Alan Değişikliği Konusunda Aklımıza Takılanlar

 

Tarafımıza konu ile ilgili çokça soru geldiği için alan değişikliği ile ilgili akıllarda soru işareti oluşturan hususları sizler için derledik.

 Alan değişikliğinin yasal dayanağı nedir ?

- Alan değişikliği Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin 60 ıncı maddesi hükümleri çerçevesinde gerçekleştirilir. İlgili madde aşağıdadır.

Alan değişikliğine bağlı yer değiştirmeler

MADDE 60 – (1) Bakanlıkça uygun görülmesi hâlinde; öğrenimine uygun alanı dışında bir başka alana atanan öğretmenler, öğrenimleri birden fazla alana atanmaya kaynak olan öğretmenler ile başka bir alanda yükseköğretimi bitiren öğretmenler, adaylıklarının kaldırılmış olması ve yükseköğrenimlerinin atanacakları alana uygun olması kaydıyla, Bakanlığın kararına göre mezuniyetleri itibarıyla atanabilecekleri alanlara alanlarının değiştirilmesini isteyebilir.

(2) Alan değişikliği isteyen öğretmenlerin alan değişiklikleri, il içinde tercihleri de dikkate alınmak suretiyle alanlarında ihtiyaç duyulan eğitim kurumları olacak şekilde hizmet puanı üstünlüğüne göre yapılır. Hizmet puanlarının eşit olması durumunda öğretmenlikteki hizmet süresi daha fazla olana öncelik verilir.

(3) Alan değişikliği işlemleri Bakanlıkça belirlenecek takvim çerçevesinde yapılır.

Kimler Alan değişikliği başvurusunda bulunabilir?

Bu husus  Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliğinin 60 ıncı maddesinde belirtilmektedir. 07 Aralık tarihli alan değişikliği duyurusu da bu doğrultuda yapılmıştır. Buna göre;

a) Öğrenimine uygun alanı dışında bir başka alana atananlar,

b) Öğrenimleri birden fazla alana kaynak teşkil edenler,

c) Görev yaptığı alan dışında başka bir alanda yükseköğrenim bitirenler

Alan değiştirme işlemlerinde hangi kriterler göz önünde bulundurulur?

a) Öğretmenlikte adaylığın kalkmış olması,

b) Eğitim kurumlarının atama yapılacak alanlarda, norm kadro açığının bulunması,

c) Talim ve Terbiye Kurulunun 20/02/2014 tarihli ve 9 sayılı Kararı eki Öğretmenlik Alanları,

d) Atama ve Ders Okutma Esaslarına göre, mezun oldukları yükseköğrenim programının atanacakları alana uygun olması.

Bunun dışında Sınıf Öğretmeni olarak görev yapmakta iken 540 saatlik "Zihin Engelliler Sınıfı Öğretmenliği Eğitim Programı” nı başarıyla tamamlayanlar da, adaylıklarının kaldırılmış olması kaydıyla Özel Eğitim alanına alan değiştirmek üzere başvuruda bulunabileceklerdir.

Alan değişikliği  iller arası yapılabilir mi ?

- Alan değişikliği yalnızca il içinde yapılır.

Alan değişikliği süreci nasıl işleyecek ?

Alan değişikliği süreci "Ön Başvuru” ve "Tercih ve Atama” olmak üzere iki aşamada gerçekleştirilecektir. Yapılacak işlemler ve tarihleri, "Alan Değişikliği Atama Takvimi” nde belirtilmiştir.

Ön başvuruda( 1. Aşamada)  başvurmayanlar Tercih ve Atama sürecinde( 2. Aşamada ) tercih başvurusunda bulunabilirler mi ?

"Ön Başvuru” sürecinde başvuruda bulunmayan adaylar "Tercih ve Atama” sürecinde tercih başvurusunda bulunamayacaklardır.

1.Aşamaya başvuranların 2. aşamaya başvurması zorunlu mudur?

1. Aşamaya başvuranlar isterse 2. Aşamaya başvurmayabilir. Böyle bir zorunluluk bulunmamaktadır. 

 Diplomada yazılı yan alana göre alan değişikliği başvurusunda bulunulabilir mi ?

Bu husus yayınlanan son alan değişikliği duyurusunda açıkça belirtilmiştir. Konuyla ilgili “Öğretmen ve eğitim kurumu yöneticilerinden diplomalarında yazılı yan alanlarına ya da aylık karşılığı okutabilecekleri derslerin bulunduğu alanlara geçmek isteyenlerin yapacakları başvurular kabul edilmeyecektir.” denilerek yan alan üzerinden alan değişikliği başvurularının reddedileceği ifade edilmiştir.

Edebiyat bölümünü bitiren Türkçe’ye, Fizik, Kimya ve Biyoloji bölümlerini bitiren Fen bilimlerine alan değişikliği başvurusunda bulunabilir mi ?

Öğretmenlik Alanları, Atama ve Ders Okutma Esasları Atamalarda Dikkate Alınacak Hususlar başlıklı 7. Maddenin 2. Fıkrasında şöyle denilmektedir:

(2) Türkçe, Sosyal Bilgiler, İlköğretim Matematik, Fen Bilimleri alan öğretmenliklerine kaynak teşkil eden programlardan mezun olanlarla, ihtiyacın karşılanamaması durumunda Türkçe alanına Türk Dili ve Edebiyatı; Sosyal Bilgiler alanına Tarih ve Coğrafya; İlköğretim Matematik alanına Matematik; Fen Bilimleri alanına Fizik, Kimya ve Biyoloji alan öğretmenliklerine kaynak teşkil eden programlardan da mezun olanların ataması yapılabilir.

 Yapılan alan değişikliği duyurusunda “mezuniyetleri itibarıyla atanmaları Talim ve Terbiye Kurulunun yukarıda belirtilen kararında farklı bölüm mezunlarınca ihtiyacın karşılanamaması şartına bağlı (ikinci öncelikli) olanların bu alanlara geçmek üzere yapacakları başvurular kabul edilmeyecektir.” denilerek yukarıdaki maddeye atıfta bulunulduğu açıkça ifade edilmekte ve bu alanlarda yapılacak başvuruların reddedileceği belirtilmektedir.

Alanı dışında bir alanda yüksek lisans yapanlar alan değişikliğine başvurabilir mi ?

Duyuruda yüksek lisans ile ilgili ayrıksı bir açıklama yapılarak bu hususa değinilmemiştir.Duyuruya göre yüksek lisans yapanların alan değişikliğine başvuramayacakları düşünülmektedir.

 Üniversitede alınan pedagojik formasyondan başka özellikle ikinci üniversite bitirenlerin ayrıca bir pedagojik formasyon daha alması gerekli midir ?

Öğretmenlik Alanları, Atama ve Ders Okutma Esasları Atamalarda Dikkate Alınacak Hususlar başlıklı 7. Maddenin 3. Fıkrasında  “(3) Herhangi bir öğretmenlik atama alanında alınan pedagojik formasyon eğitimi, diğer alanlar için de geçerlidir.” denilmektedir. Buna göre ayrıca bir formasyon belgesi almak gerekmemektedir.

Yöneticilerin alan değişikliği ile tayininin çıkması durumunda üzerlerindeki yöneticilik görevi düşer mi?

Bulunduğu kurumda branşından açık olması ve alan değişikliği ile atamasının bu boş kadroya yapılması durumunda yöneticilik görevi devam eder. Atamasının alan değişikliği yoluyla kadrolarının bulunduğu eğitim kurumu dışındaki diğer eğitim kurumlarına çıkması durumunda ise üzerlerindeki yöneticilik görevi sona erer.

Yurt dışında görevlendirilenler ile aylıksız izinli olan öğretmenler başvuruda bulunabilir mi ?

Yurt dışında görevlendirilenler ile aylıksız izinli olan öğretmenlerden yurt dışı görev süresi veya izinlerinin 30 Eylül 2019 tarihine kadar sona ereceğini belgelendirenler, diğer şartları da taşımaları kaydıyla alan değişikliği başvurusunda bulunabilecektir.

 Geçici görevlendirmede bulunan öğretmenlerin durumu ne olacak ?

 Kadroları okul ve kurumlarda olup Bakanlığımızın merkez ve merkeze bağlı taşra teşkilatında geçici görevlendirilen öğretmenlerden alan değişikliği gerçekleştirilenlerin geçici görevlendirmeleri sona erdirilerek yeni görevlerine başlamaları sağlanacaktır.

Alan değiştirenler yarıyıl dönemi özür grubu başvurusunda bulunabilecek mi ?

Alan değiştirenlerin yeni görev yerlerinde 2. dönem başı itibarıyla göreve başlayacak olması sebebiyle bakanlığın yayınladığı,  öğretmenlerin mazerete bağlı yer değiştirme takvimine göre alan değiştiren öğretmenler özür grubu yer değişikliği talebinde bulunamayacaktır. Bakanlığın bu konuda ek bir açıklama yaparak alan değişikliği yapanların yeni alanları üzerinden başvuruda bulunabileceğini belirtmesi halinde özür grubu başvurusunda bulunulabileceği düşünülmektedir.

Başvurular Nasıl Yapılacak ?

Ön başvurular (birinci aşama), Ek-l "2018 Alan Değişikliği Atama Takvimi” çerçevesinde "http://mebbis.meb.gov.tr” veya "http://personel.meb.gov.tr” adreslerindeki "Elektronik Ön Başvuru Formu” aracılığıyla yapılacaktır. Ön başvurular okul, ilçe ve il millî eğitim müdürlüklerince onaylanacaktır.

Ön başvurusu onaylanan adaylar, takvimde belirtilen "Tercih ve Atama” sürecinde (ikinci aşama) yine yukarıda belirtilen adreslerdeki "Elektronik Tercih Formu” aracılığıyla tercihte bulunacaklardır. Tercih başvuruları ise sadece başvuruda bulunanın kadrosunun bulunduğu eğitim kurumu müdürlüğünce onaylanacaktır.

En fazla kaç eğitim kurumu tercihinde bulunulabilecek ?

Alan değişikliği ön başvurusu onaylanan öğretmen ve eğitim kurumu yöneticileri, sisteme yansıtılacak eğitim kurumları arasından il içinde en fazla 25 (yirmi beş) eğitim kurumu tercihinde bulunabileceklerdir. Başvuruda bulunanlar tercihleri dışında 26. seçenek olarak il genelinde boş kalan eğitim kurumlarından birine atanmak isteyip istemediklerini ayrıca belirteceklerdir.

Atamalar nasıl yapılacak ?

Atamalar, bakanlıkça gerekli şartları taşıyan, alan değişikliği başvurusunda bulunanlar arasından hizmet puanı üstünlüğüne göre yapılacak.

Sonuçlar ne zaman ilan edilecek ?

Sonuçlar 28 Aralık 2018 tarihinde http://personel.meb.gov.tr adresi üzerinden ilan edilecektir.

Yapılan atamalar iptal edilebilir mi ?

Alan değişikliği gerçekleştirilen öğretmenlerin alan değişiklikleri iptal edilmeyecektir. Ancak gerekli şartları taşımadığı sonradan anlaşılanların alan değişikliği iptal edilecektir.

Alan Değişikliği Forum Sayfamız İçin TIKLAYINIZ Alan Değişikliği Branş/Puan Paylaşımı İçin TIKLAYINIZ

Alan değişikliği uygulama takvimi nasıl olacak ? 

 

2018 ALAN DEĞİŞİKLİĞİ ATAMA TAKVİMİ

 

Aşama

Yapılacak İş ve İşlemler

Tarih

Birinci Aşama

Ön Başvuru

 

Adayların Ön Başvurularının Sistem Üzerinden  Alınması

12-18 Aralık 2018

Yapılan Ön Başvuruların İncelenerek Eğitim Kurumu, İlçe ve İl Milli Eğitim Müdürlüklerince Sistem Üzerinden Uygun Olanların Onaylanması

12-18 Aralık 2018

İkinci Aşama

Tercih ve Atama

 

Tercih Başvurularının Alınması ve Eğitim Kurumu Müdürlüklerince Onaylanması

24-26 Aralık 2018

 

Atamalar

28 Aralık 2018

 

Görevden Ayrılma ve Göreve Başlama İşlemleri

18 Ocak 2019 - 4 Şubat 2019

  • 19 2
  • 08 Aralık 2018 15:39 30.042
  • Eğitimhane
  • Aktif Haberler
  • MEVSİMBAHAR
    14 Aralık 2018 14:28
    0 1
    İkinci üniversite diploması açıköğretimdense bu da kabul oluyor mu arkadaşlar?
  • FARUK01
    11 Aralık 2018 23:01
    1 1
    Fizik Kimya ya da Biyoloji mezunu iken sınıf öğretmeni olanlar Fen Bilgisi Öğretmenliğine başvuramıyor mu bu bilgi kesin mi arkadaşlar
  • Burak Erdoğan02
    11 Aralık 2018 10:33
    2 1
    2. üniversite bitirdim halen sınıf öğretmeniyim bende başvurabilecekmiyim...
  • fundakilim
    11 Aralık 2018 10:32
    1 0
    Eğer branşımızda il içinde şu an açık yoksa alan değişikliği yapamazmıyız.Yoksa alanımızı değiştirip sonra tayin isteyebilirmiyiz.
  • münteha-nur
    10 Aralık 2018 22:30
    1 0
    2012 de çıkan yan alan ve bitirdiği okula dayalı alan değişikliği zamanlaması yanlıştı. Okullar dönüşüm yapılmış, aynı zamanda okullar açıldıktan 3 hafta sonra çıkan uygulamaya başvurmadım. O seneden sonra bir daha 6 yıldır tekrar çıkmadı. Bu uygulama henüz başlasın. Genel olarak değişikliği düşünenler ön başvuruyu yapar. İkinci başvuru da kontenjana göre hareket ederler düşüncesindeyim. Bekleyip görelim....
  • makbulut
    10 Aralık 2018 14:16
    3 1
    Daha öncede sormuştum alan değişikliği yapan öğretmen haziranda il dışı tayin isteyebilir mi?
  • SonÇeri
    09 Aralık 2018 22:53
    4 3
    Yukarıda açıklamada hata var Yüksek Lisansa başvuru düşünülmemektedir diye tabir var. Eksik bu. Yönetmelikte Yüksek lisans YOK! Alan Değişikliği sadece LİSANS Diplomasına yapılmaktadır. yani geçmiş yıllardaki 15 kılavuz incelendiğin hiçbir zaman başvuramadığını göreceksiniz çünkü yönetmelikte yok. Sadece LİSANS için geçerli demem o ki düşünecek bi konu yok cevabı yıllardır net
  • tulin01
    09 Aralık 2018 22:10
    3 0
    Eğitimhane ayrıca bizi duyuru hakkında açıklama yaptığı için çok teşekkür ederim. Yuksek lisanstan dolayı yan alan olmadığı için üzüldüm. Hayırlısı olsun.
  • metinx
    09 Aralık 2018 19:00
    0 1
    alan değişikliğine mühendislikten atananlar mühendislik bölümlerine geçmek için başvura biliyorlar mı
  • aslanss
    09 Aralık 2018 10:40
    1 0
    İdareciler ile ilgili kısım hala netlik kazanmadı. Boş kadrodan kast edilen bulunduğu okulda girebileceği dersin normunun bulunması mı yoksa o normun boş olması mı? Normun dolu ya da boş olması idarecinin alan değiştirmesini bağlamaz ki. Zaten idareci derse girmeyecek. Burası hala muallak.
  • smyi
    08 Aralık 2018 22:35
    3 0
    Bilgi için teşekkürler.
  • TUBA19
    08 Aralık 2018 22:13
    3 0
    Eğitimhane çok teşekkür ederiz
  • rimedya85
    08 Aralık 2018 19:57
    4 1
    540 saat ile alan değişikliği yapan sınıf öğretmeni tekrar sınıf öğretmenliğine geri dönebilir mi?
  • SonÇeri
    08 Aralık 2018 19:34
    3 3
    Yüksek lisansla ilgili yanıt veya bilgilendirme yok. Elektrik-Elektronik Öğretmeni Rehberlikten yüksek lisans yapınca Rehberliğe geçebiliyor mu?
  • Stargate_73
    08 Aralık 2018 19:29
    2 1
    Aslıhan63 başvurunuz iptal olur
  • Aslıhan63
    08 Aralık 2018 18:46
    3 1
    1.aşamaya başvurup ikinci aşamaya başvurmasak acaba oluyor mu
  • pamiraaa
    08 Aralık 2018 18:43
    9 2
    Bilgi kirliliği olan şu günlerde kafalara takılan her sorunun cevabı verilmiş.Elinize sağlık.
    Teşekkürler.
  • hulya30
    08 Aralık 2018 18:40
    3 1
    Emeginize sağlık teşekkürler
  • tolunays
    08 Aralık 2018 18:10
    6 1
    Aklımıza takılan sorulara cevap veren bir yazı olmuş. Teşekkürler.
  • Stargate_73
    08 Aralık 2018 17:37
    5 2
    Güzel bir haber olmuş. Teşekkürler.
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK