3 Gün Okulda 3 Gün Uzaktan Eğitim

TBMM Milli Eğitim Komisyonu’nun sorularını yanıtlayan Milli Eğitim Bakanı Selçuk, eğitim modeline pandeminin seyrine göre Bilim Kurulu’nun tavsiyesiyle karar verileceğini söyledi. Selçuk, üzerinde çalışılan ‘hibrit eğitim’le ilgili de detay verdi.

Koronavirüs salgını nedeniyle büyük sıkıntı yaşayan eğitim sisteminin yeni dönemde nasıl yapılacağı konusunda brifing verildi. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk, TBMM Milli Eğitim Komisyonu üyelerinin sorularını yanıtladı. Bakan, temel dersler için düşündükleri farklı sistemlerden ders saatlerinin azaltılmasına kadar birçok konuda önemli açıklamalarda bulundu. Edinilen bilgiye göre Bakan Selçuk brifinginde daha çok, uzaktan eğitimin (EBA) nasıl işlediği ve yapılacak yenilikler üzerinde durdu. Dezavantajlı grupların EBA’yı ve uzaktan eğitimi kullanabilmesini sağlamaya dönük çalışmalar yapıldığını belirten Selçuk, öğretmenlerin eğitime alınacağını anlattı.

OKULLAR AÇILACAK MI?

Milli Eğitim Bakanı, okulların açılıp açılmayacağı, açılırsa nasıl olacağı gibi konularda pandeminin seyrine göre Bilim Kurulu’nun tavsiyeleri doğrultusunda karar vereceklerini söyledi. Selçuk, “Vaka sayısı kaç olursa açacaksınız?” sorusuna, “Bizim için bir rakam yok. Bilim Kurulu’nun tavsiyesine uyacağız. Ama her türlü ihtimale karşı hazırlıklarımızı yapıyoruz. Birkaç senaryo üzerinde duruyoruz” dedi. Bakan Selçuk’un brifingde verdiği bilgiler özetle şöyle:

TEMEL DERSLER YÜZ YÜZE

“Daha önce açıkladığımız hibrit modele göre, yüz yüze ve uzaktan eğitim bir arada verilecek. Haftalık 40 saat olan ders saatleri düşürülecek. Ders saatlerinin 20 saat olması üzerinde duruluyor. Matematik, Türkçe, Fen gibi temel dersler okulda, yüz yüze verilecek. Coğrafya, beden eğitimi, tarih, hayat bilgisi, sanat gibi dersler ise uzaktan eğitim olacak. Sınıflar ikiye bölünecek. Bir grup pazartesi, çarşamba, cuma bir diğer grup ise salı, perşembe, cumartesi günleri okula gidecek.”

DERS SAATLERİ KISALACAK

Seyreltilmiş eğitim modeline göre, okulda verilen temel derslerin saatlerinin de düşürülmesi planlanıyor. Örneğin, matematik haftalık 6 saat ise 4 saati okulda, 2 saati de EBA üzerinden verilecek. 40 dakika olan ders saatlerinin de 30 dakikaya çekilmesi, sınıfta kalma süresinin azaltılması üzerinde de çalışıldığı öğrenildi.

TÜM ÇOCUKLARIN YARARLANMASI İÇİN

Bakan Selçuk, okulların açılmaması durumunda uzaktan eğitime devam edileceğini de söyledi: “Bunun için gerekli tüm çalışmalar yapılıyor. Bu konuda bir tecrübemiz oluştu. EBA’ya eklenecek ve çıkarılacaklar, derslerin nasıl verileceğine ilişkin yeniliklere çalışılıyor. Aynı zamanda internet ve EBA’ya ulaşımda zorlananlar, kendisine ait bir odası olmayan çocukların buradan nasıl yararlanabileceğine de bakıyoruz.” 

ÖĞRENCİ SAYISI ARTTI

Edinilen bilgiye göre, eğitimin seyreltilmesi ve ortaya çıkacak derslik ihtiyacının giderilmesiyle ilgili çalışmalar da yürütülüyor. Yetkililer, her yıl ortaokuldan liseye 1 milyon 200 bin kadar öğrenci geçtiğini, okula başlama yaşının 60 aya çekilmesi ile okula başlayan çocukların bu yıl liseye geçtiğini aktardılar. Bu nedenle, öğrenci sayısı 1 milyon 700 bine kadar çıkacak.

BOŞ İMAM HATİPLER FORMÜLÜ

Atıl okul binalarının yanı sıra kamuya ait binalar, halk evleri ve öğrenci sayısı çok düşük olan fakülte binalarının da okul olarak kullanılması düşünülüyor. Türkiye genelinde imam hatiplerde 300 bin kişilik boşluk bulunduğu, okul ihtiyacının giderilmesi için bunların bir bölümünün kullanılmasının da planlandığı belirtildi. Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk’un konuyu Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile görüştüğü, “Bunlar milletin serveti. Tabii kullanabilirsiniz” yanıtı aldığı dile getirildi. Birkaç imam hatip okulunu aynı binada toplayıp, boşalan binaların ilk, orta ve liseye dönüştürülmesi planlanıyor.

 

Nuray BABACAN /

  • 13 3
  • 24 Temmuz 2020 11:37 23.856
  • Aktif Haberler
  • jsmn1
    27 Temmuz 2020 19:27
    5 0
    1. Sınıflar ve anaokulları için nasıl bir program uygulanacak?1. Sınıflar daha sonra başlamalı bence?zaten ilk sene hep hastalar..üstelik virüs varken nasıl olacak?
  • Oguz8
    26 Temmuz 2020 15:55
    18 0
    Bazı arkadaşların yaptığı yorumlarda aileleri olmadığı anlaşılıyor.
    Herkesin kendi çocuğu ve eşi de var arkadaşlar. Fütursuzca yorum yapmayınız.
  • RhEmek
    26 Temmuz 2020 15:50
    5 2
    Biz bu biçimde yapacağız demedi ki. Böyle bir yöntem de var diyerek anlattı.
    Ancak şu meşhur A,B,C,D planı muhabbeti sürekli dillendirilip, konu net ifade edilmediği ve fazla konuşulduğu için herkes okullar üç gün olacakmış demeye başladı.
  • kaansaatci
    26 Temmuz 2020 14:29
    5 56
    Bütün öğretmenler haftanın 5 günü okulda olmalı.Uzaktan eğitim yapılacaksa öğretmenler idarecilerin denetimi altında uzaktan eğitimi vermeliler.Gerekirse mesaimiz uzasın.Gun fedekarlik günüdür.
  • karaipkorsanı
    26 Temmuz 2020 12:27
    27 2
    Bu sene 1. Sınıfları okutacak bir öğretmen olarak en çok 1.sınıflarda eğitim nasıl olacak onu merak ediyorum. 1. Sınıfların uzaktan eğitimi olmaz.
  • turko_
    26 Temmuz 2020 06:55
    8 18
    Bakanlık çalışanları şu an ne yaparsa yapsın eleştirilecek. Bir yandan ekonomi bir yandan sağlık...
    Allah yardımcıları olsun.
  • Oguz8
    26 Temmuz 2020 00:55
    40 2
    Şahsi aracıyla her gün uzak köy okuluna gitmeyen arkadaşlar ''Ben her gün gitmeye razıyım.'' gibi bencil yorumlar yazmayınız lütfen. Yolu eziyet olan sayısız öğretmen var. Ceplerinden ödüyorlar her masrafı.
  • php_korsan
    25 Temmuz 2020 22:33
    19 9
    Bu dönemde en rahat resim,müzik,oyun ve bilişim öğretmenleri.
  • nkocaman
    25 Temmuz 2020 21:02
    18 7
    Okula gidilecekse her branş öğretmeni gidip aynı riski almalı. Bazıları gitmeyip diğerleri 2 kat fazla mı risk alacak? Bu saçmalığı yapacak kadar kör değiller sanırım baştaki karar verenler.
  • Cemile007
    25 Temmuz 2020 19:13
    21 9
    Calisanlarin cocuklari okula gitmedigi o 3 gunde evde annesi babasi 6 gun okulda cocuk 3 gun tek basina ne yapacak bizimde ailelerimiz var unuttular sanirim
  • ferayserhan
    25 Temmuz 2020 17:56
    47 1
    Haftanın 6 günü çalışmak zorunda kalacak öğretmenler ne olacak peki ? Ayrıca uzaktan eğitimde verecekmişiz eee tüm yük neden bizim omuzlarımda olacak acaba ? Ayrıca Geçen dönem biz uzaktan eğitimle ayrı ödev hazırlama verme kontrol etme ile ayrı uğraşırken evde boş oturup ders ücretini alan ve bununla da en çok ben yoruldum şu dönemde diye ironi yaptığını sanıp dalga geçen bazı branşlar galiba yine boş oturmaya evden çok yorulmaya devam edecek gibi okuyorum, adalet nerede ? Sonra da bizden örgütsel bağlılığımızın üst düzeyde olmasını bekliyorlar nasıl olacaksa
  • kadriye71
    25 Temmuz 2020 15:58
    15 2
    Aynı anda 2-4 sınıfı okutan , birleştirilmiş sınıflı köy okullarında eğitim nasıl olacak peki?
  • beçael
    25 Temmuz 2020 15:57
    28 0
    Bakanlığın aldığı bu karar bakanlığa ait değil, Türk Eğitim Derneği başkanının görüşü ve açıklamalarıdır.


    Tüm öğretmenlerin görüşleri alınmamış, anket yapılmamış, ağırlıklı görüşler bireysel ve genel görüşler alınmamış ve kaç öğretmenin de katılıp katılmadığı , eklenilmek istenen, tavsiye edilen yeni görüşler açıklanmamıştır.

    Normal öğretimi zorunluluk haline getiren, 4+4+4 sistemini getiren, 5. sınıfları ortaokul yapan, 60 aylık ( 5,5 aylık) çocukları 1. sınıfa başlatan, sınıfta kalmayı veliye sordurtan, sınavla uzman öğretmenlik kadrosu veren ve yeni sınav da açmayan, maaş karşılığı okutulan ders saatlerini eşitlemiyen,

    Yani tüm eğitim sorunlarını tek başına çözmeye çalışan, öğretmenlerin görüşlerini dikkate almayan bir MEB var.

    Koronavirüs için alınacak önlemler de önce öğretmenlere sorulabilir. Ne yapmak gerekir, ne yapılabilir diye..... Mevcut sayısı az olan okullar var, çok olan okullar var, fiziki ve internet altyapısı uygun okullar var, olmayanlar var.

    1 milyon 77 bin 307 Öğretmen
    1 milyon 77 bin 307 ( Fikir var.)





  • Hasan Altay
    25 Temmuz 2020 14:14
    15 3
    Korona şımaran topluma güzel ayar verdi ve vermeye devam edecek. İnsanoğlu başıboş bırakılacağını mı sanıyor..
  • Hasan Altay
    25 Temmuz 2020 14:13
    15 13
    Korona sıfırlanmadıkça günlük 3 saat ders, ders saati süresini 30 dk indirme, sınıf mevcutlarını azaltma veya herhangi bir tedbir işe yaramayacak. Şimdilik en güvenli ve garantili yol uzaktan eğitim. 1. sınıflar da okuma yazmayı evde rahatlıkla öğreniyorlar artık teknoloji sayesinde.
  • cellman64
    25 Temmuz 2020 14:08
    9 3
    temel dersler sınıfta yapılacak diğerleri uzaktan eğitim diye bir seçenek vardı. niye ben de uzaktan eğitim yapmak istiyorum niye bölünüyor branşlar??
  • mrcmrt
    25 Temmuz 2020 13:48
    9 8
    Altta kendimi tam ifade edemedim. Tamamen 2li eğitime geçilmeli. Yazık günah bu ülkenin çocuklarına. 2li eğitime geçildikten sonra ise hibrit yapılabilir. Hibrit oluncada Al sana mevcutlar 8/10 kişi oldu.hem istihdam yaratılır. hemde iliçi atanmalar rahatlar.
  • hayat_turkusu
    25 Temmuz 2020 12:46
    6 6
    Derhal ikili egitime geçilerek sinif mevcutlari düşürülmeli. Mevcutlar en fazla 20 olacak şekilde de pandemiden sonra bile ayarlanmalidir
  • elserim
    25 Temmuz 2020 12:34
    10 5
    Burda sanki tüm dersler okulda olcak gibi bir karmaşa yaratılmis arkadaşlar okulda beden resim müzik bilişim gibi dersler olmayacak fen Türkçe matematik tarzı temel dersler oda yarı yarıya azaltılmış 3-4 ders görüp çocuklar 2-3 saat okulda durup eve dönecek Ekim ve Kasım da ise 2. Dalga gelince okullar tamamen kapatılır ve açılmaz eba uzaktan eğitim devam eder işin olca bu panik yapıp karmaşik durumların yorumunu yapmaya gerek yok
  • damla_33
    25 Temmuz 2020 12:17
    11 24
    öğretmen 6 gün gidecek ama tüm gün okulda değil zannedersem yarım gün okul olacak cumartesi okula gitmek hiç sorun değil zaten 6 aydır gitmiyoruz :)
  • yahya73eser
    25 Temmuz 2020 10:18
    8 2
    Hocam ikili eğitim diyorsunuz da bu hep böyle gitmeyecek zannımca.Sizin dediğiniz durumda bugün tüm okulların ikiliye geçmesi ve buba göre atamaların yapılması günün birinde virüs bitince büyük sıkıntılar doğurur.Bir sürü norm fazlası olur.4+4+4 de sınıf öğretmenlerinin yaşadıklarını biliyoruz
  • barca43
    25 Temmuz 2020 05:50
    5 9
    İşi en zor olan kişi Ziya Hoca omuzlarında çok bir yük var Ziya Selçuk iyi bir eğitimcidir ama işin içine siyaset girdimi herseye farklı oluyor orası ayrı benim tahminim sınıflar yarıya bölünerek okullar açılır biraz böyle kör topal gider soğukların artmasıyla birlikte virüs belasıda çoğalacak normal gripten bile korkacağız ,okullar en geç kasım gibi tatil edilir diyorum ama bu sene bakanından öğretmenine kadar işimiz zor özellikle 1.sınıflar
  • gogo1905
    25 Temmuz 2020 04:22
    8 1
    @mrcmrt hocam istihdam doğmaz bundan, keşke doğsa, sınıfın öğretmeni kendi sınıfına 2 defa ders verecek 2 guruptan dolayı.

    Bir öğrencide covid çıktığı an bütün okul kapatılır bence. Okullar en fazla ekimin başına kadar açık kalacak.
  • 11sakayik
    25 Temmuz 2020 04:11
    10 2
    Sınıf 2 ye bölünecek 3 gün bir gurup 3 gün diğer gurup bu durumda sınıfın öğretmeni 6 gün çalışacak ve 1 günü hafta sonu çalışacak peki bu durum öğretmen maaşlarına nasıl yansıyacak .Şimdi kimse saat az demesin evden hazırlanıp çıktıktan otobüs dolmuş o yolu çektikten sonra 3 saat veya 8 saat bence farkı yok .
  • mrcmrt
    25 Temmuz 2020 00:55
    4 13
    Arkadaşlar ikili eğitime geçtiğimizde sınıf sayıları zatenn30/40ise otomatikmen 15/20 lere düşüyor. Ayrıca atanamayan binlerce öğretmene istihdam doğuyor. Ayrıca atama sistemi bir anda düzeliyor çünkü tüm okullarda açık oluyor. 2li eğitim başlı başına hibrit bir model. Ölümü görüp sıtmaya razı oluyoruz.
  • sedef65
    25 Temmuz 2020 00:14
    7 7
    Ders saatleri değil de teneffüs süreleri kisalsa daha iyi olacak gibi. Asıl sıkıntı teneffüslerde.
  • halisane42
    25 Temmuz 2020 00:01
    6 13
    3 tam gün okul, diğer 3 gün evden eğitim, gayet mantıklı değil mi? Ayriyeten sınıflar 30 ise 15'e düşecek, öğrencinin az olması kaliteli eğitim ve disiplinsizliklerin azalması anlamına gelmiyor mu? Bence bu eğitim herkes için iyi olacak. yanlış mıyım?
  • halisane42
    24 Temmuz 2020 23:23
    10 11
    Mrb arkadaşlar, bu yıl en azından sınıflardaki öğrenci sayısı azalıyor, bu ne demek:disiplin problemleri azalıyor demek. Bir de bu tarafından bakın bence. Tamam 6 gün mesai ama kafa rahat olsun süre çok olsun, tabii bu benim fikrim.
  • TaNGooo
    24 Temmuz 2020 22:41
    3 5
    İlkokul, ortaokul, lise kademelerinin farklı saatlerde okullarda olması nasıl bir fikir sizce? Faydası olabilir mi? Toplu taşıma vs.
  • cbci
    24 Temmuz 2020 22:29
    31 6
    6 gün okul nedir yahu! Bir de biz öğretmenler robotuz galiba, bize bulasmiyor bu virüs. Bizden de başkasına bulaşmıyor. Ne güzel ya, kağıt üzerinde herşey çok güzel. Öğrencinin biri virüslü olsun. Öğretmene bulassin. Sonra öğretmenden bütün sınıfa bulassin. Sonra diğer öğretmenlere, sonra onların öğrencilerine vs... Olmaz ya! Ben kötü düşünüyorum.
  • omer09
    24 Temmuz 2020 22:10
    23 2
    Bence hiçbir şey değişmeyecek. 13 martta okulu nasıl bıraktıysak o şekilde devam edeceğiz. Yapılan açıklamaların sahada karşılığı yok. Sınıfları bölmek, 3 gün okul, 3 gün uzaktan çok olası bir yöntem değil.
  • serdarsa48
    24 Temmuz 2020 22:00
    23 2
    Demekki virüs 3 saat boyunca bulaşmıyor sanırım g.kore çin gibi ülkeler 3saat 1 dakika ders yaptıkları için okulları yeniden kapattılar
  • mrcmrt
    24 Temmuz 2020 21:41
    25 4
    Öğretmen dostu sagın bakandan öğretmen lehine bir düzenleme hatırlamıyorum. Yıpranma payı, ek derslerde adaletsizlik, etüt saçmalığında %32 öğretmene geri kalanı tanımadığı kişilere giden bir sistem.. tekli eğitim başlı başına bir felaket. Yazsam yer kalmaz.
  • serali82
    24 Temmuz 2020 21:36
    11 0
    Zor bir sene bizi bekliyor. Fiziken, beynen, ve ruhen çok yorulacağız. Benim sınıfım 15 kişi zaten ve okulumuzun geneli böyle bizlerin durumu ne olacak acaba. Genel bir program olması çok zor. Her okulun imkanları durumu farklı. O kadar açıklamaya rağmen benim kafam net değil
  • çalıkuşu2
    24 Temmuz 2020 20:43
    1 2
    6 gün okula gidilecek diye denildimi ben duymadım.
  • kalamitiy
    24 Temmuz 2020 20:04
    8 1
    Hiç iç açıcı görünmüyor, gerçekten herşey çok moral bozucu. 1.sınıfı okutacağımın sevinci gölgeleniyor
  • ayselaysel
    24 Temmuz 2020 19:48
    5 1
    Uzaktan eğitim eba tv üzerinden olacaktır.6 gün okul ...Yoğun bir yıl bizi bekliyor...
  • php_korsan
    24 Temmuz 2020 18:17
    26 5
    3 ders de olsa gidilecek.Evden elimizden geldiğince çocukları ödevsiz koymadık.Ben fotokopi bastım hatta kitap satın alıp elimle evlerine götürdüm.Akşam uzaktan ve hafta sonu okulda görev yapacak isem bunun ek ders ücretini isterim.Zira yeni başlayan bir zabıta ve bekçi arkadaş benim gibi 21 seneyi geçmiş bir öğretmenle aynı maaşı alıyor.
  • hayze
    24 Temmuz 2020 17:58
    25 2
    6 gün okulda olan öğretmen nasıl uzaktan eğitim verecek?
  • demirfeza
    24 Temmuz 2020 17:27
    19 1
    Zaten öğrencilerle okula geleceksek, uzaktan eğitim olmamalı. 4 saat yeter ilkokulda, zaten 6 saat fazlaydı.5 saati de virus geçince eklerler. Kimse okuldan eve gelince o kafayla uzaktan eğitime katılmaz, katilsa da kimsede kafa kalmaz.
  • sosyalci78
    24 Temmuz 2020 17:22
    35 7
    Evet öğretmen camiası gözümüz aydınn! Öğretmen dostu bakanımız bizleri o kadar düşünüyor ki, cumartesi günleri de çalıştırmaya karar vermiş.. Hatta cumartesi yetmez, pazar da eklensin iş takvimine, her gün çalışalım. Marabadan farkımız ne, çalış derlerse çalışırız. İzin, özlük hakları falan ne ola ki?!
  • göbekligeneral
    24 Temmuz 2020 17:02
    25 0
    Boş imamhatiplerin katılması iyi olur.İlk başta büyük bir hevesle açıldılar,hatta bunlara öğrenci bulmak için burs bile verdiler ama sonuçta en son tercih edilen yerler oldular.Her mahalleye imam hatip yaparsan olacağı bu.her şehirde fen liseleri gibi bir tane olsun,kaliteli olsun.Zaten az olan şeyin kıymeti bilinir,mantar gibi çok olan şeyde kalite düşer.
  • onur2626
    24 Temmuz 2020 16:19
    33 0
    imam hatiplerde 300 bin kişilik boşluk olması korkunç bir şey.
    herhangi bir okul türünde bu kadar boşluk oluyorsa plansızlığın göstergesidir bu.
  • hazanın dünyası
    24 Temmuz 2020 16:05
    4 0
    Ben de son paragrafa dikkat çekildim. Nihayet kurum dönüşümleri de olsa ilk ve ortaokul eksikliği kapatılacak.
  • uçankuş
    24 Temmuz 2020 15:47
    8 1
    Yeniye alişmak herkes için zor olacak
  • iyeka
    24 Temmuz 2020 15:19
    10 30
    ya ben 6 gün gitmeye razıyım ama uzaktan eğitim İSTEMİYORUM. lütfen lütfen lütfen. ben öğrencilerimle uzaktan eğitimle tanışmak istemiyorum.
  • naciekinci
    24 Temmuz 2020 14:25
    4 6
    Anladığım kadarıyla sadece ana dersler okulda verilecek, öyle 5 e kadar değil en gec 12 de okul biter diye düşünüyorum. Bu konuda bakanımızı anlıyorum ana dersler özellikle matematik uzaktan eğitimle olmuyor Fen Bilimlerinde de öğretmen eli değmeli. Ancak sağlıkla ilgili sıkıntı Allah korusun büyürse o zaman mecbur tamamen uzaktan.
  • Deniz_33
    24 Temmuz 2020 14:10
    22 18
    Öğretmenler bunu beğenmedi:)
  • Oguz8
    24 Temmuz 2020 14:07
    33 23
    Köle olan öğretmenler ise 6 gün boyunca sabah 7.30 akşam 17.00'a kadar okulda duracaklar sanırım.
    Her şeyi karmakarışık hale getirip saçma sapan bir planlama yapacaklar yine.
  • laylaylom_
    24 Temmuz 2020 13:57
    33 13
    Öğrenci 3 gün okulda öğretmen 6 gün
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK