14 Sendika Birleşti: Öğretmenler İş Bırakıyor

Eğitim sendikaları, 19 Kasım’da düzenlenecek Kariyer Basamakları Sınavı’na karşı birleşti. Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun kaldırılmasını isteyen Eğitim-İş, Eğitim-Sen, Hürriyetçi Eğitim Sen, Teç Sen, Anadolu Eğitim Sen, Özgür Eğitim Sen, Eğitim Hak Sen, Eksen Eğitim Sen, İdeal Eğitim Sen, Eğitim Söz Sen, Eğitimde Birlik Sen, Eşit Haklar Sendikası, Töb-Sen ve Engelsiz Eğitim Sen'den oluşan  14 öğretmen sendikası, 2 Kasım’da iş bırakacak.

Sendikaların İstanbul'daki iş bırakma program belli oldu. Buna göre sendikalar yarın saat 12.00’da Cemberlitaş Meydanında buluşacak. 12.30’da ise İstanbul İl Milli Eğitim Müdürlüğü önünde basın açıklaması yapılacak.

'EŞİTSİZLİĞİ DERİNLEŞTİRİYOR'

Sendikalar, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun öğretmenlik mesleğini itibarsızlaştırdığını, ekonomik sorunlarına çözüm üretmediğini, eşit işe eşit ücret ilkesini ortadan kaldırıldığını, öğretmenler arasındaki ayrımcılığı ve eşitsizliği derinleştirdiğine vurgu yapıyor.

Öğretmenlik Meslek Kanunu (ÖMK) düzenlemesine yönelik yoğun tepkilere rağmen, MEB ısrarla somut bir adım atmadığına belirtilen ortak bildiride, “Yıllardır ekonomik, sosyal ve özlük haklarımıza ve geleceğimize yönelik taleplerimiz görmezden gelinmekte, insanca yaşam ve insan onuruna yakışır ücret taleplerimiz yok sayılıyor” ifadelerine yer verildi.

'14 SENDİKA EYLEME KATILACAK'

Eğitim Sen İstanbul 2 No'lu Şube Başkanı Çayan Çalık, Öğretmenlik Meslek Kanunu’nun Meclis'ten geçmeden önce itirazlarını dile getirdiğini ancak buna rağmen kanunun geçtiğini söyledi. Çalık, yarın okullarda yapılacak iş bırakma eylemleri hakkında şu bilgiyi verdi: “Katılımı yüksek bir iş bırakma eylemi olacak. Bugün bir öğretmenin en temel sorunu yoksullaşma ve geçinememedir. Bu sorunları görmeyip kariyer basamakları adı altında ek bir ücret ödemesi yaparak öğretmenler arasında ayrımı kabul etmek mümkün değil. Bugün göreve başlayan bir öğretmen, İstanbul başta olmak üzere birçok ilde almış olduğu maaş tutacağı ev kirası karşılamıyor. Sorunumuz budur."

'700 BİN KİŞİ İŞ BIRAKACAK'

İş yerlerinde iş bırakma olanakları yüksek olacağını beklediklerini söyleyen Çalık, "Bizim mesleğimize dönük çok ciddi saldırılar söz konusu. Bugün itibariyle 14 sendikanın ortak taleplerle sahaya iniyor olması tarihsel önemdedir. Gezmiş olduğum okullarda, sahada yapmış olduğum gözlemlerde bu eyleme yüzde 60’lık bir katılım olacağını düşünüyorum. Bu yaklaşık 700 bin kişi demek" dedi.

Öğretmenlerin temel haklarını, ekonomik taleplerini ve iş güvencesi başta olmak üzere sosyal, demokratik ve özlük haklarını güvenceye alan yeni bir meslek kanunu hazırlanmasını isteyen sendikaların ortak talepleri şöyle:

19 Kasım tarihinde gerçekleşecek kariyer sınavının derhal iptal edilmesi,

Eğitim öğretim yılına hazırlık ödeneğinin ayrım gözetmeksizin tüm eğitim çalışanlarına bir maaş tutarında ödenmesi,

Tüm eğitim çalışanlarına yoksulluk sınırının üzerinde bir ücret artışı sağlanmasına ilişkin düzenleme yapılması,

Kamuda mülakat uygulamasına son verilmesi,

Tüm eğitim çalışanlarına sosyal devlet ilkesi gereği ayrım yapılmaksızın; giyim, ulaşım, barınma, beslenme, yakıt, kira yardımı yapılması ve aile çocuk yardımı tutarlarının iyileştirilmesi,

Vergi dilimi adaletsizliğine son verilmesi,

Öğrencilerin en temel hakkı olan eğitim, barınma ve beslenme haklarının, sosyal devlet anlayışıyla devlet güvencesine alınması ve kamusal eğitim sağlanması.

 

Ferhat YAŞAR /

  • 71 0
  • 01 Kasım 2022 22:35 11.727
  • kuluncak
  • Aktif Haberler
  • tarkan61
    06 Kasım 2022 19:07
    6 0
    İs bırakma eylemine 7 üyeyle tam kadro katıldık...Okuldan 1 eğitimbir-sen 1 sendikasız öğretmen de katılarak destek verdi..
  • ayaz99
    04 Kasım 2022 13:54
    15 0
    Sendikadan istifamızı 9 arkadaş olarak yaptık. Eylemimiz bu şekilde oldu.
  • mamox
    04 Kasım 2022 08:04
    12 1
    Eyleme katilmayan sendikamdan istifa ederek eylemimi bireysel ilarak yaptim
  • joseph1618
    03 Kasım 2022 16:59
    23 3
    Tepkisiz Sen den istifa etmeye başladık umarım herkes kendi tepkisini bu yönde gösterir
  • vayvay
    03 Kasım 2022 16:29
    11 1
    Eylemimizi yaptık.
  • bozer
    03 Kasım 2022 15:12
    21 2
    Tepkisiz kalan sendikadan istifa ederek tepkimi gösterdim. Tüm öğretmenlere tavsiye ederim.
  • alsetu
    03 Kasım 2022 10:18
    21 11
    bu olaya bile tepki göstermeyen insanların yarınlarımız için yetiştireceği çocuklarımızın halini düşünemiyorum.
  • halisane42
    03 Kasım 2022 01:09
    23 4
    Öğretmenin/öğretmenliğin düştüğü/düşürüldüğü duruma tepkiyi haykırmak güzeldi, velev ki sonunda hiçbir kazanım olmasa da!!?
    Öğretmenin hak ettiği itibarı(maddî manevî) verilmelidir!!?
    Destek veren bu 14 sendika mensuplarını kutlamak gerek, zira haksızlığa göz yummak onu kabullenmektir!!?
  • gökcebogaz55
    02 Kasım 2022 23:06
    13 5
    red _power arkadaş asıl komedi bu olaylara homurdanıp da hala bu sendikamsı yapılarda olanlar.
  • narses
    02 Kasım 2022 22:36
    1 14
    Bakan Mahmut ÖZER'den İş Bırakma Eylemine Tepki: Sınav Zorunlu Değil Ne Eylemi!
    Bizimyaka gazetesi Kocaeli?nde temaslar gerçekleştiren Mahmut ÖZER?in iş bırakma eylemine verdiği tepkiyi açıkladı. Mahmut ÖZER sınava öğretmenlerin büyük ilgi gösterdiğini dolayısıyla neyin eylemini yaptıklarını anlamadığını belirtti. https://mebhocam.com/bakan-mahmut-ozerden-is-birakma-eylemine-tepki-sinav-zorunlu-degil-ne-eylemi/
  • HAMZA97
    02 Kasım 2022 19:34
    4 25
    Bir sirket varmis .ortaklar toplanmis oylama icin 1 adam el kaldiriyormus hep onun dedigi oluyormus neden oyle biz çokuz o tek demisler sirketin yuzde 90. Onun. Ebs. Yani yandas sendika destek olmaz ise bu 14. Sendika hic bir sey yapamaz.Çoğunluk ebs. de. Gerisi teferruat
  • cmustafaengin
    02 Kasım 2022 14:09
    40 4
    Bugün belki de Öğretmenlerin olmak ya da olmamak referandumu vardı! Destek olanlara sonsuz teşekkürler ama destek olmayan, çekinen ya da başkaları hakkımı savundum, ek dersten olmayayım diyen arkadaşlar umarım pişman olmaz. Bugün 1 tek sınıfta ders işlenmese idi belki de "Velimi üzeni bende üzerim" diyen zihniyet yerini "Ülke insanın geleceğini etkileyecek öğretmenimi üzeni bende üzerim" diye değişecekti ama nasip...
  • Barbarouslaz
    02 Kasım 2022 12:06
    40 6
    EBS den istifa edip TES e geçmiştim hakkımızı daha fazla savunduğunu düşündüğüm için. TES hiçbir eylem kararı almadı. Yazıklar olsun bizi siyasetçilere tercih edenlere…
  • red_power
    02 Kasım 2022 09:32
    68 7
    En fazla üyesi olan iki sendika da tepkisiz olarak duracak.Tam komedi...
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK