Öğretmenlere 'Veli Zorbalığı'

İstanbul Kültür Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dekan Vekili Prof. Dr. Özge Hacıfazlıoğlu’nun 2010’dan beri 10 şehirde yaklaşık 500 öğretmenle yaptığı araştırma, ilginç sonuçlar ortaya çıkardı. Araştırmaya göre öğretmenler, WhatsApp gruplarında ‘velilerin zorbalığı’na maruz kalabiliyor. Öğretmenler WhatsApp üzerinden velilerden ‘yağan’ mesajlardan bunalınca, duruma bakanlık el koydu. Veliler için e-okul sistemi üzerinden her türlü bilgiyi alabilecekleri yeni bir sistem kuruldu, öğretmenler aşırı mesaj trafiğinden kurtarıldı.

Esra ÜLKAR

Araştırmada şu değerlendirmeye yer verildi:

“Dijital çağ öğrenme kültürü öğretmenlere, öğrencilere ve velilere sağladığı faydalar yanında zarar da getirebiliyor; öğretmenlerin iş ve özel yaşam dengelerini alt üst edebiliyor. Okul yönetiminin ve öğretmenlerin dengeyi sağlayamadığı durumlarda öğretmen çok yönlü zarar görebiliyor.  Veliler arası iletişim amaçlı kurulan ‘WhatsApp’ grupları, öğretmeni zor duruma sokan, zaman zaman ‘veli zorbalığı’yla sonuçlanan durumlara bile yol açabiliyor. Günün yorgunluğuyla evine gelen öğretmen, geç vakitte bir veli tarafından gelen mesajla mesaisine akşam da devam ediyor. Evi, ailesi ve özel işlerinden ödün vermekle kalmayıp aynı zamanda açıklama yapmak ve veliler arası uyumu sağlama mücadelesine girebiliyor.” 

E-OKUL SİSTEMİYLE HABERLEŞECEKLER

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), öğretmenlerin, veli ve öğrencilerle haberleşmesi için e-okul sistemi üzerinden yeni bir uygulama başlattı.

Öğretmen, bu sistemde kendi öğrenci ve velilerinin görebileceği duyuru ve hatırlatmaları yapabilecek. MEB, cep telefonlarındaki bilgilendirme mesajları nedeniyle öğretmenlerden gelen şikâyetleri e-okul sistemi üzerinden çözdü.

Öğretmenler, duyurularını yayınlayabilmek için öncelikle e-okul sistemine girecek. Daha sonra sistem üzerinden açılan ekrandan ‘Kurum İşlemleri-Bilgi Giriş İşlemleri-Öğrenci Duyuru İşlemleri’ bölümleri sırasıyla tercih edilecek. Öğretmen, sol üst köşedeki ‘+’ işaretine tıklayarak ‘duyuru/hatırlatma’ girişi yapabilecek. Bu duyurular, e-okulda öğrenciler ve veliler tarafından okunabilecek. / Gamze KOLCU/ANKARA

  • 2 3
  • 11 Ocak 2018 11:17 20.787
  • Aktif Haberler
  • zekirdek
    12 Ocak 2018 10:12
    4 0
    nokia 3310 kullanıyorum dum:)dha iydi aç kapa sade şarz bir hafta ...
  • yoncaöğrt
    12 Ocak 2018 04:54
    1 5
    Üç yıldır WhatsApp grubumuz var ne kavga ne gürültü hiç bir şey olmadı duyurular yapılır ders hakkında akşam sekize kadar mesaj atılır hiç sorun yaşamadık çok şükür
  • berkcan65
    12 Ocak 2018 00:00
    10 1
    veliye telefon vermek....veliyle watsap grubu ortaklığı....başına bela almak isteyenler...sonra sızlanmayın bizim okuldki aciz öğretmenler gibi..ayy çok rahatsız ediyorlar..ayy kavga ediyorlar....
  • ayşea
    11 Ocak 2018 23:20
    0 1
    @balthazarr öğretmenim, uygulamaya geçti.
  • Stargate_73
    11 Ocak 2018 22:41
    3 0
    watsapp grubum var işim çok kolay.Öğrenci sayım da az.16 öğrencimin 12si watsapp kullanıyor. Ödev ve bilgi paylaşımı dışında başka birşey yok.Yok telefon vermem diyenler de abartıyor bence.Sınıfınız 20den az ise gayet kullanışlı.Yoksa 20 üstü çekilmez.
  • İMPARATOR1
    11 Ocak 2018 22:15
    6 1
    Öğretmen, bu sistemde kendi öğrenci ve velilerinin görebileceği duyuru ve hatırlatmaları yapabilecek.BÖYLE bir cümle ile olay açıklanmış gibi görünüyor ama sakın haaa yanılıpta ödev göndermeyin. Sonra ödev yasak. Öğretmen ödev gönderiyor. İşte kanıtı diye bu sistemden başınız ağrımasın derim ben. Duyuru yazarsın. '' Kar tatili oldu vb.'' ona Eyvallah. Öğretmenin hayrına bir şey olacağını pek sanmam.
  • mondschein
    11 Ocak 2018 21:58
    4 2
    sağlam bir uyarı ile whatapp grubu düzene girer. kuralları baştan net koyarsanız bu kurala uymayana anında tepkiyi verirseniz sorun olmuyor ( geçen yıl biraz laylaylom idi benim grup, bu yıl net çizgileri çektim, bir kaç uyarı sonrasında hiç sorun olmadı )
  • hazanın dünyası
    11 Ocak 2018 21:51
    1 1
    Umarım çok işlevli bir uygulama olur. Toplu mesaj gönderimine izin vermesi öncelikli beklentimdir.
  • öznur33
    11 Ocak 2018 17:29
    2 5
    Telefon no vermemek olmaz bence .vatsabim var velilerimle ama dersle ilgili paylasimlar disinda bise kabul etmicemi soyledim .bi kere yapildi yorumlar da yapildi iyi bir ikazla suanda vatsabim amaci disinda kullanilmiyor.
  • DUYGU3441
    11 Ocak 2018 16:01
    6 0
    veliler ne derse haklıdır ! milli eğitimin düşüncesi bu
  • uyuzz
    11 Ocak 2018 15:45
    9 1
    Velilere telefon numaramı vermedim kafam rahat bu sene..
  • canyucellive
    11 Ocak 2018 15:27
    6 0
    hayata geçtiği takdirde mükemmel olacak bir uygulama. çünkü artık velilerin ne saat ne de saygı ile işi var istiyorlar ki öğretmenler 7/24 isteklerine cevap versin. bununla birlikte klavye savaşçıları hakaret boyutuna vardırıyorlar mesajlaşmaları. meb ya kendi mesajlama sistemi dışında hiçbir whatsupp, telegram gibi uygulama izin vermesin. aynı şey öğretmen grupları içinde geçerçi, öğretmene tebliğ artık telefon üzerinden yapılabilsin dys ile birlikte tekrar imza günlerine döndük. meb bir program yardımı ile bu işi kolaylıkla çözebilir. son olarak da bir emir göndererek whatsupp vb gruplar yasaklanmalı, velilerin sanal kavgaları okul ve sınıf huzurunu bozuyor. her kafadan farklı sesler çıkıyor. çocuk çocuğa vurmuş moraran kolun resmini atan mı dersin, su dökülen defterinin resmini çekip gönderen mi her şey var. eğitimci eğitim işi ile uğraşsın gıybet dedikodu kazanları bizim işimiz değil.
  • ümit üstel
    11 Ocak 2018 12:35
    4 0
    girdiğimiz duyuruya veli nerden bakacak, bilen var mı ?
  • cbci
    11 Ocak 2018 12:14
    8 0
    benim veliler de whatsapptan bana yazdı bir kaç kere. cevap vermedim sonra mesajlar kesildi. toplantıda da açıkça beni bu şekilde rahatsız etmeyin diye de belirttim. çok acil durumlar hariç de beni aramayın dedim. kimse kusura bakmasın benim de bir özel hayatım var. insanlara yüz vermeye gerek yok. doktora telefon açıp da bana ilaç diyebiliyor muyuz?
  • aspercasper
    11 Ocak 2018 11:44
    10 1
    Bu uygulamanın bir anlamı yok. Her veli hergün girip oradaki duyuruları kontrol etmez. Zaten öğretmenin gönderdiği ödei ve notları dahi kontrol etmedikleri için watssap grupları türedi. Bakanlık bunun yerine eokul üzerinden velilere mesaj gönderme özelliği eklemeli
  • zekirdek
    11 Ocak 2018 11:29
    9 0
    Bu Nedir Kardeşim Vatsap Falan Bi Rahat Bırakın İnsanları
  • balthazarr
    11 Ocak 2018 11:20
    0 1
    Hayata geçti mi bu uygulama
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK