Tur Otobüsünde Hangi Belgeler Olmalı?

Muğla'da meydana gelen midibüs kazasında 24 kişi yaşamını yitirdi. Bu kaza akıllara, bir kez daha, güvenli tur yolculuğunun nasıl olması gerektiği sorusunu getirdi. Örneğin veliler, çocuklarını emanet edecekleri bir otobüsün, güvenli olup olmadığını nasıl anlayacaklar?

Zeynep Karamustafa

Muğla'da 24 kişinin hayatını kaybettiği midibüs kazasının ardından yine otobüslerin güvenliği tartışılıyor. Seyahat ediyoruz, çocuklarımızı turlara yolluyoruz, yakınlarımızı emanet ediyoruz. Peki bindiğimiz bir otobüsün güvenli olup olmadığını nereden anlayacağız? İlk kural taşımacılık türüne göre araca verilen belgeler. Otobüsçüler Federasyonu Başkanı Birol Özcan "D1 belgesi"nin, aynı zamanda aracın da karnesi anlamına geldiğini belirterek "Şehirler arası taşımacılar D1 belgesiyle, diğer tur otobüsleri ise D2 belgesiyle çalışır. Bir yolcumuz her zaman için bu D1 belgesini görme hakkına sahiptir" diyor.

İkinci kural, kiralık bile olsa aracın bilindik bir firmaya ait olması gerektiği. Özcan yola da mutlaka otogardan çıkması gerektiğinin altını çiziyor.

Dikkat edilmesi gereken üçüncü kural ise takometre. Takometre ise bir anlamda şoförün karnesi. Araca binildiğinde mutlaka sorulmalı. Bir şoförün en fazla 4 saat araç kullanması gerekiyor ve takometre de bu mesainin kaydını tutuyor.

  • 4 1
  • 15 Mayıs 2017 22:20 2.370
  • Aktif Haberler
  • ibrahim_35
    18 Mayıs 2017 11:11
    1 0
    tüm otobüslerde takometre vardır ama, birden fazla da ehliyet vardır :-) Şöfor 4 saatin sonunda ehliyetleri değiştirir ve yola direksiyonda yola devam eder, yolcu da buna müdahele etmeye cesaret edemez çünkü yolda indirilme riskini göze almaz. Kısacası Eğitim Şart !!!
  • göbekligeneral
    16 Mayıs 2017 09:30
    1 0
    bizim ülkemizde insandan ucuz bir şey yok.herşeyimiz göstermelik.önce öğrenciler,ardından berberler son olarak da annelerimiz.bu ne bir ilk ne de son malesef.
  • tarkan555
    15 Mayıs 2017 23:12
    11 0
    Yukarıdaki yazıda : ''....Bir yolcumuz her zaman için bu D1 belgesini görme hakkına sahiptir" diyor. D1 belgesini görmek için hemen hemen hiç bir yolcu kalkıp da şoföre sormaz çünkü şoförün ne tür tepki vereceğini bilemez o zaman diyorum ki Otobüsçüler Federasyonu karar alsın şehirler arası tüm tur şoförleri D1 belgesinin aslının aynıdır fotokopisini aracının içinde görünür bir yerine assınlar bu çok zor bir durum değil
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK