Pedagojik Formasyonun Kaldırılması Ne Anlama Geliyor ?

PEDAGOJİK FORMASYONUN KALDIRILMASI NE ANLAMA GELİYOR?

Bu ülkede on binlerce eğitim fakültesi mezunu öğretmen adayı atanmayı beklerken, diğer fakülteleri bitirip de birkaç aylık eğitimle formasyon belgesi alıp bununla öğretmenlik hakkı kazanmak hem adil değil, hem de öğretmen niteliğini düşüren bir durumdur.

MEB Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Mustafa Safran’ın açıklaması sonrasında sosyal medyada yapılan yorumlardan insanların pedagojik formasyonun kaldırılmasının ne anlama geldiği hususunda karmaşa yaşanıyor. Bahse konu formasyon eğitim fakültesi dışındaki fakültelerden mezun olanların, öğretmen olmak amacıyla ücret ödeyerek almış oldukları formasyon belgesidir.

Öğretmenliğin her geçen gün daha da zorlaştığı bir dönemde, yetersiz bir eğitimle formasyon belgesi alanların bir çoğunun sınıf yönetiminde zorlandıklarını, eğitim psikolojisi bilmediklerini, öğrencilerle sık sorun yaşadıklarını, öğrenciyi derse güdüleyemediklerini, öğretim yöntem ve tekniklerini yeterince uygulayamadıklarını, ölçme değerlendirme yaparken doğru dürüst soru bile soramadıklarını üstelik bu durumun pek umurlarında olmadığını görüyoruz. Öğretmen niteliğini artırıcı temelden bir adım atılması gerektiği açık.

MEB 2023 Eğitim Vizyonu açıklandıktan sonra vizyonda yer alan cümleden hareketle “Öğretmen alımında formasyon belgesi şartı kaldırılacak, herkes öğretmenliğe müracaat edebilecek, atamalar sonrasında öğretmenlere pedagojik formasyon verilecek” gibi değerlendirmeler yapıldı.

Vizyonda yer alan cümle şöyleydi: Sertifikaya dayalı pedagojik formasyon yerine, lisansüstü düzeyde “Öğretmenlik Mesleği Uzmanlık Programı” açılacaktır. Burada geçen “yerine” ifadesinden eskiden olduğu gibi eğitim fakültesi dışından atamalar yapılacağı ve tüm öğretmenlere atandıktan sonra formasyon yerine lisansüstü eğitim verileceği anlamı çıkıyordu. Bunun yanlış olacağını, öğretmenliğin eğitim fakültesi mezunlarının hakkı olduğunu, diğer fakülte mezunlarına öğretmenlik hakkı verildiği anlamı çıkan bu ifadenin düzeltilmesi gerektiğini ilgililere arz etmiştim.
Müteakiben Sayın Bakanımızın sadece eğitim fakültesi mezunlarının öğretmen olarak atanacağı, şeklinde değerlendirilen birkaç açıklaması oldu. Bu önemli husus neden herkesin anlayacağı şekilde izah edilmez ki diye düşünebilirsiniz!

Cumhurbaşkanlığı Eğitim Politikaları Kurulunda bazı üyelerin Fen Edebiyat Fakültesi mezunlarının öğretmen olarak atanabilmelerini savunduğunu biliyorum. Bir de İlahiyat Fakülteleri var tabi.

Ben, sadece Eğitim Fakültesi mezunlarına öğretmenlik hakkı verilmesinin doğru olacağına inanıyorum. Bu ülkede on binlerce Eğitim Fakültesi mezunu öğretmen adayı atanmayı beklerken, diğer fakülteleri bitirip de son derece verimsiz olduğu bilinen birkaç aylık eğitimle formasyon belgesi alanlara öğretmenlik hakkı verilmesin hem adil bulmuyor, hem de öğretmen niteliğini düşüren bir durum olarak görüyorum.
Bu ülkede öğretmen yetiştirmek için eğitim fakülteleri kurulduysa o zaman öğretmen olma hakkı sadece onlara verilmelidir. Yetersiz olduğu aşikar bir pedagojik formasyon belgesi alarak öğretmenliğe müracaat etme dönemi artık bitmelidir.

İlahiyat ve Fen Edebiyat Fakültelerinin amacı öğretmen yetiştirmek değildir. Şayet amaçları öğretmen yetiştirmek olarak düşünülüyorsa o zaman bu fakülteler yeniden yapılandırılmalıdır. Eğitim Fakültelerinde okutulan dersler burada da okutulmalıdır.

Eğitim Fakülteleri dışındaki fakültelerden mezun olanlara öğretmenlik hakkı verilecek mi Bakanlığımızın bir tek cümle ile açıklaması durumu netleştirecektir.

Doğan CEYLAN
Maarif Müfettişi

  • 23 10
  • 10 Haziran 2019 19:47 7.606
  • Aktif Haberler
  • yildirayg
    12 Haziran 2019 10:25
    1 0
    Nereden tutsan elinde kalan bir konu.
  • ikbuga
    11 Haziran 2019 23:35
    2 6
    2 yıllık mezunlar kadrolu sınıf öğretmeni olmadı.4 yıllık lisans mezunları oldu.Ayrıca doksanlı yılların sonunda sınıf öğretmeni ihtiyacı çok fazlaydı.
  • maya23
    11 Haziran 2019 22:59
    3 1
    Öğretmen Eğitim Fakültesinde yetişir. Göreve başlayınca tecrübeleri artar.
  • tarkan555
    11 Haziran 2019 21:15
    5 2
    Vaziyet o ki ileride öğretmen olmak için tıp fakülteleri gibi en az bir 6 yıl üniversitede dirsek çürütülecek ...Diğer taraftan da geçmişte doksanlı yılların sonunda 2 yıllık işletme mezunları kadrolu sınıf öğretmeni oldu
  • wolf07
    11 Haziran 2019 11:38
    8 2
    Eğitim Fakültesi mezunlarına atamada öncelik tanınmalıdır. İhtiyacı karşılamazsa formasyona gerek olabilir. Eğitim mezunlarının üvey evlat muamelesi artık sona ermelidir.
  • mahmutocak42
    11 Haziran 2019 11:09
    6 3
    sanki öğretmen atanacak yer kaldı da sanki millet atanabiliyor da.Yahu her okulda norm fazlaları dolu ne atanması.İnsanları 60 yaşına kadar çalıştıran sistemde atama yer değiştirmelere yer mi kaldı.Bunlar komedi :)
  • yilfer10
    11 Haziran 2019 10:14
    2 4
    bizi bu tarz söylemler ve görevdekiler yaktı
  • php_korsan
    11 Haziran 2019 01:00
    8 5
    Ben olsam öğretmenliğe 5 sene, denetmenlige de doktora derecesi isterdim.Sonra da kimse öğretmenliği bu kadar istemezdi.Komsum polis.Okudu ve sırf rahatlığından dolayı şimdi bir öğretmen.Bjz şimdi polis olmak istesek geçirmezler.
  • rtaskomur
    10 Haziran 2019 22:55
    19 14
    Bence öğretmenlik mesleğinin kalitesi mezun olunan fakülteyle değil eğitim öğretime duyulan sevgi ve aşk ile ilgili.Adam öğrenciyi sevmiyorsa eğitim fakültesinden mezun olsa ne olacak. Ha birde madem eğitim fakülteleri bu kadar değerli o zaman ösym aynı tıp gibi hukuk gibi sınavdan ilk 50 bin içine giren öğrenciden alsın. Birkaç doktor yanlış davranıyor diye gelin tıp fakültelerini kapatalım demiyor kimse.Birkaç polis yanlış yaptı diye gelin bu polis yetiştiren okulları kapatalım denmiyor. Devlet üniversite açmak için fen edebiyat fakültelerini mecbur koşuyor. Sonra burdan mezun olanları görmezden geliyor.O zaman burada soruyorum yök ne iş yapar. Ne için bu planlamalar yapılmaz.Neden gençlerin umutlarıyla oynanır. 40-50 yıldır bu sorunu çözemiyoruz. Daha doğrusu çözmek istemiyoruz. Sonra alınmasın ama Doğan hoca gibi hırslı öğretmenleği sevmediğinden yapamadığından müfettişliğe geçmiş arkadaşlarda bir yerlere hoş geçinmek göze girmek için bol keseden sallıyorlar.
    Bir defa bence 20 yıl öğretmenlik yapmayan öğretmenden müfettiş olmaz.Adam 3 sene köyde öğretmenlik yaparken çocuklar 56. sayfayı açın yazın diyor. Bu arada kendisi harıl harıl ders çalışıp sınavda bir yüksek puan alıyorsun. Hoop müfettişsin. Öğretmenliği yapamaz gelir öğretmene öğretmenlik dersi verir.
    Öğrenciye emek vermeyen öğrencinin nazını pozunu kaprisini yaramazlığını saygısızlığını terbiyesizliğini gidermek için emek vermeyen öğrenci ve sınıf kokusunu almayan adamlar konuşmasın.



  • rtaskomur
    10 Haziran 2019 22:35
    17 6
    Sayın Doğan hocam sizi yıllar öncesinden tanırım.Öğretmenlikteki başarınızı bilmem ama müfettişken bir toplantıda sizden yaşça çok büyük öğretmenlerin olduğu bir toplantıda çok üst perdeden emrivaki konuşmalarınız hala kulağımda çınlıyor. Keşke biraz mütevazi olsanız diyeceğim ama her halde biraz bu gurur kibir doğuştan galiba.
  • php_korsan
    10 Haziran 2019 22:06
    3 8
    Ya otobanın tüm şeritleri açılacak hgs ücretsiz olacak.Herkes geçecek.Yada lisans sonrası ücretli YL diplomasi istenecek.
  • cbci
    10 Haziran 2019 21:41
    1 7
    Komedi
  • seyfi ünaldı
    10 Haziran 2019 21:27
    20 11
    Bazı bölümleri hakarete varmış. Bence yazı adil olmamış. Meslek dışından yoğun bir şekilde atamanın yapıldığı yıllarda bugünkü gibi binlerce eğitim fakültesi mezunu sırada beklemiyordu. Yani uygulama keyfi bir uygulama değildi.
    Ben de eğitim fakültesi mezunu değilim ve "Doğru dürüst soru bile soramıyorlar." hakaretini hak ettiğimi düşünmüyorum.
    Ben de sınıfımdan gelip geçen müfettişlerle ilgili bir yazı kaleme alsam mı acaba?
  • erkoo
    10 Haziran 2019 21:12
    9 1
    Evet dogrudur
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK