Ara Tatil Kafa Karıştırdı

Okullarda yaz tatilinin 2 haftasının nisan ve kasım aylarında 1’er hafta ara tatil olarak yapılacak olması eğitimcileri ikiye böldü.

 Kimi ara tatillerin öğrencilere nefes aldıracağını belirtirken kimi eğitimciler de uygulamanın sorunlara çözüm olmayacağına ve devamsızlığı azaltmayacağına dikkat çekiyor

Milli Eğitim Bakanı Ziya Selçuk'un önceki gün açıkladığı 'Yeni Eğitim-Öğretim Çalışma Takvimi Modeli'ne göre 13 haftalık yaz tatilinin 2 haftası nisan ve kasım aylarında 1'er haftalık ara tatil olarak yapılacak. 

Milliyet Gazetesi'nden Mine Özdemir Güneli'nin haberine göre, eğitimcilerden bazıları yeni uygulamanın öğrencilerin motivasyonunu olumsuz etkilemeyeceğini belirtirken, bazıları okullardaki devamsızlığı azaltmayacağına, pilot uygulaması yapıldıktan sonra uygulanmasının daha doğru olacağına dikkat çekiyor. 

Hacettepe Üniversitesi Rehberlik ve Psikolojik Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tuncay Ergene: 

"Uygulamanın öğrencilerin motivasyonunu olumsuz etkileyeceğini düşünmüyorum. Öğrenciler kısa mesafe koşucusu değil, bir maraton koşucusudur. O yüzden enerjilerini dikkate alarak kısa dinlenmelerle çok daha uzun hedeflere ulaşabilmeleri söz konusu. Layıkıyla eğitim yapıldığında ara dinlenmeler, öğrencileirn gelişimlerine katkıda bulunacaktır. Uygulamanın motivasyona etkisi yaş gruplarına göre değişebilir. Anaokulu, ilkokul 1. sınıfa başlayanlar için tekrar okula başlama, tekrar ayrılma, ayrılık kaygısı konusunda endişe getirebilir. Bunun için MEB'İn okula uyum programları var..."

İstanbul Üniversitesi Sınıf Eğitimi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Dr.  Gülşah Batdal Karaduman: 

"Yeni uygulama dünyada farklı ülkelerde ve Türkiye'de bazı özel okullarda uygulanan bir sistem. Ama onların eğitim günleri bizden biraz daha fazla. Uygulama iyi planlandığında öğretmenler ve öğrenciler için olumlu olacaktır. Yoğun eğitim programıyla işlenen dersler arasında 1'er hafta tatil koymak öğrenciyi rahatlatmak açısından iyi olabilir. Ancak eğitim öğretim faaliyetlerinin içinin etkili bir eğitim programıyla doldurulması ara tatillerden daha önemli. Özellikle bazı bölgelerde haziranda öğrencilerin fazlaca devamsızlık yaptıkları görülüyor. 

Tatilin bir haftasının yaza kaydırılması yerine eylül ayının ilk haftasından bir hafta daha alınması daha etkili olabilir. Ara tatiller çocuklara dinlenme ve kendilerini geliştirecekleri etkinliklere katılma fırsatı sunabilir..."

Eğitimci Alaaddin Dinçer: 

"Marttan bu yana 8. ve 12. sınıf öğrencileri için okul yok gibi. Öncelik sınavlara ve hazırlık kurslarına verilmiş durumda. Takvimi, hafta sonunda destek ve hazırlık kursları açarak fiilen çalışma gününe dönüştüren Bakanlık, sıkışık hale getirmiştir. Umarız ara tatillerde çocuklar gerçekten tatil yapar.

2018 yılı MEB Faaliyet Raporu'nda 20 gün ve üzeri devamsızlık yapanların sayısı artık yüz binler değil milyonlarla ifade edilmekte. İlkokul, ortaokul, imam hatip ortaokulu, mesleki teknik lise, Anadolu imam hatiplisesi olmak üzere 5 okul türünde 1 milyon 792 bin 804 öğrenci 20 ve üzeri devamsızlık yapmakta. Anadolu, fen ve sosyal bilimler liseleri ile diğer liselerde okuyanların devamsızlık oranının neden verilmediği sorusu gizemini koruyor."

Eğitim-İş: 

"Öğrenci ve öğretmenleri rahatlatacağı söylenen takvim, tüm eğitim camiasını endişelendirdi. Takvimin faydalarının ölçülebilmesi için pilot uygulamaya gidilmemişken, kervan yolda diziir mantığıyla harekete geçilmiş ve "bilimsel" tabelası asılmıştır. Bu takvimi, bazı Avrupa ülkelerinde uygulandığını söyleyerek savunmak da bilimsellikten uzaktır. Yeni takvimin benzerine sahip ülkelerin eğitim sistemleri çok daha farklı. Her tatil öncesi rehavetin hakim olduğu, okullarda ders işlenmediği, birçok öğrencinin rapor alarak tatilini uzatıp seyahate çıktığı gibi unsurlar da hesaba katılmadan açıklanan yeni takvim, bir kuşağı daha deney tahtası haline getirecektir."

 

  • 5 0
  • 18 Mayıs 2019 02:04 9.941
  • Aktif Haberler
  • cmustafaengin
    20 Mayıs 2019 17:19
    1 0
    Biri de desin ki eski sistem gayet iyiymiş, 5+3+3, dersler, müfredat, ders sayısının 6 olması vs. Şimdi anca deneme yanılma yapıyoruz oysa adamlar bunu yıllarca yapmışlar. AÇIKÇA SÖYLEYEYİM benim zamanımın lise mezunu ki 3 yıllıktı, şimdiki üniversite mezunlarından daha donanımlı ise ortada büyük bir sorun vardır. Sorundan dönmek de hatayı kabul etme ile başlar ama kimse hatasını kabul etmez bizim ülkede. Ayrıca ALLAH için bu ne ya? 3 günde 1, ortaya bir şey atılıyor. Daha bu sene 40 dakika ders 40 dakika teneffüs deneniyor bazı yerlerde falan. Şimdi bu! Alın ne kadar akademisyen varsa 1 ay! Yapın 1 aylık bir konferans, seminer, toplantı vs. Çıkartın ortaya ORTAK BİR ÜRÜN! Lütfen!!!
  • rinogest
    20 Mayıs 2019 14:31
    3 0
    Bence öğretmenlere de olmalı. Dinlenip enerji toplarız
  • mahmud
    20 Mayıs 2019 13:38
    2 3
    Bence çok olumlu.. 1.sınıf okutan öğretmenler için özellikle daha iyi :)
  • spidercont
    20 Mayıs 2019 11:15
    4 3
    tatil uzamak yerine kısalmalıdır , öğrencinin okulda kaliteli zaman geçirmesi üzerine odaklanmak gerekir bence, tatide ne yapacak ailesiyle müze mi gezecek,evde tv tablet başında zaman öldürecek
  • HAMİAYRAN
    20 Mayıs 2019 11:00
    3 0
    Eylül ayı her ne kadar sonbahar ayı olsa da yaz sıcakları devam etmekte olup öğrenciler sıcaklardan bunalıp okuldan biraz daha soğumazsa iyi. Haziranda da "e okul"dan notunu gören öğrenciyi okulda görmek zor oluyor. Birer haftalık tatil sonunda öğrenci okula daha istekli mi gelecek yoksa uyum problemi mi çıkacak hep beraber yaşayarak göreceğiz.
  • canyucellive
    20 Mayıs 2019 09:19
    10 0
    Bir yıl deneriz, sonra kaldırırız.
  • dürüst
    20 Mayıs 2019 00:25
    6 0
    hiç bir artısı olmaz. zaten evde ilgilenilmeyen çocuğa duyarsız veliye fazladan istirahat zamanı. sanki çok çalışıyorlar. havanda su dövmeye devam.
  • php_korsan
    19 Mayıs 2019 16:34
    7 1
    En iyi sistem Japon eğitim sistemidir.Big a Japan
    Birkaç ayrıntı.
    Sıradan bir ilkokulda kütüphane, fen ve bilgisayar laboratuvarları, spor salonu, ev işleri atölyesi, çeşitli müzik aletlerinin bulunduğu müzik odası bulunur. Birçok devlet okulunda yüzme havuzu da vardır.
    Bizde gizemini her daim korumuş “sırlar odası” olan, gidilse bile “dokunma evladım” azarı işitilen yer olmasının aksine Japon İlkokullarında Fen Laboratuvarı çok çok aktif bir şekilde kullanılır.
    İlkokullarda, okulun temizlik hizmetlerini yapmak için ayrıca bir personel yoktur, bu hizmetler öğretmenler ve öğrenciler tarafından birlikte yapılır. Amaç; çocuklara sorumluluk duygusu ve beceri kazandırmaktır. Ayrıca okulun temizliğini sağlamak amacıyla okula ayakkabı ile girilmesi yasaktır.
    Ve en kaliteli madde...Her okul, “Okul Eğitim Yasası” doğrultusunda kendi alım standartlarını belirleyebilir. Devlet okulları özel okullardan daha prestijlidir. Öğrenci lise giriş sınavında başarılı olamazsa özel liseye gitmek zorunda kalır.
  • mutlusefer
    19 Mayıs 2019 11:16
    13 0
    Hep bu batı psikolojisi yüzünden bu haller geldik ya .Tatil verirsin çocukların psikolojisi bozulur vermezsin yine bozulur ne yapacağız ya o zaman. Bir şeyin Şüyuu vukuundan beterdir misali insanların kafasında yok psikoloji bozulur etkilenir etkilenmez tarzı algılar oluşturmayalım .Tatilse yaparız değilse çalışırız bu kadar basit hayat durağan değil devam ediyor. Çocuklarımızı o kadar rahata alıştırmışız ki en küçük bir şey de bile yok şu olur yok bu olur gibi kaygılarla onları kendine güvenmeyen bireyler olarak yetiştiriyoruz sanki. Bu coğrafya zor bir coğrafya dostumuz az, düşmanımız çok .Çocuklarımızı güçlü ,dirayetli zorluklara dayanabilen ve onunla mücadele edebilen bireyler olarak yetiştirmeli çocuklarımızın psikolojisi pamuk ipliğine bağlı olmamalıdır.Vesselam.
  • narses
    18 Mayıs 2019 16:07
    6 2
    Göç yolda düzülür... dene dene nereye kadar...
UYARI: Yayınlanan haberler, Egitimhane.Com'un görüşlerini yansıtmaz. Yazılan yorumlar, onaylanmış olsalar bile yazanın sorumluluğundadır.

Egitimhane.Com ©2006-2023 KVKK