Teog'un Yerine Lgs

Milyonlarca öğrencinin merakla beklediği TEOG’un yerine gelecek yeni sistemin ayrıntılarına Yeni Şafak ulaştı. Liseye Geçiş Sistemi (LGS) olarak isimlendirilen yeni sistem, 2018-2019 eğitim yılında uygulanmaya başlayacak. Bu yıl için hazırlanan geçiş sistemiyle son merkezi sınav yapılacak. Bu sınava giren 8. sınıf öğrencileri yüzde 70 sınav puanı, yüzde 30 diploma notuyla liseye yerleştirilecek. Gelecek yıldan itibaren uygulanacak LGS ile merkezi sınav kaldırılacak. İl Milli Eğitim Müdürlükleri kendi sınavlarını düzenleyecek, sorular Bakanlığın soru havuzundan seçilecek.

Ahmet Fatih Erturan

TEOG’un kaldırılmasının sonrasında ortaöğretim öğrencilerinin merakla beklediği yeni sistemin ayrıntılarına Yeni Şafak Ulaştı. Daha önce hazırlanan 4 modelin Cumhurbaşkanlığı tarafından veto edilmesiyle 5. bir model için çalışmaya başlayan Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) yeni sistemi önümüzdeki günlerde Beştepe’ye sunması bekleniyor.

BU YIL GEÇİŞ MODELİ UYGULANACAK

    Öğrencileri mağdur etmemek için çalışmalarını hızlandıran Bakanlık, tarihinde ilk defa iki model uygulayacak. 2018-2019 eğitim yılında hayata geçmesi planlanan Liseye Geçiş Sistemi’nden (LGS) önce Bakanlık bu sene için bir geçiş modeli hazırladı. Geçiş modeli sadece 2017-2018 eğitim yılında uygulanacak ve 8. sınıf öğrencilerini kapsayacak. Merkezi sınavla yerleştirilme yapılacak son sınav olan geçiş modelinde öğrencinin yüzde 70 sınav puanı, yüzde 30 diploma notu hesaplanarak yerleştirme yapılacak. Öğrenciler puanlarına göre önce Fen Lisesi, Sosyal Bilimler Lisesi ve Proje okullarına, geriye kalanlar ise diploma notu puanına göre Meslek Lisesi, İmam Hatip ve diğer liselere yerleştirilecek.

MERKEZİ SINAV KALDIRILDI

   Önümüzdeki yıldan itibaren hayata geçirilmesi planlanan LGS’de ise merkezi sınav tamamen kaldırılacak. Sınavsız sistemde daha çok diploma notunu baz olacak olan Bakanlık, bu sistemde öğrencilerin sınava değil derslerine odaklanmasını planlıyor. Merkezi sınavla yerleştirmenin yapılmayacağı LGS modelinde Bakanlık, bölgelerin kendi sınavlarını yapmasını sağlayacak.

         NOT ORTALAMASINA GÖRE YERLEŞTİRME
  • Öğrenciler 6, 7 ve 8. sınıflarda normal sınavlarının yanı sıra İl Milli Eğitim Müdürlükleri tarafından düzenlenecek sınava da girecek. Öğrencilerin liseye geçiş döneminde 6. ve 7. sınıfta aldığı not ortalamasının yüzde 20’sini, 8. sınıfta aldığı not ortalamasının yüzde 60’ını hesaplayarak fen lisesi gibi okullara tercihleri doğrultusunda yerleştirilmesi sağlanacak.

 SORU HAVUZU DEVREYE GİRİYOR

   Sorular hazırlanırken Milli Eğitim Bakanlığı’nın soru havuzu kullanılacak. 6, 7 ve 8. sınıflar için ayrı ayrı hazırlanan yüzbinlerce soru arasından rastgele seçilerek soru kitapçıkları hazırlanacak. Örneğin Sivas İl Milli Eğitim Müdürlüğü soru havuzundan bir soru seçerek test kitapçığına koyduğunda sistem otomatik olarak o soruyu havuzdan çıkaracak. Böylece Türkiye’nin hiçbir yerinde aynı soru bir daha kullanılamayacak. Ayrıca soru havuzundaki soruların her birinin zorluk derecesi de aynı olacak.

       AÇIK UÇLU SORULAR OLACAK
  • Sistem, testleri otomatik olarak okuyup puanını verirken, açık uçlu soruların cevaplarını öğrencilerin isimlerini gizleyerek iki öğretmene gönderecek. Bir öğretmen ne kadar öğrencisi varsa o kadar sınav sorusuna cevap verecek. Cevap anahtarında yanlış, az doğru, doğru şeklinde seçenekler olacak. İki öğretmen de aynı puanı verirse öğrencinin notu otomatik olarak sisteme geçiyor. Ancak iki öğretmen farklı cevap verirse üçüncü öğretmene kontrol ettirilecek. Üçüncü öğretmen hangisi ile eşleşirse o puan sisteme girecek. Veliler, bir hafta sonra çocuklarının aldığı puanı elektronik sistemde görebilecek. Özel okullardaki öğrencilerin sınav kağıtlarını da devlet okullarındaki öğretmenler okuyacak. Böylece özel okulda kopya verme, kayırma da ortadan kalkmış olacak.

KOPYA İÇİN ÖZEL ÖNLEM ALINDI

   Aynı sınıfta sınava girecek olan öğrenciler için şıkların yerleri ve sorular da karıştırılacak. Sınava farklı okullardan öğretmenlere gözetmenlik yapacak. Sınav kitapçığının ön yüzünde test soruları olurken arka yüzünde açık uçlu sorular olacak. Sınav bittikten sonra öğretmen cevap kağıdını makinede tarayarak sisteme kaydedecek.

  •  Yüzde 70 sınav yüzde 30 ortalama
  •  Geçiş sistemi 2017-2018 eğitim yılı sonunda
  •  8. sınıf öğrencilerine uygulanacak.
  • Merkezi sınavla yerleştirilecek son sistem olacak.
  • Yüzde 70 sınav puanı, yüzde 30 diploma notu hesaplanarak öğrenciler yerleştirilecek.
    LGS ÖNÜMÜZDEKİ SENE UYGULANACAK
  • LGS, 2018-2019 eğitim yılından itibaren uygulanmaya başlayacak.
  • 6, 7 ve 8. sınıf öğrencilerine eğitim yılı boyunca sınav yapılacak.
  • Öğrencilerin 8. sınıf sonunda 3 yıl boyunca girdiği tüm sınavların not ortalamaları hesaplanarak okula yerleştirilecek.
  • Sınavlar İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından organize edilecek.
  • Sınav soruları soru havuzundan alınacak, testin yanında açık uçlu sorular da sorulacak.
  • Öğrencilerin liseye geçiş döneminde 6 ve 7. sınıfta aldığı not ortalamasının yüzde 20’sini, 8. sınıfta aldığı not ortalamasının yüzde 60’ını hesaplayarak fen lisesi gibi okullara tercihleri doğrultusunda yerleştirilmesi sağlanacak.
  • Yerleşemeyen öğrenciler evlerine en yakın okullardan, istedikleri alanlarda tercih yapacaklar.

 EVLERİNE EN YAKIN OKULA YERLEŞECEKLER

   Özellikle büyükşehirlerde yaşanan en büyük sıkıntı öğrencilerin okullara yerleştirilmesi konusuydu. Bakanlık yeni sistemde bunu çözüme kavuşturuyor. Daha önce öğrenciler aynı ilçede bulunduğu için evinden uzak okula gitme sıkıntısını yaşarken yeni sistemde öğrenci evine en yakın okulu tercih edecek. Diploma notuna göre yerleşecek olan öğrenci birinci tercihinde yerleşemezse, ikinci tercihine göre yerleşecek.

  • 3 8
  • 24 Ekim 2017 10:31 4.703
  • Aktif Haberler
  • php_korsan
    24 Ekim 2017 20:13
    0 5
    Testin yanında açık uçlu sorular da sorulacakmış.Gerçekten süper bir uygulama.
  • php_korsan
    24 Ekim 2017 19:26
    2 1
    En güzeli t-hgs olmalı.Yani türkçe merkezli hızlı geçiş sistemi.Öğrenciye diyeceksin ki 100 temel eseri oku.Sınav soruları sadece bunlardan çıkmalı.Dünya matematik,algoritma,yazılım,sibernetik,mekatronik,robotik ile uğraşırken...
  • nthen
    24 Ekim 2017 19:20
    3 0
    yaşasın artık stres yok sadece 8. sınıfta sınava gireceklerdi çocuklar 6, 7 ve 8. sınıfta da sınava girecekler
  • birsev5
    24 Ekim 2017 17:53
    2 0
    şimdiden branş öğretmenlerine geçmiş olsun velilerin ciddi baskılarına maruz kalacaklar
  • ayşe şen
    24 Ekim 2017 16:48
    3 0
    Bu sınav sistemi de kalkar gençler.
  • carpediem03
    24 Ekim 2017 13:48
    9 1
    Mis geliyordu, MiS' ne oldu? MiS gibi de olacaktı, :(
  • KUTLU
    24 Ekim 2017 13:03
    8 0
    Her gelen bir önceki sistemi aratıyor. Eskiyi getiriyorlar ama eskisi, eskisi gibi olmuyor!
  • kutlu11
    24 Ekim 2017 11:53
    4 6
    olsun TEOG kalktı.Çocuklarımız stresten kurtuldu!!!!!
  • şeymasonay
    24 Ekim 2017 11:05
    7 0
    Optik okuma da bile hatalar olurken...Sınav kağıtları başkalarının ellerinde gezecek...Teoride tamam ama pratikte .... Çok sınav kağıdı kaybolur çoook.
  • ahmet hoca
    24 Ekim 2017 11:00
    1 0
    lgs reis geri geliyor demek.
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK