Okul Öncesi Öğretmenleri İçin Dinlenme Tavsiyesi

KDK, Türk Eğitim Sen’in, teneffüslerde dinlenme haklarını kullanamayarak, çocuklara gözetmenlik görevlerini sürdüren okul öncesi öğretmenler ile ilgili şikayetini haklı bularak, MEB’e koşulların iyileştirilmesini tavsiye etti.

Okul öncesi öğretmenlerinin teneffüse çıkma hakkına sahip olması için Milli Eğitim Bakanlığı’na (MEB) başvuruda bulunan Türk Eğitim-Sen’in teklifi reddedilmişti. Bakanlık cevabında, öğretmenlerin teneffüse çıkmasının, öğrencileri olumsuz etkileyeceğini belirtmiş, MEB, henüz öz bakım becerileri gelişmemiş olan çocuklara öğretmen gözetimi ve denetimi olmadan teneffüs yaptırmak uygun değildir” demişti. Sendika, Kamu Denetçiliği Kurumu’na (KDK) gönderdiği dilekçede, okul öncesinde çalışan öğretmenlerin ders saatlerinin 40 dakikaya düşürülerek, ders saatleri arasında teneffüs yapma hakkının verilmesi, bu yapılamayacaksa da öğretmenlere haftada 6 saat ek ders ücreti ödenmesi gerektiğini belirtmişti. Türk Eğitim-Sen’in bu konuyla KDK’ya yaptığı başvuru kabul edildi. KDK, “Okul öncesi eğitim kurumlarında yeterli destek personelin görevlendirilmesine; öğretmenlerin dinlenme ve özel ihtiyaçlarını gidermeye yönelik tedbir ve uygulamalara ilişkin olarak tüm eğitim kurumları için geçerli ve açıklayıcı yazılı düzenlemeler yapılmasına; öğretmenlerin çalışma koşullarının iyileştirilmesine; okul öncesi eğitimin niteliğinin artırılmasına yönelik ortak kalite standartlarının oluşturulması için MEB'e tavsiyede bulundu.

ÖĞRENCİLER DE BU HAKTAN MAHRUM KALIYOR

Sendika, okul öncesi öğrencilerinin oyun ve dinlenmeye ihtiyaç duyduğunu, ilkokula hazırlanabilmeleri için bu ihtiyaçlarının karşılanması gerektiğini söyledi. İlkokul öğrencilerinin 40 dakika ders görürken, ilkokula hazırlananların 50 dakika ders görmesinin çocukların dinlenme haklarını ellerinden aldığını ve bu durumun çocukları okuldan soğuttuğunu söyleyen Türk Eğitim-Sen, eğitimin kalitesinin olumsuz etkilendiğini belirtti.

TENEFFÜS YA DA EK DERS ÜCRETİ İSTİYORLAR

Okul öncesi öğretmenlerinin ara vermeden saatlerce çalışmak zorunda olduğuna dikkat çeken sendika, günde 6 ders olduğu düşünüldüğünde öğretmenlerin 300 dakika boyunca sınıfta olmak zorunda olduğunu belirtti. Bu durumun iş veriminin düşmesine ve öğrencilerin eğitiminin olumsuz etkilenmesine neden olduğunu vurgulayan sendika, KDK’dan ders sürelerinin 40 dakikaya düşürülmesi ve öğretmenler ile öğrencilere teneffüs hakkı verilmesi için MEB’e tavsiyede bulunulmasını talep etmişti.

 

Sabri GARİP / 

  • 4 1
  • 04 Nisan 2019 10:06 3.961
  • Aktif Haberler
  • suleyman17
    06 Nisan 2019 00:45
    0 4
    Bencede okul öncesi öğretmenlerine ya fazla ek ders verilmeli ya da süre kısaltılmalı. Küçük çocuklar ile zaman geçirmek gerçekten çok zor. Meb aynı ek derse fazla süre çalıştırıp hak yemiş oluyor
  • bulku
    05 Nisan 2019 08:35
    1 4
    Okul öncesi eğitim programı çocuk merkezli bir programdır. Dolayısıyla çocukların dinlenme ya da ders saat sınırı olmamaktadır. öğretmen, günlük programını esnek yapar. Dolayısıyla çocukların dinlenme gibi bir ihtiyaçları olduğunda zaten farklı yöntem ve tekniklerle dinlenirler. KDK bir okul öncesi öğretmenine sorsaymış daha doğru olurmuş. Öğretmenlere gelince, ülke şartlarında dinlenmek, mola imkansız gibi görünüyor. Madem öyle, sınıf öğretmenleri gibi ders saatimizi 40 dk.gösterip, günlük çalışma süresini kısaltsalar ki daha fazla çalışıp aynı ek dersi alıyoruz. Ya da günlük 1'er saat daha fazla ek ders verilsin derim.
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK