Teog'da İkinci Hatalı Soru İddiası

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) sistemi kapsamında 8. sınıf öğrencilerine yönelik düzenlenen birinci dönem merkezi ortak sınavlar, 26 Kasım Perşembe günü tamamlandı

OZAN ÖMER KADÜKER

Sınavdan sonra MEB, Fen ve Teknoloji dersinden bir soruyu hatalı olduğu gerekçesiyle sınava giren tüm öğrencilerin doğru yaptığını kabul ederek iptal etti. Ancak sınavdaki soruların açıklanmasından sonra Fen ve Teknoloji sınavındaki sorulardan birinin daha hatalı olduğu iddia edildi.

Öğrenciler ve veliler dün sosyal medya üzerinden bu soruyla ilgili hazırladıkları dilekçe örneğini paylaşarak, MEB’e sorunun iptali için başvuru yapılması çağrısında bulundular. Konuyla ilgili görüş aldığımız MEB yetkilileri, kendilerine herhangi bir sorunun iptali için bir itiraz gelmediğini kaydettiler.

Milliyet


İddiaya göre,
A kitapçığındaki, örümcek genlerinin keçilere aktarılmasıyla ilgili 9’uncu soruda verilen bilgilerle değerlendirme yapıldığında sorunun iki cevabı oluyor. İddianın dayanağı 2012 Öğretmen Kılavuzu kitabında, genetik ve biyoteknolojik çalışmalar ile ilgili şu bilginin yer alması: “Keçinin genlerine örümcek genleri aktarılarak keçi sütünden ipek elde edilmesi genetik mühendisliğinin uygulamalarındandır.

Meyveli yoğurt ve vitamin tabletleri üretimi biyoteknolojinin uygulama alanlarındandır.” Bazı uzmanlar, paragrafa göre iki doğru cevap çıktığını, bazıları da öğrencinin bilgiye dayalı yorum yapmasını gerektiren bir soru olduğunu ve bilimsel olarak hata olmadığını savundu.
  • 6 0
  • 29 Kasım 2015 14:15 3.865
  • Aktif Haberler
  • ejderkapan
    01 Aralık 2015 19:20
    2 1
    İngilizce A kitapcığı 8.Soru iptal edilmelidir. meb in kazanımlarında bulunmamaktadır
  • serhata
    30 Kasım 2015 22:43
    3 1
    örümcek geni ile ilgili soru itiraz son günü ne zaman bilemiyorum ama bir an önce itiraz dilekçesi yazılmalıdır.İyi çalışan bir öğrencinin biyoteknoloji işaretlemesi ihtimali daha yüksektir kaldı ki mebin kılavuz kitabında genetik müh yazıyor çocuğunu düşünen veliler mutlaka iptaline başvurmalıdır .............
  • serhata
    30 Kasım 2015 18:27
    5 3
    2012 fen ve teknoloji öğretmen kılavuz kitabı sayfa 43 de 20. etkinlikte aynen şöyle yazıyor.keçinin genlerine örümcek genleri aktarılarak keçi sütünden ipek elde edilmesi ile ilgili çalışmalar genetik mühendisliğinin uygulamalarındandır.(internetten de indirip bakabilirsiniz sorunun 2 cevabı var b ve c .bu soru kesinlikle iptal edilmelidir.Konuya hakim olan bir öğrenciyi zor durumda bırakmıştır.Ayrıca tübitak yayınlarında da genetik müh alanı olduğu yazıyor
  • seyfi ünaldı
    29 Kasım 2015 18:08
    2 4
    Fen bilimlerinden "Tek yanlışım var." diyorsa bir öğrenci %90 bu sorudur. Hatalı değilse de çeldirici bir soru olmuş. Fen Bilimleri öğretmeni sorunun doğru olduğunu hatta bu soru için öğrencileri özellikle uyardığını söylüyor. Beklenen bir soruymuş.
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK