Suriyeli ve Türk Çocuklar Eğitimle Kaynaşıyor

Suriyeli Çocukların Türk Eğitim Sistemine Entegrasyonunun Desteklenmesi Projesi’ne (PIKTES) göre daha önce okula gitmemiş ve gelecek yıl birinci sınıfa başlayacak çocuklar 31 Ağustos’a kadar yaz okuluyla desteklenecek.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) verilerine göre bu kapsamdaki eğitimlere temmuzun ilk hafta sonundan beri yaklaşık 13 bin 500’ü yabancı olmak üzere 38 bin çocuk devam ediyor. MEB ve Avrupa Birliği Türkiye Delegasyonu işbirliğindeki projede eğitimler haftada 30 saat yapılıyor. 26 ilde hayata geçen uygulamayı İstanbul Esenyurt’taki TOKİ Kırımlı Fethiye Şükrü Olcay Ortaokulu’nda izledik. Okulda 60 Suriyeli, 80 Türk öğrenci eğitim alıyor. Ders programında çocukların okula uyumlarını kolaylaştıracak, birbirlerini tanımalarını sağlayacak, öz bakım ve motor becerilerini geliştirecek çeşitli etkinlikler yer alıyor. Eğitim saat 10.00’dan 15.00’e kadar sürüyor. Bazı velilerse çocuklarını okul bahçesinde bekliyor. Uygulamadan memnun olduklarını belirten veliler, “Sokakta oynamasındansa burada arkadaşlarıyla kaynaşıyor” diyor.

TÜRKÇE VE ARAPÇA AFİŞLER

Okul müdürü Hülya Yılmaz, projenin tanıtımını “Okula projenin yazısı geldiğinde öğretmenlerle toplantı yaptık. Yazın müsait olan gelip çalışabilir şeklinde duyurduk. Bununla ilgili Türkçe ve Arapça afişler hazırladık. Okulun duvarlarına astık. Velilere, ‘2013 doğumlu, seneye birinci sınıfa başlayacak öğrencileri yaz aylarında hızlandırılmış anasınıfı eğitimine alıyoruz’ diye duyuru yaptık. Okulumuzdaki Suriyeli öğrencileri çağırıp kardeşlerine, çevrelerine söylemelerini istedik” diyerek anlatıyor. 20’şer kişilik dört şube açtıklarını, ancak talebin yoğun olmasından dolayı şube sayısını yediye çıkardıklarını söyleyen Yılmaz, öğretmen görevlendirme işlemlerinde İlçe Milli Eğitim Müdürü Paşali Beşli’nin yardımcı olduğunu söylüyor. Yılmaz, “Öğretmen arkadaşlar gönüllülük esasına göre, ek ücret karşılığında çalışıyor. Geçen hafta başladı. Hala yeni öğrenciler geliyor” diyor.

Yılmaz, velilerin ücret ödemediği, hızlandırılmış okulöncesi eğitimle ilgili olarak ise şunları söylüyor: “Bakanlıktan masa, sandalye, kırtasiye malzemeleri geldi. Beslenme ve servis ücreti de Avrupa Birliği Fonu’ndan karşılanıyor. Veli sadece öğrenciyi getiriyor, başka bir şeye karışmıyor. Yazın iki ay hızlandırılmış bir eğitimle çocuğu birinci sınıfa hazırlıyoruz. Suriyeli öğrencilerle birlikte eğitim alıyorlar. Amaç önce kaynaşmak, sonra dillerini geliştirmek. Öğrenciler biraz Türkçe biliyor. Çocuklar, zaten anında kaynaşıyor. Okulöncesi eğitim, çocuğun okula hazırlanması açısından önemli. Öğretmen görüyorlar, sayıları, renkleri, kalem tutmayı öğreniyorlar.”

EL HAREKETLERİYLE İLETİŞİM

- Filiz Avcı (Okulöncesi öğretmeni): Gönüllü olduk. Eğitim aldık. Malzemelerimiz geldi. Karma eğitim olması bizim için iyi oldu. Bu yüzden ben de heyecanlıyım. Öğrenciler beklediğimizden daha iyi tepki veriyor. Ayrım yapmıyorlar. Birbirlerinden çok şey öğreniyorlar. Anlaşmaları zor olmadı. Çok güzel bir proje. İçinde olmaktan da mutluyum.

- Gülcem Bektaş (Okulöncesi öğretmeni): Yazın bir yere gitmedim. Projeyi çok güzel buldum. Özellikle okula gitmeyen çocuklar için çok iyi oldu. En azından öğretmen tanıdı. Hiç kalem tutmayan, tutmayı bilmeyen çocuklarımız var. Bu yüzden çok yararlı oldu. Hızlandırılmış bir eğitim verilecek. Harfleri, rakamları, renkleri öğrenecekler. Birinci sınıfa hazır bir hale getirmeye çalışacağız. Suriyeli çocuklar Türkçe öğrenmeye meyilli. Bazıları az biliyor, bazılarıyla yavaş yavaş, el hareketleriyle konuşarak iletişim kuruyoruz.”

‘SOSYALLEŞSİN İSTEDİK’

- Gürcü Burak (Veli): Bu okula gelen komşularımız vardı. Onlara haber vermişler. Biz de getirdik. Gelecek yıl birinci sınıfa başlayacak. Okulöncesi eğitim faydalı olacak.

- Meliha Günyeli (Veli): Yeni başladı. Ortam kuramıyordu çocuğum, sosyalleşsin, sıralara, öğretmene alışsın istedim. Gelecek yıl birinci sınıfa başlayacak. Allah razı olsun bunu yapandan.

- Esra Kabakçı (Veli): Daha önce okulöncesi eğitim almadı. İnternette gördüm. Kaydımızı yaptırdık. Bir haftadır devam ediyor. Okula severek geliyor. Arabalardan ve güvenlikten dolayı çok fazla sokağa çıkaramıyoruz. O yüzden memnunuz.

- Nura Mustafa (Veli): Komşulardan duydum, çocuğum bir şeyler öğrensin, diye getirdim. Çok güzel bir uygulama. Gelecek yıl birinci sınıfa başlayacak. Türkçe bilmiyor ama burada öğrenecek.

 

Esra ÜLKAR / 

  • 0 18
  • 14 Temmuz 2019 13:44 6.356
  • Aktif Haberler
  • yhy47
    20 Temmuz 2019 00:22
    6 0
    Müthiş bir üreme hızlarına sahipler. Zannedersiniz onlarda gebelik süresi altı ay.
  • alpi61
    19 Temmuz 2019 23:17
    6 0
    Biraz merhamet biraz insaf mı..?? Kaç sene oldu adamlar geleli, ki artık bizim çoluğumuzun çocuğumuzun rızkından veriliyor onlara.. geçen ay okulumdan öğretmen arkadaşım çocuğunun diş teli içi 5 bin tl kredi çekti ve gel gör ki aynı zamanda okulda suriyeli çocuğa o tel ücretsiz takıldı.. Hocam bulunduğunuz yerde suriyeli yok sanırım :) ya da sizin oraya süper iyileri göndermişler :) çok şey yazardımda silivri soğuktur şimdi ;D
  • ferayserhan
    19 Temmuz 2019 21:44
    6 0
    Peki bizim eğitimden yararlanamayan öğrencilerimiz için neler yapılıyor?
  • akifevren
    19 Temmuz 2019 14:13
    1 21
    Arapça yasaklanacakmış,Suriye nin bakması gerekenlere biz bakıyormuşuz. Suriye de savaş bitmiş de neden gitmiyorlarmış. Eğitimci dediğimiz insanların yanı başımızdaki savaştan kaçıp bize sığınan insanlara böyle bakması çok üzücü. Biraz merhamet ,insaf.
  • çelebiç
    19 Temmuz 2019 10:49
    8 1
    Eğer bu ülkede eğitim almak istiyorlarsa eğitim dili Türkçe olacak.Kesinlikle Arapça iletişim yasaklanacak.
  • tahir1699
    17 Temmuz 2019 01:54
    10 2
    Zorla güzellik olacak.
    Birileri öyle istiyor!!!
  • nif
    16 Temmuz 2019 09:06
    14 1
    Yorum dahi yapamıyorum şu olaya ./
  • dürüst
    16 Temmuz 2019 01:28
    32 3
    Ne derseniz deyin, Suriyeli çocuklar ayrı grup kuruyorlar, aynı büyükleri gibi birkaç liderleri oluyor, kaynaşma falan olmuyor yani. Ama birileri bu tür haberlerle TÜRK MİLLETİNE BU İNSANLARI KAYNAK YAPMAYA ÇALIŞIYOR. Ülke yol geçen hanına döndü. haber alınan gazetenin bir zamaki sloganı: Türkiye Türklerindir, idi, Şimdi : bu ülkede yaşayan türkler vardır.O hale geldik, Anlayana.Ne mi Olacak: yakında belediye başkanı, millet vekili ... olacaklar. Eyalet sistemi olsun, iyi olur diyecekler, derken, bülünüp gideceğiz ALLAH korusun.Kabus mu, ne?
  • ccetin
    15 Temmuz 2019 14:13
    15 5
    Anlaşıldı arkadaşlar. Beşer Esed de gelip çarpıları bastığına göre mesajımız yerine ulaşmış.
  • DUYGU3441
    15 Temmuz 2019 01:14
    41 3
    milletin parası ile kendi evlatlarımıza değil Suriye'nin bakmakla yükümlü olduğu çocuklara biz bakıyoruz . yazık ki ne yazık...
  • ozlemmis
    15 Temmuz 2019 00:33
    37 3
    Kaynaşmalarına gerek yok ki artık çoğu burada doğdu, doğmaya da tüm hızıyla devam ediyorlar
  • asya10
    14 Temmuz 2019 21:20
    47 4
    Siz elinde bir listeyle md. yardımcısını sınıf sınıf gezdirip Suriyeli çocukları odanızda içi dolu çantalarla montlarla botlarla donatıp tekrar sınıfa gönderirseniz kaynaştıramaz, Türk çocuklarını öz çocuklarınızı incitirsiniz, kinlendirirsiniz, olsa olsa kapıştırırsınız.
  • ccetin
    14 Temmuz 2019 20:54
    35 5
    Vallahi billahi kötü bir niyetim yok.
    Sadece tek bir soru soracağım.
    Suriye'de savaş bitmedi mi?
  • pofpor
    14 Temmuz 2019 20:39
    13 3
    "yasemin_06ank" hocamızın söylediklerine katılıyorum. Başka söze gerek yok.
  • yasemin_06ank
    14 Temmuz 2019 20:12
    34 6
    Bizim okulda Turk ogrenciler yakinda entegre olacaklar. Bu geçtiğimiz yilda birinci sınıfların 4 şubeden 3 ü suriyeli sınıfı.
  • aretias28
    14 Temmuz 2019 17:31
    29 6
    tü tü maşallah..30 milyar dolar euro para harcadık..tabi kaynaşacaklar
  • mehmetalibozlu
    14 Temmuz 2019 15:20
    6 14
    2.sinifa geçtim sınıfında 2 tane var birisi Arap birinin Suriyeli olduğunu 15.20 gün sonra öğrendim mavi gözlü sarışın Türkmen sıkıntımız yok Allah'a şükür Allah yardım etsin hepsine
  • php_korsan
    14 Temmuz 2019 14:25
    2 16
    Eylule sinifimda 15 tane olacak insaallah.
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK