Öğretmenlerin Resen Atanmaları Hukuki Sonuçlar Doğurabilir

Zorunlu çalışma yükümlüsü olan öğretmenlere Haziran dönemi iller arası isteğe ve zorunlu çalışma yükümlülüğüne bağlı yer değiştirme duyurusuyla başvuru hakkı verilmiş ve bu öğretmenlerin bir kısmı tercihleri doğrultusunda boş olan zorunlu hizmet bölgelerine atanmaları yapılmıştır.

Bu işlemler, Yönetmeliğin 28. maddesinin birinci fıkrasında “Zorunlu çalışma yükümlüsü öğretmenlerden 1, 2 ve 3 üncü hizmet alanlarındaki eğitim kurumlarında görevli olup Bakanlık öğretmenlik kadrolarında ilk göreve başlama tarihi esas alınarak ilgili yılın 15 Eylül tarihi itibarıyla toplam 3 yıllık görev süresini dolduranlar, Bakanlıkça yapılacak planlamaya göre hizmet bölgelerinin zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet alanlarına yer değiştirme suretiyle atanırlar” hükmü ile

2014 yılı öğretmenlerin iller arası isteğe ve zorunlu çalışma Yükümlülüğüne bağlı yer değiştirmelerine ilişkin duyurunun 5. maddesinin (a) bendinde yer alan “06/05/2010 tarihinden sonra atanıp birinci, ikinci ve/veya üçüncü hizmet alanlarındaki eğitim kurumlarında görev yapan öğretmenlerden toplam 3 yıllık çalışma süresini tamamlayan veya 15 Eylül 2014 tarihi itibarıyla tamamlayacak olanlardan zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet alanında hiç görev yapmamış ya da eksik hizmeti 6 aydan fazla olanlar, zorunlu çalışma yükümlülüklerini yerine getirmek üzere il içinde veya iller arasında dördüncü, beşinci veya altıncı hizmet alanlarındaki eğitim kurumlarına tercihleri doğrultusunda atanır. Tercihlerinden herhangi birine atanamayanlar, alanlarında norm açığı bulunan diğer zorunlu çalışma yükümlülüğü öngörülen hizmet alanlarındaki eğitim kurumlarına atanır. Bunlardan başvuruda bulunmayanların atamaları Bakanlıkça resen yapılacaktır.” hükmü doğrultusunda zorunlu hizmet yükümlüsü öğretmenler resen atanmıştır.

Görüldüğü üzere Yönetmeliğin 28. maddesi ile söz konusu duyurunun 5-a maddesi incelendiğinde zorunlu hizmete tabi öğretmenler, il içinde veya iller arasında tercihleri alındıktan sonra yerleştirmelerinin yapılamaması veya zorunlu hizmete tabi olduğu halde atanmak için hiçbir tercih bulunmayanların veya tercihlerine atanmayanları, atanması resen yapılmıştır.

Okul Müdürlükleri veya Milli Eğitim Müdürlüğü yetkilileri tarafından MEBBİS güncellemelerinde "Zorunlu Hizmet" bilgileri kurumlarınca yanlış girilen veya özür durumları dikkate alınmayarak resen atamaları yapılmış olan öğretmenlerin mağduriyetlerinin giderilmesi için Bakanlık yetkilileri ile görüşülmüş, yaptığımız görüşme sonucunda Bakanlık yetkilileri talebimizi olumlu karşılamış, özür durumları dikkate alınmayan veya zorunlu hizmet bilgileri hatalı olup resen atamaları yapılan öğretmenler kurumlarına dilekçe ile başvuru yapmaları halinde zorunlu hizmet bilgilerinde gerekli düzeltmelerin yapılacağı belirtilmiştir. Özür durumları dikkate alınmamış veya zorunlu hizmet bilgileri yanlış girilen öğretmenlerin talebi halinde resen yapılan atamaların iptali söz konusu olabilecektir.

Diğer yandan 2014 yılı öğretmenlerin il içi isteğe ve iller arası isteğe bağlı ve zorunlu çalışma yükümlülüğüne bağlı yer değiştirmelerine ilişkin duyuruda, kendilerine norm kadro yokluğu nedeniyle başvuru ekranı açılmayan zorunlu hizmet yükümlüsü öğretmenler, 18.06.2014 tarihinde yayınlanan Milli Eğitim Bakanlığına Bağlı Eğitim Kurumları Yönetici ve Öğretmenlerinin Norm kadrolarına İlişkin Yönetmelik hükümlerine göre eğitim kurumlarının norm kadroları yeniden belirlenmeden resen atamaları yapıldığı için mağduriyetlere neden olduğundan hukuki sonuçlar doğurabilecektir.
  • 1 0
  • 20 Ağustos 2014 06:18 1.007
  • Eğitim Bir Sen
  • Aktif Haberler
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK