Sınıflarda Ders Denetimi Kalktı Mı ?

MEB Teftiş sisteminde; Denetçi ve denetmenlerîn "maarif müfettişi" adı altında birleştirilmesi, merkez teşkilatta daire başkanlıklarının oluşturulması, illere yeniden başkan atanması, kurumlara ait denetim kılavuzlarının güncellenmesi gibi değişiklikler yapıldı.

MEB Teftiş sisteminde; Denetçi ve denetmenlerîn "maarif müfettişi" adı altında birleştirilmesi, merkez teşkilatta daire başkanlıklarının oluşturulması, illere yeniden başkan atanması, kurumlara ait denetim kılavuzlarının güncellenmesi gibi değişiklikler yapıldı.

Bu değişiklikler sırasında dikkat çekici çalışmalardan biriside müfettişlerce yapılan ders denetiminin kaldırılması konusudur.

Ders denetiminin kaldırılmasını; çoğunlukla öğretmenler, okul yöneticileri, kısmen müfettişler tarafından savunanlar olduğu gibi, başta akademisyenler olmak üzere ilgili taraflardan aksini savunanların olduğu bir tartışma süreci yaşanmıştır.

Bu konu kamuoyunda; "MEB Teftiş'de Devrim", "MEB'den öğretmenleri rahatlatan düzenleme, artık müfettiş ders denetimi yapmayacak", "Müfettiş stresi nihayet bitti!" gibi ilginç ve düşündürücü başlıklar atılmasının yanında, işi magazinleşlirerek "Hababam Sınıfı filminde, Kemal Sunal ile sınıfta öğretmeni teftişe gelen müfettiş arasındaki diyaloglarla hafızalardan silinmeyen Hababam teftişi devri bitti." şeklinde duyuranlarda oldu.

Bu haberlerde müfettişlik imajı adına yansıtılanların doğruluğu yada yanlışlığını tartışmanın gelinen noktada çok anlamlı olmadığını, her meslek grubunda az da olsa işinde gayri ciddi davrananların olduğu, bunun yanında müfettişlerden işini ciddiyetle, titiz bir şekilde, doğru yapanlara haksızlık edildiğini ve meselenin abartıldığını düşünüyorum. Bu haksızlığın ve abartının; Tasvip edilmesi mümkün olmayan istisnai kişisel uygulamalardan, kulaktan duyma veya münferit hadiselerden kaynaklandığını söylemek mümkün.

Kimilerine göre ders, kimilerine göre ise öğretmen denetimi olarak adlandırılan bu denetim gerçekten kaldırıldı mı?

Mevzuat cihetinden bakılacak olursa; Yürürlükten kaldırılan; MEB İlköğretim Müfettişleri Başkanlıkları Rehberlik Ve Teftiş Yönergesinin Teftiş çeşitleri başlıklı 13/1. maddesinde; Öğretmen teftişinden bahisle aynı yönergenin 20. Maddesinde ise bu teftişin nasıl yapılacağı anlatılmış.

Yürürlüğe konulan; MEB Rehberlik Ve Denetim Başkanlığı İle Maarif Müfettişleri Başkanlıkları Yönetmeliğinin Müfettiş ve müfettiş yardımcılarının görev ve yetkilerini düzenleyen 57.maddesinde, ne Öğretmen ne de ders teftişinden bahsedilmiştir.

Bunun dışında bir düzenleme yapıldığını hatırlamıyorum. Rehberlik ve Denetim Başkanının yasal düzenlemeden sonraki bir toplantıda "gerekmedikçe öğretmen denetimi yapılmayacak" sözlerinden ve mevzuatta açıkça ifade edilmemesinden dolayı öğretmen teftişinin kaldırılmadığı, gerektiği zaman yapılabileceği, Bununla birlikte; Literatürde "teknik denetim" olarak adlandırılan ders denetiminin müfettişlerin görev alanında gösterilmemesinden dolayı öğretmen teftişinin müfettişler tarafından yapılmasının fiilen kaldırılmış olduğunu anlıyoruz.

Peki Müfettişlerin görev alanından çıkarılan "Öğretmen teftişi"nde neler yapılıyordu, neden kaldırıldı? Kaldırılması yerinde mi oldu?

Denetim ile ilgili; Bursalıoğlu (2000) denetimi, kamu yararına davranışı kontrol etme süreci olarak görürken, Başaran (1994) denetimi planlanan örgütsel hedeflerden sapmaları önlemek, örgütün işleyişini izlemek ve düzeltmek amacıyla yerine getirilen bir etkinlik olarak tanımlar.

Bu tanımlardan kamu yararı gereği, insan faktörünün olduğu, kaliteli ürün beklenilen her yerde "denetimin'' sürecin içinde olmasının zorunluluğuna vurgu yapılmıştır. Ülkemizde de yukarıda tanımlar kapsamında; Eğitim faaliyetlerinin icra edildiği sınıf ortamının; ekonomideki "verimliliğin" karşılığı, öğretmen çalışmalarından elde edilen ürün olan öğrenciler açısından "etkinlilik" durumunun kamu adına denetlenmesi yapılmaktaydı.

Bu teftişler sırasında; Uygulamalarda birliktelik sağlanamadığı, objektif, nesnel ve amacına uygun denetimin yapılamadığı, "Öğretmen teftişi"nde kullanılan puanlamaya esas teftiş formunun güncelliğini yitirdiği, en önemlisi denetleyenler ile denetlenenler arasında güven duygusunun bir türlü tesis edilemediğinden sistemde sorunlar yaşanıyordu. Müfettişlerce yapılan ders denetiminin şimdilik rafa kaldırılmasında yukarıdaki sorunlar mı etkili oldu bilmiyorum.

Bu denetimin eğitimimize hiç mi katkısı yoktu. Bu ayrıca tartışılacak bir konudur. Uygulamadan kaynaklanan sorunlar nedeniyle örgütlerin olmazsa olmazlarından olan denetimin, bu işi yapmak üzere yetiştirilen müfettişlerden alınmasının sonuçlarını ilerleyen zamanda hep birlikte göreceğiz. Bundan sonra öğretmenlerin ders denetimlerinin okul müdürlerince yapılacağı zikredilmektedir. Okul müdürlerimizin dönemde en az bir kez öğretmeni sınıfta ziyaret ederek denetim yapmakta olduğunu biliyoruz. Mademki denetim işinde okul müdürlerimiz daha aktif bir rol üstlenecekler öyleyse; Denetim alanında etkililiklerini artırmak için, durum saptama, performans değerlendirme, geliştirme, etkili iletişim, çatışma yönetimi, bilgi paylaşımı ve yönetimi, sürekli iyileştirme, destekleyici ve işbirliğine önem verme konularında hizmet içi eğitimler verilmesi faydalı olacaktır.

Himmet YÜCELDİ
Maarif Müfettişi
  • 7 1
  • 28 Ekim 2014 15:05 28.677
  • Eğitimhane
  • Aktif Haberler
  • poyrazdere
    31 Ekim 2014 14:33
    0 0
    temeli olmayan binanın,oda güzelliği teftişinin bir anlamı yoktur.
  • ugurdogan__
    30 Ekim 2014 11:38
    5 0
    Karşılaşılan denetimlerin %90'ı yıkıcı olduğundan kimse müfettişin sınıfına girmesini istemezdi.Yapıcılıktan uzak,hata arayan,eksiklik arayan,doğru yapılan davranışı görmezden gelen bir denetmen geliyor sınıfınıza.
    Örnk: Kılavuz kitabımın üzerine hep notlar alırım.Müfettiş Bey geldi kılavuz kitabını açtı :"Hocam hiç mi kılavuz kitabı açmıyorsunuz sayfalar bomboş."
    Ben : "Olur mu hocam bakın hep almışım notlar vs.ler"
    Müfettiş:"Ee bu kitabın yarısı boş.neden?"
    Ben:"Çünkü o konulara daha gelmedik hocam "
    Müfettiş: "Olmaz böyle hocam!! "
    Ben:"Haklısınız "
  • turgutkivanc
    29 Ekim 2014 12:16
    2 0
    Öğrenciyken sınıfa bi müfettiş geldi. 2 veya 3. Sınıfım. Bi soru sordu kimse yanıt vermeyince "yanlış cevap verebilirsiniz bu önemli değil, yeter ki parmak kaldırın dedi" sınıfta ilk ve tek ben parmak kaldırdım. Cevabı bilmiyordum, yani yanlış cevap verdim. Ne oldu biliyor musunuz? Neredeyse dövecekti. O gidince öğretmenim gelip teselli etti.
  • kardia
    28 Ekim 2014 23:04
    10 1
    Uzun zamandır sınıflarda ders denetiminin kalkması kadar mantıklı bir çalışma olmamıştı. İnsan bir yıl boyunca stres altında bırakılır mı. Sene boyunca şimdi kapı açılacak, içeri bir müfettiş girecek tedirginliği. Karşınızda moda programlarındaki gibi sizi beğenmemek için gelmiş, açık arayan bir teftiş grubunun hangi bakımdan faydası olacağını bilemiyorum. En azından zararı faydasını defalarca kez katlayabilir.
  • PEKMEZCİ
    28 Ekim 2014 22:27
    0 0
    Sezgilerim diyor ki ders denetimi kalktığına göre bundan sonra müfettişliğe başvurularda ciddi azalma olabilir.Bilemiyorum hangi kurumlar öğretmen gibi denetleniyor?Zaten hesaplarsak öğretmenin birçok sayılmayacak kadar denetmeni var.Müdürler öğretmeni en iyi gözlemleyendir.Ama denetimi ne kadar objektif olur?Bilinmez (siyasi düşünerek davranırlarsa yani A sendikası,B sendikası vs.o zaman cılkı çıkar.)
  • balamirkan
    28 Ekim 2014 20:51
    0 1
    sürekli okulda olsaydınız, aklımıza gelen her soruyu buraya değil size sorsaydık, bizim yanlışımızı bize söyleseniz, neyi nasıl yapmamız gerektiğini söyleseniz, yetmezse gösterseniz sizi çok severdik.
  • meleke
    28 Ekim 2014 19:45
    13 0
    Mesleğimin ilk ayında tek öğretmenli bir dağ köyünde öğrencilerime nasıl okuma yazma öğretirim diye çabalarken evraklar eksik diye ,bir yazı yazarım öğretmenlik yapamazsın diyen müfettiş seni unutmadım .Şimdi okula gelmişler sınıfa giremeyince toplantı yaptılar dinlemedim bile
  • asyanur
    28 Ekim 2014 18:42
    5 0
    Müfettişleri de teftiş eden müfettişler olsaydı da empati kurup bizi anlayabilselerdi. Öğretmene hakaretten başka bir uygulama değildi,40 dakikalık kontroller.Sınıf sessizse öğretmen harika ,başarılı,az bir gürültü olsa sınıf başarısız.Sonra öğrenci merkezli eğitimi öv,bir taraftan çocuğu pısırık yapanı destekle.
  • fatherrecep
    28 Ekim 2014 17:53
    15 0
    Müfettiş sınıfa gelmesindeki amaç öğretmeni rencide etmek. Getir dosyaları... Dosyalar tamamsa gözüne otistik, hiperaktif bir öğrenci kestirmek ve soru sormak. Çocuğun soruyu bilemeceğini biliyor. Amaç öğretmeni başarız göstermek. Baktı öğrenciler iyi sınıf düzeyinin çok üstünde sorular sorup yine ego tatmini yapmak ve kasıla kasıla gitmek. Her dediklerine evet dememiz gerektiğini öğrendik. Onlar hatasız mükemmel insanlar...
  • esetçe
    28 Ekim 2014 17:49
    12 0
    "kamu yararı" gereği denetim yapılmalıysa, devlet hastanesindeki doktor, muayene ederken, hemşire damar yolu açarken, masa başındaki memur evrağını hazırlarken, polisler devriye görevindeyken, baronun avukatı müvekkilini savunurken, vs vs vs denetlenmelidir!
    "hoca eline bi kalem al, bana "el" hecesini öğret, bakalım sen bu işi ne kadar biliyon" denebiliyorsa eğer bunun adı denetim değildir!
    geriden gelen bir öğrencim için bizzat hazırladığım tamamen ona özel bir etkinlik yaprağını eline alıp sallaya sallaya "hocaaaaa, yardımcı kaynak yasak bilmiyomusun sen" deniyorsa bunun adı denetim değildir!
    vs
    vs
    vs
  • seyfi ünaldı
    28 Ekim 2014 17:46
    1 0
    Haberin içinde can alıcı bir cümle var, "her meslek grubunda az da olsa işinde gayri ciddi davrananların olduğu, bunun yanında müfettişlerden işini ciddiyetle, titiz bir şekilde, doğru yapanlara haksızlık edildiğini ve meselenin abartıldığını düşünüyorum. " Bu cümledeki "her meslek" öbeğinin altını kalınca çizmek gerek.
  • tianfeng
    28 Ekim 2014 17:14
    24 0
    Denetimin kalkması çok kötü oldu değil mi? Derslere ani baskınlar yapıp öğretmenlerin özellikle de göreve yeni başlayan öğretmenlerin özgüvenlerini yerle bir etmek çok güzel oluyordu. Ders yılı boyunca bir saat denetime gelip öğretmeni değerlendirmek mükemmel bir davranıştı. Kusura bakmasınlar ama müfettişlik tamamen egoyu tatmin etme anlamına geliyor. Yıllardır öğretmenlik yapıyorum. Gerçekten bana rehberlik yapan, neyi nasıl yapmam gerektiğini söyleyen bana yol gösteren tek bir müfettiş oldu. Yemin etsem başım ağrımaz.
    Göreve başlamamın üzerinden sadece 3 ay geçmişken rehberlik de değil direkt denetime gelip idari konularda o dönem çok zayıf olan, neredeyse hiç bir şey bilmeyen şahsıma gelip neyi nasıl yapmam gerekiğini anlatmadılar; aksine soruşturma açıp ceza verdiler.
    Ben kendi adıma dersimde müfettiş falan istemiyorum. Çünkü yapıcı değil de yıkıcı oluyorlar sürekli.
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK