Annem Babam Benim Rol Modelim Projesi

Denizli Çal Belevi Halil Uzun İlkokulu Sınıf Öğretmeni Musa SÜRER tarafından tasarlanan “Annem babam benim rol modelim.” projesi kapsamında; hafta başında öğrencilerimiz tarafından sınıf kitaplığından belirlenen kitaplar Cuma günleri Türkçe dersinde belirlenen iki öğrenci velimiz tarafından sınıfımızda öğrencilerimize anlatılmakta, sonrasında ise hikaye ile ilgili sorular öğrencilerimize yöneltilmektedir.

Eğitim öğretim faaliyetlerinin bütünlüğünü koruyarak, Türkçe derslerinde okuma kazanımını artırmak amaçlı uygulanan projemizde; her öğrenci velisinin anlatım süresi 10 dakikadır. Yakından uzağa doğru velilerimizden başlayarak, toplumda rol modeli olacak kamu personelleri de dahil edilmektedir.

Proje 9 haftadır yürütülmekte olup, öğrenci velileri, öğretmen ve Çal İlçe Milli Eğitim Müdürü Yasin Temel rol modelleri olarak sınıfımızda sunumlarını gerçekleştirmişlerdir.

Projemiz ile çocuğun küçük yaştan itibaren kitap okuma alışkanlığı kazanmasında rol modelinin anne ve baba olduğunu vurgulamak istedik. Ayrıca projemiz ile öğrencilerimizin; düşünce ufkunu geliştirmek, farklı bakış açıları kazandırmak, kelime haznelerini zenginleştirmek, anlama, dinleme ve konuşma yeteneklerini geliştirmek, okumaya karşı olumlu tutum geliştirmek, genel kültürlerini artırmak ve özgüven kazanmalarını sağladık. 

Projenin Amaçları:

  1. Kitap okuma alışkanlığının kazanılmasında da öncelikli rol modelinin anne baba olduğunu vurgulamak, kitap okuma sürecine ailelerin de katılımını sağlamak.
  2. Okumaya karşı olumlu tutum geliştirmek,
  3. Kitap okuma alışkanlığı kazandırmak,
  4. Dinleme becerilerini geliştirmek,
  5. Anlama becerilerini geliştirmek,
  6. Konuşma, ifade etme becerilerini geliştirmek,
  7. Problem çözme becerilerini geliştirmek,
  8. Toplumsal duyarlılık ile yorumlama becerisi kazandırmak,
  9. Düşünce ufuklarını geliştirmek ve düşünce eğitimlerini desteklemek,
  10. Kelime haznelerini zenginleştirmek,
  11. Farklı bakış açıları kazandırmak,
  12. Milli ve manevi değerlere sahip yüksek karakterli bireyler yetiştirmek,
  13. Özgüven sahibi olmak,
  14. Zamanı etkin kullanmak,
  15. Genel kültürlerini artırmak,

Projeden Beklenen Sonuçlar:

  • Ailelerin rol modeli olması ile okuma alışkanlığının etki edeceği alanın genişlemesini sağlamak;
  • Okuyan, düşünen ve okuduklarıyla hayatına yön veren bireylerin yetişmesine, öğrencilerimizin kitapla buluşmasına katkı sağlamak;
  • Öğrenciler kitap okuma alışkanlığı ve kitap okuma zevki kazanacak;
  • Öğrencilerin öğrenme, dinleme ve anlama yeteneklerini artırmak;
  • Öğrencilere açık ve etkili düşünebilme, yazabilme ve problem çözme becerisi ve anlayarak okuma becerisi kazandırmak;
  • Öğrencilere Türkçeyi doğru, güzel ve etkili kullanma becerisi kazandırılarak, öğrencilerin kelime hazinelerini zenginleştirmek;
  • Edinilen geniş kelime dağarcığı sayesinde, öğrencilerin daha fazla kavramla düşünebilmelerine ve kendilerini ifade ederek sosyalleşmelerine imkân sağlamak;
  • “Her kitabın içinde farklı bir dünya taşıdığı ve her kitaptan mutlaka bir ders çıkardığımız” vurgulanarak, edindikleri bilgi ve kültür sonucunda toplum içinde etkin bir kişiliğe sahip olmaları sağlamak;
  • Okumanın düşünmeye olan katkısı, farklı bakış açılarına sunduğu genişlik sayesinde öğrencilerin akademik başarısının artışı ile hayat başarısını yakalamalarına katkı sağlamak;
  • Kamu kurum ve kuruluşlarında çalışanların kitap okumalarının hem vatandaş üzerinde olumlu etkileri olacak, hem de bu kişilerin ailelerine örnek teşkil etmeleri sağlanacak;
  • Proje kapsamında belirlenen etkinlikler ile seviyelerine uygun kitaplarla öğrencilerin okumayı bir ihtiyaç olarak görmelerini sağlamak;
  • Farklı bakış açıları geliştiren, hayal gücü zenginleşmiş, düşünen ve sorgulayan öğrenciler yetiştirilmesi sağlamak;
  • Kitap okuma davranışının okullarından başlayarak, tüm ilçede ve ilde yaşayan bireyler tarafından benimsenmesini sağlamak;
  • Okuma alışkanlığı kazanan, sorgulayan, milli ve manevi değerlere sahip yüksek karakterli bireylerin yetişmesini sağlamak.
  • Okuduğu, dinlediği, duyduğu bir cümlenin gerçek anlamını algılayabilen bireyler olarak, öncelikle öz güvenlerini arttırmak yoluyla başarılı bir yaşam sürmelerini sağlamak.

***Proje Denizli İl Milli Eğitim Müdürlüğü  Eğitimde İyi Örneklerin Sergilendiği "DEBİP" adlı sitede ve Çal İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün sitesinde yer almıştır.

DEBİP HABER LİNKİ tıklayınız...

ÇAL İLÇE MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ HABER LİNKİ: tıklayınız...

  • 9 5
  • 31 Mayıs 2019 13:11 2.844
  • musasurer
  • Aktif Haberler
  • musasurer
    03 Haziran 2019 00:39
    3 0
    @dilek0127 anlayışınız için teşekkürler öğretmenim. Gerçekten çok titizlikle hazırladığım, nakış nakış dokuyarak büyük bir emek verdiğim proje. Toplumun en önemli rol modelleri olan 2 eğitimci olarak tabi kabul ederim. Şimdiden tüm meslektaşlarıma her şeyin gönüllerince olmasını ve iyi bayramlar dilerim..
  • dilek0127
    02 Haziran 2019 13:29
    1 1
    @musasurer öğretmenim o zaman dilerseniz bana e mail atmak yerine bir başlık açıp paylaşın sadece ben değil herkes projeniz hakkında daha fazla fikir sahibi olsun.Çünkü bana cevap yazarken açıklıyorsunuz ya oldukça kapsamlı bir projeye benziyor.Neyse öğretmenim tatlıya bağlayalım.Bir demet papatya yolladım genel sohbet günlüğünde kabul ederseniz mutlu olurum.
  • musasurer
    01 Haziran 2019 22:07
    5 0
    Öğretmenim teşekkür ederim lakin birkaç kez okuduysanız ön yargılı davranmadı iseniz okuduğunuz kısımdaki "Denizli Çal Belevi Halil Uzun İlkokulu Sınıf Öğretmeni Musa SÜRER tarafından tasarlanan “Annem babam benim rol modelim.” projesi kapsamında; hafta başında öğrencilerimiz tarafından sınıf kitaplığından belirlenen kitaplar Cuma günleri Türkçe dersinde belirlenen iki öğrenci velimiz tarafından sınıfımızda öğrencilerimize anlatılmakta, sonrasında ise hikaye ile ilgili sorular öğrencilerimize yöneltilmektedir." paragrafına dikkat etmediniz sanırım.
    Veliler kitap okumuyor, anlatıyor ve canlandırıyor. Jest ve mimikleri ne kadar kullandıklarını, sesini kullanımı ile ilgili sunumdan sonra öğrencilerimiz değerlendirmelerde bulunuyor ve bu da sınıfta sınırlı kalmıyor akşamları evlerinde de ailecek birlikte deva ediyorlar. Böylece boş zamanlarını nasıl kaliteli bir şekilde değerlendireceklerini ve aile içindeki iletişimi de güçlendirmektedir. Ayrıca bu sadece 1. aşaması diğer aşamalarında örnek davranışlar, sorumluluk alma, diş fırçalama, programlı bir gün vb aşamaları da mevcuttur.

    Buraya haber metni olarak kısa ve öz ekledik dilerseniz projemizi email olarak atarım incelersiniz, yeni fikirlere her daim açığız. "Yıllardır yapıyoruz, yeni bir şey değil" demek yerine proje metnini talep etse idiniz seve seve paylaşırdım, bilgi paylaştıkça çoğalır öğretmenim.
    Saygılar...
  • dilek0127
    01 Haziran 2019 14:59
    1 3
    @musasurer emek vermişsiniz elinize sağlık.Önyargılı olmamak adına haberi bir kaç kez okuduktan sonra yorumumu yazdım.Belki projenin içeriğiyle ilgili daha fazla detay verebilseydiniz böyle bir yorum yapmazdım.Kolaylıklar dilerim.
  • musasurer
    31 Mayıs 2019 23:00
    8 1
    "dilek0127" projenin uygulanışını bilmeden neden "bunu biz yıllardır yapıyoruz" gibi ön yargılı bir yorum ile karşılamanız hoş olmamış. Rol modeli olabilecek tüm paydaşlar kastımız sadece anne baba değil, çıkış noktası anne baba. Yaklaşık 8 sayfadan oluşan, en ince detayına kadar planlanmış ve 1. aşaması okuma, dinleme üzerine kurulmuş bir proje. Sunumlar yapıldıktan sonra da öğrencilerimizle eksi ve artı yönleri tartışıp her sunumdan bir doğru kazanıyorlar.
  • dilek0127
    31 Mayıs 2019 19:46
    5 10
    Bunu biz yıllardır yapıyoruz.Yeni değişik bir şey değil.
    Ama projeye anne baba kitap okurken çocuk ebeveynlerine işlerinde yardımcı oluyor yada okunan kitap sınıfta çocukla birlikte basitçe canlandırılıyor gibi yan faaliyetler eklense değişik bir şey olurdu.
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK