Talip Geylan: Ara Tatil Tamam; Ama Nasıl?

Türk  Eğitim Sen  Genel Başkanı  Talip  Geylan, Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2019-2020 eğitim öğretim yılı çalışma takvimi ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. İki dönem ortasında  iki ara tatil verilmesinin öğrencilere dinlenme imkanı ve motivasyonlarına katkı sağlaması açısından olumlu olduğunu söyleyen Geylan, iki hususun da gözden kaçırılmamasını istedi. Geylan, "Bunlardan birincisi okul dışı öğrenme ortamlarının teşvik edilmesi, ikincisi de bir takım ekonomik zorluklar içerisinde bulunan öğretmenlerimizin başta ek ders ücretleri olmak üzere mali kayıplarına meydan verilmemesidir" dedi.

Genel Başkan Geylan açıklamasında şu ifadelere yer verdi:

"MEB tarafından açıklanan ve bugün medyaya yansıyan haberlerle bilgi sahibi olabildiğimiz, ara tatil düzenlemesi yeni bir durumu ortaya çıkardı. Buna göre artık önümüzdeki öğretim yılında 18-22 Kasım 2019 ve 6-10 Nisan 2020 tarihlerinde iki ara tatil yapılacak.

90’ar günlük iki dönemin uzun olduğu ve öğrencilerin motivasyonunu olumsuz etkilediği tartışmaları uzun zamandır yapılmakta idi. Bu açıdan her iki dönem ortasında iki ara tatil verilmesi, öğrencilere dinlenme imkanı ve motivasyonlarına katkı sağlaması açısından olumlu olabilecektir.

Ancak bu noktada iki hususun gözden kaçırılmaması lazımdır:

Öğrenciler bakımından;

Sözkonusu tatillerin, genel anlamda toplumun geniş kesimleri için olmadığı için, alışılagelen tatil formatında geçirilemeyeceği gerçeğinden hareketle bu sürenin daha farklı ve verimli değerlendirilmesi anlamında tedbirler alınmalıdır. Tatil döneminde okul ve öğretmen odaklı temalı etkinlikler öğrencilerin “Tatil” algısıyla örtüşmeyeceği için verimli olmayacaktır. Bundan dolayı okul dışı öğrenme ortamlarının teşvik edilmesi yoluna gidilmelidir. Örneğin MEB’in öncülüğü ve girişimleriyle ara tatil dönemlerinde kitap, sinema, tiyatro, müze, gezi organizasyonları gibi etkinliklerde ilave ve tatmin edici indirimler sağlanmalıdır.

Öğretmenler bakımından;

Zaten bir takım ekonomik zorluklar içerisinde bulunan öğretmenlerimizin başta ek ders ücretleri olmak üzere mali kayıplarına meydan verilmemelidir. Bu noktada öğretmenlerimize, öğrencilerin kitap, gezi, sosyal ve sanatsal etkinliklerini özendirme, teşvik etme ve takip etme görevi verilebilir. Bunun dışında tatil dönemlerinde öğretmenlerin okulda bulunma süre ve nitelikleri de yeni bir tartışma konusu olacaktır.

Ayrıca bakanlık bu sistemin verimliliği için normal eğitim hedefini de hızla hayata geçirmelidir. Çünkü biliyoruz ki, sabah gün aydınlanmadan yollara döktüğümüz ya da akşamın karanlığında eve dönmek zorunda bıraktığımız bu ikili öğretim düzeninde, özellikle 5-13 yaş arası çocuklarımızı sadece tatil düzenini değiştirerek, hedeflenen düzeyde dinlendirip motive edebilmemiz çok mümkün olamayacaktır."

 

Türk Eğitim Sen

  • 10 2
  • 16 Mayıs 2019 14:28 6.643
  • Aktif Haberler
  • haksay37
    18 Mayıs 2019 19:20
    0 0
    Ek ders kesilmeyeceği açıklandı. Öğretmen için olagelen şey her yılın başında ve sonunda yapılan seminerlerin 1'er haftası ara tatil olmuş oldu. Yani öğrenciler tatil yaparken öğretmenler o haftaları seminer yaparak geçirecek.
  • selek03
    18 Mayıs 2019 10:22
    1 0
    Bunları takan var mı?
  • hazanın dünyası
    17 Mayıs 2019 19:20
    1 0
    Öğretmen çocukları okula gelir o zaman
  • mehmetalibozlu
    17 Mayıs 2019 15:36
    2 0
    Ara tatillerde ekdes kesilmeyecek bakanlık açıkladı
  • poyrazdere
    17 Mayıs 2019 10:52
    3 0
    "90’ar günlük iki dönemin uzun olduğu"derken...herkes 3 ay tatil yapıyorsunuz diyor şunu 2 ay olduğunu bi yetkili söylese artık..
  • memetoca
    16 Mayıs 2019 20:56
    15 3
    Ara tatiller yerine sömestr tatili uzatılması daha uygun olurdu kışın ortası ve çoğu yerde zaten kar tatili. Araların artması zaten zorlandığımız bütünlüğü iyice bozabilir.
  • mosit
    16 Mayıs 2019 19:45
    9 4
    Ara tatil uygulamasının da ters tepeceği kanaatindeyim. 2 defa Kurban Bayramı ve Ramazan Bayramı 9 gün şeklinde dönem içine denk gelmişti. O yıl eğitimin başarısı arttı mı tam aksine öğrenciyi tekrar derse motive etmekte zorlandık. 23 Nisan öncesi ara tatil de 2. bir yanlış. Yaptığımız çalışmalar unutulup gelinecek 10-15 günde yeni 23 nisan gösterisi yarım yamalak düzenlemek zorunda kalacağız.
  • mehmetalibozlu
    16 Mayıs 2019 19:03
    6 1
    Bence ara tatillerde ek ders kesilmez
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK