“Öğretmenler Bütün Yaz Tatil Yapıyor” Efsanesi Ve Gerçekler

Kimbilir kaçıncı ‘Bay Her-Şeyi-Bilir’, “Demek öğretmensin ha?” dedi. Ses tonundan, bunun ardından ne söyleyeceğini anlamıştım. “Bütün yaz tatil yapmak hoş olmalı” diyerek dudak büktü.

Kendisi benim nasıl efsanevi bir işim olduğunu sanıyordu bilmiyorum ama hayatımda bütün yaz tatil yaptığım olmadı hiç.

Eğitimle İlgili Yazın Yapılan 9 İş

Bütün yaz kokteylini yudumlayan, bir sonraki ders yılı için hazırlanmadan tatil yapan öğretmen efsanesini kim başlattı bilmiyorum ama varlarsa bile bu öğretmenlere hiç rastlamadım.

İşin aslı, öğretmenliğe başladığımdan beri (öğretmenlik benim ikinci kariyerim) bazı yaz ayları hayatımın en yoğun geçen aylarıydı. Bunun çeşitli sebepleri var:

1. Yaz okullarında çalışıyoruz.

Şunu kabul edelim, kimin biraz ek gelire ihtiyacı yoktur ki? Bu yüzden çocuklarla günde birkaç saat ders yapıyor, bu derslere hazırlanmak için de zaman harcıyoruz. Orada bulunduklarına kızan öğrencilerle dolu sınıflarda takviye kurslarının yanı sıra kredi tamamlama dersleri veriyoruz. Tatil yapmıyoruz. Dahası, kendi sınıfımızdan ve araçlarımızdan uzakta oluyoruz ve en fazla bir ay kadar birlikte olacağımız öğrencilerle yeni bir öğrenme ortamı oluştuyoruz.

2. Bölüm ve müfredat toplantılarına katılıyoruz

Bu yaz çoğumuz bölgelerimizdeki Ortak Performans Ödevlerinin not derecelerinin geliştirilmesi ya da revize edilmesi üzerinde çalışıyoruz. Yeni öğrencilerimizi, elimizde bulunan, öğretmenler tarafından geliştirilmiş sınavlara hazırlamak için seçenekler ve multimedya metin setleri hazırlamamız gerekebilir.

3. Ders programımızı geliştiriyoruz.

Eskimiş, hantallaşmış ya da pek içimize sinmeyen derslerin ve ünitelerin üzerinde çalışıyor, bunları değiştiriyor ya da tamamen programdan çıkarıyoruz.

4. Yeni dersler için kaynak kütüphaneleri oluşturuyoruz.

Yeni dersler için ilham verici şeyler, öğrencilerin işine yarayacak araştırma kaynakları bulmak için zaman harcıyoruz. Örneğin yıl boyunca -Eylülden Hazirana kadar- bilgisayarımın masaüstü, kaynaklar, başlıklar ve yazın yeni dersler için fikir ararken karıştırmayı düşündüğüm bağlantılarla doluyor. Facebook ve Twitter hesaplarımı, güncellemeleri takip eden programları ve blogları dolaşıyorum. Ders yılı başladığında zamandan kazanabilmek için, proje tabanlı ünitelerin hazırlıklarını yazın yapıyorum.

5. Okullarımızın satın aldığı yeni teknolojileri ya da ders programlarını öğreniyoruz.

Bazen, okul açılmadan önce anlamak istediğimiz yeni ders programlarını yaz aylarında çalışıyoruz. Buna ek olarak pek çoğumuzdan, örneğin iPad kullanılan bir sınıf düzeninden Chromebook kullanılan bir düzene geçmemiz isteniyor ve bu yeni teknolojilerin derinlemesine ve verimli bir şekilde kullanılması için çok daha önceden uğraşılması gereken süreçler oluyor.

6. Yazıyoruz, blog güncelliyoruz ya da okuduklarımıza yorum yapıyoruz.

İnternet üzerindeki ilişkilerimizi, ders yılı boyunca mesleki işbirliğinin daha kolay olabilmesi için internet üzerindeki ilişkilerimizi canlı tutuyoruz. Ne de olsa, her şeyin cevabını hemen yakın çevremizde bulamayız. Her türlü öğrenme ortamını canlı tutup geliştirmek zorundasınız. Kaynaklar her yerde bulunabilir.

7. Profesyonel gelişimimizi sürdürüyor ya da başkalarına yardım ediyoruz.

Kurslara ya da internet üzerinden verilen derslere katılıyor, uzmanlığımızı paylaşmak için kişisel gelişim çalışmalarını sürdürüyoruz. Kendi adıma yaz aylarında daha fazla Twitter ve Google Hangout görüşmeleri yapıyorum. Sanal dünyada 365 gün-24 saat eğitimle ilgili bir konferans bulmak mümkün!

8. Bir sonraki yıl için sınıfımızın ortamını düzenliyoruz.

Kötü Ruh filmindeki o mutfak sahnesini hatırlıyor musunuz? Hani masanın ve sandalyelerin tavana yapıştığı sahne? İşte Ağustosta sınıfımıza geldiğimizde bizi buna benzer bir sahne karşılıyor. Ama günler sonra gelen öğrenciler için durumun böyle olmadığını söylemeye gerek yok. Okulun ilk günü, ders yapmaya hazır harika sınıflar sihirli bir şekilde çıkmıyor ortaya. Bunun için daha erken gelip, sınıfımızı yoluna koymamız gerekiyor. Günlerce sıraları oradan oraya çekip düzenliyor, panolarımızı yerleştiriyor, rafları tekrar yerine takıyor, nasıl olduysa başka bir sınıfa gitmiş olan eşyalarımızı bulup yeniden sınıfımıza getiriyoruz.

9. Tazeleniyor ve enerjimizi yeniliyoruz. Bu doğru.

Yıl sonuna gelindiğinde öğretmenler tatil için can atar. Yaz okulunun sonuna gelindiğindeyse, o efsanevi iki aydan geriye planlama, hazırlanma, öğrenme, düzeltme ve (evet) dinlenmek için sadece üç hafta kalmış olur.

Öğretmenler Yıl Boyu Öğrenirler

Tekrar benim ‘Bay Her-Şeyi-Bilir’e dönelim: Ona gerçekten, yıl boyu benim yaptığım işi yapmak isteyip istemediğini sormalıydım. Ben yıl boyunca ortaokul öğrencilerimin peşindeydim. Gerçekten biraz molayı hak ediyorum! Bununla birlikte, kendime karşı dürüst olmam gerekirse, bunu nasıl yapacağımı bilemiyorum.

Ne de olsa, bir öğretmen gibi düşünmenin sonu yok. Öğretmenliği seviyorsanız, Haziran ayında her şeyi bir kenara bırakıveremezsiniz.

Sınıftaki kütüphanenizi zenginleştirmek için kitaplar aramaya devam edersiniz. Önemli bir haber yayınlandığında bayideki son New York Times’ı almak için hemen sokağa fırlarsınız çünkü gazeteyi derste belge olarak kullanmak istersiniz. Ders planlarınıza katkı sağlayabilecek malzemeler ya da eşyaları toplarsınız.

Doğrusu yılın on ayında yaptığımız işi yapabilmemiz için gerçekten molalara ihtiyacımız var. Kalan iki ay zaten işimizin diğer önemli kısımlarına harcanıyor.

Öğretmen olmayanlar, öğretmenliğin bir insanı ne kadar yorabileceğini anlamıyorlar. Hiç bir Amerika başkanının makamına oturduğu ve makamını bıraktığı zaman çekilmiş karşılaştırmalı fotoğraflarını gördünüz mü? İşte, öğretmenlik de bunun gibi bir şey. Günlerini yüzlerce çocukla geçirmek, yetişkin insanların yapısında olmayan bir şey. Bir yetişkinin duyularını bu kadar sık ve tutarlı bir şekilde açık tutması çok yorucu.

Her şeye rağmen, her yıl, yaz tatili yapamadan, sınıflarına dönüp birliklerine katılmak için can atan insanlarız biz, bunu öğretmenlik onuru için yapıyoruz.

Hepinize üretken, çok şey öğrenip az da olsa dinlenebildiğiniz bir yaz diliyorum.

Siz “tatilinizi” nasıl planlıyorsunuz?

 

Forum konumuz: tıklayınız

egitimpedia

  • 12 3
  • 07 Temmuz 2017 21:04 3.460
  • Aktif Haberler
  • SUMERA06
    09 Temmuz 2017 17:44
    1 0
    Ciddiye alinmasina ciddi itirazi olan biri ciddiye alip niye cevap verir ki
  • Liliyar
    09 Temmuz 2017 16:04
    1 5
    Bir ülkede öğretmenlerin tatili konuşuluyorsa, öğretmenler de bunu ciddiye alıp cevap verme gayreti güdüyorsa o ülkenin eğitim düzeyi açısından bundan daha net bir gösterge olamaz.
  • yigiterc
    09 Temmuz 2017 15:14
    4 0
    Ayağımda parmak arası terlik , şort... Tatildeyim ... Ne derlerse desinler .

    İdarecilik mülakatı için , başvuranların araçlarını otopark almıyordu önceki gün .
    Bakın , tatili ne kadar da kolay feda ediyor öğretmenler .
  • SUMERA06
    09 Temmuz 2017 15:11
    2 0
    Madem kis tatili, milli bayram tatli, 15 tatil vs var o zaman siz bu zamanlarda da gidin okula ne yapacaksaniz. Öğretmene pervasizca uzanan dilleri en üst makama havale ediyorum.
  • Beyefendi006
    09 Temmuz 2017 14:24
    5 0
    meclis 3 ay tatil adliye 1.5 ay tatil. Memur mühendis amir doktor vs senede en az 20+gün tatil/izin...
    Öğretmen 1 ders izin alıp bir yere gidemez. ama diğer memur ve kamu çalışanları öyle değil, öğleden sonra işim var gelme. Yarın geç gelirim vs vs..
    Kimse kimseyi kandırmasın.
    yarım gün hasta ol okula geleme cayır cayır maaşın neredeyse yüzde 6sı 7 si kesiliyor.
    Gelde anlat başkasına ya da boşver in şimdi 3 ay tatilde Hangi bölgeden başlıyoruz gezmeye tozmaya...
  • didemt
    08 Temmuz 2017 17:59
    8 4
    Eski öğretmenlere neden atıfta bulunuyorsunuz. Bence onlar bizden daha çok çalışıyordu. Özellikle bilgisayar olmadığı için herşeyleri satır satır ellerinde hazırlıyorlardı ve eve bizden daha çok iş götürüyorlardı. Çalışmayan öğretmen derseniz eski yeni fark etmez her dönemde 3-5 tane çıkıyor malesef.
  • tarkan555
    08 Temmuz 2017 17:16
    0 1
    3 cumle ile aciklanabilecek bir konuyu bu kadar uzun anlatmak ilginççç .Incir cekirdegini doldurmayan bir konu ...
  • memetoca
    08 Temmuz 2017 12:01
    4 2
    gkhnmkn herneyse kendi adına yaz.
  • göbekligeneral
    08 Temmuz 2017 11:54
    2 3
    millet öğretmenliği sadece okulda olup bitiyor sanıyor.galiba eski öğretmenlerimizden kalma şeyler.
  • gkhnkmn
    08 Temmuz 2017 10:26
    4 5
    Ayrıca biz bunlari yapmiyoruz ki . haber içeriği de ütopik.
  • gkhnkmn
    08 Temmuz 2017 10:23
    3 9
    Tatilimiz iki ay degil ki. Yari yil tatili var, kis tatili var, milli bayram, dini bayram, yarim gun,rapordu,sevkti vs vs . senede 6 ay oluyo olmuyo diyorum ben.
  • 07tuna
    08 Temmuz 2017 09:57
    12 0
    Ama gerçekten iki ay tatil var,çok güzel bir şey bu, her saniyesini hakettim,keşke senin de olsaydı diyorum ben
  • 40096
    08 Temmuz 2017 09:46
    12 0
    Tatilimiz ile ilgili neden açıklama yapmışsınız anlayamadım .Ben köyümdeyim yan gelip yatıyorum tatil benim hakkım ne kaadar iyi dinledirsem çalışma yılım o kadar iyiyi geçer sizlerede iyiyi tatiller.
  • sdmrc
    08 Temmuz 2017 05:17
    15 0
    Ben artik ogretmenligin disardan gorundugu gibi kolay olmadigini anlatmaktan yoruldum...iki ay tatildesiniz diyenlere cevabim "iki ay tatili vardi sende okuyup ogretmen olsaydin"
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK