Anadolu'dan Tüm Dünyaya İlham Oldular

Anadolu’nun en ücra köşelerinde görev yapan İrem Savcı Köroğlu ve Muhammet Aydın, yaptıkları projelerle dünyanın en iyi öğretmenleri arasına girdiler. Onlarca uluslararası ödül aldılar. Köylerde büyüyen her iki öğretmenin öğrencileri bugün Türkiye’nin en iyi üniversite ve liselerinde eğitim görüyor.

Bugün 24 Kasım Öğretmenler Günü...Terör örgütünün hain saldırılarına rağmen Türkiye'nin dört bir yanında canını siper ederek öğrencilerine ışık olan öğretmenlerimiz yaptığı çalışmalarla dünyada da saygıyla anılıp takdir görüyor. Anadolu'nun en ücra köşelerinde ilim saçan fedakâr öğretmenler hem ulusal hem de uluslararası saygın kurumlar tarafından onlarca ödüle layık görüldü. Onlardan biri meslek hayatına Şırnak'ta başlayan anaokulu öğretmeni İrem Savcı Köroğlu, bir diğeri ise Ordu Ünye'de görev yapan İngilizce öğretmeni Muhammet Aydın. İrem öğretmen Şırnak'ta, Hakkari'de,Van'da anaokul çağındaki minikleri bilimi oyunla öğreten Montessori eğitimiyle tanıştırdı. Muhammet öğretmen ise Ünye'deki meslek lisesi öğrencilerine dünyada eşi benzeri görülmemiş bir projeyle İngilizce öğretti. Dezavantajlı çocuklara kucak açan her iki öğretmen de eğitimin Nobel'i olarak bilinen Küresel Öğretmen Ödülü'nü kazandılar, ''Dünyanın İlham Veren Öğretmenleri'' arasına girdiler. O öğretmenlerin okuttuğu öğrencilerin çoğu şu andan Türkiye'nin en iyi üniversite ve liselerinde eğitimlerine devam ediyor.

KENDİ MAAŞIYLA MATERYAL ALDI

33 yaşındaki İrem öğretmenin ilk görev yeri Şırnak'tı. 2011'de henüz dünyada bile yeni tanınan Montessori eğitim modelini Şırnak'taki çocuklarla tanıştırdı. Başta matematik ve fen olmak üzere okul öncesi çağdaki çocuklara bilimsel bir altyapı oluşturan Montessori eğitim modelinin materyalleri o yıllarda Türkiye'de yoktu. Kendi maaşıyla bu materyalleri yurtdışından temin etti. ''Hedefim sadece sınıftaki 20 çocuğa değil, Türkiye'deki birçok çocuğa ulaşabilmekti'' diyen İrem öğretmen daha sonra Milli Eğitim Bakanlığı görevlisi olarak da Hakkari Çukurca, Van, Bitlis, Artvin, Hatay, Yozgat ve Kayseri'de Montessori okul kurumları gerçekleştirerek binlerce öğretmene ve onbinlerce çocuğa ulaştı. Şu anda Sivas'ta Halide Edip Adıvar Anaokulu sınıf öğretmeni olan İrem Öğretmen daha önce görev yaptığı Sivas Zübeyde Hanım Anaokulu'nu "Dünyanın En İyi 100 Okulu" arasına soktu. 2020'de ''Dünyanın En İyi 100 Öğretmeni'' arasına girdi. Geçen yıl da Küresel Öğretmen Ödülü'ne layık görüldü.

OKULDA MİNYATÜR LONDRA KURDU

40 yaşındaki Muhammet öğretmenin çocukluğu ve gençliği bugün görev yaptığı Ordu'nun Ünye ilçesinde geçti. Öğretmen olmayı 6 yaşında kafasına koydu. Hatta ilk ödülünü de o yıllarda akranlarına okuma yazma öğrettiği için aldı. 23 Nisan 1989'da ''Yılın En Küçük Öğretmeni'' ödülünü kazandı. Mehmet Necati Vidinli Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'ndeki öğrencilerine yabancı dil konuşturmak için yaptığı ''İngilizce Sokakta'' proje dünyada bir ilk oldu. ''İngilizce sınıflarda değil, sokaklarda öğrenilir'' mottosuyla yola çıkan Muhammet öğretmen okulda Londra'ya, New York'a benzeyen minyatür bir şehir kurdu. Sinemadan kafeye, havalimanından postaneye kadar yabancı bir kentte ne varsa aynısının öğrencileriyle birlikte okulda inşa etti ve bu mekanlarda yalnızca İngilizce konuşulmasını sağladı. Proje 3 kıtada ''En İyi Uygulama Ödülü''nü aldı. 2021'de Küresel Öğretmen Ödülü'nü kazandı. Birçok ulusal ve uluslararası ödülün sahibi oldu. ''Dezavantajlı dediğimiz o mütevazi mahallelerdeki çocukların küçücük odalarında sonsuz olasılıklar arayışına ortak olmaya çalışan bir öğretmenim'' diyen Muhammet öğretmenin tam 53 projesi bulunuyor.

TÜRKİYE'NİN BEKASI İÇİN VARIZ

İstanbul İstiklal Caddesi ve Gaziantep Karkamış'ta terör örgütünün hain saldırılarında şehit düşen öğretmenlerin acısını yüreklerinde hissetiklerini söyleyen İrem ve Muhammet öğretmenler SABAH aracılığıyla şu mesajı verdi:

''Daha İstanbul' da hain saldırıda kaybettiğimiz öğretmenimizin acısı tazeyken bu kez de Gaziantep' te terör örgütünün saldırısında hayatını kaybeden bir başka öğretmenimiz için yandı yüreğimiz. Şehit öğretmenlerimizin aziz hatıralarına saygıyla ve bizlere kendilerinden miras kalan ışıklarına ahde vefamızla canla başla çalışacak ve Yüce Türk Milletimizin bekası için yaşamaya ve yaşatmaya devam edeceğiz''.

 
 
Ceyda KARAASLAN /
  • 3 7
  • 24 Kasım 2022 10:31 1.624
  • Aktif Haberler
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK