Nabi Avcı'dan Din Dersi Açıklaması

Milli Eğitim Bakanı Nabi Avcı, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’nin (AİHM), zorunlu Din Kültürü ve Ahlâk Bilgisi dersleri dolayısıyla Türkiye’nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ni (AİHS) ihlal ettiğine karar vermesiyle ilgili olarak katıldığı bir televizyon programında ‘Gerekli savunmamızı yaptık. Dosya büyük divanda’ dedi.

Önce kendi içimizde çözelim

Katıldığı televizyon programında eğitim gündemiyle ilgi soruları yanıtlayan Avcı din derslerinin AİHM’den önce kendi içimizde çözülmesi gereken bir konu olduğunu söyledi:
“AİHM’den önce din dersini kendi içimizde tartışmalıyız. Kendimizi ikna edebilmiş miyiz? Buna bakmalıyız. 1982 Anayasası ile birlikte din dersi okullarda okutuluyor. Bu belli bir dinin ya da mezhebin dersi olarak değil, din kültürü dersi olarak ilgili maddede geçiyor. Fakat işleyiş böyle olmamış. Bunu kendi yapımıza uygun bir biçime sokmalıyız. Çoğulculukla ilgili düzenlemelerin üzerine gitmeliyiz. Bu konuda adımlar attık. Bunlar yeterli bulunmuyor. Herkes dinini, mezhebini ve başka inanış biçimlerini seçebileceği dersler üzerinden öğrensin istiyoruz.”

“Aleviler kendilerini tanımlamalı”

Aleviler için din dersleriyle ilgili soru üzerine Avcı çalışmaların yeterli olmadığını vurguladı:
“Alevilerle ilgili çalışmalarımız var. Ancak bunlar yeterli değil. Sünni bilim adamlarını toplayıp Aleviliği onlara tanımlatmak doğru olmuyor. Aleviler bırakın biz kendimizi tanımlayalım diyorlar.”

“Dershane düzenlemesi iptal edilirse ciddi sıkıntı getirir”

Bakan Avcı dershane dönüşümü Anayasa Mahkemesi'nce iptal edilirse eğitim sisteminin ciddi bir sıkıntıyla karşı karşıya kalacağının da altını çizdi.

HÜRRİYET

  • 2 1
  • 21 Aralık 2014 16:43 1.411
  • Aktif Haberler
  • merulaalba
    21 Aralık 2014 20:10
    5 2
    Alevi olan arkadaşlar, din dersi istemiyorsa neden zorlanıyorlar. Allahın dinini dayatmak meb'e mi kaldı. Kaldı ki toptan kaldırılmalı. Sanki bir işe yarıyor.
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK