Sınavda 100 Alanların 10 Ortak Özelliği

Önder ÖNDEŞ

Sınavdan sürekli 100 alan öğrencileri iyi gözlemleyin. Dikkatli bakarsanız bu başarının ardındaki şu ‘sır’ları görebilirsiniz: Özgüven, motivasyon, planlı çalışma, zihin haritası, stres kontrolü...

1- ÇALIŞMA PLANI YARAT

İngiliz eğitim portalı studentwire.co.uk’de yer alan önerilere göre elde bir çalışma çizelgesi olmadan tüm dersleri ve günlük hayatı organize etmek gerçekten zor. Bu yüzden de sınavdan A (100) almaya alışmış öğrencilerin uydukları bir çalışma çizelgeleri olur ve bunları olabildiğince uygulamaya çalışırlar. Böyle bir yöntem belki ilk etapta zor gelebilir. Fakat sen de bir çizelge yapıp birkaç hafta buna uyabilirsen, motivasyonunun arttığını ve sonuçların daha iyiye gittiğini göreceksin.

Eğer elinde bir çizelgen varsa ve yine de 100 alamıyorsan, programlamayı iyi yapmıyorsun demek. Çizelgen çok esnek ya da aşırı sıkı olmasın. Arada uyamadığın bölümler olabilir. Bunları tamamlamaya çalış. Her şeyden önce kendini kandırmadan bir çalışma planı yap.

2- ÖĞRENME TİPİNİ BELİRLE:

GÖRSEL Mİ, YAZILI MI?

Herkesin aynı şekilde öğrenemeyeceği, bir gerçek. Her şeyden önce nasıl daha iyi öğrendiğini belirle. Görsel, işitsel, yazılı ya da okumalı öğrenmeye daha yatkın olabilirsin. Üniversite zamanına kadar bunu anlayamamış öğrenciler var.

Önce verimli öğrenme yolunu belirle. Sınavda sürekli yüksek not alan öğrencilerin pek çoğu doğru öğrenme yöntemlerini kavramış olur. Sen de çok geç kalma.

3- GEREKTİĞİ ZAMANLARDA MOLA VERMEYİ ÖĞREN

Beynimizin “Artık ara ver” dediği zamanı bildiğimizi zannedebiliriz. Fakat bazen bunu anlamak sanıldığı kadar kolay olmaz. Düzenli çalışmak ve ‘gerektiği zaman’larda mola vermek, bilgilere hafızamızda kalıcı yer açmak için gerekli.

Bilimsel araştırmalara göre mola sırasında küçük egzersizlerin beyindeki aktivitelerin düzenlenmesinde çok büyük işlevi var. Her 45 dakikada bir ara verip odada kısa bir yürüyüş yapabilirsin. 100 alan öğrencilerin en büyük istikrar sırlarından biri de ‘ne zaman ara verileceğini bilmelerinden’ geçiyor.

4- ZİHİN HARİTASI YAP

Kelimeleri ve düşünceleri birbirine bağlamak için yapılan diyagramlara (şema), zihin haritası deniliyor. 1960’lı yıllarda İngiliz eğitim danışmanı ve yazarı Tony Buzan’ın geliştirdiği bu yöntemle öğrendiğimiz bilgiler kâğıdın üzerinde somutlaşan yazılar haline geliyor.

Zihin haritası hafızayı güçlendirmek için anahtar bir yöntem. Bu sayede düşünceler ve kelimeler arasındaki bağlantıları daha iyi görebilecek ve sınavdayken zihninde uçuşan bilgileri yakalayıp kâğıda daha rahat aktarabileceksin. Sınavdan 100 almayı başaran öğrencilerin sırlarından biri de bu. Daha düzenli ve bağlantıları gören bir zihin...
5- TEMEL BAŞARI SIRRINI UNUTMA :
PRATİK, PRATİK, PRATİK
Evet, bu en çok duyulan öneri olabilir. Ancak bu durum doğru olmadığı anlamına gelmiyor. 100 alan öğrencilerin başarısının altında da temel olarak bu yatıyor. Eğer ille de bir ‘sır’ istiyorsan şunu söyleyebiliriz: Derste daha önce çıkmış sorulardan kendine bir sınav hazırla ve belirlenen sürede cevapla. Bu sayede sınav formatını görmüş ve kendini sınamış olacaksın.

6- İŞBİRLİĞİNDEN KAÇINMA

Sınavda herkes kendisinden sorumlu. Ancak sınav öncesinde güvenilir arkadaşlarla bilgi alışverişinde bulunmak da 100 alan öğrencilerin genellikle yaptığı bir aktivite. Burada kritik nokta, güvenilir öğrencilerle bir araya gelmek. Bu sayede hem ne öğrendiğini görecek hem de eksiklerini fark edeceksin.

7- ÇALIŞIRKEN TEK KAYNAĞA BAĞLI KALMA

Sınav için sana verilen tek bir kaynaktan ders çalışmak, hafızayı zenginleştirmek açısından doğru değil. Bir konu üzerinde, örneğin tarih dersi için Fransız İhtilali’ne çalıştığını varsayalım. Kaynak kitaplar bu konudaki en güvenilir bilgiyi sunabilir. Ancak bu ihtilal üzerine çekilmiş iyi bir belgesel izleyerek de tarihleri ve olayları daha rahat anımsayacak, ayrıntıların beyninde daha kalıcı olduğunu göreceksin.

8- SINAV GÜNÜ STRESİNİ YEN

Ne kadar çalışmış olursan ol sınavlar her zaman stres kaynağı. 100 alan öğrenciler özellikle o gün panik yapan arkadaşlarından uzak durur, sınav hakkında düşünmek yerine rahatlamaya çalışır, güçlü bir kahvaltı eder. Sınava başlamadan önce soruların tümüne kısaca göz gezdirir. Birbiriyle bağlantılı olabilecekleri belirler, kafasında bir yapı oluşturduktan sonra cevaplamaya başlar. Kimi zaman plansızca verilen ve sayfalardan taşan uzun cevaplar sınavı değerlendirenleri sıkabilir.

Önemli olan sorulan ne ise tam olarak ona cevap vermek ve konunun dışındaki ayrıntılara çok girmemek.

9- DERSE GÖRE ÇALIŞ

Her dersin, hatta her konunun kendine özgü çalışma yöntemleri bulunuyor. Test üzerinden çalışılabilecek konular olduğu gibi, örnek vaka göstermek gereken hukuk dersleri de olabilir.

Çok uzun notlar yerine konuyu özetleyebilecek ve hatırlatıcı kısa cümleler de sınavda istenilenleri vermeni kolaylaştırır. Sürekli 100 alan öğrenciler farklı derslere nasıl yaklaşmalarını gerektiğini iyi bilir.

10- KENDİ YÖNTEMİNİ GELİŞTİR

100 alan her öğrencinin kendine ait işe yarar yolları olabilir. Sen de sınavlarda daha iyi not almanı sağlayacak yöntemler geliştirebilir, kendi sırrına sahip olabilirsin.

MÜCADELEYİ SEVİYOR AZİMLERİNİ KORUYORLAR
Marmara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Cemil Öztürk, başarılı öğrencilerin özelliklerini sıralıyor:

* Motivasyonlarını korumayı biliyorlar.
* Sonuç odaklılar.
* Mücadeleyi seviyorlar.
* Özgüvenleri yüksek.
* Stratejilerini hedeflerine göre belirliyorlar.
* Çalıştıkları alana yönelik pozitif tutuma sahipler.
* Alanlarını seviyor ve önemli buluyorlar. İlgi alanlarına göre seçimler yapıyorlar.
* Duygusallıklarını kontrol altına alabiliyorlar.
* Pratiğe özel zaman ayırıyorlar.
* Kendilerine göre çalışma düzeni oluşturabiliyorlar.
* Azimlerini kolay kolay kaybetmiyorlar.
* Her zaman başarılı olamayabileceklerinin farkında olarak çalışıyorlar.
* Streslerini kontrol ediyorlar.

HÜRRİYET
  • 2 0
  • 04 Mart 2015 14:33 1.560
  • Aktif Haberler
  • seyfi ünaldı
    04 Mart 2015 23:30
    1 0
    Bu öğrencilerin en dikkat çeken özelliklerinden biri de ön sezi ve çıkarımda bulunma becerileri. Yine aspri yapabilme ve espriyi anlama düzeyleri de bir ölçüt sayılabilir.
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK