Sınıf Yönetiminde Anahtar Öğretmende

Sınıf yönetimi, eğitimdeki kilit becerilerden biri. Öğretmenler, çocukların dikkatini ders boyunca canlı tutabilmek için farklı yollar deniyor. İstanbul Üniversitesi Gelişim Psikolojisi Ana Bilim Dalı Başkanı öğretim üyesi Doç. Dr. Şerife Sema Karakelle’ye göre, bunun yolu okulların öğrencilere hayallerini gerçekleştirebilme imkânı sunmasından geçiyor.

İşte önerileri:

“Okulda uzun süre kalmalarının dışında orayı sıkıcı kılan, geçen zamanı hareketsiz ve pasif geçirmeleri. Sürekli aynı yerde oturup dikkati aynı noktada tutmak zor. Güzel zaman geçirebilecekleri bir alan oluşturmak gerekiyor. Örneğin, dans eğitimi, model uçak gibi kulüp çalışması denilebilecek etkinlikler müfredata girebilir. Öğrenci okulda zamanı beceri ve hobi edinerek ya da spor öğrenerek geçirmeli. Bu hem yeteneklerini hem de yeteneği olmadığı alanları keşfetmesini sağlar. Çünkü bir insan, başarısız olduğu şeyleri de bilmeli. Öğrencinin kendi hayallerini gerçekleştirebileceği düşsel alanları var, bunlara uygun eğitimler verilmeli. Okul, örneğin fotoğraf çekmek isteyene hayalini gerçekleştirme imkânı sunmalı.

BİLGİYE DAYALI ÖĞRETİMİN ANLAMI KALMADI

Dikkat süreleri yaş gruplarına göre değişse de ortalama 20 dakika. Ama ders saatleri 40 dakika. Öğretmenler, dersi iyi görselle, soruyla, tartışmayla, öğrencinin duygu durumunu okuyarak ilgi çekici hale getirebilir. Bir yöntem de öğrencinin kendisinin bilgi üretebildiği, işbirliğine dayalı öğretim. Bilgiye dayalı öğretimin artık hiçbir anlamı kalmadı. Beş dakikada internetten arayıp bulabileceği şeyleri saatlerce anlatmak, onu sıkar. Soru sorup, tartışma başlatmak öğrencinin zamanı daha eğlenceli ve verimli geçirmesini sağlar. Okulda öğretilmesi gereken en önemli şeylerden biri de analiz etme; işe yaramayan bilgiyle, yarayanı ayrıştırma becerisi. Çok yönlü, birden fazla işi iyi yapabilen insanlar yetiştirmek için yeni modeller geliştirilebilir.”

 

Sabri GARİP / 

  • 2 0
  • 26 Aralık 2018 10:51 3.530
  • Aktif Haberler
  • smileplease03
    27 Aralık 2018 00:35
    0 0
    Doğan CÜCELOĞLU - Öğretmenim Bir Bakar Mısınız?
    Son kitabı, okumalısınız.
    Tam da bu konuyu anlatıyor...
  • olcaytoh
    26 Aralık 2018 22:21
    0 2
    Bilgiye Dayalı öğretimin Anlamı Kalmadı.doğru
  • pusat777
    26 Aralık 2018 21:51
    5 0
    Hiçbir konuda anahtar öğretmenin elinde değil herşey öğrenci ve velisinin elinde
  • kartalado
    26 Aralık 2018 18:45
    3 0
    Dışarıdan herşey güzel sahada nasıl bir ona bakalım. Ayrıca buyurun okullarda çalışın bizde sizden bir şeyler öğrenelim.
  • venharun
    26 Aralık 2018 18:17
    2 0
    Herkes herşeyi biliyor maşallah.. öğretmene akıl verenler gelsin önce akıl alsınlar..
  • sehery
    26 Aralık 2018 11:04
    4 1
    sosyal etkinlikler yapılsın tamam da sosyal etkinliklerden önce ev ekonomisi gibi gerçek hayata hazırlayıcı eğtimler de gelsin.
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK