‘Sanal Ortamda da Çocuğunuzun Elini Bırakmayın’

Ölçüsüz kullanılan teknoloji, çocuklar için ciddi zararlar doğurabiliyor. Uzmanlar, bütün bağımlılıkların ortak noktasının kişinin kendisinden çok çevresindekilerin etkilenmesiyle ilgili olduğunu söylüyor. Pediatri dernekleri 0-2 yaş arasındaki çocukların mümkün olduğunca teknolojiden uzak olmasını öneriyor. 3-6 yaş için günde maksimum 45 dakika, ilkokul için 1, ortaokul için 1 buçuk ve lise için ise 2 saat ekran süresi tavsiye ediyor. Uzmanların önerisi net: “Sanal ortamda da çocuğunuzun elini bırakmayın.”

Kontrolsüz teknoloji kullanımı çocuklar arasında çok yaygınlaşmaya başladı. Bahçeşehir Üniversitesi (BAU) Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Yavuz Samur, çocukların teknoloji bağımlısı olmalarındaki en büyük etkenin aileleri olduğunu söylüyor. Yavuz, “Çocuklar aslında doğuştan fiziksel nesnelere yönelim gösterirler ancak veli sürekli onları teknolojiyle uyutmaya, yemek yedirmeye, dikkatlerini çekmeye, sakinleştirmeye, susturmaya çalıştıkça onlar da teknolojik cihazlara yöneliyor. Dolayısıyla aslında teknoloji bağımlılığı diye bir şey yok, ancak çocuğuyla ilgilenmeyen, onlarla verimli vakit geçirmeyen ve onların ihtiyaçlarını gidermeyen anne-baba var” dedi.

‘BİLGİSAYAR ÖĞRENMEK İÇİN KULLANILDIĞINDA ÜRETİM YAPILIR’

Çocuğun sosyal medyada bulunmadığı ve internete bağlı olmadığı anlarda sinirlenmesinin sebebinin bağımlılık özelliklerini gösterdiğini belirten Yrd. Doç. Dr. Samur, “Sürekli aklı internette olan çocuklar, arkadaşlarıyla dışarda vakit geçirmek yerine internet ve bilgisayarla ilgilenmek istiyor olabilir. Ödevleri, sosyal ve spor etkinlikleri, yemeği, uykusu, arkadaşlık ilişkisi ve ailesiyle ilişkileri gibi kendisinin etrafındaki birçok durum onları etkiliyor. Anne-babanın çocuğunun teknolojiyle aşırı ilgilenmesi, oynaması, zaman geçirmesiyle ilgili olarak şikayeti varsa bu bir belirtidir. Öğrenciler, sadece bilgisayarda ödev için araştırma yaptıklarında makale, sunum hazırlıyor ve yazılım dillerini öğreniyorlarsa ancak o şekilde üretim yapabilirler. Biz bunu daha çok tavsiye ediyoruz. Teknolojiyi tüketimden ziyade üretim odaklı kullanıyorlarsa doğru amaçla kullanmış olurlar” dedi.

İLKOKUL İÇİN 1, ORTAOKUL İÇİN 2 SAAT

Yrd. Doç. Dr. Samur, pediatri derneklerinin 0-2 yaş arasındaki çocuklar için mümkün olduğunca teknolojiden uzak bir hayat, 3-6 yaş için günde maksimum 45 dakika ekran süresi, ilkokul için 1, ortaokul için 1 buçuk ve lise için de 2 saat ekran süresi tavsiye ettiklerini söyledi. Samur, “Bunun yanında mutlaka anne-baba, çocukla maruz kaldığı içerik hakkında sohbet etmeli ve pasif bir tüketimden ziyade aktif bir etkileşim gerçekleştirilmeli. Eğer anne ve baba çocuklarının hafta içi hiç teknoloji kullanmadığını ama hafta sonu izin verdiklerini söylüyorsa, orada veli-çocuk ilişkisi her şeyden daha önemli” diye konuştu. 

Çocukların yaşına uygun dijital oyunlar oynayabileceğini, sosyal medyada yer alabileceğini ve video kanallarını da ziyaret edebileceğini belirten Samur, velilerin sanal ortamlarda da çocuklarının elini bırakmaması gerektiğinin önemli olduğunu söyledi.

  • 7 0
  • 11 Mart 2018 22:21 3.170
  • Aktif Haberler
  • alper bocut
    12 Mart 2018 16:41
    2 1
    Bizi bu hale getiren sanal alemler, sanal ortamlar değil mi?Hep zararlı yönünü kullanıyoruz.
  • nadir.009
    12 Mart 2018 16:21
    0 0
    Bence çocuğunu düşünen her birey odasına bilgisayarı koymamali.gerci akıllı telefonlar ile artık hepsi çöp olucak ama kesinlikle takip edilmeli.adi üstünde daha çocuklar ,ne yaptığını bilemezler.
  • emrah6840
    12 Mart 2018 12:09
    1 0
    öncelikle anne ve babalar çocuklarıyla sohbet etmeli. onların yanında telefon ve bilgisayarlara gömülmemeli! çocuk her zaman öncelikli olarak anne ve babayı örnek alır. çocuklarınızla vakit geçirin teknoloji dediğiniz telefonlar ve bilgisayarlarla değil''
  • kutlu11
    12 Mart 2018 11:00
    0 0
    22 Martta 2 Yaşını Dolduracak Oğlum Televizyondan çizgi Film İzliyordu.renkleri Sayıları Anlatanlar Vardı.gayet Güze.l Dedik Ancak İşi İlerletmiş.korkulu Filmler İzlemeye Başlamış.şimdi Geceleri Korkmaya Uykusu Bölünmeye Başladı.
    gerçekten Ellerini Bırakmamak Gerekiyor
  • simyacıı
    12 Mart 2018 09:41
    5 0
    Teknolojinin ne kölesi olmak lazım nede düşmanı bu yüzden kontrollü kullanmak ve kullandırmak lazım. Özellikle 3+ yaş için youtube hiç kullandırılmamalı aksine eğitici oyunlar bulup oynatmak gerek. Youtubeda öyle videolar var ki çocuklar için çok zararlı. Ha bunlara dikkat etmezsek ve teknollojinin kölesi olursa çocuklar daha 2. sınıfta başlıyorlar ilaç kullanmaya...
  • seyfi ünaldı
    12 Mart 2018 07:35
    7 0
    Okul dışı zamanını tablet, akıllı telefon ya da bilgisayarla geçiren öğrenciyi ertesi günün sabahında anlıyoruz sınıfta. Gözler yorgun, zihin yorgun, beden yorgun.
    "Kimin tableti var?" diye sorduğumda sınıfın büyük bölümü parmak kaldırıyor. Veli toplantısında soruyorum benzer soruyu, veli gözümün içine baka baka yalan söylüyor.
    Anne baba için çocuğu en kolay avutma şekli olmuş teknolojik cihazlar. Daha da kötüsü anne babanın kendi elindeki akıllı! telefonundan başını kaldırıp çocuğuyla ilgilenecek zamanı yok.
  • suleyman45
    11 Mart 2018 23:47
    9 0
    Artık bebek bile en kısa sürede eline akıllı telefonu alıyor. Anne, oyalansın, mamasını yesin diye kullanıyor. Biraz büyüyor zaman geçirsin, sesi çıkmasın, yaramazlık yapmasın diye hemen tablet alıp eline veriyor. Biraz daha büyüyünce laptop yada masaüstü alınıyor yada evdekileri kullanmaya başlıyor. İnternette ne yapıyor, ediyor bilen yok. O arada çocuğa da akıllı telefon alınıyor. Neymiş teknoloji çağındaymışız, arkadaşlarının, herkesin telefonu, tableti, bilgisayarı varmışmış, eskiden böyle imkanlar yokmuşmuş, kendisi yokluk içinde birşey görmeden büyümüş, çocuğu görmesinmiş. Falan filan, İnter Milan...

    Maalesef biz teknoloji işini çok yanlış anladık ve çok yanlış kullandık/kullanıyoruz. Tamamen tüketim toplumuyuz.

    Bugünlerde bir haber vardı, marketin biri Iphone X'i 1100 lira indirim(!) ile satacağını duyurmuştu. Kesin kapış kapış gitmiştir! Steve Jobs, 2011 yılına vefat etti ama hâlâ üretime başarıyla devam ediyor!

    Çok şey söylenir de işte... Söylediğimizle kalıyoruz. Söz değil icraat zamanı. Geldi geçiyor bile...
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK