Anlamayan Öğrencilere Nasıl Anlatabilirim?

sultan.95
10 Aralık 2019 09:23

Merhaba hocalarım.
Ben doğuda bir köyde görev yapıyorum yeni atandım. 4. Sınıf okutuyorum ve bu sene aldım öğrencileri. Derslerde her türlü görsel, etkinlik hazırlıyorum, sorular çözüyorum ödevler veriyorum ama 17 kişilik sınıftan 4-5 tanesi öğreniyor anca. Onların da yanlışları oluyor.
Şöyle örnek vereyim; Milli Mücadele konusundayım biliyorum zor bir konu ama ili haftadır haftada 6 saat anlatarak işledim konuyu ve seviyelerini bildiğim için ayrıntıya girmedim. Ben sordum cevaplayabildiler tamam dedim konu oturdu. Ödev verdim haftasonu. Ama gelen ödevde 4-5 kişi yarım yamalak diğerleri hiç anlamamış. Hepsine renkli milli mücadele haritası çıkardım verdim konuya başlarken. Ama boş haritada daha doğu cephesi nerde batı cephesi nerde onu gösteremiyolar.
Demem o ki bu sadece örneklerden biri ve ben ilk yılımdayım öğrencileri böyle gördükçe tükenmişliğe giriyorum mutsuzum. Bu konuda önerileriniz bir yardımınız var mıdır? Şimdiden teşekkür ederim.

zekirdek
10 Aralık 2019 13:12

akışına bırakın her çiçer zamanı geldiğinde açar sen vazifeni yaptıktan sonra gerisini kadere havale etmek gerek

Can Yongası
10 Aralık 2019 10:20

İyi günler öğretmenim.
Anlatamıyor değilsiniz, anlatıyorsunuz ama çocuklar yabancısı oldukları konuları ya da ilgilerini çekmedikleri konularda sıkıntı yaşarlar.

Size acizane tavsiyem "seneye öğrenir" prensibimdir.

Mesela sözlük sıralaması. İkinci sınıfta 20 kişilik bir sınıfta başarı oranı yüzde 10 iken dördüncü sınıfta bu oran 80 lere çıkar.

Bölme işlemi keza böyle.

Çocuklara okulu sevdirdin, yapamadıkları değil yaptıklarına odaklanın. Bu yeter.

Unutmayın Milli Mücadele'yi seneye öğrenebilir ama sizin yaşatabileceğiniz başarısızlık hissiyle bir ömür mücadele etmek zorunda kalır.

"Seneye öğrenir" merak etmeyin...

sultan.95 - 10 Aralık 2019 11:23
Rahatlattınız hocam teşekkür ederim. Ben de diyordum onu ama insan emeğinin karşılığını alamayınca üzülüyor. Bir de seneye ortaokula gidecekler ortaokul hocalarımızdan da bir laf gelmesini istemiyorum bu sene almış olmama rağmen beni sorumlu tutacaklarmış gibi geliyor.
Can Yongası - 10 Aralık 2019 16:32
Bu kaygılarınız son derece doğal. Ayrıca kaygılanıyor olmanız güzel de bir meziyet gelecek adına. Bir sonraki eğitim döneminde yaşayacakları sıkıntıları size bağlayacak olmaları sıkıntıyı yaşatanın siz olduğu anlamına gelmez. Oradaki çocuklarımızın yüreklerinde bir nebze olsun gülümsemeye yol açabiliyorsanız sizden iyisi yoktur diye düşünüyorum. Okuldan keyif alsınlar, okula korkuyla gelmesinler kafidir. Kolaylıklar.
Esermertcan
10 Aralık 2019 11:14

Doğuda çalışırken EĞİTİM NEDEN VAR? sorusunu çok sorgulayıp köyün ihtiyaçlarına göre yapılandırılmış eğitim stratejisine döndüğümü hatırlıyorum. Eğitimde yöresellik ilkesine sadık kalarak o köye çobanda lazım diye çalışmış öğrencilik becerileri gelişmiş bireyler yetiştirmeye odaklanmıştım. İş yapmasını bilen, işi bitirmek için strateji üreten işi doğru ya da yanlış bitiren ancak doğru ve iyiyi tercih eden bireylere odaklanmıştım. Şimdi görüyorum ki 20 yıl geriye baktığımda o okumayı seçmeyen köyde iki düzine üniversite eğitimini tamamlamış münevver insan yetiştirmişim. Tasalanmayın. Can Yongası hocamın tavsiye ettiği gibi yapabildiklerine odaklanın değerli hocam.

sultan.95 - 10 Aralık 2019 11:25
Teşekkür ederim hocam. Rahatladım biraz.
sultan.95 - 10 Aralık 2019 11:30
Teşekkür ederim hocam. Rahattınız. ????
hayber_38
10 Aralık 2019 18:28

İlk yıllarımda Bana gelen müfettiş elindeki zarfı duvara attı, ver dedi, attı ver dedi, attı ver dedi. Hepsinde de verdim. Bu zarf bu duvarı geçer mi dedi. Hayır geçmez dedim. Hocam belli sen kendini çok kasıyosun, bazı çocuklar bu zarf gibidir demişti.


Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK