6 bin 500 Öğretmen Beyaza Büründü

Aksaray’da eğitim camiasında ve öğretmenlerde bir farkındalık oluşturulması kapsamında kolları sıvayan eğitimci Vali Hamza Aydoğdu, kent genelinde 6 bin 500 öğretmene gönüllülük esasına dayalı beyaz önlük hediye dağıttı.

Kılık kıyafet serbestliğinden sonra eğitim camiasında yaşanan sıkıntıların giderilmesi, kimin öğretmen, kimin veli, kimin öğrenci olduğunun ayırt edilebilmesi ve eğitimciye yönelik bir farkındalık olması için valilik tarafından 6 bin 500 öğretmene gönüllülük esasına dayalı olarak beyaz önlük dağıtıldı. Kent genelinde uygulamayı son derece yerinde bulan ve öğretmen olduklarını hissettiklerini belirten öğretmenler, yüz yüze eğitim olmamasına rağmen online eğitimde bile beyaz önlüklerini giyerek kameralar karşısında öğrencilere eğitim veriyor.

‘ÖĞRETMENİMİZ BEYAZ ÖNLÜKLE DERSE GİRİYOR’

Konuyla ilgili bilgiler veren Aksaray Valisi Hamza Aydoğdu, kamuda kılık kıyafet özgürlüğü uygulamasını olumlu bir gelişme olarak gördüklerini belirterek, uygulamadan bir süre sonra bu özgürlüğün eğitim camiasında bazı sıkıntılara neden olduğunu gördüklerini belirtti. Kim öğretmen, kim veli, kim öğrenci karışıklıkların yaşandığına değinen Vali Aydoğdu, “Biliyorsunuz kamuda serbest kıyafet uygulamasına geçildi. Bundan öğretmenlerimiz de faydalandı. Bunu olumlu bir gelişme olarak görüyoruz. Fakat daha sonra bu uygulamanın bazı sıkıntıları ortaya çıktı. İşte bazen veliler, bazen öğrenciler, bazen de öğretmenlerimiz bile kim öğrenci, kim öğretmen, kim veli, ayırt edilmez bir duruma geldi şeklinde şikayetler çok aldık. Aksaray’da biz bir farkındalık oluşturalım dedik. Milli Eğitim Müdürümüzle, arkadaşlarımızla, öğretmen camiamızla, öğretmenlerimizin temsilcisi olan sivil toplum örgütü, sendikalarımızla görüşerek bir farkındalık oluşturmak adına, en azından öğretmenlerimiz derse girerken bir beyaz önlükle girmeleri ve dersten çıktıktan sonra beyaz önlükleri bırakmaları ve yine geldikleri serbest kıyafet ile evlerine gitmelerini yapabilir miyiz, böyle bir farkındalık oluşturabilir miyiz diye arkadaşlarımızla bu konuları istişare ettik. Bunun sonucunda Valilik ve Milli Eğitim Müdürlüğü olarak 6 bin 500 öğretmenimize gönüllülük esasına dayalı olarak önlükler hediye ettik. Sonra gördük ki Aksaray’daki bütün öğretmenlerimiz gönül rızasına dayalı bu farkındalığı uygulamak için ellerinden gelen çabayı gösterdiler ve şu anda Aksaray’da 6 bin 500 öğretmenimiz derse beyaz önlükle giriyor. Ders bittiğinde önlüklerini çıkarıp serbest kıyafet uygulamasına devam ediyorlar. Aksaray ili bu anlamda Türkiye’de farkındalık oluşturma konusunda da bir ilke imza atmış oldu” dedi.

‘VELİ, ÖĞRETMEN VEKENDİSİNİ AYIRT EDEMİYORDU’

Sınıf öğretmeni Perihan Güler Özçiftçi (38), beyaz önlüğün kutsal mesleklerinin bir simgesi olduğunu belirterek, “Çok güzel oldu. Çünkü artısı şu yönde oldu. Önlük kullanmadan önce veli, öğrenci, öğretmen, bir farkındalığımız yoktu. Veli geldiği zaman okula öğretmen ve kendisini ayırt edemiyordu. Bu önlükler sayesinde, kutsal mesleğimizin bir simgesidir gerçekten, bir farkındalık oluşturulmuş oldu. Milli Eğitim Müdürümüze ve Valimize gerçekten çok teşekkür ediyoruz. Bu farkındalığı oluşturdular ve bize bunları yaşattı” ifadesini kullandı.

 ‘6 BİN 500 ÖĞRETMENİMİZ SEVEREK, İSTEYEREK GİYDİLER’

  İl Milli Eğitim Müdürü Hacı Ömer Kartal da, kent genelinde tüm öğretmenlerin beyaz önlüğü severek ve isteyerek giydiklerini belirterek, “Valimizin başlattığı projeyle ilimizde 6 bin 500 öğretmenimize önlük hediye ettik. Bunu yaparken bir amacımız daha vardı aslında. Ülkemizde sendikalarımızın başlattığı bir sivil itaatsizlik eylemi vardı. Elbette bu olabilir, biz öğretmenler ya da kamu çalışanlarını tek tip bir kıyafete zorlamak değil ama bir farkındalık oluşturmak adına kendi meslek grubumuzu ortaya çıkartmak adına, okullarımızda velilerimizin, öğrencilerimizin, çalışanlarımızın dikkatlerini toplamak adına beyaz önlük projesinin çok iyi olacağını düşündük. Bu vesileyle de 6 bin 500 öğretmenimiz gerçekten bunu severek, isteyerek giydiler. Şu anda okul müdürlerimizden, öğretmenlerimizden geriye dönük çok güzel memnuniyetler var. Biz bu projenin örnek olmasını ve tüm ülkemize yayılmasını arzu ediyoruz. Bu vesile ile başta Valimiz Hamza Aydoğdu olmak üzere bu projede emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” diye konuştu.

 “ÖĞRETMEN KİMLİĞİNE YAKIŞIR BİR PROJE OLDU”

Beyaz önlük uygulamasının öğretmen kimliğine yakışır bir proje olduğunun altını çizen sınıf öğretmeni Yusuf Yıldız (50), “Biz çok büyük bir camiayız. 1 milyonu aşkın öğretmenimiz var. Bu yüzden herhalde Türkiye’de faaliyete geçirilemedi ama biz Aksaray olarak sağ olsun Valimiz, Milli Eğitim Müdürümüzün üstün gayretleriyle böyle bir proje başlatıldı. Çok da güzel oldu. Öğretmen kimliğine yakışır bir proje oldu. Kılık kıyafet karmaşasının olduğu bir dönemde bize ilaç gibi geldi” şeklinde konuştu.

‘ŞİMDİ ÖĞRETMEN OLARAK HİSSETMEYE BAŞLADIK’

Beyaz önlüklerle kendilerini öğretmen olarak hissetmeye başladıklarını belirten sınıf öğretmeni Selim Dönmez (43) ise, “Biz beyaz önlük kampanyamız başlamadan önce, önlükleri giymeden ders anlatırken, okulda bulunduğumuz zaman dilimlerinde normal vatandaşımızdan, okula gelip giden insanlardan ayırt edilemiyorduk ama şimdi beyaz önlüklerimiz sayesinde derslerde bir farkındalık oluştu, kendimizi öğretmen olarak hissetmeye başladık. Hem de dışarıdan gelen insanlardan farkımız oldu” dedi.

 

  • 5 58
  • 28 Aralık 2020 22:33 13.564
  • Aktif Haberler
  • EĞİTİM(Cİ)Nİ
    31 Aralık 2020 03:05
    0 1
    Kardeşlerim Valimize laf yok! Aksaray'da çok güzel işlere imza atan kısa sürede gönüllere taht kuran öğretmen Valimizdir o. Beyaz önlükler ücretsiz olarak bu eğitim öğretim yılı başında öğretmenlerimize dağıtılmış, kullanılması konusunda ise mecburiyet kesinlikle getirilmemiştir. Şayet burada bazı kişilerin belirttiği gibi zorunluluk durumu olsaydı bunu basından anında öğrenirdiniz ki böyle bir durum yok. Tabi ki bir önlükle öğretmen olunmaz ama Vali Beyin sene başındaki bu küçük hediyesi bize verdiği değerin ve önemin nişanesidir. Haberdeki öğretmenimin söyleminin abartılı olduğu hususunda sizlere hak veriyorum. Fakat öğretmenin konuşması üzerinden Valimizi eleştirmek, onunla ilgili olumsuz ve önyargılı yorumda bulunmak ona haksızlık olacaktır. Son olarak Valimizin elinden maddi anlamda daha kıymetli şeyleri (akıllı saat, ücretsiz ulaşım öğretmen kartı, yerel sağlayıcıdan bedava internet...) öğretmeni ile paylaşmaya imkanı olsa onu yapardı.
  • melek2002
    30 Aralık 2020 22:33
    4 0
    '‘ŞİMDİ ÖĞRETMEN OLARAK HİSSETMEYE BAŞLADIK’ ....Eğitimcinin simgesi kalem,defter,kitaptır. Beyaz önlük ,doktorlar giyer! Amaç tek tip kıyafet giymek olmasın. Yakamıza takacağımız bir yaka kartı bizi velilerden rahatça ayırabilir.
  • AYHANAYDIN
    30 Aralık 2020 19:09
    5 0
    Merak ettim. Sayın Valimiz acaba Beyaz önlükleri verdikten sonra, siyah pantolon ve siyah süveter de mi vermiş?
  • ekremerden
    30 Aralık 2020 14:27
    5 1
    Yine vali baskısı. Tabi ki orada önlük giymek istemeyen öğretmen var lakin emir büyük yerden olunca hem sesimizi çıkartamıyoruz hem de ortama uyuyoruz. Valilik burada illa bir projemiz olsun diye hiç de uygun bir zaman değilken böyle bir şey yapmış bravo Aksaray bir projeye daha imza attın
  • aretias28
    30 Aralık 2020 14:02
    2 17
    Bence harika olmuş..sayın valimizi tebrik ederim...Yöneticilerimiz ne derse o olmalı..bizler emir kullarıyız..inşallah yayınlanır
  • php_korsan
    30 Aralık 2020 13:46
    17 4
    Verebiliyor musun öğretmenine akıllı saat, ücretsiz ulaşım öğretmen kartı, yerel sağlayıcıdan bedava internet... Önlük nedir?Üstün mü kirleniyor, yemek mi yiyeceksin, bir sembol mü?
    O zaman ver öğretmenlere bedava takım elbise ayakkabı fişi.Mağazadan giyinsinler.
  • cihan4444
    30 Aralık 2020 12:46
    7 2
    Önlük eskiden tebeşir tozu bulaşmasın diye giyilirdi. Ne alaka önlük-öğretmen ilişkisi şimdi.
  • laylaylom_
    30 Aralık 2020 09:02
    24 0
    Ben beyaz önlüksüz de kendimi öğretmen gibi hissedebiliyorum. Böyle düşünen öğretmenler keşke daha önce kendileri önlük alsaymış dağıtılmasını beklemeseymiş.
  • karaipkorsanı
    30 Aralık 2020 06:51
    19 0
    "Beyaz önlüklerle kendimizi öğretmen olarak hissetmeye başladık... Dışarıdan gelen insanla farkımız oldu......"
    Yukardaki cümleleri bir öğretmenin söylediğine inanamıyorum.

  • korhan83
    30 Aralık 2020 02:15
    9 0
    Ağam bizimle egleniyi
  • hayber_38
    30 Aralık 2020 00:40
    8 0
    Niye hep hoca hanımlar ve siyah üzerine beyaz?
  • öğretmanım
    30 Aralık 2020 00:29
    1 4
    Haberin kalitesinden ziyade içeriğini oyladık sanırım, kusura bakmayın editörlerimis...
  • hamurcu38
    29 Aralık 2020 23:21
    9 1
    Özenti işlere hiç özenmedim hayatım boyunca :)
  • nihalöğretmen
    29 Aralık 2020 23:18
    8 0
    Hiç önlük giymedim giymeyide düşünmüyorum giyenlere saygım sonsuz ha olurda birgün önlük giyersem asla beyaz renk tercih etmem...
  • Can Yongası
    29 Aralık 2020 22:42
    9 0
    Bazı ortamlarda olmamak olmaktan yeğdir.
  • php_korsan
    29 Aralık 2020 22:07
    19 1
    Önlük giyeceğim üstüne Dr....... yazdıracağım. Sonra boynuma steteskop takıp üniversite hastanesine gideceğim koridorlarda dolaşacağım bakalım kendimi bir doktor gibi hissedebilecek miyim?
  • tarkan61
    29 Aralık 2020 21:47
    5 1
    Isteyen öğretmenimiz giyebilir..Yalniz gönüllü degil de zorunlu gönüllü olmus...
  • establish
    29 Aralık 2020 20:39
    7 0
    Geçen sene Ziya Selçuk Bey'in projesi değil miydi bu? Bizden de Medium Large vs ölçü almışlardı. Öğretmenler odası da standart hale gelecekti. Sonra unutuldu gitti herhalde. Bir daha ses çıkmadı.
  • ugur_29_
    29 Aralık 2020 20:29
    12 0
    İsteyen zaten giyiyordu beyaz önlük. Haberdeki öğretmenlerin yorumları hayret ötesi gerçekten.

    Eğitim fakültesine gitmek yerine terziye gitmek daha tatmin edici olmuş.
    Enteresan...
  • sanayici
    29 Aralık 2020 20:02
    10 0
    akşam akşam canım sıkılıyordu gülmek iyi geldi.
  • HAMZA97
    29 Aralık 2020 19:25
    4 2
    güzel bir proje tebeşir yok ama mürekkepli kalem var daha tehlikeli
  • carpediem03
    29 Aralık 2020 18:54
    26 0
    Bu beyaz önlükle kendini öğretmen hisseden arkadaşı hastaneye götürsek, kendini doktor gibi hissetmeye başlar, ameliyata bile girer.
  • Leyla02
    29 Aralık 2020 18:50
    14 0
    yalnızca bir kez önlük giyip derse girdim. Öğrencim sordu: Öğretmenim neden doktor gibi giyindiniz?
    Hakikaten neden giyinmiştim? Bir daha da giymedim
  • 3005eko
    29 Aralık 2020 18:42
    9 2
    öğretmen maaşı net 20 bin lira olmalıdır.
  • faul
    29 Aralık 2020 18:14
    16 0
    Öğretmenler karalar bağlamış , beyaz önlükle kapanmaz :)
  • nadir.009
    29 Aralık 2020 16:12
    13 5
    Önlük neden giyilir hijyen açısından hastane çalışanlar tamam.eskiden tepesir vardı tamam da .hangi devirde yaşıyoruz ki.birakin rahat edelim....
  • ermann
    29 Aralık 2020 16:11
    31 1
    Öğretmenin sosyo ekonomik haklarını iyileştirirseniz öğremenin herkesten farklı olduğu zaten ortaya çıkar. Öyle şovlara gerek yok. Öğretmen, artık kimlerle aynı maaşı alıyorum, kimler benden daha fazla alıyor diye düşünürken önlük gayet başarılı olmuş!!!! Bu ülkede maalesef aldığın ücrete göre ve sana ulaşılırlığa göre değer görüyor insanlar
  • ayselaysel
    29 Aralık 2020 15:10
    21 5
    Ben rahat bir şekilde dersime girmek istiyorum.Beni velim, öğrencilerim tanısın yeterli.Cok saçma bi uygulama olmuş.
  • BAYRAM ALİ
    29 Aralık 2020 14:18
    27 3
    Bana da verdiler. Dolapta duruyor. Keşke işimize yarayacak bilgisayar kamerası, tablet vs. verilseydi de kullansaydık.
  • arador
    29 Aralık 2020 13:08
    18 2
    Beyaza büründü 6500 öğretmen. Yok mu eğitimin sorunlarını gören?
  • reeemat
    29 Aralık 2020 12:20
    9 2
    Maaşlara zam yapılsa daha mutmain oluruz.
  • necati0640
    29 Aralık 2020 12:14
    9 2
    Eğitimde büyük başarı
  • php_korsan
    29 Aralık 2020 12:02
    38 1
    Babam emekli olalı 28 sene oldu.Otobüse bedava biniyor ve her ay maaşına devlet 210 TL ek yardım veriyor.Polis emeklisi.Üstündeki polis kimliği halen işine yarıyor.
    Artık öğretmenin işine yarayacak birşeyler verin kardeşim.Önlük tıbbın doktorların simgesidir.
  • taylantaylan
    29 Aralık 2020 11:43
    22 0
    Bu önlük İşini Hiç Anlamayacağım Sanırım. Bir öğretmene önlük Neden Gereksin Ki. Doktor Değiliz, Temizlik Personeli Ya Da Hemşire Değiliz . öğrenciler üzerimize Mi Bulaşacak.
  • Banu06
    29 Aralık 2020 11:08
    13 3
    Zaten artik insanlar yeni kiyafet alamiyor.
    Onluk giyip de eski kiyafeti kapatmak farz oldu gibi.
    Aklima Osmanlinin son donemlerini konu alan filmler geldi. Memurlar onluk tarzi birsey gecirirler kollarina...
  • kuru
    29 Aralık 2020 08:48
    18 0
    Eğitimde büyük devrim beyaz önlük (!)
  • php_korsan
    29 Aralık 2020 08:36
    40 0
    Kim gelirse gelsin dikkat edin; öğretmenin gerçek sorunları ile uğraşmak yerine hep ucuz bedavaya getirilecek işlerle uğraşılıyor.
    Pandemi dönemi devam ediyor insanlar ölüyor önlük giyme meselesi çıkmış. Keşke şehir genelinde öğretmenlere işine yarayacak başka bir uygulama gelse imiş.
    örnek: öğretmen kart ile şehir içi ulaşımın bedava olması gibi.
  • TERK563
    29 Aralık 2020 08:15
    10 0
    Ne alaka
  • asunar
    29 Aralık 2020 01:31
    20 0
    Eğer haber doğruysa durum ilginç. Aksaray'da mem sitesinde öğretmen sayısı 6348. Yani hepsi gönüllü olmuş. Çok mantıklı değil ama neyse.
  • asunar
    29 Aralık 2020 01:20
    26 0
    "Biz beyaz önlük kampanyamız başlamadan önce, önlükleri giymeden ders anlatırken, okulda bulunduğumuz zaman dilimlerinde normal vatandaşımızdan, okula gelip giden insanlardan ayırt edilemiyorduk ama şimdi beyaz önlüklerimiz sayesinde derslerde bir farkındalık oluştu, kendimizi öğretmen olarak hissetmeye başladık."
    Bu cümleleri bir öğretmenin söylediğine inanamıyorum. Farklı olmak için aynı kıyafeti giyinmişler. İlginç.
  • mrcmrt
    29 Aralık 2020 00:58
    7 0
    Arkadaş bunlarında tek derdi önlük.
  • yıldızeli
    29 Aralık 2020 00:25
    18 0
    Yine şekilcilik,...
  • ozlemmis
    29 Aralık 2020 00:25
    59 0
    Bizim kasap da beyaz önlük giyiyor
  • neo24
    29 Aralık 2020 00:24
    21 1
    Vali dediyse herkes gönüllü giymiştir...
  • İMPARATOR1
    29 Aralık 2020 00:19
    31 1
    Öğretmene önlük değil
    İTİBARINI VERİN....
  • php_korsan
    29 Aralık 2020 00:12
    23 3
    Beyaz önlük mesleğin kutsal simgesi imiş.
    Kardeşim beyaz önlük hekimin simgesidir. Öğretmenin simgesi maaşı olur, isminin önündeki ünvan olur.Bunlar için mücadele etmek gerek.
  • php_korsan
    29 Aralık 2020 00:06
    20 0
    Keşke kitap yada tablet hediye edilse imiş. Beyaz önlük hekime yakışır.
  • kadriye71
    28 Aralık 2020 23:58
    21 0
    Bilgisayar dağıtsaymış eyiymiş...
  • bekhas
    28 Aralık 2020 23:49
    11 3
    Sebdikada durmamin tek sebebi kıyafet serbestliği..
    Kiyafette de serbest olamadiktan sonra at sendikaları çöpe..
    Canli derste beyaz önlük giyeceğime kamera açmam daha iyi..
  • kuluncak
    28 Aralık 2020 23:48
    16 3
    Diğer kurumlara gidince de kim hangi işi yapıyor anlayamıyorum. Onlara da bir çözüm bulunsa, müdürler bir renk giyse memurlar başka bir renk. Böylece kim amir kim memur belli olur.
    Hala kılık kıyafetle uğraşıyoruz, uğraşana mı, haber yapana mı yoksa yorumlayana mı sitem etsem anlayamadım
  • davlumbaz
    28 Aralık 2020 23:35
    4 2
    Tam beyaz önlük aldım, bir iki hafta giydim, uzaktan eğitime geçtik. Yüzyüze başladık, giydim, bir hafta sonra tekrar uzaktan eğitime geçtik. Demek ki beyaz önlük okul açmıyor. Teyit etmiş olduk.
  • smyi
    28 Aralık 2020 23:32
    40 3
    "VELİ, ÖĞRETMEN VEKENDİSİNİ AYIRT EDEMİYORDU"
    derken yanlışlıkla derse girip ders anlatmaya başlıyordu. Maaş günü, maaşı hesabına yatmayınca kafasına dank ediyordu;
    "Aaa ben öğretmen değil veliyim." Sonra onca gün çalışması boşa gidiyordu.
  • nurdan90
    28 Aralık 2020 23:30
    23 1
    Bu haberde düşüncelerini belirten öğretmenlere inanamıyorum.Önlük giyerek mi kendilerini gerçek öğretmen hissediyorlarmış.Bence fikirler gerçek değil uydurma.
  • Banu06
    28 Aralık 2020 23:27
    12 2
    Zihniyet m.ö. 200 de kalmiş.
    Hangi cesit ogretmen olarak hissettiginiz onemli.
    Eger ogretmen olarak hissetmek sovyet tarzi tek tip kiyafetse...
  • nurdan90
    28 Aralık 2020 23:21
    11 1
    Bir proje daha......
  • arador
    28 Aralık 2020 23:20
    20 1
    Keşke beyaz önlük giyince eğitimdeki bütün sorunlar hallolsaydı.
  • eren_87
    28 Aralık 2020 23:18
    15 2
    Reklam kokan bir hareket. Peki normal zamanda bu 6500 öğretmen okula nasil gidiyorlardı? Merak ettim. Kiyafet serbestliginin olduğu ilk günlerde boyle bir hareket önemli olabilirdi. Kimsenin o zaman sesi çıkmadı. Herşeye karışan idareciler kılık kiyafete hiçbir sey diyemedi.
  • zeki2976
    28 Aralık 2020 23:12
    14 1
    Veli, vali girdiğinde hangisi öğretmen artık görebilecek. Çağdaş uygarlık seviyesine az kaldı. :)
  • übübü
    28 Aralık 2020 23:10
    21 1
    Bunları samimi olarak mı söylemişler meraktayım.
  • ssszmzh
    28 Aralık 2020 23:02
    39 1
    Beyaz önlükle öğretmen olarak hissetmiyorum. İş kıyafeti yapılan işe uygun olur. Önlük benim ne işime yarayacak?
    Rahat ve spor kıyafetler tercih ediyorum.
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK