Teog Sınavında Çıkan Selfie Sorusu

Bugün yapılan TEOG sınavında öğrenciler Türkçe, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ile Matematik sorularını cevaplandırdı. Sınavda çıkan "selfie" sorusu öğrenciler arasında çok konuşuldu.

2014-2015 öğretim yılının ilk TEOG sınavı bugün gerçekleşti. Öğrenciler Türkçe, Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi ile Matematik sorularına yanıt verdi.

Sınava giren öğrenciler izlenimlerini aktarırken, Türkçe testinde yer alan selfie sorusu sosyal medyada da çok konuşuldu. Türkçe testinde yer alan selfie sorusu şöyle:

BU METİNLERDE VURGULANMAK İSTENEN ORTAK YÖN AŞAĞIDAKİLERDEN HANGİSİDİR?

“Bir gün şiirlerimdeki Türkçe sözcükler için dediler ki : “Arkadaş, sen aynı şiirinde hem Türkçe bir sözcük kullanıp anne diyorsun. Hem de yabancı bir sözcük kullanıp valide diyorsun. Dizelerin içine yabancı bir sözcük koyarsan bu zengin bir dil kullanımı olmuyor. Ya bizi seç ya da onları..” Ben de başladım güzel dilimiz Türkçe ile yazmaya.

Geçen hafta bir seminer sonrası çok sevdiğim şair arkadaşımla bahçede biraz oturduk. Bana iyice yaklaşarak, “selfie” pozu ver de bu anı ölümsüzleştirelim, dedi. Birden durgunlaştım. Nedenini sorduğumda, Türk Dil Kurumu vatandaşlardan gelen öneriler doğrultusunda “Kendi fotoğrafını çekmek” anlamına gelen “selfie” yerine Türkçe karşılık olarak “özçekim” sözcüğünü seçti, sen de özçekimi kullansaydın mutlu olurdum, dedim. Bu metinlerde vurgulanmak istenen ortak yön aşağıdakilerden hangisidir?

A) Söz varlığını zenginleştirme konusuna önem vermeleri

B) Sözcüklere Türkçe karşılık bulmada toplumun görüşünü dikkate almaları

C) Yabancı sözcüklerin yerine Türkçelerini kullanmayı özendirmeleri

D) Yabancı dillerden alınmış ve dilimize yerleşmiş sözcükleri sıkça kullanmaları

Cevap: C

HABER
  • 6 2
  • 26 Kasım 2014 16:54 3.744
  • TRT Haber
  • Aktif Haberler
  • seyfi ünaldı
    27 Kasım 2014 14:24
    0 0
    KPSS sınavında da "selfie" kelimesinin Türkçe karşılığını sormuşlardı. Bu iş LYS sınavına kadar gider ama sorusu ne şekilde çıkar bilemiyorum.
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK