‘Üreme’ 7'ye Geçti

Gamze KOLCU

Taslak müfredatta insanlarda üreme ile bitki ve hayvanlarda üreme üniteleri birleştirildi. ‘Bitki ve hayvanlarda üreme, büyüme ve gelişme’ konusu 6’ncı sınıfın müfredatından çıkarıldı. 8’inci sınıftaki insanda üreme konusu 7’ye alındı. Üreme anlatılırken ‘Neslin devamı için’ vurgusu yapılacak.

Milli Eğitim Bakanlığı’nın (MEB) bir yılı aşkın süredir üzerinde çalıştığı ve geçen cuma günü ilgililerden görüş almak üzere askıya çıkardığı ilkokul, ortaokul ve lise taslak öğretim programında önemli değişiklikler bulunuyor. Müfredat taslağına göre, ‘üreme’ konusu 6’ncı sınıfın müfredatından çıkarıldı. Dersin 5’inci ünitesi olan “Bitki ve hayvanlarda üreme, büyüme ve gelişme” konusu yeni taslak müfredata göre artık 6’ncı sınıflarda okutulmayacak.

Öğrencilerin ilk kez 8’inci sınıf fen bilimleri dersinde karşısına çıkan insanlarda üreme konusu ise 7’nci sınıfa alındı. 8’inci sınıf fen bilimleri dersinin ilk ünitesi olan “İnsanda üreme, büyüme ve gelişme” ünitesi ile 6’ncı sınıfta anlatılan “Bitki ve hayvanlarda üreme, büyüme ve gelişme” ünitesiyle birleştirilerek 7’nci sınıf öğretim programına girdi.

Başlığı, “Canlılarda Üreme, Büyüme ve Gelişme” olarak değiştirilen ünite kapsamında 7’nci sınıf öğrencilerine “İnsanda Üreme, Büyüme ve Gelişme” 6 , “Ergenlik ve Sağlık” 4, “Bitki ve Hayvanlarda Üreme, Büyüme ve Gelişme” ise 10 ders saatinde anlatılacak. İnsanda üreme konusu çocuklara, üreme hücrelerinin yapıları verilmeden anlatılacak ve “neslin devamı için” üreme hücrelerinin oluşturulduğu vurgulanacak.

7’nci sınıf fen bilimleri öğretim programına ayrıca, “Güneş sistemi ve ötesi” ünitesi eklendi. Buna göre öğrenciler, güneş sisteminin yanı sıra Türk-İslam astronomlarının uzay araştırmalarına yaptıkları katkıları öğrenecek. Derste, Türkiye’nin uzaya gönderdiği uydulara ve görevlerine değinilecek.

DNA VE GENETİK KOD DÖNDÜ

Mevcut müfredattan 4 yıl önce çıkarılan “DNA ve Genetik Kod” ünitesi ise fen bilimlerine geri döndü. 8’inci sınıfta ikinci ünitede DNA’nın yapısı, DNA’nın kendini eşlemesi, nükleotid, gen, kromozom, gen, genotip, fenotip, saf döl, melez döl, baskın, çekinik, çaprazlama, cinsiyet, akraba evlilikleri, mutasyon, modifikasyon, adaptasyon yeni müfredatı yakalayan öğrencilere anlatılacak. Ancak bu yıl ortaokulu bitirecek öğrenci, mevcut müfredatta yer almadığı için kalıtımı öğrenmemiş olacak.

İMZA TOPLANIYOR

YENİ müfredattaki bazı düzenlemelere yönelik Change.org’da birçok imza kampanyası başlatıldı. Özellikle ‘İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük’ dersinde sınırlamaya gidilmesi ve biyolojideki ‘Hayatın Başlangıcı ve Evrim’ ünitesinin taslak programda olmaması tepki çekti. TBMM, Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık ve MEB’in muhatap alındığı kampanyalardan ‘Atatürk İlkeleri Müfredata Yeniden Eklensin’ konulu olanına dün öğlen saatlerine kadar 8 bin 330 imza atıldı. (Gülseven ÖZKAN)

  • 5 0
  • 17 Ocak 2017 14:19 2.870
  • Aktif Haberler
  • taylantaylan
    18 Ocak 2017 10:32
    0 0
    neslin devamı için
    zaten bu konunun üzerine duruluyordu sanki cok farklı bir şey var gibi yazmışlar haberde

  • dusan
    18 Ocak 2017 09:16
    0 0
    bu yazıda belitilen “DNA ve Genetik Kod” ünitesi 8.sınıfa geri döndü derken bu üniteyi bu sene 7. sınıfa giden öğrenciler seneye görecekler mi?
  • sanalizasyon
    18 Ocak 2017 08:58
    0 0
    ülkece üremede sınıf atladık diyebiliriz yani ;)
  • muratugr
    17 Ocak 2017 22:11
    2 1
    Yattığın yerden Evrim' i çürüttük :) Üzerimize yok yemin olsun :) Bilime bilimle cevap verin. Dogmalarla değil, korkmayın her bilim O'nundur zaten. Girin işin içine , korkmayın. Amacınız Allah'ın sanatını öğrenmek olsun :) Tabi zamanınız varsa tabi :) Kestirmeden Allah yarattı oldu bitti :) Herhalde Allah yarattı, evrim de Allah'ın indirgenemez karmaşıklık da :) Sadece işin içine girin :) Nasıl ince ince nakşetmiş canlılığı hissedin görün Sanatını :) Yaratılma gayenize uygun olarak Sanatını öğrenin O'na hayran olun :) Hadi göreyim sizi :)
  • cemcem
    17 Ocak 2017 22:09
    2 0
    Evet hayat araştırmadan çok kolay.Kedicikler kitabını okudun herhalde.Gerçekten cevap vermek çok zor
  • bekhas
    17 Ocak 2017 21:29
    0 8
    Evrim yalani olmadan hayat cok rahat :)
    Evrimciler daha Adnan Oktarin kitaplarina cevap bile veremediler. (Adnan Oktar i sevmem, ama Turkiye de eserleriyle evrimin köküne kibrit suyu döken adamdir hakkini yemeyelim)
  • cbci
    17 Ocak 2017 19:45
    5 0
    bir örnek de ben vereyim o zaman. zürafaların boylarının uzun olmasının asıl neden üreme ve çiftleşmedir. erkek zürafalar dişiyle çiftleşmek için kavga ederler, boyu daha uzun ve kalın olan zürafa kavgayı kazanacağı için her zaman daha uzun ve kalın boyunlu olan zürafa üremiş diğerleri sorunu devam ettirememiştir. doğal olarak da uzun ve kalın boyunlu zürafanın yavruları da kendisi gibi olmuştur. bin yıllar boyunca soy devamı bu şekilde olunca günümüzdeki zürafalara ulaşıyoruz. haa bunu nerden çıkardın dersek de eski zamanlarda bulunan zürafa iskeletleri, fosillerinden... fazla detaylara girmiyorum ne de olsa çoğumuz eğitimli insanız...
  • Lucifer Sam
    17 Ocak 2017 18:55
    10 1
    @cbci hocamdan esinlenerek,

    -Evet, çocuklar mutasyonla ilgili sorusu olan var mı?
    -Hocam benim var.
    -Evet, sorabilirsin.
    -Hocam mesela bir çitanın üreme hücresinde mutasyon meydana geldi, ve bu mutasyon yavrusunda daha hızlı koşmasına neden oldu.
    -Evet dinliyorum devam et.
    -Bu yavru çita diğer yavaş koşan çitalardan daha fazla av yakalayacak, dolayısıyla daha fazla yaşayacak ve geride daha fazla yavru bırakacak. Kalıtsal olarak bu yavruların yavruları da hızlı koşacak, yavaş çitalar bu hızlı çitalar arasında besin bulamayacak ve bu çitalar üreyemediği için yavaş koşmaya neden olan kalıtsal fark ortadan kalkacak. Ortada yavaş koşan çita kalmayacak yani.
    -Anladım ben seni, tenefüste yanıma gel.
    Tenefüs:
    -Oğlum sen benim başımı belayamı sokacaksın, bu dediğin olay Darwin'in doğal seleksiyon tanımına giriyor. Bunlar müfredattan kaldırıldı. Şimdi ben bunu sınıfta anlatsam müfredat dışında bir konu anlattığım için soruşturma yerim. Sen internette araştır doğal seleksiyonu, tamam mı?
    -Fatal Error(Öğrenci)
  • cbci
    17 Ocak 2017 16:31
    6 1
    mutasyon, modifikasyon ve adaptasyon hep evirimin konusu. evrimi kabul etmeyen bunları da etmemelidir :) evrim sadece maymundan gelip gelmeme olayı değil.
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK