Pısa 2015 Raporu Açıklandı, Türkiye Sınıfta Kaldı

OECD, 34 üyesinin de aralarında bulunduğu 72 ülkede gerçekleştridiği eğitim araştırmasının sonuçlarının yer aldığı merakla beklenen Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı (PISA) Araştırması Raporu'nu Paris'te açıkladı. Özellikle bilim ve matematik alanında öğrencilerin seviyelerini ölçen raporda, bilim alanında eğitim seviyesi en yüksek ülkenin Singapur olduğu ortaya çıktı. Singapur'u Japonya, Taipei (Çin), Finlandiya ve Estonya takip etti. Tüm ülkeler 530 puanın üzerinde skor elde ederken, Türkiye 425 puanla, Meksika da 416 puanla bilim sıralamasında en sonda yer alan iki ülke oldu.

OECD üyesi 72 ülkede, 15 yaşındaki 540 bin öğrenci üzerinde yapılan araştırma sonuçlarının yer aldığı PISA raporu bütün hükumetlerin bir barometre olarak kabul ettiği ve eğitim politikalarını belirleyen bir rapor olması bakımından önemle takip ediliyor. 

Bilim, yazı, matematik, problem çözümü gibi sınavlara tabi tutulan öğrencilerden alınan sonuçları analiz eden OECD uzmanları, sonuç analizlerini PISA 2015 raporunda yayınladı. 

Türkiye, ortalaması 493 olan Bilim sıralamasında 425 puanla, dil ve ortalaması 493 olan dil ve yazı sıralamasında 405 puanla, ortalaması 490 olan matematik sıralamasında ise 413 puanla tüm alanlarda ortalamanın çok gerisinde kaldı. 

 Türkiye en düşükler arasında

Türkiye eğitim haritasında Güney Amerika, bazı Afrika ülkeleri ve doğu Avrupa ülkeleri ile birlikte en düşük seviye olan kırmızı renkli ülkeler arasında yer aldı. Raporda, Türkiye'nin, bilim, matematik ve okuma oranında OECD ülkeleri ortalamasının oldukça gerisinde olduğu da tespit edildi. 

Bilim sıralamasında Amerika, İsveç, Fransa ve Avusturya 490 ve üzerinde puanla ortada yer aldı. İtalya 481 puanda kalırken, Almanya ve Belçika 500'ün üzerinde puanla ortanın üzerinde skor elde etti.  

OECD ülkelerinde her 10 öğrenciden biri bilim alanında "çok iyi" not elde ederken, Sİngapur'da bu rakam her 4 öğrenciden 1'ine kadar yükseliyor. 

Türkiye kırmızı renkte

Genel sıralamada ise, dengeli bir çoğunlukta, Kanada, Danimarka, Estonya, Hongkong (Çin), ve Macao (Çin)'lu öğrenciler "mükemmel" derecede sonuç elde ettiler. Çek cumhuriyeti, Yunanistan, Macaristan, Yeni Zelenda ve Slovakya'da ise öğrenclerin genel performansı en çok düşen ülkeler oldu. 

Eğitim haritasında Türkiye, Cezayir, Tunus, Malta, Yunanistan, Doğu Avrupa ülkeleri, Brezilya, Peru, Kolombiya, Birleşik Arap Emirlikleri, Tayland ve Endonezya ile birlikte en alt seviyeyi belirleyen kırmızı renkte gösterildi. 

Türkiye, kız-erkek öğrenci eşitiği OECD ortalamasını yakaladığı ise tespit edildi. 

Bilimsel düşünme zorunluluğuna vurgu

Raporda, gelişen teknolojiler ışığında yoğun bilgi akışımı ortamında, her bireyin bilimsel düşünme kapasitesine sahip olması, yani "bir sonuç çıkarabilmek için done'lerin karşılaştırılmasını yapabilmesi, zamanla yeni keşiflerle bilimsel verilerin değişişebileceğini anlaması, doğanın ve teknolojinin gücünü ve sınırlarını kavraması" zorunluluğunun altı çizildi.

Finlandiyalı kızlar, bilim ve matematikte erkekleri solladı 

Matematik ve bilim alanında kız ve erkek öğrencilerin seviyelerinin karşılaştırılmasında ise 72 ülkeden 33'ünde erkek öğrencilerin daha yüksek seviyede olduğu anlaşıldı. Yalnızca Finlandiya'da kız öğrenciler bilim ve matematik alanında erkek öğrencilerin önüne geçti.   

Öğrencilerin 4'te 1'i gelecekte bilimsel bir alanda meslek seçmek istediğini belirtirken, kız öğrenciler daha çok sağlık alanında, erkek öğrenciler ise bilgisayar, bilimsel araştırma ve mühandislik alanlarında meslek seçmek istediklerini dile getirdi. 

Eğitim performansı açısından ise en yüksek notu alan ülkeler Kanada, Danimarka, Estonya, Hong Kong (Çin) ve Macao (Çin) oldu.

Sosyal koşullar ve maddiyat belirleyici 

Maddi durumu yerinde olan ailelerin çocuklarının, diğer öğrencilere oranla 3 kez daha başarılı sonuçlar elde ettikleri de raporun ortaya çıkardığı çarpıcı sonuçlar arasında yer aldı. 

Göçmen çocuklarının ise göçmen olmayan ailelerin çocuklarına oranla 2 kat daha az başarı gösterdikleri gerçeği de raporda tespit edildi. Ancak bu oranın da göçmen olma gerçeğinin yanı sıra ailenin sosyo-ekonomik durumuyla bağlantılı olduğunun da altı çizildi. 

Matematik ve yazı başarısı 

OECD ülkelerinin yüzde 20'sinde öğrenciler yazıda istenen ortalama baza ulaşamıyor. Kız ve erkek öğrenciler arasında yazı alanında, kızlar erkek öğrencilere oranla yüzde 12 daha ileride. Ancak gelişmiş ülkelerde, erkek öğrencilerin arayı kapatmaya başladığı belirtiliyor. 

Matematik alanında şampiyon ise Çin, daha detayına inersek, Pekin-Şangay-Jiangsu-Guangdong (Çin), Hong Kong (Çin), Singapur ve Taipei Çin). Bütün ülkeleri geride bırakan Çin'in bu bölgelerinde her 4 öğrenciden 1'i matematikte yüksek başarı elde etti. 

OECD üyelerinin yalnızca 5'inde sınıfta kalmalar ve aynı sınıfı tekrar etme oranı büyüdü, 30'unda ise geriledi. Yüzde 10 ile en çok Costa Rica, Fransa, Endonezya, Letonya, Macao (Çin), Malta, Meksika ve Tunus'ta sınıfta kalma oranı geriledi.

PISA raporu nedir?

PISA değerlendirmeleri, dünyanın çeşitli yerlerinden eğitim uzmanlarının bir araya gelmesiyle hazırlanıyor. Program 2000 yılında düzenlenmeye başlamıştı. PISA’ya mutlak suretle ülkelerin katılması beklenmiyor, belli bölgelerin katılması da mümkün oluyor. PISA değerlendirmeleri, “ülkeleri sıralamayı değil, hangi ülkedeki eğitim sisteminin çocukları geleceğe hazırlamada daha efektif olduğunu göstermeyi” amaçlıyor. Program, 3 yılda bir düzenleniyor.

KAYNAK

  • 2 0
  • 06 Aralık 2016 20:12 13.645
  • Aktif Haberler
  • Mustafa Gökcan
    24 Haziran 2017 12:04
    0 0

    İyi günler,

    Hacettepe Üniversitesinde Araştırma Görevlisiyim.

    PISA'da niçin başarısız onu araştırıyoruz.

    PISA sınavı hakkında bilgisi olan fen, matematik ve Türkçe öğretmenlerinin yardımına ihtiyacımız var.

    Anket 5 dk sürüyor.

    Yardımcı olursanız memnun olurum.

    Anket için link altta

    https://goo.gl/9t3FPA
  • seyfi ünaldı
    07 Aralık 2016 12:34
    6 0
    İki gün önce bir televizyon kanalında "Çocuğunuz okuma yazmayı söktü mü?" başlıklı bir haber vardı.
    Okuma öğrenmenin bireysel farklılıklara göre farklı hızlarda olabileceği, okula gitmeden okuma yazma öğretmenin iyi sonuçlar vermeyebileceği gibi konular vardı haberin içeriğinde. Buraya kadar her şey normal.
    Öğrencilere sorulmuş, veliye görüşleri sorulmuş ancak bir öğretmenin görüşünü almak yerine "eğitim uzmanı" bulmuşlar ve belki de sınıf yüzü görmemiş bir bayanın fikirlerini alıyorlar.
    Haberle ilgili konuşmayan, konuşturulmayan tek kişi öğretmendi. Bu başlığa bu yorumu neden yazdığımı da tam anlamadım ya bir "uzman" çıkar açıklar sebebini.
  • mbebek
    07 Aralık 2016 12:17
    2 0
    sorun öğretmen bilmiyo musunuz arkadaslar..!
  • sarkat
    07 Aralık 2016 10:47
    3 0
    Sorsan eğitim süper, ekonomi süper vs vs. Ama hee türlü dibe vuruyoruz malesef. İşin kötüsü hatayı da hep dışarıda arıyoruz.
  • php_korsan
    06 Aralık 2016 22:55
    3 1
    Mesela biz yazılım üretiyoruz değil mi?Evet.Bunun yazılım yetenek olgunluk modeli denilen bir yetkinlik sertifikası var.Bunun standardını birileri koymuş ve o birileri geliyor senin yazılımını test ediyor.Okey alırsa dış pazara çıkabiliyorsun.Şu ana kadar yüzlerce firmadan sadece dünya çapında 2 firmamız 5 seviyeden 3'nü geçebildi.Turgut beye bunu anlatamadım
  • ümit üstel
    06 Aralık 2016 22:29
    0 1
    soruları merak edenler için
    http://pisa.meb.gov.tr/?page_id=617
  • erdalnecla
    06 Aralık 2016 22:24
    2 0
    Gerçekler ve hayaller.Acilen hepimizin şapkayı önümüze koyma zamanı.
  • carpediem03
    06 Aralık 2016 21:25
    3 2
    Turgut beye bir sormak lazım neden bu noktadayız?
    Biz bilmeyiz ne de olsa.
  • uzun.r
    06 Aralık 2016 21:15
    5 1
    üstelik seçilen öğrenciler pisa değerlendirmesine özel hazırlanarak giriyorlar.bu seçilmiş sonra da çalıştırılmış sonuç ise vah halimize...
  • pofpor
    06 Aralık 2016 20:51
    5 0
    Bunun sonu pek hayırlı değil. Yine suçu öğretmenlerde aramasınlar da
  • harabeyim
    06 Aralık 2016 20:34
    4 0
    Üzücü bir sonuç. Eğitim de neden bu kadar gerilerdeyiz? Ezberci, not kaygısıyla hareket eden bir nesil yetiştirdiğimiz için mi?
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK