okuyan çocuklar ortalama haftada 10 saat Türkçe dersi görüyorken, birleştirilmiş sınıflarda bu sayı 10/4=2,5 ders saatine denk geliyor. Bu da zaten mantık olarak fırsat eşitsizliğini göstermeye yetiyor. Tek suçları küçük yerleşim yerinde yaşıyor olmaları. Eğitimde maddiyatı düşünmek ülkenin geleceğini sekte vurmaktır.
  • nazihoca
    15 Mayıs 2018 11:45
    12 0
    o zaman 3- 5 köyün ortasına okul yapacaksın öğrencileri taşıyacaksın başka çaresi mi var .Bu çocuklar 1-0 geride başlıyor.
  • aydoganuzun
    15 Mayıs 2018 11:42
    4 0
    4 yıldır tek öğretmenim 31165 sayısı çok korkunç bir sayı
  • mecikarts
    15 Mayıs 2018 10:50
    9 0
    10. yılımda ilk defa bu dönem 3 ile 4'ü birlikte okutuyorum. Öğrenciler fırsat eşitsizliğini sonuna kadar yaşıyor malesef. Merkezdeki okullarla dağlar kadar fark var.
  • cybermavi
    15 Mayıs 2018 10:31
    6 0
    Alan bilgisi olmayan kişilerin mesleğe atanıp köylere gönderilmesi öğrencileri olumsuz etkiliyor" .ne demek bu şimdi? 11 yıldır köydeyim.hangi alandan bahsediyorlar.
  • hazeyin
    15 Mayıs 2018 10:20
    9 1
    eğitimde gelinen noktanın özeti.
  • agresiwes
    15 Mayıs 2018 10:14
    18 0
    İnterneti olmayan okullara akıllı tahta kurmak,milyonlarda öğrenciye tablet dağıtıp 1 sene sonra vazgeçmek,-onların da 1 yıl içinde bozulması,satılması cabası-
    Ders kitaplarının içeriğini,yayınevini her yıl değiştirmek,kitapların 1 yıl sonra atıl duruma düşmesi,
    Faydası olmayan -yaz tatilinde bile- zorla kurs açtırılması -2 kat ücret ödenmesi-
    Bunlardan tasarruf sağlanırsa her sınıfa 1 değil 2 öğretmen bile görevlendirilebilir.
  • hyldrm44
    15 Mayıs 2018 10:02
    17 2
    eğitime yapılması gereken harcamayı masraf olarak görürsen eğitim kalitesinde de hep senden iyi olan ülkelere hep gıptayla bakmak zorunda kalırsın...!
  • ogretmen1089
    15 Mayıs 2018 09:38
    18 1
    21. yy. olmuş, bilim ve teknikte devrimler oluyor. Halen masraf ve maddi gider düşünülerek zorunlulukmuş gibi 19.yy zihniyetine sahip birleştirilmiş sınıf uygulaması savunuluyor. Eğitimin temeli ilkokulda atılıyor ve ilkokulların 3te1i bu birleştirilmiş sınıf denen çürük yapı üzerine kurulu.Bir de bu kafalar endüstri 4.0 devrimini yapacaklar peh.
  • pisko1978
    15 Mayıs 2018 09:30
    29 1
    o zaman milletvekillerini, bakanları da bir odaya toplayın hepsi bir yerde çalışsın herkese ayrı oda masraf!..
  • omala
    15 Mayıs 2018 09:26
    11 0
    e çözüm ,çözüm
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK