Velilere Ev Taşıttıracak Liste!

Merkezi sınavla öğrenci alacak okulların listesi açıklandı. Buna göre sınavla öğrenci alacak okul sayısı bin 367 iken kontenjan sayısı 126 bin 510 oldu. Geçen yıllarda yüksek puanla öğrenci alan bazı Anadolu liseleri mahalleden öğrenci alacak okullara dönüştü

Esra Can Sinav

Milyonlarca öğrencinin beklediği, sınavla girilecek okulların listesi Milli Eğitim Bakanlığı tarafından açıklandı. 2 Haziran 2018 tarihinde isteğe bağlı olarak girilecek merkezi sınavla öğrenci alacak lise sayısı bin 367. Bu okulların öğrenci kontenjanı ise 126 bin 510. Bu rakamlara göre sınavla öğrenci alan lise sayısı Türkiye genelinde yüzde 10 oranında. Açıklanan listeye göre Fen ve Sosyal Bilimler liselerinin tamamını alındığı, kalan kontenjanın ise üçe bölündüğü görüldü. Okulların üçte ikisi Anadolu İmam Hatip Lisesi ve Mesleki ve Teknik Anadolu Liselere ayrılırken, üçte biri ise Anadolu liselerine ayrıldı. 
 
Liselerin dağılımında düşük puanlı İmam Hatip Lisesi ve Mesleki ve Teknik Anadolu Liseleri de listeye girdi. Bu liselerden Beylikdüzü’nde bulunan Azem Yükseloğlu Anadolu İmam Hatip Lisesi 264 puanla, Zeytinburnu Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 288 puanla, Şişli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 250 puanla, Beykoz’da Şehit Ömer Halisdemir Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 144 puanla listeye girdi.
 
Yüksek puanlılar liste dışı
 
Geçtiğimiz yıllarda sınavla öğrenci alan, yüksek puanlı anadolu liselerinden bazıları sınavla öğrenci alan okullar listesine alınmayarak bulunduğu mahalleden öğrenci alacak okullara dönüştü. Üsküdar’da Bulgurlu Mahallesi’nde bulunan Çağrıbey Anadolu Lisesi 480 taban puanıyla mahallesinden öğrenci alacak. Fatih Zeybek Mahallesi’nde Fatih Gelenbevi Anadolu Lisesi 472 puanla Beylikdüzü’nde Cumhuriyet Mahallesi’nde Cahit Zarfoğlu Anadolu Lisesi 460 puan, Yakuplu Mahllesi’nde Beşir Balcıoğlu Lisesi 470 puanla, Bahçelievler Soğanlı Mahallesi’nde Füsun Yönder Anadolu Lisesi 464 puanla listenin dışında kaldı. Sınavla istediği okula girmeyecek öğrenciler için bu anadolu liseleri ilk tercih olarak görülürken veliler de adres değişikliği için bu mahallelere yönelebilir. Bunun yanı sıra Esenler’de bulunan 3 anadolu lisesi listeye giremezken sadece bir Anadolu İmam Hatip Lisesi girdi. 
 
Anadolu lisesi sayısı artmalı
 
VATAN yazarı Sadık Gültekin, listeyi şöyle yorumladı:
 
“Sınavla ilgili ilk açıklama yapıldığı zaman 600 okuldan bahsediliyordu. Bu rakam şu anda bin 367 olarak açıklandı. Ancak lise dağılımlarında yüksek puanlı bir çok Anadolu lisesi dışarıda bırakılmış. Bu zamana kadar üniversitelerin iyi bölümlerine giden öğrenciler, Mesleki ve Teknik Anadolu lisesi ve Anadolu İmam Hatip Lisesi öğrencileriymiş gibi bir liste hazırlanmış. Listede okul dağıtımında yüksek puanlı bazı okullar mahalle mektebi olarak dışarıda kalmış. Bu durumda eğer öğrenci sınavla istediği okula gidemezse ve tercihini mesleki liseden yana kullanmak istemezse ya İmam Hatip lisesine gidecek ya da mahalle mektebine. Bu noktada öğrenci sıkıntılar yaşayacak. Öncelik ikamete göre yapılacak, sonrasında ise not ortalamasına bakılacak. Eğer bir öğrencinin mahallesinde okul yoksa başka bir mahalledeki okula gidecek. Ama burada da öncelik daha düşük not ortalaması dahi olsa ikameti yakın olan öğrenciye verilecek.” 
 
“Bunun dışında okullarda bir standart oluşmayacak. Bilgi düzeyi farklı olan öğrenciler aynı sınıflarda olacak ve bu zamana kadar başarılı dediğimiz okulların kriterlerinde değişimler yaşanacak. Ayrıca herkes belirli okulların çevresinde toplanmaya çalışıyor. Ancak bu da çözüm değil. Çünkü başarılı olduğu halde listeye alınmayan okullarda da eğitim kriterleri değişecek. Sistemin bir diğer olumsuz tarafı da özel okullara olan talebi artıracak. Burada öğrencilerin en az şekilde mağdur olması için yapılması gereken ise listede Anadolu liselerinin sayısının artırılması.”
 
  • 4 0
  • 12 Nisan 2018 11:29 5.773
  • Aktif Haberler
  • 1090110044
    14 Nisan 2018 08:12
    0 0
    Gelen gideni aratıyor malesef...
  • göbekligeneral
    13 Nisan 2018 07:11
    2 0
    Hani herkes istedigi okula gidecekti?(başbakanın okulların açıldığı gün Şanlıurfa'da yaptığı konuşma)
  • mehmetalibozlu
    12 Nisan 2018 22:04
    1 0
    Bir okulu başarılı yapan öğrenci mi okulun adı mi yoksa öğretmen mi tabii ki de nitelikli öğrenciler peki sınav yoksa sadece a okuluna gitmek için adres taşımaya ne gerek var o okul artık o başarılı okul değil herhangi bir liseden farksız o yüzden adres taşımayı
  • pamiraaa
    12 Nisan 2018 21:23
    12 0
    Listeyi inceledim.Fen lisesine giremeyen, ancak %10'luk dilim içerisinde bulunan başarılı öğrenciler için bir düzenleme yapılmış.
    Bu öğrenciler Fen Lisesine giremeyince mahallesindeki liseye gitmek yerine başka bir alternatife sahip olacak.
    Nedir bu alternatif ?
    Elbette yüksek puanlı ve sınavla öğrenci alan İmam hatip lisesine girmek...
    Herhangi bir liseye gitmek yerine,en azından puanla öğrenci alan imam hatip lisesine gidecek.Imam hatip liselerini başarılı öğrenciler için bir alternatif haline getirmişler.

    Mahalle aralarında aniden beliren özel liseleri de unutmamak lazım.%10 'luk dilime giremeyen öğrenciler için bu özel liseler iyi bir alternatif.
    Durum budur.
  • adanadas
    12 Nisan 2018 21:18
    2 0
    Kocaman ilçede tek okul yok. Bari 1 okul alinsaydı da başarılı ogrenciler başka ilçelere göç etmese. Baştan başa bozuk bir programlama.
  • gkhnhoca
    12 Nisan 2018 20:16
    2 0
    Geleceğimiz nerelere gidiyor...
  • nava
    12 Nisan 2018 20:15
    0 1
    Sistem değil LEGO mübarek. Hangi parçayı nereye takarsak takalım. İşliyor. İşliyor dediğim. Herkes okula gidiyor eve dönüyor. okul açılıyor kapanıyor. Sistem bu. İşliyor mu. İşliyor.
  • nava
    12 Nisan 2018 20:12
    2 0
    Eğitim nereden nerelere geldi. Bir şey demiyorum. demicem de. Bu sistem daha çoooook değişir daha çoooook. Yazık ettiniz yazık.
  • harovan
    12 Nisan 2018 19:26
    7 0
    Meb her seferinde beni şaşırtıyor, bu da olmaz artık diyorum, o da oluyor.
  • sarkat
    12 Nisan 2018 19:21
    6 0
    en bir imam hatip lisesi biliyorum Teogda 320 puana kadar öğrenci aldı, en yüksek puanlı öğrencisi 390 anca almıştır, şu an nitelikli lise olmuş. Bunun yanında aynı ilde taban puanı 465 olan okul nitelikli değil.
  • didemt
    12 Nisan 2018 18:50
    7 0
    Başarılı ve başarısız öğrenciyi aynı mahallede oturdukları için aynı okula alınca ortaya çıkan tabloyu görememek! Hadi bir kac nesil daha heba olsunla yasamak.

    Bir kaç seneye bu sistem de çöp olur.
  • cam kırığı
    12 Nisan 2018 18:45
    4 0
    İlin en iyi okulu diye evi o mahalleye taşıdım ve benim ufaklığı verdik bu ilkokula.Baktım öğrenciden fazla servis arabası geliyor.Vatandaş en iyi okul diye ayarlamış muhtarı ve 10 kilometreden gönderiyor çocuğunu bu okula.Netice bizim insanımız bulur bir yolunu.Hiç merak etmeyin.
  • hatip42
    12 Nisan 2018 18:00
    7 0
    Anadolu liseleri bitti. eski sisteme döndük. o halde liselerin adının önündeki anadolu adları geri alınsın. uzun isimlerden de kurtulmuş olunur. üzüldüğüm nokta çok yüksek puanla öğrenci alan liselere yazık oldu. mahalle okulu olacaklar.
  • memetoca
    12 Nisan 2018 17:18
    8 1
    Geçen yıl yüksek puanlarla öğrenci alan bir çok okul bu sistemle evi yakın olanı alacak öylemi.Yaz boza dönen eğitim sistemimizin yeni bir hamlesi daha.Rahmetli sabancıyı anımsadım birden vah vah vah memleketime.
  • hazer
    12 Nisan 2018 16:56
    5 1
    Sınav gene var.. Teog iyidi.. Sistem iyi kötü işliyordu
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK