Yapay Zekâda Dev Adım

Türkiye’yi yapay zekâ endüstrisinde üst seviyelere çıkarmak için Microsoft üniversitelerle ortak müfredat hazırlayacak. Amaç sektörün ihtiyacına uygun ürünler ortaya çıkarmak ve yeni mesleklere adapte olmak

Sabah'tan Ceyda Karaaslan'nın haberine göre; 2025'te 90 milyar dolar büyüklüğe ulaşması beklenilen yapay zekâ endüstrisinde Türkiye'nin de söz sahibi olması için çok önemli bir çalışma başlatıldı. Yapay zekâ teknolojisiyle yeni ürün ve servisler ortaya çıkarmak, sektörün ihtiyaçlarını daha hızlı bir şekilde geliştirmek, kalifiye elemanlar yetiştirmek için Microsoft Türkiye üniversitelerle iş birliği yaptı. Türkiye'de ilk kez yapay zekânın müfredata girmesi için 3 üniversiteyle birlikte ortak bir ders programı oluşturuluyor. Microsoft Türkiye'nin teknoloji tabanlı 4 iş ortağının destekleriyle oluşturulacak müfredatla yapay zekâ çalışmaları yalnızca akademik çalışmalarla sınırlı kalmayacak, sektörün ihtiyaçlarını karşılayacak somut ürünlere dönüşecek. Ortak oluşturulacak müfredattan isteyen her üniversite yararlanabilecek. Derslere yalnızca mühendislik fakülteleri değil, sosyal bilimler öğrencileri de katılabilecek. Bu çalışmaya ek olarak yine Microsoft'un geliştirdiği, içeriği sürekli güncellenen "cloud society" (bulut toplumu) bilişim programıyla yapay zekâ çalışmak isteyen her öğrenciye destek verilecek.

HEDEF NİTELİKLİ İNSAN GÜCÜ

Projenin detaylarını ilkkez SABAH'la paylaşan Microsoft Türkiye Pazarlama ve Operasyonlardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Münir Kundakçı "Bu programdan 18 ay içinde 500 bin öğrencinin geçmesini hedefliyoruz" dedi. Yapay zekâ çalışmaları konusunda akademik çıktılarla sektör ihtiyaçlarının birbirini karşılayamadığını vurgulayan Kundakçı "Yapay zekâ yakın bir gelecekte çok fazla iş alanları oluşturacak. Hemen hemen her sektör değişecek. Bunun parasal boyutu 2025'te 90 milyara çıkacak. Türkiye'nin bu teknoloji ve endüstriden uzak kalmaması lazım" dedi. Sektörün nitelikli insan gücüne ihtiyaç duyduğunu belirten Kundakçı, eğitimde ciddi bir açık olduğunu, konuyu kökten çözmek için üniversitelerle işbirliği yapacaklarını söyledi. Kundakçı "Konunun uzmanı akademisyenlerle beraber bir ders programı hazırlanacak. 3 ve 4'üncü sınıf öğrencilerine bu dersler okutulacak" diye konuştu.

YENİ İŞ ALANLARINA HAZIRLIK

PROJENIN diğer önemli ayağını yeni ve dijital becerileri öğrenmek, dönüşen mesleklere adapte olmak için oluşturulan ve içeriği sürekli güncellenen "cloud society" isimli program oluşturacak. Kullanıcıların kendi belirleyecekleri bir tempoda ücretsiz dersler verilecek. 2022'ye kadar bulut bilişimin yalnızca Türkiye'de 130 binden fazla yeni iş imkânı yaratacağını anlatan Kundakçı "Öğrendiklerimiz geleceğin ihtiyaçlarını karşılayamıyor. Değişime açık olmak ve sürekli öğrenmek çok önemli. Cloud society ile sürekli öğrenmeyi hedefliyoruz" dedi.

 

  • 1 6
  • 04 Ekim 2018 21:27 2.055
  • Aktif Haberler
  • serdaraydın
    07 Ekim 2018 23:30
    1 0
    Amerikanın en zengin 2. Yazılım firması, Türkiye ye iyilik yapmaz. Onların tek bir amacı vardır. Size doların yeşili ile kandırıp, kendi çıkarları için taze beyinleri kendi yarafına çekmek. Zamanında pardusu geliştirdik, olullarda pardus öğretilecekti, taaak Bill Gates denen sözde deha, Yazılım ve emek hırsızı ülkemizi ziyaret etti. Bir kaç bebeğin burnunu sıktı. Dönemin eğitim bakanı Hüseyin Çelik ile kapalı odalarda görüşmeler yapıldı. Sonra windows lisans ve ofis lisans için 15 dolara anlaşıldı. Tüm okullara bilgisayar sınıfı kuruldu. Pardus işletim sistemi rafa kalktı. Uludağ üniversitesi shutdown edildi. Billgates Tüm medyamızca hayırsever iş adamı ilan edildi. Sonra ne mi oldu. Çinliler geldi. Bizden Pardusu istediler, verdik. Bu gün Çin devlet dairelerinde lunix var. Biz ne yaptık. Okullar da bilgisayar labratuvarları format ram klavye mouse kulaklık masrafları yük olduğu için, kapattık.

    Uzun bir sessizlikten sonra Fatih projesi başladı. Siz de nimetlerinden faydalanıyorsunuz, nankörlük etmeyin.
  • smyi
    05 Ekim 2018 17:38
    3 0
    işin içinde "misrosoft" varsa o işten hayır çıkmaz.
  • alptaskesen
    05 Ekim 2018 12:33
    3 7
    Hayret yorum yok. ek gösterge olsaydı, yorum dolardı.
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK