Okullar Tam Güne Hazır Mı?

Son yıllarda 'deneme tahtasına' dönen öğrenciler, şimdi de 'tam gün' kurbanı olmak üzere. Ek derslik, yemekhane, tuvalet, oyun alanı gibi altyapılar hazırlanmadan, sisteme geçilmek için hazırlık yapılıyor. Çocuklarını korumaya çalışan veliler, imza topluyor.

Hakan Dirik

Son yıllarda “deneme tahtasına” dönen öğrenciler, şimdi de “tam gün” kurbanı olmak üzere. Başta Başkaban Binali Yıldırım olmak üzere yetkili ağızlardan 2019'da başlatılacağı bildirilen tam gün eğitim için pek çok okulda çalışma yapılıyor. Ancak bu okulların hiçbirinde ek öğretim kadrosu, derslik, yemekhane, tuvalet ve oyun alanı gibi hazırlık yok. Öğrenci ve veliler, uygulamaya karşı imza toplamaya başladı. Hazırlık yapılmadan tam güne geçilmesinin askıya alınmasını talep eden imzalar, ilçe ve il milli eğitim müdürlüklerine iletilecek.

“Tam gün” telaşı, İzmir'de Konak'ta 10 Buca'da 8 okulda yaşanıyor. Ancak söz konusu deneme, daha önce Bayraklı'da, Kaymakam Özgür Azer Kurak Ortaokulu’nda yaşanlıştı. Yeterli derslik olmaması nedeniyle öğrenciler, sınıf için sıra beklemek zorunda kalmış. İki aylık zorlamanın ardından ikili sisteme geri dönülmüştü.

Eğitim-Sen ve öğrenci velileri, tam gün için hazırlık yapılana İzmir'deki 18 okulun hiçbirinin “hazır” olmadığını tespit etti. Sendikayla birlikte araştırmayı gerçekleştiren Veli Derneği Buca Şube Başkanı Gülsen Candemir, ulaşabildikleri 18 okulun hiçbirinde tam gün eğitim için ek sınıf, yemekhane, tuvalet ve oyun alanı gibi altyapı hazırlıkların yapılmadığını kaydetti. Okullarda sınıf mevcudunun iki katına çıkacağını, ancak eğitimcilerin aynı sayıda kalacağını belirten Candemir, böylelikle her iki öğretmenden birinin okuldan ayrılacağını, öğlen bir saatlik yemek arasında yemek sorunun baş göstereceğini kaydetti. Eğitimin masa başı kararlala yönetilmeye çalışıldığını belirten Candemir, “Altyapısı hazırlanmış, derslik sayıları çoğaltılmış, yemekhanesi yapılmış, spor salonu ve etkinlik sınıfları olan okullarda tam gün eğitimi biz de savunuyoruz. Ama okulların tam gün eğitime geçmesi çalışmaları yine bundan önce 4+4+4 eğitim modelinde de olduğu gibi kimseye sorulmadan yapılıyor. Zaten koşulları tam gün eğitime uygun olmadığı için ikili eğitim yapılan okullarda, hiçbir değişiklik yapılmadan mevcut koşulları ile tam gün eğitime geçilmek isteniyor” dedi.

Gülsen Candemir, “Mevcut okul binalarında hala laboratuar, kütüphane, sığınak, etkinlik sınıfları, spor salonları yeterli sayıda tuvalet bulunmazken tüm bu eksiklerin üzerine bir de hiçbir hazırlık yapılmadan tekli eğitime geçilmesine biz veliler onay vermiyoruz. Bu dönüşüm büyük sorunlara yol açacaktır. Düzenlemeden, gerekli yatırımlar yapılıp okullar tekli eğitimin gerektirdiği koşullar yerine getirilene kadar vazgeçilmesini istiyoruz” diye konuştu.

Veli Derneği temsilcisi, sisteme hazırlıksız geçilmesinin sakıncalarını şöyle sıraladı:

“Öğlen bir saat yemek arası verilen sistem hayata geçtiğinde okullarda yemekhane bulunmadığı için çocuklar eve gelmek ve tekrar dönmek zorunda kalacak. Bu durum çalışan aileler için ayrıca büyük problemlere neden olacaktır. Okullarda öğrencilerinin kullandığı tuvalet ve lavabolar ile ilgili hiçbir çalışma yapılmamıştır. Mevcut hali ile engelli öğrencilerin sağlıklı eğitim almasına uygun olmayan okullarda, bu sistemde de tuvalet, girişlerde rampa ve uygun sınıflar gibi hazırlıkların yapılmadığı görülmektedir. Kantinlerde herhangi bir değişiklik öngörülmemiştir. Öğrencileri okuldaki boş zamanlarını geçirebilecekleri etkinlik sınıfları ve okul bahçelerinde herhangi bir değişiklik yapılmamıştır. Bu yatırımların yapılmaması okullarda sağlıksız beslenmeye temizlik sorunlarına ve okul bahçelerinde telafisi imkansız kazalara yol açacaktır. Biz, ne çocuklarımızın eğitim hayatının olumsuz etkilenmesini, ne de öğretmenlerimizin öğrencilerinden ayrılarak zor durumda bırakılmalarını istiyoruz. Tüm çocukların iyi birer yetişkin olmaları için nitelikli, bilimsel, laik bir eğitim almalarını bunu da eğitime uygun, tüm donanımları sağlanmış okullarda verilmesini istiyoruz.”

  • 10 1
  • 25 Mayıs 2017 15:14 4.448
  • Aktif Haberler
  • ssszmzh
    26 Mayıs 2017 19:56
    2 0
    Ne demek hazır mı? 20 yıldır hazır kıta tam günü bekliyoruz. Lütfen!
  • ermann
    26 Mayıs 2017 12:50
    7 0
    Şimdiye kadar MEB in yaptıgı hangi değişiklikte sınıflar hazırdı ki.sınıfın içinde bulunan öğretmene sormazsan hiçbirşeye de hazır olmazsın.sadece değiştirirsin kendini avutursun..ben yaptım olacak la olmuyor bu işler
  • lumos
    26 Mayıs 2017 09:50
    10 0
    Birleştirilmiş sınıflar mı daha büyük sıkıntı yoksa ikili eğitim mi? Hangi öğrenci grubu daha dezavantajlı? Tam günden ziyade önce birleştirilmiş sınıflara çare bulunmalıydı. Bu öğrencilerin sorunları daha fazla ön plana çıkarılmalıydı ama tabiki yine görünüşe önem veren bir sistemle şehirde ikili öğretim yapılan okullar ön plana çıkarılıyor. Köyde birleştirilmiş sınıfta okuyan öğrenciler ve eğitim veren öğretmenler hiç düşünülmüyor. Neden? Köydeler çünkü, uzaktalar, kimse görmüyor bu kişileri. Bu yüzden de kimsenin umurunda değiller.
  • yakup77
    26 Mayıs 2017 09:41
    1 0
    Alt yapı hazırlanmadan geçiş öğrenci ve öğretmenleri mağdur eder ayrıca okulu sadece sınıfta ders işlenen yerden çıkarıp sosyal faliyet alanlarına dönüştürmeliyiz
  • joseph1618
    26 Mayıs 2017 09:31
    2 0
    Kldırsınlarda hiç il içi il dışı yer değiştiremeyelim bari !!!!!!
  • muallim51
    26 Mayıs 2017 09:20
    4 0
    şu anda bile norm fazlası sınıfçılar varken tam gün eğitime geçilirse norm fazlası öğretmen sayısı kat be kat artacaktır.nasıl çözüm bulacaklar bilmiyorum.
  • goncaneva
    26 Mayıs 2017 08:50
    5 0
    İstanbul'da bir çok ilkokul ve ortaokul aynı binayı kullanmak zorunda. yani beş yıldır fiziksel şartlar uygun olmadığı için binaları bile ayıramamışken bir de tam güne geçmeye çalışıyoruz. Tabi ki tam gün çocuklar için daha uygun. ilkokul öğrencisi sabah 7 de derse girmemeli. hele bu sene kış saati uygulaması olmadığı için ancak 2. derste hava aydınlanıyordu. derslik sayısı artmadan bu işin olmasına imkan yok. olursa da sıkıntıyı yine bizler yani öğretmen ve idareciler çekeceğiz. en ufak sorunda-hatta sorun olmazsa bile- veli yine şikayet edecek.biz de yetkimiz olmadığı durumların sorumluluğunun ağırlığında ezileceğiz.
  • gkhnkmn
    25 Mayıs 2017 23:33
    11 0
    10 years later ... MEB kurum yetersizliğini giderebilmek ve kalabalık sınıf mevcutlarını indirebilmek için büyükşehirlerde ikili eğitim kararı aldı.El yazısı yeniden geldi.
  • harunca
    25 Mayıs 2017 23:08
    13 0
    Eğitim sistemi üzerindeki bu yılmak bilmeyen değişim azminizi birazcıkta öğretmenlerin sorunlarının çözümü içinde görebilsek keşke...
  • delininbiri
    25 Mayıs 2017 19:17
    9 0
    tam gün sistemini kaldıracak ve taşıyacak sayıda okul var mı acaba?
  • enesberkay2468
    25 Mayıs 2017 16:09
    5 2
    Bende bir öğrenciyim zaten gün boyunca ders ders ders bide tam ders ekleyin sıkıntımıza sıkıntı ekleyin oldu canım
  • Öğretmenhoca
    25 Mayıs 2017 16:04
    17 0
    Okullarda sıkıntılar bitmiyor malesef. Ama en önemlilerinden birisi de yemekhane sorunu. Öğretmenler öğretmenler odasında herkesin içinde bi ekmek arası yiyip geçiştirmekte. Çocuklar kantinlerdeki fast foodlarla idare etmekteler. Okul denilince komple sistem olmalı. Kabiliyetli idarecilere yöneticilere ihtiyaç var.
  • pamiraaa
    25 Mayıs 2017 16:03
    16 0
    Alt yapısı hazırlanmadan yine büyük bir değişim içine girmek pek çok sorun doğuracaktır.En az hasarla atlatmak ümidiyle...
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK