10 Milyon Öğrenci İçin e-Portfolyo Oluşturuldu

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB), öğrencilerin akademik başarısının yanı sıra ilgi ve yeteneklerine ilişkin verilerin de izlenerek doğru yönlendirilmesini sağlayacak, 'e-portfolyo' projesini tüm ortaokul ve liselerde başlattı. Bakan Ziya Selçuk, "Çocuklarımızın izlenmesi, değerlendirilmesi, geliştirilmesi, yönlendirilmesi amacıyla her çocuğumuz, her öğrencimiz için bir e-portfolyo oluşturduk" dedi.

2023 Eğitim Vizyonu'nun en önemli hedeflerinden olan 'e-portfolyo' projesinin tanıtımı Milli Eğitim Bakanlığı'nda düzenlenen törenle yapıldı. Törene Bakan Ziya Selçuk ile bakanlık yetkileri katıldı. Bakan Selçuk, bundan sonra her öğrencinin kendi yolunda yakından izleneceğini belirterek, "Biliyorum ki, bugün sadece bu salonda pek çoğumuz yolumuzu el yordamıyla bulduk. Birileri bizi ilkokuldan itibaren gözlemlese, kendimizi keşfetmemize imkan tanısa, bizi ilgi ve yeteneklerimize göre yönlendirse, tercihlerimizi, kararlarımızı elimizdeki verilere göre almamızı sağlasa bugün çoğumuz belki de başka yerlerde olurduk. Biz işte o el yordamını kaldırdık, yerine e-portfolyo uygulamasını getirdik. İstedik ki, çocuklarımız gidecekleri yeri el yordamıyla değil e-portofolyo ile bulsunlar. Çocuklarımızın kaygıdan uzak bir şekilde kendilerini tanımaları, ilgi ve yeteneklerini disiplinlerarası çalışmalarının bütünsel olarak tespiti, rehberlik ve bir üst kuruma yöneltme hizmetlerinin doğru yapılması için çalışmalarımızın bir ayağı da e-portfolyodur" dedi.

'ERKEN ÇOCUKLUKTAN MEZUNİYETE KADAR İZLENECEK'

Bakan Selçuk, geçmiş yıllarda düzenlenen Milli Eğitim Şuralarında en temel amaçlardan birisi olarak öğrencilerin izlenmesi, yönlendirilmesi ve onlara rehberlik edilmesinin gösterildiğini hatırlatarak, artık bu hedefin hayata geçirildiğine işaret etti. Bakan Selçuk, "MEB olarak 2023 eğitim vizyonu kapsamında erken çocukluktan mezuniyete kadar çocuklarımızın izlenmesi, değerlendirilmesi, geliştirilmesi, yönlendirilmesi amacıyla her çocuğumuz, her öğrencimiz için bir e-portfolyo oluşturduk. Bu hizmet çocuklarımızın eğitim yaşamları boyunca farklı alanlarda yapmış olduğu çalışmalara ulaşmamıza ve çalışmaları değerlendirmemize sürdürülebilir ve süreklilik taşıyan bir imkan tanıyacaktır" diye konuştu.

Bakan Selçuk, e-portfolyo sayesinde öğrenci ilgi ve merakının yıllara yayılan bir süreçten izlenebilecek bir duruma geldiğini vurgulayarak, "Bu da bir sonraki eğitim kademesinde yapılacak tercihlerin veriye dayalı olarak yapılmasını ve kararların bu suretle alınmasını kolaylaştırıyor. Okul ve okul dışı yaşamın entegrasyonunu ve bütünleştirilmesini de e-portfolyo vasıtasıyla sağlama imkanına kavuşacağız" şeklinde konuştu.

'ŞEFFAF VE ULAŞILABİLİR OLACAK'

E-portfolyo sisteminin şeffaf olacağının altını çizen Bakan Selçuk, şunları söyledi:

"E-okul sistemine kayıtlı her öğrencimiz e-portfolyo sistemine kayıtlı olmakla birlikte, e-okul veli bilgilendirme sistemi üzerinden çocuğunun portfolyosuna erişim de sağlayabilecek. Bu nedenle e-portfolyo veli ve öğrencilerimiz için oldukça şeffaf olacak ve herkes kendi portfolyosunu anlık olarak izleme fırsatına sahip olacak. Kısaca e-portfolyo öğrencilerimizin sistem içinde bugüne kadar görülmeyen, ama öğrencinin asıl kendisi olan yönlerinin de görünür hale getirildiği, bu karmaşık verilerin analiz edildiği, öğrenciyi bütünsel olarak ele almamıza imkan tanıyan ve onu geleceğe hazırlamamız için bize veri kaynağı olan bir hizmettir. Bu hizmetle öğrencilerimizi daha somut verilerle görüp onların kendi müfredatında daha isabetli kararlarla geleceğe doğru güvenle yol almasını sağlayacağız."

 

'10 MİLYON ÖĞRENCİ İÇİN 'E-PORTFOLYO' OLUŞTURULDU'

Proje kapsamında bütün ortaokul ve liselerde öğrenim gören yaklaşık 10 milyon öğrenci için 'e-portfolyo' oluşturuldu. Proje, pilot uygulamanın sonuçlanmasının ardından ilkokullarda da uygulamaya geçirilecek. E-portfolyo ile tüm öğrenciler, erken çocukluktan lise mezuniyetine kadar takip edilerek değerlendirilecek. Öğrencilerin, e-portfolyosundaki bilgiler ışığında ilgi ve yeteneklerinin geliştirilmesi ve doğru yönlendirilmesi sağlanacak. E-portfolyoda çocuğun tüm okul yaşamında aldığı sonuçlar, elde ettiği başarılar, sosyal, sportif ve kültürel alanlarda katkılarından oluşan ürün dosyası yer alacak. Ayrıca öğrencilerin ulusal ve uluslararası projelere katılımı ile ilgili bilgiler, okuduğu kitapların adları ve sayfa sayılarının yanı sıra öğrencinin kendini tanıttığı bir bölüm de bulunacak. E-Portfolyo çalışmasıyla, öğrencinin ilgi ve merakı yıllara yayılan bir süreçle izlenirken, bir sonraki eğitim kademesinde yapılacak tercihlerin veriye dayalı yapılması sağlanacak.

 

  • 3 21
  • 21 Ekim 2019 16:56 9.380
  • CNNTÜRK
  • sınıfdeniz
  • Aktif Haberler
  • didemt
    24 Ekim 2019 23:57
    3 9
    Katıldığım bir eğitimde 10-15 sene sonra iş görüşmelerinde çocukların karnelerin çok, katıldığı sosyal projeler, toplumsal duyarlılığı gibi faktörler ön planda olacak demişlerdi. Sosyal etkinlik modülüni bir adım olarak görmüştüm, eportfolyo da bu yönde atılan bir adım gibi.
    Umarım sistem işlevsel olur ve çocuğun olumlu yönlerini geliştirmesine katkı sağlar.
  • mahmutocak42
    24 Ekim 2019 20:27
    5 2
    İlkokul işin temeli ama hesapta hiç ilkokul yok :) Sorun varsa ilkokulda başlar ve orda tespit edilip çözülemeyen sorunu ortaokulda tespit etsen ne olacak.Basarilar diliyorum.
  • capri22
    24 Ekim 2019 03:24
    5 1
    Sora bu verileri istediğin gibi kullan bu bizden bu sizden ....
  • carpediem03
    23 Ekim 2019 13:59
    10 0
    Çocukların yeteneklerinin keşfedilip, bu yetenekler doğrultusunda yönlendirilip, iş ve meslek sahibi olmasını ben de destekliyorum... Hatta ortaokuldan itibaren mesleki yönlendirme yapılmasını, öğrencinin ilgi ve yeteneği doğrultusunda mesleki lise eğitimi alması gerektiğini, bunun sonucunda da fayans ustası dahi olacaksa, diplomalı fayans ustası olması gerektiğini düşünüyorum, fakat;
    Bizde işler yine tersinden yürüyor, önce tepeden inme sistemin bazı parçalarını entegre etmeye çalışıyoruz, sonra da neden olmadı. Olmaz tabii sistemi kurmadan parçalarını getirseniz ne değişecek?

    E-portfolyo ile tüm öğrenciler, erken çocukluktan lise mezuniyetine kadar takip edilerek değerlendirilecek. Öğrencilerin, e-portfolyosundaki bilgiler ışığında ilgi ve yeteneklerinin geliştirilmesi ve doğru yönlendirilmesi sağlanacak.

    Haberde yer alan ifade bu. Sistemi kurmadan yeteneği nasıl geliştirip, nereye, nasıl yönlendirme yapacaksınız? Ben de bunu soruyorum.
    Arkadaşların dediği gibi, evrak yükünden başka bir şey değil yine.
  • aretias28
    23 Ekim 2019 12:52
    16 0
    isimiz gücümüz evrak hazırlamak,aşı formları,işitme formları,dis formu hazırlamak,e portneyse artık onu hazırlamak v.s. öğretmenlik dısında herseyi yaptırıyorlar..
  • hotboyyy
    23 Ekim 2019 11:44
    8 1
    Girmediği bir Gerede zindanı kalmış, onda da altı ay eylenmiş.
  • Beyefendi006
    23 Ekim 2019 11:30
    6 1
    çok eksik bir yaklaşım bu.
    Her sınıf düzeyindeki çocuğa önceden belirlenen sözel,sayısal,duygusel,el becerisi (gardner çoklu zeka işte anladınız onu :) ) gerektiren objektif ve ulusal hazırlanmış testler yıl sonunda uygulanmalı ve bir değer olarak tutulmalıdır.
    ayrıca öğretmen görüşü ve önceden hazırlanan çetele türü testlerle öğrencinin dersine giren öğretmen her yıl değerlendirmeli ve bunların yanında haberde sözü edilen değerlendirmeler ile birleştirilmelidir.
  • php_korsan
    23 Ekim 2019 10:53
    20 0
    İlkokul için TV kanalı açacaksın.Ogretmenleri fotokopi kağıt toner masrafından kurtaracaksin.Sinifta kalma sistemini getireceksin ki veli de öğretmenin okulun kıymetini anlayacak.
  • php_korsan
    23 Ekim 2019 10:50
    3 0
    Bu Amerikan sistemi idi.Seneye de Almanya ve Fransa'nın karne tipi uygulanacak
  • php_korsan
    23 Ekim 2019 09:36
    6 0
    Öğrencilerin sportif, kültürel etkinlikleri işlenecek.Bir de bunları takip edeceksiniz.Derslerin yanında bu kültürel ve sportif etkinlikler artacak bunlara öğrencimizi hazırlayıp katılacaksınız.Allahim sana şükürler olsun ki en güzel yılları yaşamışız ve 10 senem kaldı.
  • oguz08
    23 Ekim 2019 09:36
    13 0
    "ŞİMDİ ONLAR DÜŞÜNSÜN!"
    Bunlar temel sorunlarını aşmış ülkelerin yapabileceği uygulamalar. Bizde o kadar çok formalite ve evrak işi var ki öğretmenler böyle bir şeyi gördüklerinde akıllarına gelen ilk şey: "Yeni bir evrak yükü daha!" oluyor haklı olarak. Alt yapı oluşturmadan, Ankara'daki bir kaç iyi şartlı okulu baz alarak yenilik yaparsan böyle olur...
  • teacherman911
    23 Ekim 2019 08:32
    2 0
    smyi hocam proje, pilot uygulamanın sonuçlanmasının ardından ilkokullarda da uygulamaya geçirilecek diye yazıyor
  • daywalker_01
    23 Ekim 2019 07:37
    25 0
    Emekli olup kurtulayım desem daha 25 yıl var.sinifim olmuş 39 birinci sınıf habire Suriyeli geliyor.ders hariç bütün angarya iş cogaliyor .okuldaki rehber öğretmen odasında. Ha bire kağıt yolluyor bunu doldrun diye.kurum değişme yok.el insaf yahu.once yanlışları düzeltip sonra bunlara geçin.nerde 3600.nerde doğudaki öğretmene ek para nerde .....
  • smyi
    23 Ekim 2019 01:22
    7 0
    Elf gözlerim yanlış görmediyse ilkokul yok. bu defa biz yırttık galiba.
  • sametyegül
    23 Ekim 2019 00:46
    19 0
    Siniflarimiz 50 kisilik. Neredeyse adim atacak yer yok. Boyle bir ortamda cocuklarin basina dahi dokunamazken yuregine nasil dokunalim. Oncelik sinif mevcutlarinin dusurulmesi olmali.
  • dürüst
    23 Ekim 2019 00:39
    15 0
    Öğrenci elli öğretmen değiştirecek. Bu uygulamanın başarılı olması için öğrenciyi sürekli izleyen bir rehberlik servisi lazım. Çoğu okuldada bu servis olmadığından ÖLÜ doğmuş bir proje daha.Rehberlik öğretmenleri atama bekliyor, yapılmıyor. İşi sınıf öğretmeni kimse ona yükleyecekler, öğretmen işini mi yapsın, e portofolyo kaydını mı tutsun. Öğretmene angarya bir iş daha ve gerektiği gibi yapamayacağı, zaman isteyen bir iş.
    Bu iş için her okula rehberlik servisi kurulması lazım. MEB yine dereyi görmeden paçaları sıvadı. Sonucu fiyasko olur. İşi gücü olmayan birilerinin aklına gelen çok önemli bir proje daha. Allah öğretmenlere sabir versin. Birilerine de AKIL!
  • zeynepgulsu
    23 Ekim 2019 00:00
    15 2
    Bir is yuku daha geldi.Detaylari merak ediyorum.
  • sanayici
    22 Ekim 2019 23:35
    13 0
    beni doğru yoldan ayırma ya rabbim.
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK