Türkiye Unesco’ya Model Oldu

CEYDA KARAASLAN

Öğretmen adayları stajlarının bir bölümünü Suriyeli mültecilere eğitim vererek yapacak. İstanbul Aydın Üniversitesi öncülüğündeki projeyi UNESCO mülteci barındıran diğer ülkelerde de uygulayacak

İstanbul Aydın Üniversitesi Suriyeli sığınmacıların eğitimi için dünyaya model olacak projeleri hayata geçiriyor. Üniversitelerin eğitim fakültelerinde öğrenim gören öğretmen adayları Suriyeli mültecilere okuma-yazma, Türkçe, psikolojik danışmanlık gibi eğitimler verecek. UNESCO'yla ortak yapılacak proje Suriyeli sığınmacıların yoğun olduğu diğer ülkelerde de uygulanacak. İstanbul Aydın Üniversitesi Mütevelli Heyet Başkanı Dr. Mustafa Aydın "Türkiye'de resmi rakamlara göre 3 milyon, Suriyeli sığınmacı barınıyor. Bunların 750 bini öğrenim çağındaki insanlardan oluşuyor. 85 bini okuma yazma bilmeyen kişiler. Bunları topluma entegre etmeliyiz" dedi.

STAJ YERİNE GEÇECEK

Stajyer öğretmen adayları Suriyeli sığınmacılara, hem Türkçe hem de ana dillerinde eğitim verecek. "Mültecilere Eğitim" isimli proje sayesinde öğretmen adayları staj dönemini, Suriyeli mülteciler de eğitimlerini tamamlayacak. Bu gönüllü öğretmenler kanalıyla sığınmacılar öncelikle belirli ders programı içerisinde o üniversitelere gelecekler. Sığınmacıların bulunduğu bölgede üniversitenin fiziki imkânı yoksa ilkokullar ya da ortaokullarda eğitim verilecek.

KADINLARA KUAFÖRLÜK EĞİTİMİ

Üniversite'nin bir diğer projesi Suriyeli kadın sığınmacılara yönelik olacak. İstanbul'daki kadın mültecilere Üniversite'de kuaförlük eğitimleri verilmeye başlandı. Şu anda 50 kadının eğitim aldığını anlatan Dr. Aydın "Kadınlar meslek edinsin, aile ekonomisine katkı sağlasınlar istedik. Ayrıca 100 Suriyeli kadın mülteciye Türkçe okuma-yazma öğretilecek" diye konuştu.

EĞİTİM SEFERBERLİĞİ

Dr. Aydın "Bir başka grup ise grafik tasarımı eğitimi alacak. Bu gruptakilerin lise mezunu ve bilgisayar kullanmayı az da olsa bilen insanlardan olmasını isteyeceğiz. İlk eğitim gruplarını mezun ettikten sonra yeni gruplar eğitime alınacak. Böylelikle mültecilerin eğitimi konusunda seferberlik başlatmış olacağız. Zaman içinde diğer kurumların da işin içine girmesiyle binlerce sığınmacı eğitim almış olacak" dedi.

SABAH
  • 1 0
  • 27 Nisan 2016 22:56 1.092
  • Aktif Haberler
  • sarkat
    29 Nisan 2016 23:22
    0 0
    Aynı sınava işitme engelli, Zihinsel engelli, görme engelli öğrencilerde katılıyor. Bu öğrenciler zaten, görme engelliler okuluna, iş okulu ya da işitme engelli meslek liselerine yönlendiriliyor. Ve inanın hiç bir şey yapamıyorlar sınavda. Bu öğrencileri diğerleri ile aynı sınava sokmak zulüm bence.
  • yeni-üye
    29 Nisan 2016 01:46
    0 0
    kaynastirma ogrencisi teogda sadece ingilizceden muaf... ilginc gercekten....
  • sarkat
    28 Nisan 2016 16:44
    2 0
    Kaynak havuzmedyası mı diyecekken bi baktım sabah.
    Bugün TEOG sınavında bir imamhatip ortaokulunda görevliyim. Sınıfta 2 suriyeli öğrenci var. Bu öğrenciler diğer öğrencilerle aynı sınava tabi tutuluyor. İnkılap tarihi sınavında kağıtlarına göz gezdirince cevapların %90 nın yanlış olduğunu gördüm. Muhtemelen Türkçe'de öyledir. Hadi diğer dersler evrensel. Bu çocuk bizim tarihimizi dilimizi ne zaman öğrendi de TEOG sınavına sokuyoruz. Açık lise sınavlarında engelli (zihinselde dahil) diğer öğrencilerle aynı kefeye koyup sınav yapıyoruz.
    İlkokul ve dier okullarda doğru dürüst Türkçe bilmeyen Suriye'li öğrencileri rastgele okullara dağıtıp adına eğitim diyoruz. Bunun nesi ile örnek oluyoruz merak ettim. Bu insanlara ayrı okul ya da sınıf tahsis edilmeli. Bizim öğrencilerle aynı kefeye konmamalı.
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK