Sınıfsız, Derssiz ve Ödevsiz Bir Doğa Okulu

Deep Green Bush Okulu’nda ev ödevi yok, bilgisayarlar yok. Bunların yerine doğayla bağlantı kurmaya çalışan ve kendi öğrenim çizelgelerini oluşturan öğrenciler var. Günlerinin büyük bölümünü dışarıda, kırsal bölgeyi keşfederek, balık tutmayı ve avlanmayı öğrenerek geçiriyor; hareketlerinin doğal yaşamı veya dünya üzerindeki diğer insanları nasıl etkilediğini anlamaya çalışıyorlar.

Müfredattaki en önemli dersler; kitap okumak, ağaç dikmek, primitif düzeyde hayatta kalmayı öğrenmek ve kendi görüşlerini huzurlu ve barış dolu bir ortamda birbirlerine aktarabilmek. Okuma, yazma, matematik gibi geleneksel okul dersleri ise öğrencilerin bu konulara ilgi göstermek istedikleri zamanlarda işleniyor. Derslerin içeriğine öğretmenler değil, öğrenciler karar veriyor. Dikte etmeden, okuma yazmaya gerçekten değer vermeleri amaçlanıp, bu sayede bu konulara daha çok ilgi göstereceklerine inanılıyor. Okulun bir de konseyi mevcut. Burada da öğrenciler güncel meseleleri tartışıp hayat tecrübesi yeteneklerini geliştiriyorlar.

“12 sene boyunca matematik, İngilizce gibi dersleri okumaya ihtiyacımızın olduğu sadece bir efsane.”

“Okullar çocukları, gelecekte başa çıkmak zorunda kalmaları muhtemel olan iklim değişikliği gibi global problemlere hazırlamıyor,” diyor okulun kurucusu ve müdürü Joey Moncarz. Kendisi, daha önce öğretmenlik yaptığı okuldan 5. yılının sonunda, duvarsız sınıfları ve sınavsız dersleri olan bu radikal okulu kurmak için istifa etmiş. Moncarz bu yeni eğitim modelinin işe yaradığını ve okuldaki öğrencilerin hayatta başarılı olacağına inancının sonsuz olduğunu ekliyor. “12 sene boyunca matematik, İngilizce gibi dersleri okumaya ihtiyacımızın olduğu sadece bir efsane,” diyen Moncarz, öğrencilerin ancak kendi zevk aldıkları ve değer verdikleri konularla ilgilenerek başarılı olabileceklerini belirtiyor.

Deep Green Bush Okulu’nun kurucularından Joey Moncarz

Mutlu ve stressiz çocuklar

Çocukları bir sınıfa kapatıp dikte edilen dersleri işlemenin ve öğrenmeye zorlamanın pek çok soruna yol açtığını çok çok uzun zamandır deneyimlediğimizi vurgulayan okul müdürüne göre, genel olarak “problem çocuk” olarak nitelendirilen öğrenciler Green Deep Bush’da mevcut değil. Öğrencilerin ebeveynleri, çocuklarının bildik eğitim kurumlarında mutsuz ve stresli olduğuna karar verip eve bu duygu halleriyle gelmelerinin normal olmadığını sorgulamaya başladıklarında, doğru yolun bu tip alternatif bir eğitim sistemi olabileceğini düşünmüşler. Bir ailenin açıklamasına göre, 6 yaşındaki kızları Green Deep Bush’a başladığından beri daha az stresli ve okula gitme motivasyon çok yüksek. Üstelik her geçen gün bağımsız bir birey olma özelliklerini pekiştirerek kendine güvenini artırıyor.

Green Deep Bush, bakanlık düzeyinde gözetimde olmakla beraber, ülke çapında bağımsız bir okul olarak kabul görüyor. Bu sayede Yeni Zelanda’nın standart eğitim planına uymak zorunda kalmıyor. Ancak gelecek öğretim yılında da açık olabilmesi için, gerekli teftişleri geçmek durumunda.

Doğaya dönüş ve alternatif eğitim kurumları

Günümüzde çoğumuz, doğal yaşam ile bağlantımızın koptuğunu hissedip doğaya dönmeye çalışıyoruz. Otago Üniversitesi’ndeki kıdemli okutman Dr. David Berg, Green Deep Bush gibi alternatif eğitim kurumlarının sayısının da bu nedenle dünya genelinde arttığını vurguluyor.

Özellikle İskandinav ülkelerinde bu sayı oldukça fazla. Ancak yine de uzmanlar, eğitimcilerin çocukların modern dünyada iş bulabilecekleri yeteneklerini de pekiştirmeleri konusunda dikkatli olmaları gerektiğinin altını çiziyor.

 

  • 3 3
  • 18 Mayıs 2018 13:21 4.100
  • Aktif Haberler
  • yunus07
    21 Mayıs 2018 13:44
    0 1
    @tarkan555 abi ne zaman yorum atsan çarpılıyorlar seni :D:D:D Allah kolaylık versin ne deyim :D
  • zekirdek
    21 Mayıs 2018 13:21
    0 0
    elinde bir fidan var ve kıyamet biliyorsunki kopacak o fidanı dik yani yeşil biterse kıyamet başlar
  • zekirdek
    21 Mayıs 2018 13:15
    0 0
    tam kafamdaki eğitim modeli biraz içerik bizim ülkemize göre zenginleştirilmeli
  • bebece
    19 Mayıs 2018 13:51
    2 0
    Geçen köyde piknik yaparken adam bana bu saç, sakalla nası öğretmenlik yapıyosun seni fetöcü diye alırlar haberin olsun demişti. Demek biz de böyle bi durum olsa hepimizi fetöden alıcaklar :)
  • tarkan555
    19 Mayıs 2018 09:13
    2 0
    smyi hocam :) ben de istiyorum Karadeniz in mükemmel yaylalarında bir evim olsun beynim oksijen dolsun :) (yazınıza yeşil çentiğe beğeni çentiğine bastım bu arada )
  • smyi
    18 Mayıs 2018 23:06
    9 1
    Tabi kravat takmayınca saçı sakalı uzun olunca, şekli şemali kaymış oluyor.
    Galiba bizim önce beyinlerimizi doğaya göndermemiz ve özgürleştirmemiz gerekiyor.
  • tarkan555
    18 Mayıs 2018 19:32
    2 8
    okulun kurucusu Joey Moncarz hoca doğada yaşaya yaşaya şekli şimale kaymış
  • yar
    18 Mayıs 2018 18:10
    2 1
    Pisko1978 hocama katılıyorum.sabah arkadaşım üzerime öldürdü diye başlayıp düştüğünde öğretmene bakıcı muamelesi yapıp öğretmenin her şeyini olumsuz eleştiren en azından ben bunları bu yıl yaşadım.bu sistem şu anki durum la akıllara zarar.
  • nazifer5180
    18 Mayıs 2018 13:33
    13 1
    yakında yeşil alanlara hasret kalacağız..her yer beton...insanoğlu kendisi yeşil alanları yok ediyor...sonrada bir parça yeşil alan diye aranıyor...sonumuz hayrola..
  • pisko1978
    18 Mayıs 2018 13:30
    21 0
    Arkadaşı yeleğinden tuttu diye şikayete gelen veliler varken burada kolu çizilse kıyameti koparacaktırlar. Ayağı kayıp düşse zaten onu anlatmaya gerek yok sonrasını biliyorsunuz:))
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK