Rotasyon 12 Yıla Çıkarılacak

MEB, aynı okulda 8 yılını dolduran öğretmenlere rotasyon getirilmesini öngören yönetmelik taslağındaki süreyi 12 yıla çıkarmayı planlıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) İnsan Kaynakları Genel Müdürü Hamza Aydoğdu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'nin taslak olarak hazırlandığını ve ilgililerin görüşüne açıldığını belirtti.

Yönetmeliğe ilişkin, 2 bin 177 görüş geldiğini aktaran Aydoğdu, Kayseri'de yapılan toplantıyla bu görüş ve önerilerin değerlendirildiğini kaydetti. Aydoğdu, rotasyonun taslakta 8 yıl planlandığını ancak toplantının sonucunda 12 yıl olması konusunda mutabakat sağlandığını belirterek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'ne 12 yıl olarak koyduk. Gelecek hafta içerisinde Sayın Bakanımız başkanlığında bir sunum yapacağız. Orada Sayın Bakanımızın verdiği nihai karara göre, rotasyon belli olacak. Bunun yanında, alternatif bir görüşte şu, 15 yıldan başlayarak kademeli olarak rotasyon yapılması. 2014-2015 eğitim öğretim yılında 15 yılını dolduranlar, 2015-2016'da 14 yıl, 13 yıl, 12 yıl, kademeli yapıp geçişleri rahatlatmak amacıyla böyle bir teklifimiz var. Şuradan sonra yapılacak toplantı sonucunda bu netleşecek. Aralık içerisinde de yönetmeliğin çıkacağını düşünüyorum."

Yönetmelik çalışmasında Bakan Nabi Avcı'nın talimatıyla hem eğitim camiasının hem de sosyal tarafların görüşlerinin alındığına dikkati çeken Aydoğdu, rotasyonu tüm sendikalarla da görüştüklerini ifade etti.

Makul ve mantıklı olan tüm görüşlerin yönetmeliğe alındığını vurgulayan Aydoğdu, yönetmeliğin tüm tarafların görüşü alınarak hazırlandığı için sonucunun çok olumlu olacağını düşündüğünü belirtti.

Aydoğdu, rotasyonun ilçelerde yapılması kararı aldıklarını da söyledi.

"Yılda 350 bin kişi yer değişikliği için müracaat ediyor"

MEB'in, eş durumu tayinleri konusunda eleştirildiğini dile getiren Aydoğdu, dünyanın hiçbir yerinde MEB'deki kadar öğretmen sirkülasyonunun olduğu bir ülke bulunmadığını ifade etti.

Aydoğdu, Bakanlığa, yılda 350 bin kişinin yer değişikliği için müracaat ettiğini ve her yıl 150 bin öğretmenin yerinin değiştiğini bildirdi.

Hamza Aydoğdu, "MEB'in iş ve işlemlerin inanılmaz derecede düzenli, tertipli ve çoğu öğretmenin de ihtiyacına karşılık veren bir sistem halinde yürütüldüğünü" kaydetti.

Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği'ni ilgili kanunlar ve Başbakanlık Çerçeve Yönetmeliği ile üst normları dikkate alarak hazırladıklarını anlatan Aydoğdu, "Biz kendi kafamızda birinin talimatıyla, eşi özel sektörde çalışan ve geçmişte bir yıl olan sigortalılığı üç yıla çıkarmadık. Ağustos ayı içinde Devlet Memurlarının Yer Değiştirme Çerçeve Yönetmeliği'nde bir yıl olan bu sigortalılık süresi üç yıla çıkarıldı. Bu çerçeve yönetmelik MEB'i ve bütün bakanlıkları bağlayan bir üst normdur" diye konuştu.

Eş durumu tayinleri görüşülüyor


Tüm bakanlıkların 6 ay içinde kendi yönetmeliklerini çerçeve yönetmeliğe uygun hale getirmesi gerektiğine işaret eden Aydoğdu, şunları kaydetti:

"Bazıları MEB'i eleştirirken, 'Çerçeve yönetmeliğinde olmayan konuları da siz yönetmeliğinize koyuyorsunuz' diyorlar. Doğrudur, çerçeve yönetmeliğinde bir hüküm yoksa bizi kısıtlayan, biz kendi yönetmeliğimize bırakabiliriz. Ama çerçeve yönetmeliğinde bir hüküm varsa, biz onunun aksine bir hüküm ortaya koyamayız. Burada biz de mecburiyetten Başbakanlık Çerçeve Yönetmeliği'ne uygun olarak, eşi özel sektörde çalışan öğretmenlerimize üç yıl olarak koyduk. Fakat Sayın Bakanımız da bu konuda gerçekten bizim hassas davranmamız gerektiği, öğretmenlerimizin hak kaybına uğramaması gerektiği üzerine bize talimat verdi. Biz de bu konuyu Başbakanlıkla, Devlet Personelle görüşüyoruz. Eğer bu konuyla ilgili bizim şubat eş atamasında herhangi bir esneme olursa ya da biz bunu kanun ve yönetmelikler çerçevesinde şubat atamasını düzeltebilir miyiz, düzeltemez miyiz konusuyla ilgili Devlet Personel Başkanlığı ve Başbakanlıkla ciddi bir çalışma yapıyoruz."

Bu konuyla ilgili bir esneme olursa kamuoyuyla paylaşılacağını bildiren Aydoğdu, ancak şu an çerçeve yönetmeliğe uygun hareket etme mecburiyetinde olduklarının altını çizdi.
  • 3 2
  • 28 Kasım 2014 16:41 4.684
  • Kamudanhaber
  • Aktif Haberler
  • memozeyno
    01 Aralık 2014 11:31
    0 0
    amaç gündemi sıcak tutmak sonra 12 yıl sonra ara sınıf okutanlara yok .....
  • alem11
    01 Aralık 2014 10:01
    0 0
    olmayacak
  • USAPER
    30 Kasım 2014 13:19
    1 0
    Rotasyon bir uyutma ve aldatmacadır. 12 yıldan sonra olsa nolur olmasa nolur..
  • yildirayg
    29 Kasım 2014 20:16
    2 0
    Bunun yerine emeklilik şartlarını iyileştirin. O zaman bu sorun kendiliğinden çözülecektir.
  • Asİ Mavİ
    29 Kasım 2014 15:11
    5 0
    Olan yine sınıf öğretmenini etkileyecek iyi ya da kötü. Çoğu branş 3 yıl dolar dilmaz ilici istedigi gibi yerdegistirebiliyor zaten. Ama biz sınıf öğretmenleri batı da olsu dogu da olsa istedigimiz okula ancak emekliligimize birkac yıl kala gidebiliyoruz. Rotasyon olsa da birsey degismeyecek.
  • aragonit
    29 Kasım 2014 02:27
    1 2
    Emekliliğim daha erken. bir okulda 8 yıl en ideali.
  • onlyinat
    29 Kasım 2014 00:22
    6 1
    komiksiniz gerçekten hala türkiyede yaşadığınızın farkında değilsiniz sanırım millet köy öğretmeninin derdindeydi sanki ya siz rotasyonla köyden çıkacağınızı mı sanıyorsunuz ilçe veya iller kendi arasında takaslanır olan yine köy öğretmenine olur ( ortak sınav görevlendirmesinde bile köy öğretmenleri yine başka köylere görevlendirildi merkez öğretmenleri merkeze sene de iki gün olsa düşünselerdi merkezdekiler köy yüzü görürken iki günlüğüne köy öğretmeni de merkezde çalışmanın tadını alsaydı) dı dı dı dı ....
  • KABASAKAL01
    28 Kasım 2014 20:53
    8 1
    Köylerde yıllarca çalışan ve hiç köy yolunu görmemiş arkadaşlar var sayılara bakılırsa köyde çalışan kışın yolları kapanan aydan aya şehre giden öğretmenlerimin sayısı daha az tabi ki görüşler alındığında merkezdeki çoğunluğun dedi olacak 4 yıl daha rahatını bozmamak var. Rotasyonu destekliyorum ama adaletli olunursa her öğretmen köy şartlarını görmeli bence.herkes aynı maaşı alıyor ama çalışma şartları neden farklı...neden merkez öğretmenlerim çocuklarına ayırdığı zamanı ,köy öğretmenim yollarda geçiriyor...neden merkezde hizmetlinin yaptığı tüm işleri köy öğretmenim cinsiyet fark etmeden , bilip bilmediğine bakılmaksızın yapmak zorun da... herkes eşit şartlar da çalışsın rotasyon hakkıyla yapılsın...
  • seyfi ünaldı
    28 Kasım 2014 20:12
    2 0
    Eğitim camiasının buluşabildiği tek ortak nokta "maaşlar" galiba. Yorumları okudum herkes kendince haklı. Bir arkadaşımın taşradan kurtulabilmek için son şansı rotasyonken diğer arkadaşım yerinden yurdundan olmaktan korkuyor. Hangisine haksız diyebiliriz ki?
    NOT : Rotasyon ilk etapta ilçe içi maksimum il içi planlanıyor. Ortalığı ateşe verecek bir durum yok yani.
  • firuza
    28 Kasım 2014 19:48
    0 0
    Şu andaki okuluma 01.09.2003 yılında geldim. 12 yıla çıkarsa seneye rotasyona uğrar mıyım?Bilgisi olan yazabilir mi? Rotasyonla gidemezsem kaldık yine, tüh ya...
  • omarr
    28 Kasım 2014 19:26
    3 3
    buradaki arkadaşları okuyunca rotasyon acaba ayda bir mi yapılsın acaba diyorum.
  • bekhas
    28 Kasım 2014 19:13
    2 5
    8yil iyiydi bence. 12 yıl olacağına hic olmasın.
  • skabayel
    28 Kasım 2014 19:08
    1 4
    Bence 8 yıl bile çok asker yada polisler gibi yapılması lazım 4 yıl ideal 4+4+4 sisteminede tam uyar. Giç olmazsa arada bi yolluk falan alırız😢
  • MEKİLER
    28 Kasım 2014 18:12
    1 1
    Hiç yapmasınlar o zaman.
  • kovaa06
    28 Kasım 2014 18:05
    3 1
    yerinden yurdundan edilen öğretmenlerin kaçta kaçı mutlu olacak bu eğitime yansımayacak mı??
  • sdmrc
    28 Kasım 2014 17:06
    11 1
    emeklilik şartları iyileştirilse daha ii olacak....
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK