185 Bin Öğretmen ve 210 Bin Öğrenciye İlk Yardım Eğitimi

Zamanında ve bilinçli yapılan ilk yardımın hayat kurtardığı gerçeğinden hareketle Millî Eğitim Bakanlığı, çocukların sağlıklı ortamlarda eğitim almaları, okullarda olabilecek acil durumlar karşısında hazırlıklı olabilmek için tüm öğretmen, yönetici, veli ve öğrencilere ilk yardım eğitimi verilmesi için yoğun çaba gösteriyor. 2022 yılı başından itibaren 185 bin öğretmen, 210 bin öğrenci ve 20 bin velinin ilk yardım eğitimi almasının sağlandığını belirten Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, yılsonuna kadar 500 bin okul yöneticisi ve öğretmenin ilk yardım sertifikasının almasının sağlanacağını, 500 bin öğrenci ve aile okulunda binlerce ailenin ilk yardım farkındalık eğitimi alacağını söyledi.

Bakanlıkça ilk yardım eğitimleri, 81 ilde bulunan uluslararası yetkinliğe sahip 83 merkezde veriliyor.

İki gün süren ve uygulamalı ilk yardım eğitimlerinde genel ilk yardım bilgileri ile birlikte solunum yolu tıkanıklığı, kanamalar, şok, bilinç durumu bozukları, yaralanmalar, yanık, sıcak çarpması, kırık, çıkık, burkulma, donma, zehirlenme, böcek sokması, boğulma gibi pek çok başlıkta hayat kurtaracak müdahaleler öğretiliyor.

2019-2020 yılları arasında 55 bin 460 öğretmen, yönetici ve personel, okullarda olabilecek acil müdahale gerektiren durumlar karşısında yetkili ilkyardımcı sertifikası almışken 2022 yılı başından itibaren 10 ayda ilk yardımcı sertifikası alan öğretmen ve yönetici sayısı 185 bine ulaştı.

Tüm öğretmen ve okul yöneticilerine ilk yardım eğitimi verilmesi hedefleniyor

Konuya ilişkin açıklamasında 19 milyondan fazla öğrenci ve 1,2 milyon öğretmenin bulunduğu devasa ölçekli bir eğitim sisteminde öğrenci, öğretmen ve okul yöneticilerinin günün büyük bölümünü okullarda geçirdiğine dikkati çeken Millî Eğitim Bakanı Mahmut Özer, "Kazalar, özellikle çocuklarımızın solunum yollarına yabancı maddelerin kaçması, burunlarına yabancı maddelerin kaçması, yaralanmalar, zehirlenmeler gibi günlük yaşantının bir parçası olan, öngörülemeyen vakalarda hızlı bir şekilde müdahale etmek, okullarımızın çok daha sağlıklı güvenli ortamlar olması anlamında çok büyük öneme sahip. Bu önemin farkında olarak Millî Eğitim Bakanlığı olarak tüm öğretmenlerimizi ve okul yöneticilerimizi ilk yardım eğitiminden geçirmeyi hedefledik." diye konuştu.

2022 yılı başından bu yana 185 bin öğretmen ilk yardım sertifikası aldı

Bu kapsamda şu ana kadar 185 bin öğretmenin ilk yardım sertifikası almasını temin ettiklerini belirten Bakan Özer, şunları kaydetti: "Bu o kadar önemli bir mesafe oldu ki, özellikle son zamanlarda okullarımızda basına yansıyan çocuklarımızın solunum yollarına kaçan yabancı maddelerin çıkartılmasında ne kadar hayati, ne kadar basit ama ne kadar hayati önlemler olduğunu tüm velilerimiz, öğretmenlerimiz görmüş oldu. Hedefimiz tüm okullarımızda her okulda en az beş öğretmenin ve yöneticinin bu eğitimden geçmesini sağlamak. Dolayısıyla 2022 yılının sonuna kadar yaklaşık 500 bin okul yöneticisi ve öğretmenimizin ilk yardım sertifikasına sahip olmasını temin etmek."

İlk yardım eğitimleri yalnızca öğretmen ve yöneticilerle sınırlı tutulmuyor, mümkün olduğunca çok sayıda kişinin faydalanması amaçlanıyor. Okul hemşireleri de bu kapsamdaki eğitimlere dahil edilerek ilk yardım eğitmeni yetki belgesi aldı. Ayrıca aile okulu projesi kapsamında 20 bin veli ve 210 bin öğrenci de eğitimlerden yararlandı. Bakan Özer, ilk yardım eğitiminde hedefleri şöyle anlattı:  "Şu ana kadar 210 bin öğrencimizin ilk yardım eğitimi almasını sağladık. Burada da hedefimiz yılsonuna kadar 500 bin öğrencimize ulaşmak. İlk yardım kültürünün ve bilgisinin tüm okullarımızda yaygınlaşmasını sağlamak. Bildiğiniz gibi yine Emine Erdoğan Hanımefendi'nin himayesinde aile okulu projesi kapsamında 2022 yılının sonuna kadar 1 milyon aileye ulaşmayı hedefliyoruz. Bu aile okulu projesinin içerisindeki en önemli eğitim kurslarından bir tanesi de ilk yardım eğitimi. Dolayısıyla inşallah bu hedef gerçekleştiği zaman 2022 yılının sonuna kadar da 1 milyon ailemizin ilk yardım eğitiminden geçmesini temin etmiş olacağız. Böylece hem ebeveynlerimizin, hem öğretmenlerimizin, hem okul yöneticilerimizin hem de öğrencilerimizin günlük yaşantıda karşılaşabilecekleri ve çok küçük müdahalelerle rahat bir şekilde çözebilecekleri problemleri, sağlıkla ilgili problemleri hızlı bir şekilde büyük maliyetleri ödemeden giderilebilmesini sağlamak."

 

MEB

  • 5 18
  • 10 Ekim 2022 21:13 5.244
  • Aktif Haberler
  • egitimci-
    21 Ekim 2022 10:01
    0 0
    güzel bir eğitim
  • ecedv
    13 Ekim 2022 09:13
    3 1
    Eğitimi aldık.Gerçekten çok güzel ve çok faydalı bir eğitimdi. Herkesin mutlaka bilmesi gereken bilgiler olduğu kanaatindeyim .Kendi adıma en azından aile fertlerine (umarım kimseye gerek duyulmaz) yardımcı olmak adına çok gerekli olduğunu düşünüyorum.
  • niluferr
    11 Ekim 2022 10:25
    4 0
    Yillardir bu egitimi almak istiyorum, alamiyorum. Parasiyla almak istiyorum, mesai saati disinda veren yer bulamiyorum. Bana da en kisa zamanda sira gelse keşke.
  • ali2344
    11 Ekim 2022 10:04
    4 4
    Bu sertifikayı alınca uzman olacağız herhalde. Ameliyat falan da yapabilecek miyiz?
  • Oddo38
    11 Ekim 2022 09:41
    8 4
    Komik olan şu ki devlet politikası olarak önleyici hiç bir tedbir yok.
    Endüstriyel tıbbın oyuncağı olmuş durumda sağlık sektörü. Para kazanmak için her şeyi mübah gören, gelene 1 torba ilaç yazan bir tıp var.

    Ama alt tarafa da ilk yardım dersi vermeyi ihmal etmiyoruz :)
  • bekhas
    11 Ekim 2022 08:40
    4 3
    Bende 2 hafta önce aldım.
    Kurs faydalı mı faydalı ama resen olunca kendimi veremedim.
    Kurs sonunda verecekleri İlk yardım sertifikasının geçerlilik süresi 3 yılmış.3 yılda bir tekrar alacakmışız bu kursu.

    Uzun vadede, okullara acil durumlar için taşınabilir kalp şok cihazı verilmesi düşünülüyormuş. Onun kullanımını da uygulamalı olarak gösterdiler.
  • mosit
    11 Ekim 2022 01:46
    11 3
    Zorunlu yapılan hiç bir şey amacına ulaşmaz.
  • Oddo38
    10 Ekim 2022 21:44
    15 2
    ...sağlıkla ilgili problemleri hızlı bir şekilde büyük maliyetleri ödemeden giderilebilmesini sağlamak."

    Öğretmenin maliyeti umurunuzda değil.
    Resen kurslara aldığınız öğretmenlere 1 kuruş ödenek vermiyorsunuz.
    Bu hangi kitaba sığar.

    Diğer meslekler ödenek almadan adım atmazken maaşı her meslekten az olan öğretmen her şeyi cebinden ödüyor.

    Bu da ancak Meb'in yapacağı bir haksızlık.
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK