Terörün Müsebbibi Benim


TERÖRÜN MÜSEBBİBİ BENİM

Terör saldırıları nedeniyle yine güne kötü başladı Türkiye. Her gün şehit haberleriyle yüreklerimiz yanıyor. Yetim çocukları, evlatlarını yitiren anne babaları tabutların başında boynu bükük, gözü yaşlı görmek içimizi kanatıyor.
Bu ülkenin insanlarına kurşun atan, bomba atan terör örgütü üyeleri yine bu ülkede doğup büyümüş bu ülkenin okullarına devam etmiş insanlar. Yıllarca okullarda iyi insan iyi vatandaş olmak için verilen eğitimden sonra böyle bir tablonun ortaya çıkması ortada önemli bir sorun olduğunu gösteriyor.
Devletin iyi insan yetiştirmek için, koyduğu hedefler gerçekleştirilebilse insanları seven, vicdan sahibi, merhametli, yardımsever, adil, toplumla uyumlu, kendisiyle barışık , mutlu bireylerin ortaya çıkması lazım.
Yine devletin koymuş olduğu iyi vatandaş yetiştirme hedefi doğrultusunda, devlete karşı sorumluluklarını bilen, yeri geldiğinde hakkını arayan ama bunu yaparken asla zorbalık yapmayan, şiddete başvurmayan bireylerin ortaya çıkması lazım. Bunu başaramadığımız ve bedelini çok ağır ödediğimiz ortada.
Ne üzücü ki daha okul sıralarındayken küçücük çocuklar devletin askerine polisine taş atıyor, bunun önüne geçilemiyor. Bu çocuklar büyüyor kurşun atıyor, bomba, roket atıyor.
Biz nerede hata yapıyoruz?
Daha önce birkaç açıklama yapıp, köşe yazıları yazmış, gazetelerde haber yapılmasını sağlayarak bu konuya dikkat çekmiştim. Zaman zaman emniyet teşkilatının çocukları kazanmak için örnek çalışmalar yaptığından bahsetmiş, bu çocukların eğitim işini üstlenen asıl birim Milli Eğitim bakanlığı olduğu için, Bakanlığa bu konuda ciddi bir çalışma yapmaları konusunda çağrıda bulunmuştum. Bu çağrılarımdan maalesef bir sonuç alamadım.
Birkaç yıl sonra terör olaylarında çocukların ön saflara sürülmesi, ceza evlerine atılan çocuklarla ilgili ortaya çıkan olumsuz haberler ve bu çocukların artışına ilişkin sayısal verilerin kötüye gidişi ortaya koymasıyla birlikte konuyu yine gündeme taşımış Bakanlığımıza yeniden çağrıda bulunmuştum. Maalesef yine başaramadım. O gün, güvenlik güçlerine taş atan çocuklar şimdi büyüdüler ve taş yerine roket atıyor, kurşun sıkıyor, hendek kazıyor, mayın döşüyorlar.
Evet başaramadım ve tüm bunların suçlusu benim.
Güvenlik güçlerine taş atan çocuklara, bir polis memuru maaşından aldığı muzları dağıtırken, ben bunu yapamadım. Bir ilimizde bu çocuklarla futbol takımı kurdular, ben düşünemedim. Bir ilimizde bu çocukları polis ağabeyleri sinemaya götürdüler, ben akıl edemedim. Bu çocukları polis ailelerine ziyarete götürüp onların çocuklarıyla arkadaşlık kurdurdular ben yapamadım. Bu çocuklarla koro kurup şarkılar söylediler ben kuramadım. Bir asker nefesiyle ısıtırken üşüyen ellerini çocukların benim nefesim kesildi. Kim bilir, onlar bizim duymadığımız daha ne çabalar sarf ettiler ama bir eğitimci olarak ben hiçbir şey yapamadım.
Öğrencilerimiz dersten çıkıp taş attı, molotof kokteyli attı, durduramadım. Ceza evine girdiklerinde oradan daha da kötü insanlara dönüşüp çıkmalarına engel olamadım. Taş atan ellerine kitap tutuşturamadım. Yüreklerini insan sevgisiyle dolduramadım. Bu yüzden birileri kinle nefretle doldurdu minicik yüreklerini.
Ben bir eğitimciyim,
tetiğe varan her parmağın asıl sorumlusuyum.
Her şehidin ardından akan gözyaşlarım hafifletmiyor günahımı.
Affedin beni,
durduramadığım kurşunların boynu bükük bıraktığı yetimler,
evlatlarının tabutlarına sarılan yaralı analar .
Ne olur, yalvarırım affedin beni.

Doğan CEYLAN

  • 0 26
  • 09 Şubat 2016 14:22 2.546
  • sudee
  • Aktif Haberler
  • zeynepgulsu
    10 Şubat 2016 21:30
    1 0
    Ben bu yazida bir haber niteliği göremedim. Hosuma da gitmedi bir egitimcinin kendini bu denli suclu görmesi.Hersey okuldaki egitime bagli degildir.Cok farkli faktorler de vardir.Bunlar gözardı edilmis.
  • cehennemindibi
    10 Şubat 2016 17:56
    3 0
    Yazı saçma geldi.
  • reeemat
    10 Şubat 2016 14:56
    1 0
    İyi ile kötünün savaşı bitmez. Hayatın kuralı, dünya tarihinin özeti: Öğretmen ne yapsın.
  • sincik_
    10 Şubat 2016 14:36
    0 9
    Bir su akıntısı kaya parçasını delip geçiyorsa, bir öğretmen malzeme ne olursa olsun şekillendirir. Arkadaş iyi özetlemiş. İçini dökmüş ve sizler bunla arkadaşın üzerine gitmişsiniz. yazık be yazık. SİZ ÖĞRETMEN DEĞİLSİNİZ..
  • sayin19
    10 Şubat 2016 13:51
    0 0
    Her şeyi dönüp dolaştırıp öğretmene ,eğitime getirenlerin gözden kaçırdığı birşey var.Nasıl ki bir çini ustası bir çömlekçi her topraktan aynı kalıtede çini, çömlek yapmadıklarını sorgulamıyorsak.Ham maddesi toprak olan insanın da durumu aynı.Ustanın ne suçu var toprak kalitesizse.Eğitilen o kadar insanların iyi eğitim alıp almadığını değil toprağın kalitesini sorgulamamız gerekir.

    (Savaşları çıkaranların eğitimsiz olduğunu söylemek gibi birşey bu yazı)
  • sayin19
    10 Şubat 2016 13:27
    1 0
    Eğitimle alakası yok varısa kanında bozukluk eğitimliside aynı terörist teröristtir.Bunca terör eylemlerinin sorumlusu bizleriz demekten saçma birşey olamaz.her köpeği eğitip hepsinin aynı şeyleri yapmasını beklemek gibi birşey.çevreyi,aileyi,ekonomik durumu,kişisel özellikleri bir kenara bırakalım sorumlu eğitimci olsun.Teröristi bu şekilde eğitim maduru göstermek çok saçma.Burdan hainlerin terör eylemlerinde hayatını kaybeden tüm şehitlerimize rahmet diliyorum.Terörün hicbir mazereti olamaz.
  • hikaram
    10 Şubat 2016 12:06
    3 0
    Papayı da ben vurdum. Romayı da ben yaktım.!!!
  • razor065
    10 Şubat 2016 12:00
    1 0
    özeti şu : "ben mış gibi yaşıyorum mesleğim dahil bir çok şeyi mesela evliliğimi, mesela çocuklarıma olan sorumluluğumu mış gibi sürdürüyorum, çocuk zaten büyüyor kalabalık ortamda ve sosyal medyada çocuğuma canım cicim hayatımın anlamı diyorum ama sevgi olsun ilgi olsun pekde umrumda değil, maaşta zaten yatıyor mesleğide mış gibi yapıyorum, evliyim nasıl olsa yatırımımda var para tüm geleceğimi kurtaracak kaliteli zamanlar yaratmaya hayatın içini doldurmaya gerek yok" aslında bu durum bu yazıyı yazan bayanın sorunu değil alayımız böyleyiz 3. dünya ülkesiyiz bize ne verildi biz ne kadar gelişelim gelişende kendi çabasıyla.

    yaptığım yorum, yazarın kişiliğine yönelik değildir, genel bir beyandır, sonra dava felan açar ne lazım. Mış gibi yaşamaya ve zoru görünce fazla ses çıkarmamaya devam
  • mustafa-2614
    10 Şubat 2016 08:53
    9 1
    Böyle sığ bakış açısına sahip insanların eline kalem verirsen bu olur
  • muallim024
    09 Şubat 2016 23:29
    17 0
    Ilcede ikide bir kepenkler kapatiliyor, olaylar cikiyor anasi babasi kolundan tutup goturuyor istiklal marsi yerine biji bilmem ne zirvalarini ezberletiyorlar bayrak yerine bez parcalarini kutsal saydiriyorlar ellerinden gelse bir kasik suda bogacaklar bunlari goren cocuk elbette tas molotof atacak okuyacak hali yok ya... cocuguna bi laf desen yapma etme desen oraya buraya sikayet.. tum bunlarin sorumlusu ben miyim? Yollarimda mayinlar patlamis okulumu taramislar yakmislar tum bunlarin sorumlusu da benim öyle mi?
  • cemcem
    09 Şubat 2016 19:40
    11 0
    Bu ne ya?Nedir gerçekten bu saçma düşüncelerin buralarda yer alması. Artık sıkma ötesi bir yazı.
  • mgmynt
    09 Şubat 2016 18:44
    11 0
    Kime şirin görünmeye çalışıyor bu arkadaş acaba, zaten öğretmen yeterince aşağılanıyor sen neyin kafasını yaşıyon biladerrr git başka yerde oyna eğiitimciymiş.
  • neydim
    09 Şubat 2016 17:02
    10 0
    Gerçektende kötü bir öğretmenmişsin.
  • c1cibaris
    09 Şubat 2016 15:30
    1 0
    Bu kadar suçlamayın kendinizi hocam, doğuda görev yaptığımız yıllarda, genç yaşlarımızda, biz onları değilde resmen onlar bizi eğitiyor oluyor. Etkisiz kalıyorduk, veya korkup çekiniyorduk doğruları söyleyemiyorduk. Şimdi de aynı düzen tüm doğuda devam ediyor.
  • yelcin
    09 Şubat 2016 15:15
    4 0
    Polise atacağı taşla hem bedava kahramanlık kazanacak, cebine sıcak para gireceklere kim ne yapabilir! Dava insanı mı bunlar! Dava insanı her şeyden önce dilini kullanır. Dava insanı evini barkını yıkmaz. Memleketini ciğere beş para etmezlere bırakmaz!
  • yelcin
    09 Şubat 2016 15:11
    5 0
    Evet eğitimciyim.Ama insanların özünde olan menfaatçiliği çıkarıp atamam.Nasıl bir aileden gelmişse onu değiştiremem. Ben bir öğretmenim benimle değişmeye hazır çocuklar için çalışmaya. Ama insanlık mertebesine yükselememiş, nefsini yenememiş, ona kul olmuşları için dermanım yok!
  • plusmania
    09 Şubat 2016 15:10
    2 0
    Ellerinize...Terörün de eğitimsizliğin de müsebbiBİyiZ...
  • yuksekbasinc
    09 Şubat 2016 14:59
    5 0
    yaw he he... derdi bir arkadaş
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK