Sınavla Fen Sınavsız Anadolu Lisesine

TEOG’un yerine gelen LKS’de Fen, Sosyal Bilimler ve Proje okullarına gitmek isteyenler sınava girecek. Girmeyenler ise Anadolu liselerine gidebilecek

Eda IŞIK

Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz kaldırılan TEOG'un yerine bu yıl ilk kez uygulanacak Liselere Kayıt Sistemi'nin (LKS) son şeklini milletvekillerine anlattı. Bakan Yılmaz bu sistemle liselere kayıt sürecinin basit, sade ve anlaşılır hale getirildiğini söyledi. İşte yeni sistemin son şeklinin detayları:

Liseler, sınavlı öğrenci alan liseler, adrese bağlı eğitim bölgesiyle öğrenci alan liseler olarak ikiye ayrılacak. Sınavlı öğrenci alacak liseler Fen Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi, Proje Okulları olacak. Adrese bağlı eğitim bölgesiyle öğrenci alan liseler ise Anadolu Lisesi, Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi, Anadolu İmam Hatip Lisesi olarak yine 3'e ayrılacak.

Öğrencilerin sınava girme zorunluluğu kalkıyor. Sınav okul müfredatını kapsayacak, sayısal ve sözel olmak üzere iki bölümden oluşacak. Soru sayısına göre sınav süresi belirlenecek. 3 yanlış 1 doğruyu götürecek. Sınav her yıl haziran ayında yapılacak. Örnek sorular aralık ayında yayımlanacak. Sınavla öğrenci alan 5 okul tercih edilebilecek.

9 OKULDAN 5 TERCİH

Sınavla öğrenci alan okullarda boşalan kontenjanlar doğrultusunda sınav puanına göre, sınavsız okullarda ise öğrenciler ikamet ettiği eğitim bölgesinde bulunan liselere nakil yaptırabilecek. Okul türleri arasında yani Anadolu Lisesi'nden Meslek Lisesi'ne, Meslek Lisesi'nden Anadolu Lisesi'ne nakiller ise 10. sınıf sonuna kadar ikamet ettiği eğitim bölgesi kriteri de göz önünde bulundurularak yapılacak. TEOG sonucuna göre yerleşen halen liselerde eğitim almakta olan öğrenciler, TEOG taban puana göre nakil başvurusunda bulunacak.

Sınava giren öğrencilerle ve girmeyen öğrenciler aynı zamanda okul tercihinde bulunacak. Tercihler e-okul sistemi üzerinden yapılacak. Sınava giren öğrenciler önce sınav puanları ile girmek istedikleri okullardan 5 tercihte bulunacak, ardından adreslerinin bulunduğu eğitim bölgelerindeki 5 okulu tercih edecek. Sınav puanı ile tercihlerine yerleşemezlerse diğer öğrenciler gibi adreslerine bağlı olarak eğitim bölgelerindeki okullara yerleştirilecekler. Sınava girmeyen öğrenciler ikamet ettiği eğitim bölgesinde bulunan 9 okuldan 5'ini tercih edecek. 9 okul Anadolu Lisesi, Anadolu Meslek Lisesi, Anadolu İmam Hatip Lisesi'ni kapsayacak. Adrese dayalı tercihlerde tercih önceliği dikkate alınacak. Pansiyonlu okullarda pansiyon yatak sayısı kadar kontenjan, il içinden farklı eğitim bölgelerinden tercihe açılacak.

Yeni sistemde özel okullar ayrı bir sınav yapabilecek. Özel okullar isterlerse bakanlığın yaptığı sınavın sonuçlarını öğrenci kayıtlarında kullanabilecekler. Özel okulu tercih etmek isteyen öğrenci istediği özel okula gidebilecek.

ÖZEL YETENEK SINAVI

Güzel Sanatlar Lisesi ve Spor Liseleri özel yetenek sınavı ile öğrenci almaya devam edecek. Mahallinden meslek lisesine kayıt yaptıran öğrenciler, 10. sınıftan itibaren il genelinden spesifik bölümler olan Sağlık Meslek Lisesi, Gemicilik Meslek Lisesi gibi meslek liselerine il genelinde tercihleri doğrultusunda nakil yaptırabilecek. 10. sınıf sonunda öğrenci, alan tercihini ildeki farklı meslek liselerinden yapabilecek. Bu süreçte okuldaki eğitim, öğrencinin yönelimi ve tercihi dikkate alınacak.

  • 3 8
  • 17 Kasım 2017 14:54 3.139
  • Aktif Haberler
  • memoli095
    18 Kasım 2017 23:32
    1 0
    o zaman bazı özel anadolu liseleri fen lisesine dönüştürülecek veya proje okulları kapsamına alınacaktır.
  • göbekligeneral
    18 Kasım 2017 14:04
    5 1
    imam hatiplere de sınavla öğrenci alınsın.
  • zeynepgulsu
    18 Kasım 2017 08:53
    4 1
    Bu sisteme en fazla 4 sene veriyorum.
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK