Sosyal Medyanın Fenomen Öğretmenleri

Sevcan Sarıbakır, Sinem Kolçak Arman, İzzettin Gülşen ve Caner Sarıoğlu, farklı şehirlerde çalışan dört öğretmen. Ancak onlar okullarının ve şehirlerinin dışına çıkıp Türkiye’nin dört bir yanında on binlerce insana ulaşıyor. Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okullarda görev yapan bu öğretmenleri Instagram’da binlerce kişi takip ediyor. Onlarla sosyal medyaya giriş hikâyelerini ve dersi eğlenceli hale getirme yollarını konuştuk.

Esra ÜLKAR

İstanbul’dan Sevcan Sarıbakır, Bursa’dan Sinem Kolçak Arman, Muğla’dan İzzettin Gülşen ve Çorum’dan Caner Sarıoğlu sosyal medyayı aktif kullanan öğretmenler. Fotoğraf ve video paylaşım platformu Instagram’da on binlerce insan tarafından takip ediliyorlar. Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) düzenlediği Eğitim Teknolojileri Zirvesi’nde ‘Sosyal Öğretmenler Paneli’nin de konuşmacıları olan bu eğitimciler, sosyal medya sayesinde kendi sınıflarının dışına çıkarak farklı şehirlerdeki öğrencilere de ulaşıyor. Kimi canlı yayında matematik anlatıyor, kimisi İngilizce’yi oyunlarla öğreterek eğlenceli ve unutulmaz hale getiriyor. Binlerce takipçiye sahip öğretmenleri hem öğrenciler hem de meslektaşları izliyor. İşte o öğretmenler ve anlattıkları:

İZZETTİN GÜLSEN: KALBİNE GİRMEDİĞİNİZ ÖĞRENCİNİN BEYNİNE GİREMEZSİNİZ

 

- MUĞLA Ortaca Anadolu Lisesi’nde görevli matematik öğretmeni İzzettin Gülşen, öğrencileriyle çektiği eğlenceli videolarla 258 binin üzerinde takipçi sayısına ulaşmış. “Kalbine giremediğiniz öğrencinin beynine giremezsiniz” diyen Gülşen, öğretmen ve öğrenci diyaloglarıyla ilgili çektiği videolarla izleyenleri güldürüyor. Canlı yayınlar da yaparak uzaktaki öğrencilere de matematik ve geometri öğretiyor. Matematiği daha sevilir hale getirmek için videolar çektiğini belirten Gülşen, sosyal medya serüvenini şöyle anlatıyor: “Öğretmenin gözünden öğrenci ve öğrenci gözünden öğretmeni canlandırmak istedim. Öğrencilerimizi kötü içerikler

izlemekten kurtarıp stres atmalarını sağlamak ve matematiği daha sevilir hale getirmek için uğraşıyorum. Canlı yayınlar yaparak daha uzakta bulunan öğrencilere matematik ve geometri dersleri anlatma fırsatı buldum. Öğrencilerle yeri geldiğinde arkadaş, yeri geldiğinde abi, baba gibi oluyoruz. Ders içerisinde kesinlikle sosyal medya konuşmuyoruz. Ders bitiminde çekimlerimizi yapıyoruz, matematikte eksik oldukları konuları öğle arası ve boş vakitlerde çalışıyoruz. Videoları motivasyon amaçlı çekiyorum. Öğrenciler, bu sayede matematiğin korkulan bir ders olmadığını anlıyor ve kendilerine olan özgüvenleri artıyor. Dersine girmediğim öğrencilerle bile okul içinde matematikle ilgili çalışmalar yapıyoruz. Genelde olumlu geri dönüşler alıyorum.”

SİNEM KOLÇAK: ANNE ÖRDEK VE YAVRULARI GİBİYİZ

  

- Sinem Kolçak Arman, Bursa’daki Üçevler Şehit Faik Gökçen İlkokulu’nda İngilizce öğretmeni. Instagram’da 35 binin üzerinde takipçisi var. ‘Eğlenerek öğrenmek’ fikrini benimseyen öğretmen, birçok farklı nesneyle dersi işliyor. Örneğin, sınıfa üç kilo mandalinayla geliyor, soruyu bilenler meyveyi kapıyor. Sinem öğretmen şunları anlatıyor:

 “İngilizce’yi eğlenerek öğreten, öğrencinin aktif olduğu bir platforma dönüştü hesabım. Sınıfta uyguladığım oyun, etkinlik, materyal geliştirme gibi çalışmaların fotoğraflarını, videolarını paylaşıyorum. Öğrencilerimle anne ördek ve yavruları şeklindeyiz. Öğrenci merkezli ve yeni nesle uygun, hareketli ders işlediğimiz için iple çekilen derslerimiz var. Onlar en büyük enerji kaynağım. Akademik başarılarına çok etkisi oluyor. Sosyal medya sayesinde sadece kendi sınıfımda değil, başka sınıflarda da var oluyorum. Erzurum’daki bir köy okuluna canlı yayınla misafir oluyorum, bir saat sonra Manisa’dan mesaj alıyorum, ardından Urfa’dayım. Yardımlaşıyoruz, fikir alışverişinde bulunuyoruz. Yaptığım etkinlikleri yansıtan kitaplarım da var.”

SEVCAN SARIBAKIR: MESLEKTAŞLARIMLA FİKİR ALIŞVERİŞİNDE BULUNUYORUZ

- Dokuz yıllık okulöncesi öğretmeni Sevcan Sarıbakır, çeşitli yerlerde gördüğü etkinlikleri sınıfına taşıyor. Çalışmalarını, öğretmen arkadaşlarıyla paylaşıyor. Renkleri, kelimeleri, kavramları çeşitli oyunlarla öğrettiği videoları sayfasına yükleyen Sevcan öğretmenin takipçi sayısı 119 bini aşmış. Atandığı köy okulunda bilgi alışverişinde bulunabileceği okulöncesi öğretmeni olmayınca Instagram’da sayfa açtığını söyleyen Sarıbakır, şöyle devam ediyor:

 

“Beş sene önce @okuloncesietkinlik isimli sayfayı açtım ve yaptığım çalışmaları paylaşmaya başladım. Sanırım bu sayfa yalnızca benim ihtiyaçlarıma yönelik bir girişim değildi. Çünkü, şu an 119 bin kişi takip ediyor. Yurtdışında yapılan ve öğrencilerimizle rahatlıkla uygulayabileceğimiz örneklere yer vermeye çalışıyorum. Çalışma diğer öğretmen arkadaşlarımızın da eklemesiyle 215 bin etkinlik örneğine ulaştı. Elimden geldiğince canlı yayın yapıyorum. Yayınlara katılan öğretmen arkadaşlarımla mesleki anlamda keyifli ve verimli sohbet ediyoruz. Onlar da etkinlikleri kendi sınıflarında uyguluyor. Sayfada paylaşılanların bu sayede birçok çocuğa ulaştığına tanık olmak tarifsiz bir duygu.”

CANER SARIOGLU: SINIFIMIN SINIRLARINI AŞTIM - Kendi deyişi ve Instagram ismiyle ‘yeni nesil öğretmen’ olan Caner Sarıoğlu, birleştirilmiş sınıflı bir köy okulu öğretmeni. Çorum İskilip’te Yerliköy İlkokulu’nun müdür yetkili öğretmeni, öğrencileriyle yaptığı eğlenceli ders videolarını Instagram sayfasına yüklüyor. Etkinliklerini diğer öğretmenler de ilgiyle izliyor. Caner öğretmenin 50 binin üzerinde takipçisi var. Bu sayede sadece kendi öğrencilerine değil, başkalarına da ulaşarak sınıfının sınırlarını aştığını belirten Caner öğretmen, şöyle anlatıyor:

  

“Mesleğe başlarken kendi sınıfımla sınırlı kalmamak gibi bir hedefim vardı. Bu nedenle sosyal medya hesabımı açtım ve çalışmalarımı paylaştım. Meslektaşlarım da bu çalışmaları uygulamaya başladı, diğer yerlerdeki öğrencilere de dokunduğumu, sınıfımın sınırlarını aştığımı düşünüyorum. Sayfamda okulda yaptığımız, her öğrencinin de severek dahil olduğu oyun, etkinlik, deney ve materyal gibi çalışmaları paylaşıyorum. Çocukların en gerçek uğraşı oyun oynamak. Bir çocuk için oyun deyince akan sular durur. Ben de derslerimde sık sık oyuna yer veriyorum. Oyun oynayan çocuk eğlenir, mutlu olur, okulu sever ve sahiplenir. Okulu seven öğrenci de gerçek kapasitesini ortaya çıkarır. Bu da başarıyı getirir. Amacımız akademik bilginin yanında öğrencileri ahlaklı, donanımlı bireyler olarak yetiştirmek. Her zaman ‘Eğlenmeyi öğren, öğrenmeyi öğret’ eğitim yaklaşımımla derslerime ağırlık veriyorum. Okulda eğlenen, eğlenirken öğrenen, oyunlar oynayan, bizzat süreçte aktif olan, kendisine saygı duyulan öğrenci okulu ve öğretmenini sever. Sevginin olduğu yerde de iletişim her zaman üst seviyede olur.”

 

  • 10 24
  • 09 Ocak 2019 12:50 11.247
  • Aktif Haberler
  • php_korsan
    12 Ocak 2019 14:15
    2 1
    Bir de en çok güldüğüm konu sudur.Ogretmen çok güzel şarkı söylüyor ve gitar çalıyor.Sinifini kullanarak kendini on plana çıkartıyor.Cok yanlış işler bunlar.
  • php_korsan
    12 Ocak 2019 14:13
    0 0
    Verilerin nasıl kullanilacagi ile ilgili kanun var.Iceri 20 sene tıkmaya yeter.Izin almaları lazım.Temmuzda sen site genelgesi bile yayınlandı.Telif içermeyen resimler kullanacaksın türkçe öğrt yazıları okuyacak kurum bu içeriğin sahibidir dediğinde sorumluluk sendedir.
    Sosyal medya için bunları doğru bulmuyorum.Cunku buradan resimler indexlenip her türlü sitede kullanıyor.Bir veli dava açsa mesleğini elinden alır çok tehlikeli yani.Begeni almak tüm ülkeye açılmak için devletin sen sitesi ve ebasi yeter.
  • ikionbir
    11 Ocak 2019 23:50
    1 4
    Herkes her şeyi eleştirmeye bayılıyor!
  • swat68aa3
    11 Ocak 2019 14:57
    6 0
    Çocukların resimlerinin kötü amaçlı kişilerce kullabileceğinizin farkındasınızdır umarım.Bu çok yanlış bir iş...
  • hazan_gazel
    11 Ocak 2019 14:38
    7 10
    alptaskesen hocanın gayet güzel yorumları neden bu kadar çok çarpı almış bu kadar mı rahatsız oluyorsunuz dini içerikli konuşmalardan
  • hazan_gazel
    11 Ocak 2019 14:36
    9 0
    şu dünyada fotoğrafını çekmediğiniz bir iyiliğiniz olsun ..
  • alptaskesen
    10 Ocak 2019 22:36
    13 17
    İslam alimleri şöyle bir görüşü ortaya koymuşlardır: "Sadaka gizliden, zekat ise açıktan verilmesi tercih edilebilir." Sebeplerin bir tanesi de sadaka farz değildir, zekat ise farzdır. Farzın teşviki ve yayılması için böyle bir uygulama tercih edilebilir. Velhâsıl hayırların gizli mi, alenî mi yapılması gerektiği, duruma ve şartlara göre değişir. Kalpteki niyet berraklığı muhâfaza edildiği takdirde açıkça infâk etmekte de bir beis yoktur. Hattâ lüzûmu hâlinde insanları hayra teşvik için bu yol tercih edilebilir. Her iki türlü infâkın da fazîlet ve esâsı; kalbin riyâ ve gösterişten korunması, takvâ ve ihlâsın muhâfaza edilmesidir. Buradan hareketle söz konusu öğretmenlerin yaptıkları reklam mı fazilet mi niyetlerine göre değerlendirilir. Yapılan uygulamaların içeriğinin türü ve niteliği ayrı bir mesele...
  • harunca
    10 Ocak 2019 21:18
    19 1
    Öğrrtmen veya bir başkası, yapması gerekenden fazlasını yapıp bunu başkalarına gösteren her kimse samimiyetini sorgularım. Fedakarlık kimse bilmediği halde yapılırsa vir anlamı olur. Diğer türlü başkalarına gösterilen her ne olursa olsun bunun adı reklamdır.
  • alper bocut
    10 Ocak 2019 12:48
    5 5
    alptaşkesen amin kardeşim.
  • kaynarca87
    10 Ocak 2019 12:04
    33 2
    sürekli fotoğraf paylaşan öğretmenleri samimi bulmuyorum. çocukları kendi popülerliğini artırma adına kullanmak kesinlikle doğru değildir. etkinliğini paylaşmak adına yapıyorsan o zaman eğitimhane gibi eğitim içerikli platformlarda paylaşırsın ve biz de samimi olduğunu anlarız.
  • duncajet
    10 Ocak 2019 11:07
    21 2
    bomboş işler
  • D.Hoca7
    10 Ocak 2019 10:22
    25 0
    tam bir saçmalık, zaman kaybı, hastalık hem de güvenlik zafiyeti.
    bir fotoğraf çekinelim desek bile 1 dersimiz kaynıyor. hangi arada görüntüye alıp hangi arada canlı bağlanıp ne zaman ders yapıyor bu fenomenler :)
  • göbekligeneral
    10 Ocak 2019 10:16
    18 3
    Farklılaşmak adına yapılan faaliyetlerde çocukların kullanılmasını uygun bulmuyorum.
  • tolunays
    10 Ocak 2019 09:45
    22 2
    Bana ters geliyor bu tarz şeyler. Gıdalarımızın olduğu gibi davranışlarımızın da doğallığı ve fıtriliği bozuluyor.
  • alptaskesen
    09 Ocak 2019 17:49
    30 35
    Allah, Hakk'ı Hak bilip Hakk'a ittiba eden ve ettiren, batılı batıl bilip batıldan ictinab eden ve ettiren öğretmenlerden eylesin. Öğretim alanında yaptığı hizmetlerden dolayı sevabını yazmak için meleklerin yarıştığı öğretmenlerden olmayı hepimize nasip etsin.
  • ruhi38
    09 Ocak 2019 17:38
    54 4
    Sosyal medyada öğrencilerin resim ve videolarını paylaşmak yasak değil miydi?
  • 2arti1
    09 Ocak 2019 15:40
    8 16
    Diyarbakirdan Hasan Kartal ogretmeni unutmussunuz
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK