Sağlıklı Yaşam İçin Okullara Bisiklet Dağıtıldı

Erzincan Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından, Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı kapsamında sağlıklı yaşam ve bisiklet kullanımını teşvik etmek amacıyla Sağlık Bakanlığı ve Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğindeki protokol çerçevesinde okullarda seçmeli spor ve fiziki etkinlik dersini açan veya “bisiklet modülü” dersini uygulayan okullara bisiklet dağıttı.

Erzincan İl Milli Eğitim Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen törene Erzincan Valisi Süleyman Kahraman, Vali Yardımcısı Ahmet Türköz, Erzincan Halk Sağlığı İl Müdürü Dr. Mehmet Oğuz Çetin, İl Milli Eğitim Müdürü Aziz Gün ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Düzenlenen programda bir konuşma yapan Erzincan Halk Sağlığı Müdürü Dr. Mehmet Oğuz Çetin; " Hareketsiz yaşam, günlük alışverişini bile bilgisayar başında sanal marketlerden gerçekleştiren modern toplum için en önemli problemlerin başında yer almaktadır.

Kronik hastalıkların ortak risk faktörlerinden birisi olan fiziksel hareketsizlik, dünya genelinde, ölüme neden olan risk faktörleri sıralamasında dördüncü sırada yer almaktadır (dünya genelindeki ölümlerin %6’sı).Meme ve kolon kanserlerinin yaklaşık %21-25’inin, diyabetin %27’sinin ve iskemik kalp hastalığının %30’unun ana nedeninin fiziksel hareketsizlik olduğu tahmin edilmektedir. Hareketsiz yaşam tarzının yaygınlaşması, obezitenin artmasına neden olan önemli faktörlerden biridir.

Fiziksel hareketsizlik yalnızca yetişkinler için değil, çocuklar ve gençler için de ciddi bir sağlık riski taşımaktadır. Kronik hastalıkların oluşmasında genetik, çevresel ve biyolojik faktörlerin dışında en önemli etken, hareketsizlik ve hatalı beslenmedir. İleri yaşlarda görmeye alıştığımız birçok kronik hastalığın, hareketsiz yaşam tarzının benimsenmesinden dolayı, günümüzde artık çocukluk döneminde de ortaya çıktığı gözlenmektedir. Bu nedenle, bebeklik çağından itibaren çocuklarda hareketin artırılmasının ve gün içerisinde hareketsiz olarak geçirilen sürenin azaltılmasının ayrı bir önemi vardır.

Fiziksel aktivitenin azlığı, yaşlanma süreci ile oluşan fizyolojik değişiklikleri hızlandırır, pek çok kronik hastalık sıklığını artırır, bu hastalıkların daha erken yaşta görülmesine neden olur, yaşam süresini kısaltır.

Türkiye Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programı” 2014-2017 yıllarını içerecek şekilde güncellenmiştir. Sayın Bakanımızın da öncelik verdiği programın hedefleri, Bakanlığımızı ilgilendiren çeşitli strateji ve politika belgelerinde de zikredilmiştir. Nitekim 2014-2018 yıllarını kapsayan Onuncu Kalkınma Planı’nda da: “15 yaş ve üzeri nüfusta yeterli fiziksel aktivite yapanların oranının yüzde 62’ye çıkarılması” hedef olarak belirtilmektedir. Bu hedefi hayata geçirmek için en iyi alternatiflerden birisi de vatandaşları bisiklet kullanmaya teşvik etmektir. Bisikletin alternatif bir ulaşım aracı olarak kullanıldığı ülkelerde obezitenin çok daha az görüldüğü ve yaşam beklentisinin yüksek olduğu görülmektedir.
Bakanlığımız tarafından bisiklet kullanımının teşvik edilmesi amacıyla Sağlık Bakanımız Dr. Mehmet Müezzinoğlu’nun talimatları ile Sağlıklı Beslenme ve Hareketli Hayat Programının içeriğine uygun olarak “Fiziksel Aktiviteyi Teşvik Projesi 2015-2018” kapsamında ilimizde Milli eğitim Bakanlığına bağlı Ortaokul 5. 6. ve 7. sınıflarda seçmeli spor ve fiziki etkinlik dersini açan ve “bisiklet modülü” dersini uygulayan okullara toplamda 170 adet bisiklet dağıtımı yapılacaktır.Bugün burada 30 adet bisikletin teslim töreni için toplanmış bulunmaktayız. dedi

Konuşmaların ardından Erzincan Valisi Süleyman Kahraman, tarafından öğrencilere bisikletler dağıtıldı.

Bisiklet sürmeyi çok sevdiklerini belirten öğrenciler ise beden eğitimi derslerinde bisiklet kullanacakları için çok sevinçli olduklarını söyledi.

HABER
  • 3 0
  • 03 Ekim 2015 22:01 1.908
  • Aktif Haberler
  • ozersin85
    04 Ekim 2015 13:28
    2 0
    Çok anlamlı bir uygulama olmuş.7den 70 e herkesi bisikletle tanıştırıp sağlıklı yasama davet etmeliyiz...
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK