10 Soruda Liselere Kayıt

Milli Eğitim Bakanlığı liselere geçiş tercih ve yerleştirme kılavuzunu yayımladı. Kılavuza göre lise tercihleri 2-13 Temmuz arasında alınacak. Yerleştirme sonuçları ise 30 Temmuz’da ilan edilecek

SAFURE CANTÜRK

Bir milyon 200 bin 8'inci sınıf öğrencisini ilgilendiren liselere liseler için tercih ve yerleştirme kılavuzu önceki gece açıklandı. Kılavuzun açıklanmasıyla özellikle adrese dayalı yerleştirmeyle ilgili kafa karıştıran noktalar da açıklığa kavuştu. Tercihler için tablolar 2 Temmuz'da yayımlanacak.

İşte liselere kayıtla ilgili merak edilen sorular ve yanıtları:

TERCİHLER NE ZAMAN BAŞLAYACAK?

2-13 Temmuz arasında tercihler alınacak. 30 Temmuz'da yerleştirme sonuçları ve boş kontenjanlar ilan edilecek. 27 Haziran-13 Temmuz'daysa özel okullar ve yetenek sınavlarıyla öğrenci alan okullar kayıtlarını tamamlayacak.

ÖĞRENCİLER NASIL BİR TERCİH EKRANIYLA KARŞILAŞACAK?

Üç ekran olacak. Önce yerel yerleştirme ekranı açılacak. Burada ilk 3 okul "Kayıt Alanı"ndan seçilecek, toplam 5 okul yazılacak. Bu işlem tamamlandıktan sonra Liselere Giriş Sınavı'na (LGS) girenler için sınavla öğrenci alan okul ekranı açılacak. Ardından pansiyonlu okul tercih ekranı gelecek.

ÖĞRENCİLER KAÇ TERCİH YAPACAK?

Toplam 15 tercih yapılabilecek. 5'i kayıt alanına girenlerden, öğrenci LGS'ye girdiyse 5'i sınavla öğrenci alan okullardan, 5'i de pansiyonlu okullardan olacak.

LGS'YE GİRENLER NASIL TERCİH YAPACAK?

Sınava girenler de öncelikle Yerel Yerleştirme İle Öğrenci Alan Okullar yapmak zorunda. Aksi taktirde öğrencilere Merkezî Sınavla Öğrenci Alan Okullar tercih ekranı açılmayacak.

LGS'YE GİRMEYENLER NASIL TERCİH YAPACAK?

Yerel yerleştirmelerde tercih ekranında okulların hangi kayıt alanında olduğu farklı renklerle belirtilecek. Yeşil renk öğrencinin adresinin bulunduğu ve en yakın okulları gösteren kayıt alanı olacak. Mavi renk komşu kayıt alanını, kırmızı renk ise diğer alanları gösterecek. Yerleşme ihitmalinin en yüksek olduğu okul yeşil renkler belirtilmiş olanlar olacak.

İSTENMEYEN OKULA YERLEŞME RİSKİ VAR MI?

Yerel yerleştirme tercihlerinde kayıt alanı bölgesinde olmak şartıyla öğrenciler aynı okul türünden (Anadolu Lisesi, Meslekî ve Teknik Anadolu Lisesi, Anadolu İmam Hatip Lisesi) 3 okul seçilebilecek.

SINAVLA ÖĞRENCİ ALAN OKULLARA YERLEŞTİRME NASIL OLACAK?

Öğrenciler puan üstünlüğüne göre tercihleri doğrultusunda yerleştirilecek. LGS puanının eşitliğinde sırasıyla, Ortaokul Başarı Puanı'na (OBP), öğrencinin doğum tarihine göre yaşı küçük olana; 8'inci, 7'nci ve 6'ncı sınıflardaki Yılsonu Başarı Puanı (YBP) üstünlüğüne, okula özürsüz devamsızlık yapılan gün sayısının azlığına ve tercih önceliğine bakılarak yerleştirme yapılacak. Öğrenciler, LGS ile bir okula yerleşirse yerel yerleştirme ve pansiyonlu okul tercihleri dikkate alınmayacak.

ÖZEL OKULLAR NASIL ÖĞRENCİ ALACAK?

Özel okullar da kayıtlarını 27 Haziran-13 Temmuz arasında yapacak. Sınavla öğrenci alacak özel okullar taban puanlarını dün duyurdu.

YERLEŞTİRME SONUÇLARI NE ZAMAN AÇIKLANACAK?

30 Temmuz'da ilan edilecek. Aynı gün okullardaki boş kontenjanlar da açıklanacak. İlk nakil dönemi 06-10 Ağustos'ta olacak.

10 NAKİLLER NASIL OLACAK?

Merkezi yerleştirmelerin tamamlanmasının ardından 4 kez nakil işlemi yapılacak. Her nakilde sınavla öğrenci alan okullardan en fazla 3, yerel yerleştirmeden en fazla 3, pansiyonlu okullardan en fazla 3 okul seçilecek.

18 ŞAMPİYON ÇIKTI

LGS'de tam puan yapanların sayısının da 18 olduğu öğrenildi. Puanların düşük kalması yüzdelik dilimlerin yüksek olmasına neden oldu. Matematikten 7 yanlışı olan bir öğrencinin bile herhangi bir fen lisesine yerleşebileceği öngörülüyor. Bu durum sınavla öğrenci alacak özel liselerin de taban puanlarını bu yıl düşük tutmasına neden oldu. Örneğin geçen yıl 500 tam puanla öğrenci alan Robert Kolej bu yıl 450 puanla öğrenci alacak. Alman Lisesi taban puanını 440 olarak duyurdu. Fransız liselerinin ise taban puanları 410 ile 390 arasında değişiyor.

 

  • 2 1
  • 28 Haziran 2018 12:23 5.528
  • Aktif Haberler
  • maviii35
    29 Haziran 2018 19:27
    1 1
  • maviii35
    28 Haziran 2018 22:23
    6 5
    Benim yavrumda duzenli calisti ama olmadi..yüzde birlik dilime giren ogrenciler ve veliler sistemi savunuyor ancak cok basarili olan pekcok cocuk madur olacak.malesef..
  • NİLSU
    28 Haziran 2018 20:40
    3 1
    Bu seneki sekizler şanslı mı desem şanssız mı desem bilemiyorum.Tüm sistem değişiklikleri onları buldu 4+4 bitişik eğik yazı son olarak da 14 yaşındaki çocukları geçin öğretmenlerinin bile çözmekte zorlandıkları sorular.Farmüla1 arabaları bile yarıştan önce motor ve lastiklerini ısındırıyor.Bunlar çocuk ve özgüvenlerini bu derecede sınamak ve yıpratmak ne kadar doğru?
  • matlady
    28 Haziran 2018 20:05
    3 1
    Benim yavrum da Lgs ye girdi. Düzenli ve disiplinli bir çalışma ile MEBin sorular hakkındaki uyarılarını da dikkate alarak çalıstırdım onu. Şükürler olsun mutluyuz. İnşallah herkes için hayırlı olur
  • maviii35
    28 Haziran 2018 18:52
    0 1
  • maviii35
    28 Haziran 2018 18:14
    2 2
    Veliyim ve üzgünüm
  • matlady
    28 Haziran 2018 15:18
    3 5
    Zaten asıl beceri sınav stresi ve süre baskısına rağmen okuduğunu kısa sürede çözebilmek ki bunu yapanlar da azımsanmayacak kadar vardı. Toplam kontenjanın 120 bin civarında olduğunu düşünürsek sınavda daha fazla zaman verilseydi yine eski yıllardaki gibi en üst dilimde sıkışma olacak ve yine sınav eleyicilik özelliğini kaybedecekti. Her ne kadar veli ve öğrencler üzülse de doğru olan buydu
  • maviii35
    28 Haziran 2018 14:52
    2 2
    Sorularda değil sürede sıkıntı vardı...
  • matlady
    28 Haziran 2018 12:58
    11 7
    Sınav çok belirleyiciydi. Özellikle matematik soruları çok güzeldi. Seneye sozeli de biraz daha zorlastırmalılar. Bu sınava sadece en iyi öğrenciler girmeli. Teogda binlerce full çıkıyordu okul puanları devreye girince özel okullar fark atıyordu. Bir matematik öğretmeni olarak matematik sorularını hazırlayanları tebrik ediyorum
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK