Türkiye'de Öğretmen Olmak Amerika'da Başkan Olmaktan Zor

Bazı meslekler var ki el üstünde tutulması gerekir. Öğretmenlik de onlardan biri.

Çocuklarımızın da ülkemizin de geleceğine yön veren onlar.

Onlar ne kadar donanımlıysa geleceğimiz o kadar parlak, onlar ne kadar mutluysa geleceğimiz o kadar keyiflidir.

 İşte bu yüzden en idealist olanlarını seçip, en iyi şekilde eğiterek, mesleğe küstürmeden yola devam etmelerini sağlamalıyız.

Ama biz ne yapıyoruz?

Sınıfa girip ders anlatıncaya kadar kimyalarını altüst ediyor, atandıktan sonra da kalan enerjilerini tüketmek için elimizden geleni yapıyoruz!

Zorlu süreç!

1- Ülkemizde öğretmen olabilmek için öncelikle üniversite sınavlarına katılan 2 milyonu aşkın öğrenci arasında yüzde 10’luk dilime girmelisiniz.

2- En az 4 yıl süren zorlu eğitim sürecini başarıyla bitirip diploma almaya hak kazanmalısınız.

3- KPSS’ye girerek en az, 100 üzerinden 80 ve üzeri puan almalısınız.

4- MEB tarafından yapılan mülakat elemesini başarıyla geçmelisiniz.

5- Devletin, Emniyet, MİT ve tüm kurumlarının güvenlik soruşturmasından “temiz” çıkmalısınız.

6- İlle de atanmak istiyorsanız, öncelikle, her yıl yenilenen sözleşmeli öğretmenliği kabul etmelisiniz.

7- Atandığınızda ülkemizin herhangi bir yerinde 6 yıl boyunca (eş durumu dahil) yer değiştirmeyeceğinize dair sözleşme imzalamalısınız.

8- Tüm bunların sonunda OECD ülkeleri içinde en az öğretmen maaşını alacaksınız ve devlet memurları arasında da en düşük maaşla mesleğe başlayacaksınız. Ve bu kadar zorlu bir sürecin ardından, atanıp ülkenize hizmet etme şevkiyle işe başladıktan sonra, ananızın ak sütü gibi helal olan mesleğiniz, MEB’in hazırladığı Performans Değerlendirme Sistemi ile her yıl mesleğin özelliğini hiç bilmeyenler tarafından çoğunlukla sübjektif olarak değerlendirilecek; “iyi öğretmen”, “kötü öğretmen” olarak tanımlanacaksınız.

Zümre ve zümre dışındaki öğretmenlerin birbirlerine not vermesi istenerek, görev yapılan okulun eğitim ve öğretimini nasıl daha iyi yapabiliriz anlayışı yerle bir edilecek...

Abbas Güçlü'nün yazısının devamı için tıklayınız...

  • 17 2
  • 08 Mart 2018 21:31 4.241
  • rinogest
  • Aktif Haberler
  • teacherkids
    10 Mart 2018 18:53
    3 0
    Bence öğretmen de idareyi, veliyi, ilçe mem i , meb i değerlendirsin. Ve bunlara da yaptırım uygulansın. Hadi bakalım. Öğretmene yüklenmek kolay.
  • temel_61
    10 Mart 2018 18:36
    3 0
    öğretmenlere 2015-2016 yıl sonunda okul müdürlerince performans değerlendirme notu verildi. mebbise işlendi. Peki şuanda öğretmenlerin mebbisinde performans notu yer alıyor mu? Hayır!!!!!!!!! bir çok okulda okul idaresi ile öğretmenler arasındaki çalışma barışını bozacak seviyeye ulaşan performans değerlendirme notu iptal edildi.şimdi ise öğretmenin çalışmalarından yeterince haberi olmayan öğrenciler, veliler,zümre öğretmenleri, diğer branş öğretmenleri degerlendirmeye katılırsa tamamen öznel değerlendirme olacağı kesindir.
  • endorfin2000
    10 Mart 2018 13:25
    5 1
    Pilotların iyi olup olmadığına yolcular mı? doktonların iyi olup olmadığına hastalar mı? vaizlerin iyi olup olmadığına cami cemaati mi?, imamların iyi olupara olmadığına cami cemaati mi ?,Savcı ve hakimlerin iyi olup olmadığına davacı ve davaliler mı karar veriyor ? ki öğretmenin iyi olup olmadığına öğrenciler ve veliler karar versin!!!!!
  • sebocan
    10 Mart 2018 11:33
    5 0
    Ağaç demiş ki baltaya, "Sen beni kesemezdin ama ne yapayım ki sapın benden." Çok haklısınız Seyfi hocam.
  • gsli0311
    10 Mart 2018 09:46
    2 0
    Sendikalar ortak karar alıp eyleme gitmeli. Nereye gidiyor bu aidatlar. Bizler sizi yemek masalarında görmek için sendikaya üye olmadık. O parayı alıyorsanız hakkımızı savunmalisiniz. Bu konunun muhabbeti bile yapilmamali.
  • seyfi ünaldı
    10 Mart 2018 07:22
    6 0
    "Velinin öğretmeni değerlendirmesi" konusunda, "Biz bize yeteriz!" benzeri bir cümle kullanmıştım. Bizi bekleyen asıl tehlike veli değil öğretmenlerin birbirini değerlendirecek olması sanırım.
  • ogretmen1089
    09 Mart 2018 12:09
    5 3
    zamanında kapının önünden geçenin öğretmen yapılmasından dolayı acısı şimdi çıkıyor. 1997 yılında eğitim alakası olmayan bölüm mezunları öğretmen yapıldı. bunlar yüzünden sınıfçılar norm sıkıntısı yaşıyor.
  • uNNamed
    09 Mart 2018 11:12
    3 2
    @scorpios sendikaların sus pus olduğu yok aslında. Okulumda bazı arkadaşlar malum sendikada. Tenefüslerde dert yanıyorlar. Dert yandıkları tüm konularda bulundukları sendika destekliyor. Diyorum neden çıkmıyorsun hala duruyorsun. Çıkmamasında ki ortak neden "korku". Eğitim sistemimizin iyi olması istenmiyor ki. Yoksa yapılan uygulamaların, değişen sınav sistemlerinin bu şekilde olmasının bir yarar sağlamayacağını eğitimli eğitimsiz herkes biliyor.
  • zekirdek
    09 Mart 2018 10:03
    4 0
    amerikaya başkan olmak istemiyorz gölge etmesinler yeterli
  • scorpios
    09 Mart 2018 09:27
    6 0
    Sendikalar sus pus.Bu değerlendirme sistemi gelirse sendikalı öğretmenlerin hepsi sendikalarından istifa etmeli.Etmezler mi o zaman zaten biz buna müstehakız demektir, belamızı bulduk...
  • scorpios
    09 Mart 2018 09:25
    2 0
    Doğru söze ne denir!
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK