Tekeliören Ortaokulu (MERSİN TARSUS)

Tekeliören Ortaokulu

TÜM OKULLAR -> MERSİN -> TARSUS
Kurum Kodu727400
Hizmet Puanı12
Yerleşim YeriŞehir
Hizmet Bölgesi1
Hizmet Alanı3
Zorunlu Ç. Süresi?
Not: Okul tanıtım sayfalarında yer alan bilgiler, üyelerimiz tarafından girilmiştir.
Paylaş
Gönderen: Gizli (31 Ocak 2012)

TEKELİÖREN KÖYÜ ÇEVRE İNCELENMESİ TARİHÇESİ:

Köy ilk olarak 1913 yılındaTekelioğlu isminde, zengin bir çiftlik ağası tarafından,bugünkü yerin tahminen 600 metre kuzey kısmında Remzi Kaygusuz’a ait bir tarla üzerine kurulmuştur.1960 yılına kadar kurucusu olan Tekelioğlu ismi ile anılmıştır. İlerleyen yıllarda tabiat şartları nedeniyle hasar görmüş olan köy, bugünkü yerine taşınmıştır. Daha önceki yer tamamen yıkılıp, burası kurulduğu, örüldüğü için Tekeliören ismini almıştır. 27 Mayıs 1960 tarihinden bu yana Tekeliören adı kullanılmaktadır. Köye ulaşım sağlayan yol 1977 yılında asfaltlanmıştır.

NÜFUS DURUMU:

2000 yılı nüfus sayımına göre Tekeliören köyünün nüfusu 1040 kişidir. Bu sayı yıl

içerisinde Tarla ve bahçelerde çalışan mevsimlik işçilerin gelmesi, Tarsus ve Adana ‘da evi olanların gitmeleri, yaz mevsiminde yaylalara çıkanların olması gibi sebeplerle sürekli olarak değişmektedir.

COĞRAFİ DURUMU:

Tekeliören köyü Adana-Mersin (E-5) karayoluna 950 metre uzaklıktadır. Yenice

kasabasına 5 kilometre, Tarsus ilçesinde ise 12 kilometre uzaklıktadır. Doğusunda

Kamberhöyüğü köyü , batısında Yunusoğlu köyü, kuzeyinde Çelebi köyü, güneyinde Konaklar köyü bulunmaktadır. Köyümüz civarında akarsu, göl ve tepe yoktur. Evler betonarme olup, köy artı işareti şeklinde yerleştirilmiştir. Okul köyün girişindedir.

EKONOMİK DURUM:

Köyümüzün gelir durumu ve halkın yaşam seviyesi iyi durumdadır. Köylüler , geçimini genellikle tarım yaparak sağlamaktadırlar. Son yıllarda ise köyün gençleri, şehir ve civarlardaki fabrika ve işletmelerde çalışmaya başlamıştır. Köyde yetiştirilen belli başlı ürünler bamya, buğday, bakla, soya fasulyesi, pamuk, mandalina, limondur.Tarlalara en çok buğday ve mısır ekilmektedir. Hayvancılık genellikle az yapılmaktadır. Bunun nedeni ise otlak ve meraların az olmasıdır. Köyümüzde ormanlık olan yoktur. Özellikle köyün çevresindeki fabrikalarda köyden birçok insan çalışmaktadır. Dokuma eskisi kadar yapılmamaktadır ve el

sanatlarına rağbet giderek azalmaktadır. Sulama kanallarının yapılması ile birlikte özellikle mısırda önemli ölçüde verim artışı sağlanmıştır. Özellikle damlama sulama sistemi sayesinde sulama konusunda güzel gelişmeler yaşanmıştır.

SOSYAL DURUM:

Köyümüzde evler, çevre şartlarına uygun olarak inşa edilmiştir.. Konutlar planlı

programlı yapılmaktadır. Isınma sobalarla yapılmakta olup; sobalarda ise en çok odun ,talaş , kömür yakıtlar kullanılmaktadır. Köylüler imece usulü birbirlerine yardım etmektedirler. Nüfus planlamasına uyulmaktadır. Köyde bakkal ve kahvehaneler mevcuttur. Haberleşme aracı olarak cep telefonu kullanılmaktadır. İnternet bağlantısı mevcuttur.

KÜLTÜR DURUMU:

Yenilikleri seven ve yakından takip eden bir köydür. Atatürk, İlke ve İnkilapları konusunda oldukça duyarlı olup, hemen her evde bir Atatürk resmi bulunmaktadır. Gelenek ve göreneklerine bağlı bir köydür. Köyün elektrik ve su problemi yoktur. Köyün okuma oranı yüksektir.

EĞİTİM DURUMU:

1957 yılında üç bina olarak yapılan okula eğitim 2000 yılına kadar sürdü. Bu yıl 10 derslik,idare, öğretmen ve malzeme odasından oluşan iki katlı yeni bina yapılmıştır. Aynı yıl bağımsız sınıflar oluşturulmuştur ve çevre köylerden gelen öğrencilerle mevcut artmıştır.2001 yılında yemekhane, kantin ve anasınıfı da hizmete girmiştir. 2010-2011 eğitim ve öğretim yılı itibarıyla yaklaşık 270 civarında öğrenci mevcudumuz vardır.

İKLİM DURUMU:

Kışlar ılık ve yağışlı, yazlar sıcak ve kurak geçmekte olup, yeterli yağış almaktadır.

ULAŞIM DURUMU:

Köyümüzde ulaşım, Adana- Mersin arası her 7 dakikada bir çalışan TOK minibüsleri veya Yenice’den kalkan trenlerle her yöne ulaşım imkanı vardır. Köyden yürüyerek 5 dakikada E-5 karayoluna ulaşabilirsiniz. Köyümüz, Tarsus ‘a 12 Km uzaklıktadır.

OKULUN TARİHÇESİ:

Okulumuz ilk olarak 1957 yılında üç ayrı binanın yapılmasıyla eğitim-öğretime başlamıştır.Bu birbirinden bağımsız ve aynı bahçe içerisindeki binalarda yapılan eğitim 2000 yılına kadar sürmüş. 2000 yılı içerinde okulumuzun modern binası kısa sürede bitirilerek okulumuz taşıma merkezi konuma gelmiştir. Binamız 10 derslik, bir idareci odası, bir öğretmenler odası ve birde malzeme odası bölümlerinden oluşmaktadır. Daha önceki yıllarda birleştirlmiş sınıflarda eğitim-öğretim yapılırken, yeni binamızın tamamlanmasının ardından bağımsız sınıflar oluşturulmuş ve okulumuz taşıma merkezi olmuştur. Çevre okulların okulumuza gelmesiyle okul mevcudumuz artmış ve 2001 yılında da okul kantinimiz faal duruma gelmiştir. Eski binalarımızdan birisi yemekhane, diğeri ise anasınıfı binası olarak kullanılmıştır. 2001-2002 eğitim ve öğretim yılında anasınıfı eğitimi başlamış ve 14 öğrenci bu sınıfta eğitim görmüştür.

Adresi: Tekeliören Köyü TARSUS
Telefon: 03246512589
Web Adresi: http://www.tekeliorenioo.k12.tr/main/
e-posta: tekeliorenioo@gmail.com
Öğrenci Sayısı: 300



Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK