298 Bin Öğretmen Otizm Eğitimi Alacak

Milli Eğitim Bakanlığı özel eğitim öğretmenlerine yönelik otizm spektrum bozukluğu mesleki gelişim programını başlattı. 

Milli Eğitim Bakanlığınca, UNESCO Türkiye Milli Komisyonu ve Anadolu Üniversitesi’nin desteği ile yürütülen Özel Eğitim Öğretmenleri İçin Otizm Spektrum Bozukluğu Mesleki Gelişim Programı’nın tanıtım toplantısı yapıldı. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, burada yaptığı konuşmada, özel eğitim ihtiyacı olan çocukların zihinsel, sosyal ve benzeri hayat becerilerini, bireysel farklılıklarını geliştirmenin ve onları destekleyerek toplumla bütünleştirmenin temel amaçlarından olduğunu belirtti.

Selçuk, program kapsamında, STK’lardan, sendikalardan ve Anadolu Üniversitesinden temsilcilerin katılımıyla düzenlenen birçok toplantı sonucunda sosyal mutabakat metni hazırladıklarını anımsatarak şöyle devam etti: “Bu kapsamda, Özel Eğitim Öğretmenleri İçin Otizm Spektrum Bozukluğu Mesleki Gelişim Programı’nın eğitimleri İzmir’de düzenlendi. Öncelikli olarak bin öğretmenimizin eğitici eğitimlerinin gerçekleştirilmesi ve akabinde ilk fazda 18 bin 443 öğretmenimizin, ikinci fazda ise 280 bin okul öncesi ve sınıf öğretmenimizin mesleki gelişim sertifika programına katılmasını planladık.”

 

Yeni Şafak

  • 2 19
  • 19 Aralık 2019 10:43 13.458
  • Aktif Haberler
  • hido31
    24 Aralık 2019 15:15
    0 1
    Arkadaşlar RAM sadece zihin tanısını koyabilir.geri kalan bütün engel türlerini hastaneden yani çocuk psikiyatri den alınan durum bildirir ya da çözger raporuna istinaden konabilir.ortada yanlış bilinen bilgiler var.kaynaştırma raporu da hastaneden alınan rapora göre alınıyor yani ram kafasına göre kararı vermiyor.RAM çalışanlarını acımasızca eleştirip iş bilmeyen personel statüsüne sokmayın.RAM ın görevi çocuk için en uygun eğitim ortamı yönlendirmesi yapmaktır.otizmle ilgili öncelikle okul öncesi ve sınıf öğretmenlerine eğitim verilmesi gerekiyor.otizm erken çocukluk döneminde ortaya çıkan bir engellilik türü.
  • zekirdek
    23 Aralık 2019 11:11
    2 0
    haa tmmm şimdii oldu işte bu eksikti zaten
  • 11111
    21 Aralık 2019 10:14
    17 1
    Hani drama eğitimi alacaklardı. Yok yüksek lisans mıydı. Pardon zeka ve akıl oyunlarıydı. Off karıştı herşey. 3600ü aldık. Bunu da aldık diyelim. Bundan sonraki reklam neydi.
  • aretias28
    21 Aralık 2019 00:59
    13 0
    slaytlarla,halaylarla,pasta böreklerle.bir seminer daha bekliyor bizi..gelsin hemen imzalarrrrr...
  • dürüst
    20 Aralık 2019 20:45
    13 0
    Süslü püslü konuşmalarla, yararı olmayan, uydurma eğitimlerle bu problem çözülmez. Aç okullarını, ver okulunda eğitimini almış öğretmenlerini, çöz problemi. Dökme suyla değirmen dönmez sayın bakan.
    Ne bu ya? LAF LAF LAF. YOK BİR ŞEY ARKADAŞ. kİM DÜZELTECEK BU EĞİTİM SİSTEMİNİ. Yok mu şu memlekette iş bilen, sorun çözen bir insan.
  • kurt22
    20 Aralık 2019 17:32
    2 6
    Rehberlik ve Araştırma Merkezleri zihinsel tanıları koyabilir. Otizm, DEHB, Özel Öğrenme Güçlüğü, Dil Konuşma Güçlüğü, Süregelen Hastalık vb. tanıları hekim görüşü olmadan kararları alamazlar. Yaşanan zorluklar olmakla beraber RAM çalışanlarının acımasızca eleştirilmesine karşıyım. Her birimiz bir engelli adayı olduğumuzu unutmamalıyız. Planlanan çalışmayı destekliyorum. Sorunları çözer mi ? Yol almak ve ilerlemek adına önemli.
  • zeynepbil
    20 Aralık 2019 17:02
    4 0
    Daha cok öğretmen alması gerek meb inaçık ve net. Sınıf mevcutları yeterince fazla. Ayrıca bu cocuklar ozel ilgi bekliyor.kastım cocukları diğerlerinden soyutlama değil. Yeri gelir sınıfa katılır yeri gelir özel sınıf öğretmeni ilgilenir. Planlarını programlarını güzelce duzenlesinler. Ne öğretmenler ne öğrenciler ezilmesin, herkes mutlu olsun
  • Geblüt
    20 Aralık 2019 14:45
    5 25
    Özel eğitime harcanan para boşuna. Bunlardan bilim insanı çıkmayacak. Buluş yapmayacak. Özel eğitime sevdalı olanlar var. Ama ülkenin kaynakları heder ediliyor.
  • öğretmen58
    20 Aralık 2019 09:50
    17 1
    4 yıl otizmli olan öğrencimle ders işledim ve diğerlerinden pek fatkı da yoktu.Akademik olarak sınıfın ilk sıralarında sayılırdı. Okul geneli yapılan denemelerde de iyi durumda idi. Ancak ortaokula gidene kadar. Ne oldu bilmem ama şu anda 6. sınıfta ve 4 yılık emek bitti. Bu işte süreklilik şart ve gerekli. Eğitimin tüm kademelerindeki öğretmenler taşın altına elini koymalı. Bu 3 grup öğretmenle olmaz...
  • toprakana
    19 Aralık 2019 23:51
    4 1
    Özel eğitime ihtiyaç duyan öğrencilerimizin öncelikle iyi ayırt edilip , teşhisin doğru konulmasi gerekli eğer bunu saglayamazsak baştan kaybederiz şahit oluyoruz bir öğrenci hakkında RAM başka birşey söylüyor bir ildeki doktor farklı şey söylüyor diğer ildeki doktor farklı konuşuyor çocuk ailenin en hassas noktası ,bazan korkuyor insan yönlendirmeye ya yanlış teşhis koyarlarsa diye daha bir ay önce Ram otizimli diyor doktora yönlendiriyor doktor otizimli değil hiperaktivite diyor ram kendi gonderdigi ili bu il yanlis, ilçemizin bulunduğu ile gitmesi lazım diyor aile haklı olarak madem buranın raporu geçerli değil altı aydır beni neden o ile gönderdiniz diyor , ram kendi ilindeki doktora yazı yaziyor doktor farklı bir rapor gönderiyor en son yarı zamanlı eğitim olarak kaldı bu aile şimdi ram a mi güvensin ya da hangi doktorun dediği doğru hangisine güvensin böylesine hayati bir meselenin teşhisi böyle mi olmali?
  • toprakana
    19 Aralık 2019 23:17
    18 0
    RAM a nasıl öğrenci gönderirsen gönder kaynaştırma raporunu verip gönderiyorlar bu RAM lardan ve nasıl değerlendirme yaptıklarından gerçekten kimsenin ne haberi var ne bilgisi var, oğuz 08 diline sağlık sayın hocam işin en garip tarafı burada çalışan insanlarin bir çoğu maç hakemi gibi kararlarının doğru olduğunu ve kendilerinin bu işin uzmanı olduğunu zannediyorlar , bu sistemin içerisinde bu RAM personelinin kesinlikle ders e girip gözlem yapması gerekiyor , bir öğrencinin derste nasıl olması gerektiği hangi öğrencinin normal davranış sergileyip hangisinin anormal davranisi olduğunu ve bir öğrencinin bir sınıfta nasıl olmasi gerektiğini hiç görmeden ve bilmeden bu işin uzmanı benim diyerek kendilerince rapor verip göndermek bu işin çözümü değildir bu personelin aktif şekilde sınıflara girmediği müddetçe hiçbir şekilde sağlıklı karar vereceklerini dusunmuyorum
  • smyi
    19 Aralık 2019 22:37
    20 1
    bu eğitimlerin amacı öğretmene bilgi ve beceri kazandırmak değil bence. çünkü ben bir haftalık eğitimle özel öğrencilere ders verilebilecek hale gelinebileceğini zannetmiyorum.
    bunun amacı; öğretmene konu ile ilgili bir iş yaptıracaklarında öğretmenin bahanesinin olmaması. siz bu işin eğitimini aldınız, mecburen yapacaksınız diyecekler.
  • Can Yongası
    19 Aralık 2019 21:35
    14 2
    Sınıfıma 'hepiniz gidersiniz bir tek o kalır!" diye bağırmış adamım. Velilerime durumu bağırmadan anlattım çok şükür.

    4 senede çok yol kat ettik çok şükür.

    " Ben gülünce güler misin?" diyor..

    O ve o gibi yüzlerce çocuk gülsün diye ben burada da bağırırım ama gerek yok...

    Onun gibi değil çünkü herkes.. Çoğu anlamaz tebessümden.. O anlıyor... Çok şükür..
  • oguz08
    19 Aralık 2019 21:33
    13 0
    ''foncexa6026

    Bu eğitimi sınıf öğretmenlerine değil RAM'da çalışıp gelen her öğrenciye kaynaştırma raporu çıkaranlara verseniz daha iyi olur.Benim otizmli öğrenciye öğrenme güçlüğü tanısı koymuşlar çocuk sınıfın yarısından daha iyi''

    foncexa6026 hocam, harika bir tespit. Sanırım boş kalmamak için giden her öğrenciye teşhis koyuyorlar. Bende de bir öğrenci var her türlü davranışı ve çalıştığı zaman öğrenmesi normal. Aşırı tembellik ettiği için özel öğrenme güçlüğü teşhisi koymuşlar. Arada ders saatleri içinde de almaya filan çalışıyorlar. Sinir bozucu, vasıfsız Ram çalışanları çok fazla.
  • NAZMANYA
    19 Aralık 2019 19:22
    9 1
    sınıfımda bariz otizmli ögrenci var. ben aileyi ikna edip gönderene kadar göbeğim çatlıyor. doktor çocuğa çarpma sorup yolluyor. e be doktor ailenin eline kağıt vermişim çocukta öğrenme bozukluğu yok sosyal davranış problemi var diye kocaman yazmışım. sanki onun mesleğini saygısızlık yapıyormuşum gibi davrandığımı zannedip tenezzül edip okumuyor, aileyide dinlemiyor. ortada normal olmayan bir durum varki ben o kadar zahmete giriyorum, o çocuğu o ortama sokuyorum.tek öğretmenim 3 yıldır teneffüs haram bana. sürekli çocuğu gözlemliyorum . bazen krize girip arkadaşlarına vurmaya kalkıyor. bize eğitim verene kadar su bürokratik islemleri azaltın ve yolladığımız çocuklarımızı doğru düzgün teste tabi tutun. 19 kişilik sınıfta 5 ögrenci yolluyorum rama hemde teşhisini yazarak yolluyorum. ram 4 une rapor veriyor yanılmıyorum. otizmli ögrenciyi doktora yolluyorlarmış . doktor bey kibir yapıyor. bu çocuğun bir şeyi yok diyor.
  • Esermertcan
    19 Aralık 2019 19:11
    6 4
    Geblüt 15 dk sonrası için yaşayacağına dair garanti ver, yada bir kazadan hastalıktan dolayı hayatını idame ettireceğine dair.
    Mesela beyin kanaması gecirmeyeceğine yada evladının soğuk havale geçirip bitgisel yaşantiya girmeyeceğine. Eğitim özel gereksinimli bireyler için bu hayataki tek çıkış kapısıdır
  • foncexa6026
    19 Aralık 2019 16:33
    24 0
    Bu eğitimi sınıf öğretmenlerine değil RAM'da çalışıp gelen her öğrenciye kaynaştırma raporu çıkaranlara verseniz daha iyi olur.Benim otizmli öğrenciye öğrenme güçlüğü tanısı koymuşlar çocuk sınıfın yarısından daha iyi
  • sdmr
    19 Aralık 2019 15:57
    23 3
    Bu ülkede arkadan gelenlere verilen destek önde gidecek olanlara verilseydi eminim çok farklı olurdu
  • toprakana
    19 Aralık 2019 15:46
    25 3
    MEB'in yaptığı en büyük yanlislardan biri bu , bu çocukların eğitim almasını istiyorsanız bir sınıf öğretmenine bir hafta verdiğiniz sertifika ile bu alanda öğretmenlik yaptirmamalisiniz , kaynaştırma öğrencileri de dahil bu çocuklarımıza alanında eğitim almış öğretmenler ders vermeli madem bir hafta eğitim ile özel eğitimci olunuyor bu 4 yıllık özel igretim bölümü niçin var kapatın gitsin
  • göbekligeneral
    19 Aralık 2019 14:36
    12 2
    Benim umudum ve inancım kalmadı.
  • Geblüt
    19 Aralık 2019 14:27
    17 8
    Milli eğitim havanda su dövüyor. Özel eğitime harcanan para emek boşuna. Olmayacak duaya amin demek gibi bir şey. Belki yanılıyorumdur.
  • Berke33
    19 Aralık 2019 14:02
    11 0
    Benim okulumda orta ve ağır düzey oku öncesi otizm sınıfı açıldı. MEB'den tek bir destek yok. Materyal istedik ilçe para yok diyor, il ödenek yok diyor. Öğretmenlerimiz çok zorlanıyor. Var gör ki eğitimlere ilçelerin torpilli öğretmenleri gider bizim öğretmenlerin çilesi bitmez.
  • oguz08
    19 Aralık 2019 13:36
    47 2
    Bu sözde seminerler için yüzlerce km uzağa, ders saatleri içinde gidiyoruz. Kendilerine gelince tuvalete bile ödenek yazdıran yetkililer öğretmene bu resen seminerlerde bile ödenek vermiyor. Her gün okuluma şahsi aracımla 50 km git-gel yapıyorum. Bunu başka herhangi bir çalışana yaptırsınlar hadi.(sağlıkçısına, belediye çalışanına, polisine, askerine...) Hiç biri yapmaz. Maaşımız bunların hepsinden az olmasına rağmen ve hepsinden çok mesleğimiz gereği cebimizden harcamamıza rağmen bu tür zorbalıklarla sadece biz muhattap oluyoruz.

    Yetkililerinden Allah sorsun hesabını...
  • AASSDDFFGG
    19 Aralık 2019 13:02
    32 4
    ÖRNEK:
    Ata yem su verme, karnını - doyurma, bakımını yaptırma, vur kırbacı strese sok, sonra attan hızlı koşmasını, tarlayı iyi sürmesini,arabayı veya yükü çekmesini bekle . Önce atın ihtiyaçları karşılanır değil mi ama :))) ihtiyaçlar karşılanmadan sürekli bir şeyler beklenen tek meslek sanırım öğretmenlik.
  • php_korsan
    19 Aralık 2019 12:08
    18 15
    Çarpı atan arkadaş meslek hayatında sen kaç defa otizmli, down sendromlu öğrenci okuttu n 3 sene öğretmenler odasına girmeyip okulda çay icmedin???
  • oguz08
    19 Aralık 2019 11:24
    43 0
    "STK’lardan, sendikalardan ve Anadolu Üniversitesinden temsilciler" bu şahıslar her kimse uygulamaya dönük hiç bir halttan anlamıyorlar. Böyle insanları toplayıp kendi kendilerine kararlar alıyorlar. İki öğretmen çağırıp konuşsa eğitimin çoğu sorununu çözecek; ama niyet bu değil galiba!

    Şunu bir anlayın artık; üniversite hocalarının çoğu sınıf havasını teneffüs etmemiş ya da gerçek hayattaki eğitimden kopmuş insanlar.
  • php_korsan
    19 Aralık 2019 11:23
    20 10
    Esas okullar bu çocuklara göre duzenlense olmaz mı?
  • rasitsamet
    19 Aralık 2019 11:02
    1 11
    hayırlı olur inşaallah
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK