OKULUN İLK GÜNLERİ İÇİN 20 ALTIN ÖNERİ
Tüm Yazılar | Yazarlar | Açıklama

OKULUN İLK GÜNLERİ İÇİN 20 ALTIN ÖNERİ


OKULUN İLK GÜNLERİ İÇİN 20 ALTIN ÖNERİ
Anne babaların hayatlarındaki en önemli günlerden bir tanesi çocuğunun ilkokul birinci sınıfa başladığı gündür. Birinci sınıf daha önce deneyimlemiş olduğu yuva, kreş, anaokulundan bambaşkadır adı üstünde “birinci sınıf”dır
Çocuğunuz birinci sınıfa başlarken birkaç küçük detayı bilmek sizin ve çocuğunuzun okulun ilk günlerinde daha rahat olmasını sağlayacaktır.
1-Çocuğunuzun öğretmeni ile imkan varsa anne baba olarak tanışın. Okulun ilk günü bahçe ve sınıflar çok kalabalık olur. Herkes öğretmen ile konuşup çocuğu ile ilgili bir şeyler anlatır. Siz o gün için değil.İlk hafta içinde öğretmenizden randevu alarak görüşme sağlayabilirsiniz.
2-Okulun ilk günü çocuğunuzla birlikte öğretmeni için çiçek alarak okula gidebilirsiniz.
3-Okulun ilk günü Pazartesi. Çocuğunuzu cumartesi akşamından itibaren erken yatırmaya başlayabilirsiniz böylece pazartesi sabahı için uykusu birkaç gün önceden düzene girmeye başlamış olsun.
4-Okulun ilk günü geniş aile olarak okul bahçesinde gidip uzun soluklu sarılmalı, öpmeli, seramonilerden kaçınmanızı tavsiye ederim, aynı şekilde okul çıkışında sanki aylardır başka bir ülkede yaşamış ve geri dönmüş gibi sarılıp ”seni çok özledim” şeklinde davranmamaya özen gösterin. Okula başlamak onun yaşının getirdiği çok normal bir süreç ve o da sizi özleyecek. Özellikle ilk günler siz çocuğunuzu “seni çok özledim” diyerek sarılıp sarmalarken yarın size “okula gitmek istemiyorum” seni çok özledim, sende beni özledin o zaman ben evde kalayım diyebilir.
5-Okulun ilk günü ve sonraki günleri içinde mutlaka çantasına yedek kıyafet koymayı unutmayın.
6-Çocuğunuzun okul forması ve okulda kullanacağı tüm malzemelerin içerisine-üzerine mutlaka çocuğunuzun ismini yazın,unutmayın ki sizin bir çocuğunuz sınıflarda ise en az 20 çocuk var.Bu da 20 aynı hırka,20 aynı kalem,20 aynı…..demek
7-Okul malzemesi alışverişini birlikte yapmanızı tavsiye ederim, birlikte yapma şansınız yoksa eşyalarını tanıması için mutlaka evde almış olduğunuz ürünlerini görmesini sağlayın ki ertesi günlerde öğretmeni bulduğu bir eşya için bu kimin dediğinde bakakalmasın. Okul malzemelerini seçerken mümkünse en sade ürünleri seçmeye özen gösteriniz.
8-Özellikle okul kitaplarını kaplamak ya da ciltletme yapmanızı tavsiye etmiyorum. Birinci sınıf öğrencisi henüz okuma yazma bilmediği için kitaplarını renklerine göre dolaplarından çıkartmalarını istiyoruz.
9-Okulun ilk günü okul idaresi ya da öğretmeninizden günlük-haftalık akışın nasıl olacağının belirtildiği programı almanızı tavsiye ederim. Böylece günün hangi saatinde okuma saati, kahvaltı, yemek, ders saatleri, teneffüs saatleri, ikindi kahvaltısı vs. hakkında bilginiz olur.
10-Öğretmeniniz ile iletişim kanalınızın nasıl olacağı hakkında konuşun.(mail, telefon)Güncel telefon numaranız ve mail adresinizi öğretmeninize ve okul idaresine mutlaka paylaşın. Acil bir durumda size ulaşılamıyorsa +1 kişinin daha bilgisini vermiş olmanız çok önemlidir.
11-Okul idaresine, varsa okul hemşiresine, sınıf öğretmenine çocuğunuzun alerjik bir durumu varsa bu konu hakkında bilgi verin.
12-Sınıf öğretmeninizle yapacağınız ilk görüşmede ”anne baba olarak sizlerden neler beklediğini sorun”.Sınıf çalışmalarına evde nasıl destek olabileceğiniz hakkında bilgi alın.
13-Öğretmeninizi tanımaya çalışan,nereli,hangi okul mezunu,kaçıncı yılı gibi….
14-Yıl içerisinde yapılacak çalışmalar hakkında öğretmeninizden bilgi alın ve bu bilgileri nasıl takip edeceğinizi öğrenin.(Geziler,hedefler,yılsonu gösterisi…)
15-Okulun ilk günü ve sonrasında özellikle giriş çıkış saatlerinde ayak üstü beş dakikada “bizim çocuk nasıl?” gibi sorular yöneltmeyin.Özellikle çocuğunuzun uyku,yemek yememe gibi durumların şikayetini öğretmeninize çocuğunuzun yanında yapıp çözüm beklemeyin,bunun için randevu alıp rehber öğretmenle görüşün.
16-Genel ve bireysel yapılan veli toplantılarına katılmaya özen gösterin.
17-Öğrencinizi okuldan erken almanız gerekirse,ya da çocuğunuzu sizin yerinize okuldan bir yakınınız alacak ise veya çocuğunuzu okuldan kimlerin alamayacağı hakkında net bilgiyi okul idareniz ile paylaşıp konu hakkında bilgi edinin.
18-Okulun varsa sağlık hizmetleri hakkında bilgi edinin.Çocuğunuzla okula ilaç göndermek zorunda kalırsanız “çocuğunuzun çantasında ilacı olduğunu ve hangi saatlerde nasıl alması gerektiğini anlatan ”yazıyı öğretmeniniz yada okul hemşireniz ile paylaşın.Yoksa çocuğunuz çantasında ilacı olduğunu unutabilir.
19-Okulunuzun rehberlik servisi hizmetleri hakkında bilgi edinip, rehber öğretmeni ve diğer branş öğretmenleri ile de tanışmayı önemseyin.
20-Okulunuzda kantin uygulaması varsa çocuğunuzdan önce kantini siz ziyaret edip neleri alıp neleri alamayacağı hakkında fikir sahibi olup günlük kaç tl vermeniz gerektiğine karar verin.
“Okul “denilince sizin zihninde olan ile çocuğunun algısı arasında fark bulunmaktadır. Bu nedenle her gün okulda neler yaptın? Bugün neler oldu gibi direk sorular yöneltmemeye özen gösterin. Çocuğunuzun yanında okulu, öğretmeni ve diğer arkadaşları hakkında olumsuz paylaşımlarda bulunmamaya dikkat edin. Çocuğunuz tek ve biriciktir her çocuk kendi öğrenme dinamiği içinde değerlendirmelidir bu nedenle çocuğunuzu başka arkadaşları ile kıyaslamayın. Her şeyin en iyisini yapması konusunda ısrarcı olmayın, öncelikle okulunu ve öğretmenini sevmesi, arkadaşlık ilişkisi kurabilmesi, yanında siz olmadan tam ya da yarı zamanlı olarak okul gününü tamamlaması önemli bir adımdır. Hedeflerinizi kendi düzeyinize göre değil çocuğunuzun seviyesine göre ayarlamaya önem verin.Her şeyden önce nörolojik bir problemi yoksa er yada geç çocuğunuz okuma yazma sürecini tamamlayacak. Bu süreçte elbette çocuğunuzdan daha önde ya da çocuğunuzdan daha geride öğrenciler olabilir. Bu sizin probleminiz değil. Okul dönemi haziranda tamamlanıyor ve çocuğunuzun öğretmeni haziran süreci dolmadan çocuğunuza okuma ve yazma becerisini kazandırmış olacaktır. Bu süreç Nisan ayından sonra hala ağır devam ediyorsa öğretmen ile o zaman iletişime geçmelisiniz. Çocuğunuza nisan ayına kadar süre tanımalısınız. Okuma yazma bir yarış değil bir süreçtir. Bu süreç içerisinde çocuğunuz en çok sizin desteğinize ihtiyaç duyacaktır.
Keyifli, eğlenceli bir eğitim öğretim yılı dilerim.
Bahar SARIKAYA
1.Sınıf Öğretmeni






Yazıyı değerlendir: 5 1

BAHAR SARIKAYA
SINIF ÖĞRETMENİ

18 Eylül 2016

Yazara Ait Diğer Yazılar
Beğenilen Son Yazılar
Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK