Memur Güvencesi Kaldırılabilir Mi

Ahmet Ünlü

Zaman zaman memur güvencesi kaldırılıyor veya kaldırılacak ifadelerine şahit alıyoruz. Bu yazımızda memur güvencesinin nereden kaynaklandığı ile bu güvencenin kaldırılmasının mümkün olup olamayacağını okuyucularımızla paylaşmaya çalışacağız.

Memur güvencesinin kaynağı nedir?

657 sayılı Kanun'un Güvenlik başlıklı 18'inci maddesinde; “Kanunlarda yazılı haller dışında devlet memurunun memurluğuna son verilmez, aylık ve başka hakları elinden alınamaz” hükmüne yer verilerek hangi hallerde memurluğun sona erdirileceği açıkça belirtilmiştir.

Yine bu kanunun değişik maddelerinde hangi hallerde memuriyetin sona ereceği ya da erdirileceği ifade edilmiştir. Buna göre devlet memurlarının; 657 sayılı Kanun hükümlerine göre memurluktan çıkarılması, memurluğa alınma şartlarından her hangi birini taşımadığının sonradan anlaşılması veya memurlukları sırasında bu şartlardan her hangi birini kaybetmesi, memurluktan çekilmesi, istek, yaş haddi, malûllük sebeplerinden biri ile emekliye ayrılması veya ölümü hallerinde memurluğu sona ermektedir.

Bu haller dışında memurların görevi sona erdirilememektedir. Bu hallerin gerçekleşmesi halinde dahi konu idari yargıya taşınırsa yargının verdiği karara göre işlem yapılmaktadır. Zaman zaman vicdanlarda dahi mahkûm olan birçok kişi yargı tarafından aklanabilmekte ve kamu kesimi bu personelle çalışmak zorunda kalmaktadır.

Statü değişikliği güvenceyi sona erdirir mi?

Her statü değişikliği güvenceyi sona erdirmez. Özellikle uzunca bir süre önce memurların sözleşmeli statüye geçirilmeye çalışılması acaba güvence kalkıyor mu endişesini beraberinde getirmiştir.

Memurların sözleşmeli olması tek başına iş güvencesini ortadan kaldırmaz. Özellikle de göreve alma ve göreve son vermenin şartları açıkça belirlendikten sonra iş güvencesi açısından sorun oluşmaz. Kaldı ki idari yargının yerleşik içtihatları, statüye bakmadan iş güvencesini koruma yönündedir ve bu durumun değişeceğini de düşünmüyoruz.


Yazının devamını okumak için tıklayınız

  • 0 1
  • 07 Şubat 2016 09:52 2.809
  • Yeni Şafak
  • Aktif Haberler
  • Beyefendi006
    08 Şubat 2016 22:06
    6 1
    Kaynak: Yeni Şafak beyler boşa okumayın...Zaman israfı...
  • göbekligeneral
    08 Şubat 2016 19:42
    0 0
    güvence kalkarsa ortada bir tane bile memur bulamazlar...
  • atabey174
    07 Şubat 2016 22:09
    0 0
    yani ?
  • ibrahimkiriş
    07 Şubat 2016 17:46
    6 1
    Lobi faaliyeti başlamış...
  • halilhoca
    07 Şubat 2016 16:26
    9 6
    EBS li olmayanlar acilen temizlenmeli(!).Daha sonra ''yürekten EBS li olmayanlar'' temizlenmeli.
  • sarkat
    07 Şubat 2016 14:22
    8 1
    Sanki anayasayı çok takıyorlarda.
  • serinkan
    07 Şubat 2016 14:04
    2 9
    657 neden değiştiriyoruz?
    Efendim kamuda tembellik işi savsaklama var...
    Peki diyelim ki işini savsakladi diye amir memuru işten çıkardı yada ben seninle çalışmak istemiyorum deme hakkı oldu.
    1.Doğu bölgelerinde devlet görevlerine kimlerin geleceği belli değil mi.
    2.Bu ülkede bir sürü polis savcı memur öğretmen... Amerikada ki bir adamın ağzına bakmiyor mu
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK