4 Gençten Biri Siber Zorbalığa Uğruyor

Doç. Dr. Neslihan Güney Karaman, dünyada her 4 gençten birinin siber zorbalığa maruz kaldığını belirterek, “Özellikle ergenlerin ve gençlerin birbirine yaptığı siber zorbalıkla psikolojik baskı daha fazla oluyor. Siber zorbalık yapan kişilerse daha önce siber zorbalığa uğrayan gençler” dedi.

Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Eğitim Psikolojisi Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç. Dr. Neslihan Güney Karaman, dünyada her 4 gençten birinin siber zorbalığa uğradığını söyledi. Özellikle ergenlerin ve gençlerin birbirine yaptığı siber zorbalıkla psikolojik baskının daha fazla olduğunu belirten Karaman, siber zorbalık yapan kişilerin daha önce siber zorbalığa uğrayan gençler olduğunu açıkladı.

DALGA GEÇİYORLAR

Karaman özellikle akrandan akrana zorbalığın teknoloji ortamında siber zorbalık olarak görüldüğünü belirterek, "Kimliğinin belli olmaması onları çok güçlü kılan bir şey. İsimleri yok, kimlikleri belli değil. Dolayısıyla klavye başında istediğimi yazabilirim diye düşünüyorlar. Küçük düşürme, fotoğrafları ve görüntüleri başkalarına dağıtma, sosyal medya hesabını ele geçirme gibi birçok türleri var. Ama gençlerde en çok alay etme ve dalga geçme olarak siber zorbalık yapılıyor. Sosyal medya hesaplarında yorumlar yapılıyor" diye konuştu.

ZORBALIĞA UĞRAYANLAR ZORBALIK YAPIYOR

Siber zorbalık yapanların ‘klavye başında istediğimi yazabilirim’ diye düşündüklerini belirten Karaman, "Zorbalığa uğrayan kişide duygusal anlamda içe kapanma, kendini izole etme, arkadaş gruplarından yalnızlaşma gibi davranışları görebiliyoruz. Öfke, saldırganlık eğilimi olabiliyor mağdurlar açısından. Okul devamsızlığı artıyor. Uyku bozuklukları meydana geliyor. Cep telefonundan ayrılamıyor. Siber zorbalığa uğrayan kişiler intikam almak için başkalarına da zorba davranışlarda bulunuyorlar" diye konuştu.

% 9'U OKULU BIRAKIYOR

Karaman, duygusal anlamda sorun yaşayan gençlerin siber zorbalığa uğraması sonucu bununla baş edemediğini kaydederek şöyle konuştu: "Dünyada siber zorbalıktan dolayı öğrencilerin yüzde 9'u okulu bırakıyor. Siber zorbalığa maruz kalan çocuklar yüzde 25 civarında. Bu bizim için ciddi bir rakam."

 

Yeni Şafak

  • 0 3
  • 11 Ocak 2020 09:52 2.276
  • Aktif Haberler
  • ssszmzh
    12 Ocak 2020 13:32
    7 0
    Çocuk kanalı adı altında yayın yapan bazı kanallarda hep havalı olmak, "cool" takılmak, ötekini ezmek, ezik diye aşağılamak türünden davranışlarla dolu.
    Güya öğüt veren yapımlarda bile çocuklar arasında bu türden rekabet var.
    Bunlarla beslenen çocuklar kendilerini gerçekleştirmenin en kolay yolu olarak ötekini aşağılamayı tercih ediyorlar.
    Okul ve sınıflarımızda bunu engellemek için her insanın değerli olduğu ve onurunun zedelenmemesi gerektiği üzerinde daha fazla durmamız gerekiyor.
  • bir adam
    11 Ocak 2020 23:16
    4 0
    İnternete girmeme cezası verilebilir. Çocuk ve gençlerimiz beğeni almak uğruna gittikçe saçmalamaya başladılar.
  • oguz08
    11 Ocak 2020 11:14
    8 0
    Sosyal medyada takım olsun siyasi konuşmalar olsun gençler arasında birbirini ''bozmak'' diye tabir ettikleri laf sokmalar maalesef çok yaygınlaştı. Bunu itibar kaynağı olarak görüyorlar. Bunun önüne geçmek de çok zor. Kontrollü olarak olumlu akımlar geliştirmek şart. Çağın çok gerisinde kalan mücadele şekillerimiz var. Bunun için zeki ve internet dilinden anlayan kişilerle bir ekip kurulmalı.
  • huseyinyesilot
    11 Ocak 2020 10:27
    3 0
    Bilişim suçlarının TCK de karşılığı var diye düşünüyorum.
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK