Ücret Yoksa Nöbet De Yok

Çevrimdışı huseyinyesilot

  • Bilge Meclis Üyesi
  • *****
  • 11.754
  • 145.919
  • 1. Sınıf Öğretmeni
  • 11.754
  • 145.919
  • 1. Sınıf Öğretmeni
# 03 Mar 2015 21:28:58
ÖĞRETMENLERİN NÖBET TUTMAMA EYLEMİNİN SONUCU

Öğretmenlerin nöbet tutmama eyleminin sonuçlarına ilişkin Türk Eğitim-Sen Esenler İlçe Başkanı Yücel ÖNDER tarafından gönderilen açıklayıcı bir yazıyı olduğu gibi sunuyoruz:
 
İlk olarak Eğitim-İş sendikasının başlattığı nöbet tutmama eylemine Türk Eğitim-Sen 21 Ocak 2015 tarihinde aldığı kararla katıldı. Daha sonra 5 Şubat’ ta Eğitim-Sen; 6 Şubat’ ta Aktif Eğitim-Sen, Özgür Eğitim-Sen, Birlik Eğitim-Sen; 8 Şubat’ ta Eksen Eğitim-Sen aldıkları nöbet tutmama kararlarıyla destek verdiler. Sendikaların eylem kararları içerik itibarıyla farklılık gösteriyor. (Önümüzdeki günlerde diğer sendikaların da eyleme katılacağını düşünüyorum.)
  
  Nöbet tutulmayacak haftada ek-dersin kesileceği yönündeki MEB’ in 6 Şubat tarihli yazısı ile gözdağı vermek istenirken bakanlık, sanki kendi kalesine gol atmış. Şimdi öğretmen arkadaşımız sormaz mı: ‘‘Madem nöbet tutmadık diye ek-dersi kesiyorsunuz da nöbet tutunca neden ek-ders yatırmıyorsunuz?’’
 
 Neredeyse tüm iş kollarında nöbet tuttukları için devlet memurlarına ek ücret ödenirken öğretmenlere ödeme yapılmıyor?Bu durum 1982 Anayasası’ nın ‘‘Kanun Önünde Eşitlik’’ başlığını taşıyan 10. maddesine aykırıdır! Ayrıca öğretmenler nöbetçi oldukları yer ve zaman süresi içinde her türlü sorundan birinci derecede sorumlu oluyorlar. Herhangi olumsuz bir durumda ihale genelde nöbetçi öğretmene kalıyor. Nöbet, öğretmenliğin bir parçası değil angarya haline dönüşüyor.

Sendikal eylemler; ülkemizin taraf olduğu ILO sözleşmeleri, 4688 sayılı Kamu Görevlileri Sendikaları ve Toplu Sözleşme Kanunu, İş Kanunu, 657 sayılı DMK’ ya uygundur. Dolayısıyla nöbet eylemine katılmanın öğretmen arkadaşımız açısından herhangi bir hukukî sonucu olamaz!"     
 
HABERİN TAMAMI VE KAYNAK:
 
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]

Çevrimdışı huseyinyesilot

  • Bilge Meclis Üyesi
  • *****
  • 11.754
  • 145.919
  • 1. Sınıf Öğretmeni
  • 11.754
  • 145.919
  • 1. Sınıf Öğretmeni
# 03 Mar 2015 21:34:44
Nöbet eylemine katılan öğretmenin ekdersi kesilebilir mi, Ceza verilebilir mi?
 
Sendikaların aldıkları Nöbet Tutmama Eylemi kararının okullarda uygulanmasından sonra öğretmenler ek ders alıp alamayacaklarını merak ederek sık sık sorular sormaya başladılar. Peki Sendikanın aldığı karara uyarak nöbet tutmayan bir öğretmenin ek dersi kesilir mi?

Sendikaların aldığı eylem kararları nedeni ile birçok memur acaba eyleme katılırsam ceza alır mıyım gibi kaygılar yaşıyor. En son Türk Eğitim Sen'in başlattığı ve nöbet ücretinin verilmesine kadar devam ettirileceğini duyurduğu eylemde de bazı öğretmenler ek derslerinin kesilebileceği endişesi taşıyorlar.
 
Bu soruların cevabını vermeden önce ek dersle ilgili yönetmelik maddelerini bir hatırlayalım; 

1-İlköğretim Kurumları Yönetmeliği 44. madde 1.fıkra; ‘‘Bağımsız anaokulu ve uygulama sınıfı öğretmenleri kendi devrelerinde ve etkinlik saatleri dışındaki zamanlarda nöbet tutarlar.’’
 
3. fıkra; ‘‘Öğretmen sayısı iki ve daha az olan uygulama sınıflarında bölüm şefi de nöbet tutar.’’
 
4. fıkra; ‘‘İlköğretim kurumlarında okul müdürlüğünce düzenlenen nöbet çizelgesine göre öğretmenler; normal eğitim yapan okullarda gün süresince, ikili öğretim yapan okullarda ise kendi devresinde nöbet tutarlar.’’
 
5. fıkra; ‘‘Öğretmen; birden fazla okulda ders okutuyorsa aylığını aldığı okulda, aylık aldığı okulda dersi yoksa en çok ders okuttuğu okulda nöbet tutar.’’ demektedir.
 
Öte yandan, Ortaöğretim Kurumları Yönetmeliği 91. maddenin 1. fıkrasında‘‘Öğretmenler, nöbet görevini nöbet çizelgesine göre yerine getirirler.’’,
 
2-c fıkrasında; ‘‘İkili öğretimin yapıldığı okullarda öğretmenler, tek devrede nöbet tutarlar.’’
 
2-d fıkrasında; ‘‘İstekleri halinde hizmet yılı 20 yıldan fazla olan bayan öğretmenlerle 25 yıldan fazla olan erkek öğretmenler, nöbet görevinden muaf tutulabilirler. Ancak bu kapsamdaki öğretmen sayısının fazla olması nedeniyle nöbet görevinin aksaması durumunda bu öğretmenlere de nöbet görevi verilir.’’ denilmektedir.
 
Ek-Ders Yönetmeliği’nde yer alan Ek-ders Görevi başlıklı 6. maddede ise; yönetmeliğin 4-f maddesinde ‘‘Ek ders görevi: Aylık karşılığı ders görevi dışında ek ders ücreti karşılığında okutulan dersleri.’’ denilmektedir.
Tüm bu yönetmelik maddeleri birlikte değerlendirildiğinde nöbet görevi ders görevi niteliğinde olmadığından nöbet tutmayan öğretmenlerin ek derslerinin kesilmesine dayanak oluşturacak hiçbir hüküm bulunmadığı görülmektedir.
Ayrıca başka bir açıdan bakıldığında, öğretmenler nöbet ücreti almıyorlar ki görevini yapmadığı için ücretleri kesilsin diye de düşünülebilir. En sağlam dayanak da bu olur.
 
Memurların sendikal eylemlerden dolayı ise Sendikaların Eylem Kararını uyguladıkları sürece hiçbir cezai müeyyideye maruz kalmaları hukuken mümkün değildir. Gerek Anayasada yer alan sendikal haklar ve gerekse uluslararası hukuktan kaynaklanan haklar nedeni ile hiçbir yönetici sendika eylemine katılan memura ceza veremez.
 
O halde özetle; 
 
1 -Sendikaların aldıkları nöbet tutmama eylemine katılan öğretmenlerin ek dersleri kesilemez,

2-
Sendikaların aldıkları eylem kararlarına katılan personele hiçbir ceza verilemez.

KAYNAK: [linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]

Çevrimdışı huseyinyesilot

  • Bilge Meclis Üyesi
  • *****
  • 11.754
  • 145.919
  • 1. Sınıf Öğretmeni
  • 11.754
  • 145.919
  • 1. Sınıf Öğretmeni
# 03 Mar 2015 21:57:42
02 Mart 2015 Pazartesi 09:50   

Okullardaki Nöbet Sorunu, MEB'e Nöbet Geçirtmeye Başladı.  
 
Eğitim kolunda faaliyet gösteren sendikaların tamamı ya doğrudan nöbet tutmama eylemi yaparak ya da okul güvenliği ve öğrenci sağlığı gerekçesiyle basın açıklaması, imza kampanyası yapmak suretiyle nöbet görevine ücret taleplerini gündeme taşıdılar. Bu konuda taraf olmayan, talepkâr olmayan sendika kalmadı. Eğitim sendikalarının ''angaryaya hayır, nöbete ücret istiyoruz.'' talebini dillendirdiği bir ortamda Milli Eğitim Bakanlığı okullara bir yazı gönderdi. Milli Eğitim Bakanlığı İnsan Kaynakları Genel Müdürlüğü'nün 28892082/915.02/552724 Sayı ve 19.01.2015 Tarihli yazısında; ''Milli Eğitim Bakanlığı Orta Öğretim Kurumları Yönetmeliği'nin, 91 (2)/f :''Nöbet görevine özürsüz olarak gelmeyen öğretmen hakkında, derse özürsüz gelmeyen öğretmen gibi işlem yapılır.'' ve Milli Eğitim Bakanlığı Okul Öncesi Eğitim ve İlköğretim Kurumları Yönetmeliği'nin, 44/9: ''Nöbet görevine özürsüz olarak gelmeyen öğretmen hakkında, derse özürsüz gelmeyen öğretmen gibi işlem yapılır.'' hükümlerine atıfta bulunularak; bu itibarla sendikanın çağrısı üzerine nöbet görevini yerine getirmeyen öğretmenler hakkında yukarıda yer verilen hükümler çerçevesinde işlem yapılması gerektiği değerlendirilmektedir.'' denilmektedir.   

  Bazı okul müdürlerinin bu hükümlerden yola çıkarak, ''nöbet tutmayan öğretmen ders görevini yerine getirmemiştir, dolayısı ile ek ders ücreti kesilmelidir.'' şeklinde bir uygulamaya gittiklerini duyuyoruz. Kanaatimizce yukarıdaki hükümler, ''Milli Eğitim Bakanlığı Yönetici ve Öğretmenlerinin Ders ve Ek Ders Saatlerine İlişkin Bakanlar Kurulu Karar''ının '' Görevin Fiilen Yapılması'' başlıklı 25.Maddesi ve 'Ek Ders Görevini Yapmayanlar'' başlıklı 27.Maddesine göre fiilen yüz yüze ders görevini yerine getirmiş bir öğretmenin ders ücretinin kesilmesi durumunu doğurmayıp, sadece esas ve usuller açısından görevini yerine getirmemiş olması hükmünü doğurmaktadır  ki burada da sendikaların almış oldukları eylem kararı söz konusu olduğundan tartışma bu tarz eylemlerin sendikal eylem güvencesine girip, girmediği noktasına indirgenmiştir.  

  Diğer yandan uygulamada İstanbul'un 3-4 bin civarında öğretmen kadrosunun olduğu bir ilçesinde 700 civarı öğretmenin sürekli nöbet tutmamasından kaynaklanan, eyleme katılmayan öğretmene çift nöbet yazma, bir öğretmene aynı anda 3 katta birden nöbet görevi yazma ya da nöbet çizelgesi düzenlenirken eylem yapan öğretmenlere nöbet görevi yazmama gibi durumlar ortaya çıkmaktadır ki, bu durum kendince değişik nedenlerle eylem yapmayan yada sendikası karar aldığı halde bu eyleme destek vermeyen öğretmenleri de isyan noktasına getirmiş olup, okullarda çalışma barışı yara almaktatır. Sözün özü; ''Nöbete ücret talepleri, MEB'e ''nöbet geçirtmeye'' başlamıştır.''     

MEB, biran önce öğretmenlerin ve sendikaların bu haklı talebine cevap verecek düzenlemeyi hayata geçirerek, nöbet görevinin karşılığında ücret ödenmesini sağlamalıdır. Bu şekilde nöbet görevinde zorunluluk yerine gönüllük esası sağlanarak; eğer varsa gerçekten nöbet tutmak istemeyen öğretmenlerin yerine nöbet tutmak isteyen öğretmenlerin ücretlerini almaları suretiyle gönüllü ve verimli bir şekilde nöbet görevini yerine getirmesi sağlanmış olur. Aksi takdirde, okullarda hem çalışma barışı hem de okul güvenliği açısından ''Nöbet Geçirme vakaları kapıdadır.'' Bizden uyarması...     

Celal DEMİRCİ
 
Eğitim-Bir-Sen   

İstanbul 5 Nolu Şube Başkanı



KAYNAK: [linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]

Memurların Kamu Ajansı

Çevrimdışı messi58

  • Uzman Üye
  • *****
  • 1.792
  • 2.097
  • 1. Sınıf Öğretmeni
  • 1.792
  • 2.097
  • 1. Sınıf Öğretmeni
# 03 Mar 2015 22:54:19
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]
Nöbet tutmayan öğretmen o gün görev yapmamış sayılır maddesi var..Ek ders yönetmeliğinde..Sendikalar bu madde koyulurken niye ses çıkarmadı acaba?

hocam madde 27 tekrar baştan okuyun olmadı mı 1-27 arasını yeniden okuyun.
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]

varsa öyle bir madde buraya lütfen yazınız.

Çevrimdışı gsli

  • Çalışkan Üye
  • ***
  • 57
  • 139
  • 2. Sınıf Öğretmeni
  • 57
  • 139
  • 2. Sınıf Öğretmeni
# 04 Mar 2015 19:54:50
Bazı okul yöneticilerinin eylemi sulandırmak amacıyla, öğretmenleri ikna çabalarını da görüyoruz. Mesela, Siz dilekçenizi verin, nöbet defterini de imzalamayın ama nöbet görevinizi de yerine getirin diyerek, öğretmenleri nöbet tutmaya ikna edenler de var.

Sendikal faaliyetleri engellemek, TCKnın 118. Maddesine göre suçtur.Böyle müdürlere fırsat vermeyin kesinlikle.

Çevrimdışı birgün birçicek

  • Üyeliği İptal Edildi
  • 310
  • 4.570
  • 310
  • 4.570
# 06 Mar 2015 09:56:28
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]
Bazı okul yöneticilerinin eylemi sulandırmak amacıyla, öğretmenleri ikna çabalarını da görüyoruz. Mesela, Siz dilekçenizi verin, nöbet defterini de imzalamayın ama nöbet görevinizi de yerine getirin diyerek, öğretmenleri nöbet tutmaya ikna edenler de var.

Sendikal faaliyetleri engellemek, TCKnın 118. Maddesine göre suçtur.Böyle müdürlere fırsat vermeyin kesinlikle.

Bir öğretmen sendikal eylemini yaparken birinin kafası kolu kırılmasınn diye öğrencilerine göz kulak olursa suç mu işlemiş olacak yani...Eylemi haklı buluyorum...bi sonuç alınıncaya kadar dewam edilsin ellbette ..ama hiç bi çocuğun canı yanmadann olsun bu... Ufacık yavruların başına en ufak bşy geldikten sonra  gerçkten bu eylemi hiç bi ücret temizleyemez....

Çevrimdışı roses_s

  • Uzman Üye
  • *****
  • 1.173
  • 5.635
  • 1. Sınıf Öğretmeni
  • 1.173
  • 5.635
  • 1. Sınıf Öğretmeni
# 06 Mar 2015 17:46:01
eylemi destekliyorum pazartesi ben de katılacağım dilekçe mi verip ama müdür bey yapmayın hocam falan diye ikna etmeye çalıştı ama kararımı kesin verdim bu zamana kadar yapmadığım hata
ayrıca o ufacık yavruların başına bir iş gelmemesi bizim nöbet tutmamızla alakalı değil tutsak da tutmasak da geliyor heleki ilkokullarda
ben şahsen yetişemiyorum bahçede ya da koridorda koşup da düşen çocuğu 50- 60 m ileriden gördüğümde, hızla koşup çocuğu tam düşecekken  havada yakalayamıyorum yine düşüyor yine düşüyor,yapabileni tebrik ederim.
"ben nöbet tuttuğum için çocuklar güvende kimseye birşeycikler olmuyor" diyeni de tebrik ve takdir ederim.

Çevrimdışı kristal

  • Tecrübeli Üye
  • ****
  • 64
  • 292
  • 64
  • 292
# 06 Mar 2015 18:38:35
arkadaşlar ben de eylemi destekliyorum pazartesi dilekçemi verdim.nöbet defterine sendikalı arkadaşların adı yazılmış ve benim nöbetimin olduğu teneffste bi öğrencinin dudağı patladığı oraya not dşülmş.bunlar ilçe milli eğitime gitmiş tabi.ben bugnkü toplantıda müdür bey nöbet tutup tutmayacağını sorduğunda evet tutacağım dedim.tekrar dilekçe verecekmişim.

Çevrimdışı emine yüzgeç

  • Tecrübeli Üye
  • ****
  • 392
  • 1.505
  • 2. Sınıf Öğretmeni
  • 392
  • 1.505
  • 2. Sınıf Öğretmeni
# 06 Mar 2015 18:51:52

Dilekçemi iki hafta önce verdim.Eylemi destekliyorum.Ama hiç kimse benden talep etmediği halde nöbet yerimde bulunuyorum.Tabi ki öğretmen kazaya engel olamaz ama en azından müdahale edebilir. Benim de çocuklarım var, tüm çocuklar da bir anne baba kuzusu. Hiç bir ücret hiç bir gaye bir çocuğun sağlığından kıymetli değil bana göre. Nöbet tutmayanlara saygı duyuyor,kendi eylem anlayışıma da saygı bekliyorum. 

Çevrimdışı kristal

  • Tecrübeli Üye
  • ****
  • 64
  • 292
  • 64
  • 292
# 06 Mar 2015 18:57:27
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]
Dilekçemi iki hafta önce verdim.Eylemi destekliyorum.Ama hiç kimse benden talep etmediği halde nöbet yerimde bulunuyorum.Tabi ki öğretmen kazaya engel olamaz ama en azından müdahale edebilir. Benim de çocuklarım var, tüm çocuklar da bir anne baba kuzusu. Hiç bir ücret hiç bir gaye bir çocuğun sağlığından kıymetli değil bana göre. Nöbet tutmayanlara saygı duyuyor,kendi eylem anlayışıma da saygı bekliyorum. 
peki hocam dilekçeyi verirken kimse size sordu mu tutacak mısın tutmayacak mısın diye??

Çevrimdışı emine yüzgeç

  • Tecrübeli Üye
  • ****
  • 392
  • 1.505
  • 2. Sınıf Öğretmeni
  • 392
  • 1.505
  • 2. Sınıf Öğretmeni
# 06 Mar 2015 19:01:28
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]
peki hocam dilekçeyi verirken kimse size sordu mu tutacak mısın tutmayacak mısın diye??

Hayır hocam, sormadılar. Ancak ben açıklama yaptım. Ben nöbet yerimde öğrencilerimle dolaşacağım, eğer ilçeden isim isterlerse beni tutmuyor olarak belirtin, dedim. Zaten defter imzalamıyorum.

Çevrimdışı emine yüzgeç

  • Tecrübeli Üye
  • ****
  • 392
  • 1.505
  • 2. Sınıf Öğretmeni
  • 392
  • 1.505
  • 2. Sınıf Öğretmeni
# 06 Mar 2015 19:06:09
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]
arkadaşlar ben de eylemi destekliyorum pazartesi dilekçemi verdim.nöbet defterine sendikalı arkadaşların adı yazılmış ve benim nöbetimin olduğu teneffste bi öğrencinin dudağı patladığı oraya not dşülmş.bunlar ilçe milli eğitime gitmiş tabi.ben bugnkü toplantıda müdür bey nöbet tutup tutmayacağını sorduğunda evet tutacağım dedim.tekrar dilekçe verecekmişim.
Hocam yasal olarak size bir yaptırım uygulayamazlar. Dilekçe verdiğiniz için tedbir almak idarenin göreviydi. Soruşturma olsa bile sendikal hakkınızı kullandığınız için ceza almazsınız diye biliyorum.

Çevrimdışı tekmen

  • Moderatör
  • *****
  • 21.659
  • 46.557
  • 2. Sınıf Öğretmeni
  • 21.659
  • 46.557
  • 2. Sınıf Öğretmeni
# 06 Mar 2015 20:38:59
Bu konu da gundemden düşüyor yavas yavas galiba...

Çevrimdışı gsli

  • Çalışkan Üye
  • ***
  • 57
  • 139
  • 2. Sınıf Öğretmeni
  • 57
  • 139
  • 2. Sınıf Öğretmeni
# 06 Mar 2015 21:01:30
Arkadaşlar eylem yapıyorsanız bunun hakkını verin.Dilekçe veriyorsanız eğer çıkıp nöbet tutmayın birde.İmza kampanyası değil bu sendikal bir EYLEM.Tedbir almak ve nöbet görevi siz dilekçe verdikten sonra idarenin sorumluluğunda.İdareciler odalarında boş boş oturup durmasınlarda biraz öğrencilerin arasına karışıversinler.Bunca yıl nöbet tuttukta ne oldu.Hangi olaya engel olabildiniz.Hangi çocuğu kurtarabildiniz.

Doktorları her zaman bu konuda taktir etmişimdir.Adamlar bi eylem yapıyor milyonlarca hasta mağdur kalıyor ortada.1 tek kişi bile çıkıp olayı vicdan meselesine indirgemiyor.

Çevrimdışı messi58

  • Uzman Üye
  • *****
  • 1.792
  • 2.097
  • 1. Sınıf Öğretmeni
  • 1.792
  • 2.097
  • 1. Sınıf Öğretmeni
# 06 Mar 2015 21:37:39
[linkler sadece üyelerimize görünmektedir.]
Dilekçemi iki hafta önce verdim.Eylemi destekliyorum.Ama hiç kimse benden talep etmediği halde nöbet yerimde bulunuyorum.Tabi ki öğretmen kazaya engel olamaz ama en azından müdahale edebilir. Benim de çocuklarım var, tüm çocuklar da bir anne baba kuzusu. Hiç bir ücret hiç bir gaye bir çocuğun sağlığından kıymetli değil bana göre. Nöbet tutmayanlara saygı duyuyor,kendi eylem anlayışıma da saygı bekliyorum. 

hocam karaınıza saygı duyuyorum.
keşke sizdeki bu hassiyet yetkilerde de olsa bu iş bu kadar uzamaz.

onlar bu çocukları bizler kadar düşünmüyor ve sevmiyorlar.

 


Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK