Seçmeli’de Özel Afiş

Gülseven ÖZKAN

MEB, ortaokul ve liselerde okutulan seçmeli ders tercihlerinin 19 Şubat’a kadar tamamlanmasını istedi.

MEB’in seçmeli derslerle ilgili öğretmen yokluğu gibi gerekçelerle öğrencilerin belli derslere yönlendirilmemesi yönündeki yazısına rağmen bazı milli eğitim müdürlükleri ile okullar, öğrencileri Kur’an-ı Kerim, Hz. Muhammed’in Hayatı ve Temel Dini Bilgiler derslerine yönlendirmek için afiş ve tanıtım çalışmalarına başvurdu.

Kocaeli Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından 19 Ocak’ta ilçelere gönderilen ‘seçmeli dersler’ konulu yazıda, “Din, ahlâk ve değerler eğitimi alanında ilçe müftülükleriyle diyalog kurulması, okul müdürü, din kültürü öğretmenlerinin veli ve öğrencilere gerekli hatırlatmaları yapması, sivil toplum kuruluşlarıyla irtibata geçilerek afiş ve broşürlerle, yerel basın yayın organlarına haber yaptırarak farkındalık oluşturulması, örnek çalışmalar için grup paylaşımlarında bulunulması ve özel hassasiyet gösterilmesi” istendi.

‘BU DERSLERDE SIKINTI VAR’

Yazıyı ilçelere gönderen Kocaeli İl Milli Eğitim Müdür Yardımcısı Muhterem Aktaş, Hürriyet’e şu bilgileri verdi: “Ben aynı zamanda din öğretiminden sorumlu müdür yardımcısı olduğum için böyle bir yazıyı ilçelere gönderdim. Kuran-ı Kerim, Hz. Muhammed’in Hayatı ve Temel Dini Bilgiler derslerinin seçiminde iniş çıkışlar olabiliyor. Bazı ilçelerde bu dersler hiç seçilmiyor veya yüzde 1 oranında tercih ediliyor. Fizik, matematik gibi derslerin seçiminde sıkıntı yokken bazı velilerden şikâyetler geldi, seçmeli din dersleri ile ilgili bilgi sahibi olmadıklarını söyleyenler oldu. Velilerin ders seçiminde daha bilinçli olması için bu yazıyı hazırladık. Müdürlüklerin, müftülüklerin üzerine düşenleri yapmalarını istedik. Görevimiz bu. Hiçbir veli istemediği dersi zorla seçmeye zorlanamaz, seçemez. Ama hangi derslerin seçmeli olduğu konusunda velilere gerekli bilgilerin verilmesi gerekiyor.”

‘İL MİLLİ EĞİTİMDEN YAZI GELDİ’

Tekirdağ Kapaklı ve Kocaeli Gebze ilçe milli eğitim müdürlükleri ile Ankara’daki Turgut Özal Ortaokulu ise internet sitelerinde, ‘Dersimi Seçiyorum, Dinimi Öğreniyorum’ başlıklı afişler yayınladı. Çeşitli derneklerin sosyal medya hesaplarında da görülen afişte, “Ortaokul-lise öğrencileri ve kıymetli veliler; din, ahlâk ve değerler alanı seçmeli derslerin seçim süreci başladı. Kur’an-ı Kerim, Hz. Muhammed’in Hayatı ve Temel Dini Bilgiler derslerini okul idarelerine başvurarak seçimlerinizi yapabilirsiniz” denildi. Gebze İlçe Milli Eğitim Müdürü Durak Demirel, “İl Milli Eğitim Müdürlüğü Din Öğretimi Genel Müdürlüğü’nden gelen yazı doğrultusunda duyuru yaptık. Yabancı seçmeli dersler için bir duyuru, afiş olsaydı yayınlardık. Amaç veli ve öğrencileri haberdar etmek. Bu bütün dersler için yapılıyor” dedi.

‘HALKIN % 99’U MÜSLÜMAN’


Tekirdağ Kapaklı İlçe Milli Eğitim Müdürü Tahsin Nalbant, afiş için, “Bütün dersler sistemde var. Veli ve öğrenci istediği dersi seçer, istemediğiniseçmez. Halkın yüzde 99’unun Müslüman olduğu bir ülke ne seçiyor? Bunun ne sakıncası var? Ben size soruyorum” diye konuştu.

Aynı afişi internet sitesinde yayınlayan Ankara’daki Turgut Özal Ortaokulu Müdürü Malik Artuk, “Gençler günümüzde sıkıntılar yaşıyor, devletin karşısında olabiliyor. Onlara manevi bilinç kazandırmak, farkındalık yaratmak için bu duyuru yapıldı. Bu bir devlet politikası oldu. İlçe milli eğitim müdürlüğünden de onay alındı. Bu afişi internetten bulduk. Diğer seçmeli dersler için de olsaydı, aynı duyuruyu yapardık. İsteyen öğrenci istediği dersi seçebiliyor” dedi. Afişler daha sonra okul ile Gebze İlçe Milli Eğitimin internet sitesinden kaldırıldı. Geçen günlerde de Eskişehir Milli Eğitim Müdürlüğü okullara yazı göndererek öğrencilerin, Kuran-ı Kerim, Hz. Muhammed’in Hayatı ve Temel Dini Bilgiler derslerini seçmesi için teşvik edilmelerini istemesiyle gündeme gelmişti.

MEB: Yönlendirme yapmayın


İlkokulların 4, ortaokulların 5, 6, 7, 8 ve liselerin 9, 10 ve 11’inci sınıf öğrencilerinin gelecek yıl alacakları seçmeli ders tercihlerini 19 Şubat’a kadar okul müdürlüklerine veli dilekçesiyle başvurarak bildirmeleri gerekiyor. Öğrenciler üç asıl ve bir yedek olmak üzere 4 ders seçebilecek. En az 10 öğrenci aynı dersi isterse ilgili seçmeli ders okutulabilecek. MEB’in seçmeli derslerle ilgili illere gönderdiği yazıda ise yönlendirme yapılmamasıistenerek, “İlgili alanda öğretmen yokluğu gerekçesiyle okul yönetimlerince, öğrenciler ve veliler belirli derslere yönlendirilmeyecek. Okullarda ilgili alanda yeterli sayıda öğretmenin bulunmadığı dersler seçilirse öncelikle diğer okullardan maaş veya ek ders karşılığı görevlendirmeler yoluyla öğretmen temin edilecek. Bunun da mümkün olmadığı hallerde ücretli öğretmen görevlendirilerek bu dersler açılacak. Seçmeli derslerin amacı, tanıtımı ve seçimine yönelik yapılacak işlemler konusunda öğrenci ve veliler okul müdürlükleri tarafından bilgilendirilecek” denilmişti.

HÜRRİYET
  • 3 0
  • 05 Şubat 2016 10:40 2.044
  • Aktif Haberler
  • yesaribey
    08 Şubat 2016 00:11
    0 1
    Herşey çoğunluğa göre düzenlenmez ama bizde azınlık hep benim dediğim olsun istiyor maalesef
  • gülbahçem2
    06 Şubat 2016 17:19
    0 1
    her şey çoğunluğa göre düzenlenecekse ....- bu cümle - çok su götürür....her şey çoğunluğa göre karar verilecek olsaydı...dünya hala düz ve dünya duruyor , güneş de onun etrafında dönüyor olurdu...
  • yesaribey
    06 Şubat 2016 12:38
    1 2
    Bu ülkede herşey özgür olsun ama dini konularda hiçbir şey özgür olmasın yoksa dine uzak olan insanlar üzülür. Malum bu ülkede hep azınlığın dediği olmuştur
  • smileplease03
    06 Şubat 2016 11:52
    1 1
    4. sınıflardan kaldırmak gerek. Bu iş sadece ortaokullarda başlamalı. Yönlendirme konusunda da millet neden bu kadar rahatsız anlam veremedim. İmam başka bir ders önerecek değil ya? Hem kuranı kerim yada peygamberimizin hayatını seçmek kötü bir olay mı? İnsan mensubu olduğu dinin elçisini tanısa, daha iyi tanısa iyi bir vatandaş olmaz mı?
  • neo24
    06 Şubat 2016 02:02
    1 0
    Böyle yaparak seçecek insan ı da seçmez edecek ler
  • mrcmrt
    06 Şubat 2016 00:11
    2 0
    Bugün Eyüp veysel karani camindeki namazı kıldıran insan da baya dil döktü.
  • öretmen
    05 Şubat 2016 23:25
    4 0
    Bu kadar eziyet çekeceklerine seçmeli kavramını kaldırsınlar onlar da kurtulsun bizde kurtulalım. YAZIKLAR OLSUN
  • göbekligeneral
    05 Şubat 2016 18:27
    4 1
    bugünkü cuma hutbesinde de imam efendi milleti yönlendiriyordu.demek sonunda camiye kadar girdi.bırakın veli,öğrenci kendi iradesiyle seçsin...
  • sarkat
    05 Şubat 2016 17:41
    4 1
    İki haftadır camilerde cuma hutbelerinde seçmeli ders önerisi yapılıyor
  • rdnzv
    05 Şubat 2016 15:09
    6 1
    Zorunlu seçmeli; müdür ve yardımcıları baskı yönlendirme vs her türlüsünu yaparlar.Koltukta oturanlar ayni sendikadandir.Hakkini vermeleri gerek!
  • kalpersak
    05 Şubat 2016 15:07
    6 2
    allahtan yönlendirme yapılmıyor.3haftadır farklı illerde cuma hutbelerinde bu 3 ders için tavsiye ediliyor ısrarla.bugunkü hutbede ise imam bu 3 dersi çocuklara seçmemiz seçtirmemiz dini görevimiz diye soyledi. nereye gidiyoruz belli değil
  • ahmetce
    05 Şubat 2016 13:55
    10 2
    Yönlendirme yapılmasın deniyor ama cuma namazında devletin memuru açıktan yönlendiriyor.
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK